Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2020, 7:40

Рейтинг найвигідніших кредитів МФО під 0%

«Мінфін» оновив рейтинг мікрофінансових організацій, які готові кредитувати населення під 0%* річних. До нього приєдналися новенькі — Megagroshi, Швидко Займ, Твої Гроші.

Рейтинг МФО, мікрофінансові організації, взяти кредит, відсотки за кредитом, гроші до зарплати, гроші в кредит
фото: moneytalk.center

Під час карантину рівень доходів населення різко впав.  А це — збільшило кількість  клієнтів мікрофінансових організацій. У квітні, в розпал карантину, безвідсоткові кредити давали лише 6 мікрофінансових організацій. Проте в червні їх кількість зросла до 21 і майже вийшла на докарантинний рівень.

«Мінфін» дізнався, хто зараз готовий кредитувати населення під 0% і на яких умовах, а також скільки коштуватиме продовження безвідсоткового кредиту.

Важливо: за законом компанії не мають права надавати кредити під 0%. Тому в рейтингу йдеться про позики, які надаються під символічні 0,01% річних.

Читайте також: «Розглядаємо клієнтів під лупою»: як працюють МФО під час карантину

Учасники рейтингу

До рейтингу потрапили лише ті компанії, які обіцяють безвідсоткові кредити для нових клієнтів та надають такі послуги онлайн. Як ми вирішили проблему відбору реально працюючих компаній? Ми взяли компанії-партнери «Мінфіну», які пропонують такі позики, а також МФО, які «видає» Google.

Щоб підібрати найактуальніші пропозиції для рейтингу, «Мінфін» задав запит у пошуковику «кредит під 0%» та вибрав МФО з перших 5 сторінок. Саме так найчастіше підбирають кредитну компанію користувачі.

Список учасників змінювався кілька разів, оскільки деякі МФО в умовах карантину відмовилися видавати безвідсоткові кредити, інші — навпаки, вийшли на ринок з новим продуктом.

Інформацію про кредитні продукти «Мінфін» збирав із сайтів мікрофінансових організацій, а також від операторів контакт-центрів.

З повною методологією можна ознайомитися тут.

Як перевіряли МФО

В рейтингу опинилися всі МФО, які видають кредити під 0%. Однак цього недостатньо, щоб визначитися з найвигіднішою пропозицією. Тому «Мінфін» додатково виділив кілька критеріїв, які впливають на вибір споживачів кредиту.

Найважливіші показники — термін кредитування, сума позики, прозорість умов, різноманітність каналів комунікацій тощо. На основі оцінки позик вдалося відранжувати найкращі онлайн-кредити під 0% річних від мікрофінансових організацій.

За відповідність важливим критеріям МФО отримали певну кількість балів. Чим більше балів зібрала компанія, тим вище піднялася в рейтингу.

Відповідність МФО важливим критеріям

Назва МФО

Сума балів

Moneyveo

10

Miloan

9

Creditkasa

8

CreditPlus

8

Ваша Готівочка

8

Credit7

8

Качай Гроші

8

Е-гроші

7

E-cash

7

MyCredit

6

Money4you

5

Твої Гроші

5

Глобал Кредит

5

Ccloan (СС Лоун)

4

Мистер Кеш

4

Megagroshi

3

alexcredit

3

Заплатка

3

Швидко Займ

3

Forzacredit

3

koshelOk

3

Найвагомішим критерієм оцінки стала сума кредиту та термін, на який МФО готова дати позику.

Максимальна сума кредиту — 17 тис. грн. Наприклад, стільки обіцяє клієнтам Moneyveo, за що компанія отримала 10 балів. МФО, які готові надати фінансову допомогу на суму до 2,5 тис. грн, нарахували всього 1 бал.

Найдовший термін кредиту під 0% — 30 днів, найкоротший — менше 7 днів. Залежно від цього мікрофінансовим організаціям привласнили від 1 до 4 балів. Давати безвідсоткові кредити терміном на місяць готові 12 з 21 компанії.

На позицію в рейтингу також вплинули умови продовження «безкоштовного кредиту» на місяць та наявність комісії за пролонгацію.

Не менш важливими є способи погашення кредиту. Деякі МФО пропонують це робити лише через особистий кабінет. Інші дозволяють здійснювати перекази через термінали чи банки-партнери.

Читайте також: Кількість МФО, які дають кредити під 0%, зростає — рейтинг «Мінфіну»

«Мінфін» також перевірив, як МФО взаємодіють зі своїми клієнтами. Найвищу кількість балів отримали компанії, які мають найбільше різних каналів комунікації: контакт-центр, онлайн-чат на сайті та соцмережі (месенджер, вайбер, телеграм). Окрім того, в деяких компаніях доступна опція BankID.

Основним критерієм для оцінки найвигідніших кредитів стала прозорість умов на сайті. Виявилося, що лише 8 з 21 МФО розмістили на сторінці та головному у меню повну та зрозумілу інформацію про ставку, терміни, штрафні санкції, умови пролонгації кредиту тощо.

У більшості компаній знайти всю необхідну інформацію про умови позики не так легко. Часто вона захована в додаткових документах, що змушує робити зайву кількість кліків, або написана дрібним та нечитабельним шрифтом, до того ж складно і не зрозуміло.

Наприклад, на сайті Ccloan немає повної інформації про пролонгацію та штрафні санкції, багато інформації дрібним шрифтом серед загального рекламного тексту. У «Глобал Кредит» є близько 20% інформації — сума, термін — і лише на калькуляторі, інше взагалі неможливо знайти на сайті.

Вартість безкоштовного кредиту на місяць

Деякі МФО готові давати кредит під 0% на короткий термін — 5-7 днів. Далі компанії починають щодня нараховувати відсотки за користування кредитом.

«Мінфін» припустив, що позичальникові потрібні гроші на місяць і розрахував, скільки буде коштувати позика на 30 днів на основі пільгового терміну і стандартної відсоткової ставки.

Часто мікрофінансові організації пропонують пролонгацію, але на стандартних умовах. Найвищі ставки за день користування кредитом після пролонгації беруть «Швидко Займ», «Твої Гроші», «Глобал Кредит», «Качай Гроші», «Ваша Готівочка» та інші — 2%.

Зокрема, у «Швидко Займ» можна брати кредит на 20 днів, але ставка 0% діє тільки перші 3 дні, далі — стандартна щоденна ставка 2%. Тому через 20 днів можна заплатити відсотки і продовжити кредит до кінця місяця вже під 2% щодня.

В «Е-гроші» дозволяють пролонгацію, якщо оплачується сума понад тіло кредиту (відсотки + пеня + штраф) і 20% від початкової суми тіла кредиту. Відсоток за день користування кредитом після пролонгації — від 1,79%.

Читайте також: Віддам гроші в надійні руки. Як МФО виходять з карантину

Здобути інформацію про умови отримання кредиту виявилося непростим завданням. Наприклад, в онлайн-чаті «Твої Гроші» не відповідали. «Мінфін» двічі дзвонив у контакт-центр, чекаючи з’єднання з оператором, але так і не вдалося поговорити, бо з їх боку взагалі відхилили виклик. Правда, через 7 хвилин МФО все ж перетелефонувала.

На сайті Miloan  інформація заплутана, до того ж немає безкоштовного номера для дзвінка. Втім, якщо додзвонитися, самі оператори плутаються в поясненнях. В онлайн-чаті E-сash взагалі ігнорують запитання про штрафи та комісії і відразу просять ввести ідентифікаційний код.

На відміну від інших, у Creditkasa проконсультували якісно, але оператор настільки швидко випалив інформацію, що для новачків було б складно зрозуміти умови пролонгації.

Попри всі труднощі, «Мінфіну» вдалося зібрати дані про пільговий кредит та його пролонгацію під стандартну ставку на місяць. Пропонуємо порівняти умови кредитування різних МФО до прийняття рішення, де взяти кредит.

Вартість безвідсоткової позики на 30 днів

Назва МФО

Місячна відсоткова ставка

Е-гроші

0

Глобал Кредит

0,3

Качай Гроші

0,3

Мистер Кеш

0,3

Твої Гроші

0,3

alexcredit

0,3

Ccloan (СС Лоун)

0,3

Credit7

0,3

CreditPlus

0,3

E-cash

0,3

Miloan

0,3

Moneyveo

0,3

MyCredit

0,3

Creditkasa

6,27

Megagroshi

12,3

Forzacredit

27,9

Ваша Готівочка

28,16

koshelOk

36,15

Money4you

39,9

Заплатка

47,5

Швидко Займ

54

«Мінфін» планує щомісяця публікувати рейтинг найкращих онлайн-кредитів під 0%. Сподіваємося, що наше дослідження допоможе компаніям стати краще, а позичальникам — вибрати найкращі умови кредиту.

Повну версію рейтингу дивіться тут

Коментарі - 4

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
1 липня 2020, 10:39
#
«Рейтинг самых выгодных кредитов МФО под 0%» - рейтинг вранья, перевод!
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
1 липня 2020, 12:50
#
Новое видео: Как повлияет вторая волна коронавируса на украинскую экономику:

https://www.youtube.com/watch?v=QQ05rLsB4Bg&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте видео ;)
+
+7
dn240574stv
dn240574stv
1 липня 2020, 22:02
#
Нет ни у одного мфо нормального честного договора и договор ты видишь только тогда когда его уже подписал...в некоторых мфо к примеру Динеро договора в принципе нет(я не нашла),а Милоан вообще охренел,хотела закрыть договор одной суммой,обнаружила что договора вообще нет т что закрыть ни суммы ни калькуляции ни договора нет(брала 14999грн)-зато их типа колеги укрколлект на публичных торгах угрожают что продадут мою усадьбу за 35тыс.грн.оставив меня под кустом на улице без средств к существованию заблокируя все счета,исп.выконавец и справа липовые,писюльки их смсками с угрозвми выездной группы для выселения меня из дома-никто не приезжает,Укрпозика вообше записи разг.есть(и проститутка,и халява,и соска и т.д.на 8 марта устроили мне),в манивео я тоже маргинал по их мнению(проститутка,бомжара),в кредиткассе тетка и не одна(я после микроинсульта речь да плохо говорю она мне тебя в детстве уронили или сильно напугали что ты блеешь мне тут умалишенная денег когда отдашь(запись есть).А до микроинсульта меня довели в мае-если я сдохну им от этого легче будет.Я писала неоднократно письма с причиной неоплаты (больницы, похороны близкого,потом утрата ребенка,потом микроинсульт)и просьбой отсрочки.Нееет,им щас и немедленно и на закон о карантине не говоря о том что навалилось на мои хрупкие плечи им плевать.Плевать...добьют и это будет на их совести т.к.вижу закон и человеческий фактор у нас в Украине не работает.С ув.
+
+22
ballistic
ballistic
2 липня 2020, 1:12
#
МФО — це потенційне зло.
Це як алкоголь та тютюн, реклама яких обов'язково супроводжується попередженням про можливу шкоду.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися