Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2020, 13:56

Мікрозайми від МФО. Скільки доведеться заплатити за кредитом «до зарплати»

Прийдешнє скорочення ділової активності і звільнення, які йдуть за цим, та відправлення в неоплачувані відпустки, підвищать попит на кредити «до зарплати».

«Мінфін» протестував 13 фінансових компаній, які видають позики онлайн на картку і впевнився, що задоволення це не з дешевих.

Хочемо застерігти: в умовах кризи ситуація на ринку МФО змінюється фактично щодня. Тому умови і ставки, наведені в матеріалі, можуть відрізнятися від діючих на поточну дату.

За швидкість від 400% і вище

Кредити до зарплати — швидкий спосіб знайти гроші, коли вони потрібні «на вчора». Але за швидкість доведеться заплатити від 400%, а коли до зарплати ще далеко, то і в рази більше.

Хороша новина — перший кредит багато хто надає навіть безкоштовно. Хоча під час кризи кількість таких компаній скоротилася. Багато МФО відмовилися від видачі кредитів під 0%. Як писав «Мінфін», станом на минулий тиждень такої можливості вже не було в компаніях Е-гроші, Dinero, Money4you, E-cash і Gofingo.

Якщо позичати невелику суму на кілька днів, то може здатися, що не все так погано.

Наприклад, «Мінфін» брав 2000 гривень на 7 днів. Як правило, переплата коливалася від 194 до 450 грн, а денна ставка стартувала від 1,6%.

Але якщо це перевести в річній масштаб, то ціни дійсно вражають. Найнижча ставка, що зустрілася нам — 467% річних. Найвища виявилася на рівні 1173%. В основному ж ціни коливаються в діапазоні від 500% до 600% річних.

Тому, дивлячись на «низьку» денну ставку, потрібно пам'ятати, що навіть за 7 днів доведеться переплатити, як мінімум, 10% від запитуваної суми. Висновок: користуватися «кредитами до зарплати» потрібно максимально акуратно.

Оптимальний варіант — брати кредит щоразу в новій компанії. Адже багато хто з них пропонують позики новим клієнтам безкоштовно або під пільгові відсотки.

«Мінфін» зібрав в таблицю денні, річні ставки та інші важливі умови за 12 сервісами миттєвого кредитування і описав «підводні камені», з якими ми зіткнулися в процесі отримання позик.

Компанія

Запропонована ставка

Базова відсоткова ставка

Переплата

Перший кредит без %?

Переплата пільгового періоду

Термін розгляду

Річна відсоткова ставка

Miloan

1.50%

1.50%

450

Так

1.4 грн

до 5 хв

1173%

Global Credit

2.00%

2.00%

-

Так

1.4 грн

до 20 хв

730%

ЄГроші

1.89%

1.89% + 0.08% на день

280

Ні

-

до 7 хв

719.30%

Гроші всім

1.90%

1.90%

266

Ні

-

до 5 хв

693.50%

Credit7

1.90%

1.90%

266

Так

1.4

до 5 хв

693.50%

SOSCredit

3.60%

-

264.6

-50%

138.6 грн

до 5 хв

689.85%

Loany

1.49%

1.49%

249.13

Так

0.07 грн

до 10 хв

649.46%

CCloan

1.65%

1.65%

297

Так

1.8 грн

до 15 хв

602.25%

KLT Credit

1.65%

1.65%

231

Ні

-

до однієї години

602%

Dinero

1.78%

1.78%

224

Ні

0

до 2 хв

584%

Moneyveo

1.39%

1.70%

194.6

Так

1.4 грн

до 2 хв

507%

MyCredit

1.28%

1.60%

179

Так

1 грн.

до 15 хв

467.20%

«Мінфін» запитував у МФО кредити на суму 2 тис. грн на 1 тиждень. Дані в таблиці взяті з наданих компаніями кредитних договорів. 

Підбір вигідних кредитів онлайн серед перевірених кредитних організацій України від «Мінфіну»

Як відбирали учасників

Останні дані за фінпоказниками фінансових компаній, опубліковані Нацкомфінпослуг, відображають ситуацію на 31.12.2018. Ці цифри неактуальні, але інших немає.

Тому довелося відбирати ті компанії, які на слуху, а також користуватися допомогою Google за запитом «кредит до зарплати», відсіюючи рекламні видачі.

Мета. Отримати 2000 грн на 7 днів як можна швидше і дешевше, бажано, безкоштовно.

Читайте також: П'ять «не можна» під час кризи

Документи, monobank та МФО

Щоб отримати кредит до зарплати онлайн, потрібно небагато: доступ до інтернету, телефон, паспорт, ІНН, банківська карта. Компанії-кредитору потрібно надати дані про місце роботи і проживання, а також відомості про одного-двох контактних осіб, які могли б підтвердити особу позичальника.

Сам процес простий і, в основному, не відрізняється в різних компаніях: потенційний позичальник реєструє електронний кабінет на сайті сервісу, вписує туди свої дані, вказує контактних осіб (ПІБ, номер телефону), бажану суму кредиту і термін.

Далі компанія перевіряє цю інформацію в ручному або автоматичному режимі. Якщо все добре, позичальнику висилають договір, який можна підтвердити за допомогою коду з СМС.

Після цього гроші надходять на карту, а такі компанії, як Moneyveo, навіть можуть їх переслати Новою Поштою. Після цього позичальник може контролювати стан свого кредиту через електронний кабінет.

Читайте такожПозичальників не будуть штрафувати за несвоєчасне обслуговування кредитів під час карантину

Що може піти не так

«Мінфін» брав кредити на карту monobank, і в чотирьох випадках — невдало: іноді фінкомпанія схвалювала кредит, але банк заблокував операцію. Іноді відмовлялися переказувати гроші самі МФО.

Перші труднощі виникли з сервісом Moneyveo, його не «пропустили» monobank і ПУМБ. Довелося проводити операцію через Альфа-Банк, і все вийшло.

У мобільному банку пояснили, що відмова пов'язана з особою позичальника.

«Якщо клієнт за нашою ризиковою моделлю не може отримати кредит у нас, ми блокуємо й одержання ним кредитів МФО на наші карти. З практичного [погляду] — нам повинні дякувати МФО за те, що ми таким чином робимо скоринг клієнтів для них», – пояснила «Мінфіну» CEO monobank Ірина Старомінська.

За її словами, причина в тому, що коли клієнт бере кредит в МФО і не повертає гроші, то компанії намагаються провести списання, але отримують відмови. У разі, якщо підключена система захисту 3DS, за відмови потрібно платити.

Інший момент у тому, що МФО можуть списати гроші з картки без підтвердження клієнта, якщо він «підв'язав» до них пластик, і в результаті на карті утворюється «мінус».

Таким чином, за словами Ірини Старомінської, МФО перекладають свої ризики на банк.

До речі, автор статті не проходить скоринг monobank із самого заснування проекту. Mono і Приватбанк – єдині з найбільших українських фінустанов, які категорично відмовляються видавати йому позики навіть у 100 грн.

Труднощі також виникли з сервісами Гроші Всім, SOS Credit та KLT Credit. У першому випадку не «пройшли» карти mono, Приватбанку та Альфа-Банку, в інших – тільки mono.

Гроші Всім та SOS Credit сказали тільки, що ідентифікація не вдалася. KLT Credit стверджував, що карта monobank не підтримує систему захисту 3D Secure.

Окрім Moneyveo транзакції з monobank заблокували Гроші Всім, а також у SOS Credit. Причому, в першому випадку транзакції також не пройшли через Приватбанк і Альфа-Банк, у другому – тільки через mono.

Решта МФО нарахували і списали гроші з картки monobank без будь-яких проблем.

Перевірка та контактна особа «Велосипедович»

Найбільш «жорстка» перевірка, яка нам зустрілася, виявилася в компанії Швидко Гроші. Оператор подзвонив і монотонним голосом попросив уточнити дані і назвати контактних осіб.

Одержавши інформацію, він повідомив, що для остаточної видачі потрібно прийти до фізичної точки продажів, щоб підписати договір. Але оскільки автор поставив за мету взяти кредит онлайн, довелося викреслити компанію зі списку. Після цього в огляді залишилося лише 12 учасників.

У більшості ж випадків, автор статті просто вказував дані на сервісі, іноді довантажував фотографії документів.

Траплялися й нестандартні ситуації. У сервісі Loany, наприклад, нам схвалили заявку, в якій в якості контактної особи був вказаний чоловік з прізвищем «Велосипедович». Щоправда, під час заповнення анкети МФО вказувало, що «не дзвонить за номером». Вірогідність контакту нібито перевіряє оператор. Номер належить реальній людині, але прізвище у нього інше.

Інший казус стався в Швидко Гроші. У формі реєстрації на сайті не знайшли пункту для введення даних ID-паспорта, а тому в графу «серія і номер» ввели номер ID-паспорта. Для однієї цифри не вистачило місця. Але при перевірці оператор цього не помітив: він приділяв більше часу загальним питанням, а до паспорта – питань не було.

Приємно здивувало, що більша частина досліджуваних МФО підключені до BankID, а тому процес реєстрації проходив у кілька кліків.

Спантеличив підхід Miloan: при вході в особистий кабінет сервіс постійно відправляє на сторінку відновлення пароля і його реально потрібно відновлювати, щоб увійти в аккаунт.

Що стосується швидкості видачі, то, як правило, гроші «прилітають» на карту протягом 5-10 хвилин після заповнення всіх даних і подання заявки.

Іноді процес може затягнутися, якщо компанії потрібно щось доперевірити, особливо якщо заявка подається у позаробочі години, адже співробітники працюють, як правило, з 8:00 до 20:00.

Цей алгоритм досить індивідуальний, компанія може проводити додаткову перевірку, а може й обійтися без неї. В основному це залежить від правильності введених даних і заповнення анкети.

Взагалі, отримати кредит набагато простіше, ніж від нього відмовитися. У багатьох МФО при ознайомленні з договором немає опції «відмовитися».

У Moneyveo та MyCredit така функція є, і, якщо щось не влаштовує, можна натиснути на відповідну кнопку. В інших випадках доводилося просто не натискати на «підтвердити» і приймати дзвінки операторів, які поспішали нагадати, що «кредит вже схвалений, встигніть скористатися».

Наприклад, з компанії Miloan довелося приймати дзвінки протягом двох днів і пояснювати чотирьом операторам, що договір «занадто дорогий», причому починали дзвонити з самого ранку – з 8:30.

Дорого, коротко, але можна безкоштовно

Всі сервіси готові видати позику терміном до 30 днів, суми відрізняються в залежності від особи позичальника та його історії відносин з конкретною компанією.

Тобто, чим більше береш і повертаєш кредитів у однієї МФО, тим більшу суму вона готова позичати наступного разу. Але у випадку першої позики можна сміливо розраховувати на суму до 7000 грн.

Ставки і переплати ми привели в таблиці вище. Вони дійсно вражають, враховуючи невеликі суми і терміни позик.

Варто пам'ятати, що МФО – кредитор майже останньої інстанції, і тут навіть благонадійний позичальник платить за себе і «за того хлопця», який може не повернути гроші.

Радує одне: 8 компаній з нашого списку були готові дати першу позику під символічний відсоток або безкоштовно.

До того ж, у МФО, як правило, є безліч дисконтних програм, наприклад, чим більше береш кредитів, тим більша регулярна знижка на позики. За таким принципом працюють Moneyveo і MyCredit.

Компанії часто роздають промокоди на знижки на честь всіляких свят, а при тривалих відносинах підключаються різні програми лояльності.

Але є вагоме «але»: найбільша знижка, не рахуючи першого безкоштовного кредиту, була у компанії MyCredit — 75%. Але враховуючи, що річні ставки тут стартують від 400%+, то навіть ця знижка не робить умови кредиту привабливими.

Більшість МФО пропонують пролонгувати кредит, якщо немає можливості його погасити.

Щоб це зробити, потрібно погасити відсотки за поточною заборгованістю або сплатити комісію. При цьому всі пільгові ставки скасовуються і нараховується підвищений відсоток, який часом може бути вдвічі більшим від початкової базової ставки.

За неповернення ж МФО будуть нараховувати подвійні, а то й потрійні відсотки, тому краще не доводити до цієї ситуації.

Що стосується порядку нарахування відсотків, він досить прозорий: в договорі зазначені всі істотні умови, включаючи відсотки і переплату, і компанії тут не «хитрують».

Щоправда, були винятки: ЄГроші, видаючи кредит, відразу списав 100 грн з суми зарахованих грошей на рахунок «комісії за видачу», а в Miloan збільшили суму кредиту на 250 грн з тієї ж причини.

CCloan ж, як виявилося, не може погашати кредити у вихідні, а тому клієнту пропонують оплачувати кредит у будні дні. Якщо ж день платежу припадає на вихідний, доведеться почекати і сплатити за користування кредитом ще за 1-2 зайві дні.

Взагалі ж, досліджувані МФО чесно говорили про те, скільки вони будуть вимагати грошей з клієнта, і прихованих комісій або ставок нам знайти не вдалося.

З іншого боку, якщо позичати гроші під 400%+, навіщо розставляти пастки? Адже зайві 10 — 50% до річної ставки ніхто і не помітить, а тому можна вказати їх у договорі.

Брати під 0%

МФО – далеко не дешеве задоволення, але якщо потрібні гроші прямо зараз, то вони мають безумовні переваги перед банками.

Але за швидкістють та зручність вони вимагатимуть своє втричі, тому, якщо вже є необхідність взяти гроші, то краще це зробити під 0% як новому клієнту і більше не повертатися.

Тим паче, що подібних компаній зараз розвелося дуже багато, і як мінімум раз 10 в різних МФО можна отримати позику на пільгових умовах.

Інший варіант: брати невеликі суми і ненадовго, не входячи в пролонгації.

Якщо ж є можливість оформити кредит у банку або взяти у знайомих, краще так і діяти.

PS. Неповернення і довгі дзвінки

Зовсім випадково «Мінфін» опинився в центрі ще однієї ситуації, пов'язаної з онлайн-кредитами до зарплати. Один із знайомих автора взяв кредити в різних МФО і залишив його дані контактної особи (за згодою).

Коли позичальник допустив прострочення, кореспонденту почали наполегливо телефонувати співробітники фінансових компаній. Від них ми почули багато нового: «ти — контактна особа, а, отже, юридично зобов'язаний за нього (позичальника) платити», «приповзеш на колінах з грошима його в зубах», «ти зобов'язаний знайти його і змусити платити», «не заплатить він, знайдемо тебе» впереміш з нецензурними словами і всілякими погрозами.

Тим, хто опинився в подібній ситуації, краще запам'ятати кілька речей: вся мета подібних дзвінків – вивести людину на емоції і змусити переживати, а також боятися.

Не варто цього робити. Краще зберігати спокій, щоб там оператори не говорили. Запам'ятайте: контактна особа нікому і нічого не винна, особливо погашати чийсь кредит. А тому і переживати не варто.

Якщо колектори зариваються, пишіть заяви до поліції, нехай навіть це особливо не допоможе, і завалюйте пошту і гарячу лінію МФО своїми зверненнями. Якщо є час і запал, можна телефонувати і в контакт-центри, і навіть так званим колекторам. Зі звичайного номера телефону багато компаній блокують дзвінки, але якщо підключити заборону на визначник номера (близько 25 грн в місяць), то можна влаштовувати подібним недобросовісним компаніям рівно те ж, що і вони вам.

Немає бажання спілкуватися? Киньте їх номер у чорний список. Як правило, дзвонять з обмеженої кількості номерів і через тиждень-два ви будете знати їх усі.

Якщо ж ви самі опинилися в ролі позичальника, який набрав кредитів МФО і не може їх повернути, намагайтеся зберігати спокій, адже на вас будуть тиснути і тиснути досить сильно.

Зверніться до юриста за консультацією — безкоштовних теж можна знайти.

В крайніх випадках буває таке і навіть гірше:

Оголошення трапилось під час пізньої прогулянки Подолом. Вранці воно було зірване.

Рябуха Олексій

Коментарі - 21

+
+17
Андрей Кул
Андрей Кул
23 березня 2020, 17:38
#
Кредиты до зарплаты очень дорогие - до 700% годовых. - Это очень много. Если Вы получаете зарплату через какой то банк и у Вас есть карта зарплатная этого банка, то наверняка он дает своим клиентам (зарплатникам) кредитные карты на льготных условиях. Такие кредитные карты Вам будут стоить всего 40-60% годовых - это лучше нежели МФО кредиты.
+
+3
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 березня 2020, 14:30
#
Ти шьо, маленький геть? Всі мої знайомі, які мають кредитку з пільговим періодом на 45 днів вибирають її в мінус розмір зарплати, потім приходить зарплата, на картці ноль і далі по колу. Це був бонус такий. Це ресурс багато хто вичерпав. Я казав їм, що то до пори до часу, але то клініка. Гірше лиш те, що описують в статті. В рекламі манівео ж питають, то хто тепер *** ? Якщо ти не можеш своїй дівчині купити квіти чи зводити в ресторан, мусиш брати кредит, то подумай, може тобі простішу вибрати, не балувану? Або дружити з тією, що завжди з собою.
+
+25
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2020, 20:46
#
«Грядущее сокращение деловой активности и следующие за этим увольнения и отправки в неоплаченные отпуска повысят спрос на кредиты «до зарплаты»

Когда клиент теряет источник дохода, работу и прекращает получать зарплату - самое время влазить в «кредит до зарплаты»...

Это шутка юмора такая...
+
+31
Tatiana7777
Tatiana7777
24 березня 2020, 0:17
#
Звернення до Президента України від потерпілих від дій МФО! Шановний Володимир Олександровичу!Просимо Вас звернути увагу на те,що відбувається з жителями України!Із звичайним життям українців.Я прошу і пишу Вам,не тільки від свого імені,але і від імені сотен тисяч жителів нашої країни!Мова про Мікрозаймові організації(МФО) та дії Факторингових (Колекторських)компаній. Люди беруть займи,зацікавлені рекламою.Беруть не від гарного життя,не за для поїздок на Мальдіви ,чи на красиве тимчасове життя.Вони беруть займи через безвихідь!Тому що приходить момент,коли більше немає до кого можна звернутися!І саме в той час,коли людина бере займ,вона попадає в глибоку яму.Вихіда з якої майже не існує!І людьми починають грати та маніпулювати. Прошу ,допоможіть відкрити іншим очі!Просимо скоригувати проценти МФО згідно чинному законодавству,та способи повернення боргів.В першу чергу,категорочно заборонити незаконні дії Факторингових компаній ,та прискорити процесс прийняття закона номер 2133! Колектори незаконними шляхами вимагають гроші від людей,через погрози до самих боржників,до їх рідних,сусідів,знайомих,колег по роботі,однокласників і навідь малознайомих людей,використовуючи програму Піранія!Багато людей не витримують тиску зі сторони колекторів,та коють суїциди! А в літніх людях просто не витримує серце і відбуваються серцеві напади!Бувають таки випадки,що на час повернення боргу ,людина в силу обставин(похорон,лікарня,звільнення з роботи ,тощо) ,не має чим платити,людина просить да
+
+23
Tatiana7777
Tatiana7777
24 березня 2020, 0:44
#
Дати відстрочку,або призупинити нарахування відсотків,або розбити борг на частини, але зазвичай вони чують категоричну відмову!Більш того ще й починаються погрози ,наприклад : «Якщо ти не повернеш борг у 17000 тисяч гривень до вечора,то будеш поруч із померлим у гробу лежать!» Або, «Приїдуть таджики та будуть гвалтувати тебе на очах твоїх дітей!» Або звонять до людей похилого віку та кажуть: «Передай мамке своей ,что там приедут к ней,пусть сегодня спать не ложится,будут ее подушкой душить.Я сниму это все на видео и тебе отправлю,может тогда ты быстрее деньги вернешь!»Скажіть,Пане Президент,у якій правовій державі,таки методи є законними?Колектора ,щоб повернути борг,роблять порноколажі на боржників,на знайомих тих самих боржників,на роботодавців,на дітей та на голов сільскрад,якщо людина проживає у невеличкому місті ,або в селі.Як після цоьго дивитися людям в очі?Як бути,коли по всьому місті,району,селу, вісять оголошення ,на якому фото боржника,з паспортними даними ,з номером телефону та приписами по типу: Допоможіть хворому на ВІЛ зібрати кошти на лікування?Або на погашення кредиту.Коли телефонують на офіційну роботу і кажуть,що ваш працівник нещодавно проходив обстеження і в нього була виявленна Відкрита форма туберкульозу?Звісно,після почутого,роботодавцю нічого не залишається,як звільнити людину,тим самим позбавити борж
+
+23
Tatiana7777
Tatiana7777
24 березня 2020, 0:45
#
Боржника основного,майже завжди, єдиного джерела існування.Пане Президент ,люди на межі зриву!Нещодавно ,молодий чоловік,у якого все життя було попереду,у якого була кохана дружина та двоє діток,через колекторську діяльність та їх методи,покінчив життя самогубством. Вони не дотримуються ніяких законів!Вони не бояться жодних правоохоронних структур.Їм закони не писані!Вони позорять як самого боржника,так і батьків,друзів,колег,сусідів! Є і такі випадки,коли люди зовсім не оформляли ті займи,а повинні повертати ,щоб не терпіти знущання .І віддавати гроші,яких ніколи і не тримали!За що? Володимир Олександровичу,ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА НАС!НА ЛЮДЕЙ,ЯКІ ПОВІРИЛИ У ВАС.Бо до кого нам ще звертатися,як не до нашого гаранта?Дякуємо за увагу.Надія лише на Вас,пане Президент!
+
+22
nikitovych
nikitovych
24 березня 2020, 1:29
#
Цілком підтримую Ваші слова та думку і таких постраждалих дуже багато...
+
+32
Manolo
Manolo
24 березня 2020, 6:21
#
Забийте на ці МФО.разом сила ..якщо всі гуртом обєднаються ці аферисти швидко здуються
+
+23
Системы Безопасности
Системы Безопасности
24 березня 2020, 7:45
#
Не берите. Это кабала. Банки на фоне МФО - детские садики. Ищите в интернете соответствующие форумы, где люди рассказывают о своих проблемах с мфо. Некоторых, звонилки из мфо угрозами загнали в петлю, в прямом смысле слова - люди покончили жизнь самоубийством. При малейшей просрочки вас будут доставать днём и ночью и ладно бы только вас, звонить будут всем, найдут даже тех с кем вы лет сто не виделись.
+
+9
Igrikiks
Igrikiks
24 березня 2020, 13:44
#
Минфин правильно написал, если брать кредит, то лучше каждый раз в новой МФО. Таким образом можно всегда получать займ при минимальных ставках. И да, нужно осторожно относиться к МФО, а точнее выплачивать долг. Я сравниваю на сайте випкредит ин юа, тем более там всегда можно найти новые компании.
+
+1
Игорь Коляда
Игорь Коляда
24 березня 2020, 15:56
#
Но если это перевести в годовой масштаб, то цены действительно впечатляют. Самая низкая ставка, встретившаяся нам — 467% годовых. Самая высокая оказалась на уровне 1173%. В основном же цены колеблются в диапазоне от 500% до 600% годовых.

Кому - война,а кому - мать родна.
То же самое происходит и на других рынках,НЕфинансовых - с продуктами и прочими товарами .
ЖЛОБСТВО  это,а не рыночные и социально-ответственные отношения.
И пока власть будет закрывать на это глаза и потокать этому - «грош цена» нашему государству.
Органы ВЛАСТИ - демонстрируйте ВЛАСТЬ!
+
+1
er1cs0n
er1cs0n
24 березня 2020, 16:58
#
Взял кредит в e-cash,4000 под 0.01% на 30 дней.Вчера был последний день.В связи с происходящими событиями в стране, написал за 2 до окончания срока кредитору письмо на e-mail, предупредив его о том, что скорее всего не смогу оплатить кредит вовремя и невзначай напомнил о законе 3220, принятом Верховной Радой от 17.03.20г.Мне ответили, что «e-cash действует только в соответствии с законодательством Украины» и штрафовать в указанный период не намерены.А сегодня в сообщении сумма выплаты с 4012 ни***во выросла до 6200.
+
0
Navegantes
Navegantes
27 березня 2020, 17:59
#
Закон 3220 относится к потребительским кредитам. МФО не дают кредиты на потребительские цели. Они об этом нигде не говорят, но это четко прописано в условиях кредитования, которые вы подписываете
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 березня 2020, 18:43
#
Кредит «до зарплаты» - это «потребительский кредит» или нет?
+
0
Navegantes
Navegantes
27 березня 2020, 20:40
#
«До зарплаты» - это маркетинговая фишка. Все компании отмечают, что кредит выдается на любые цели. Но у каждой компании, будь-то в Договоре или Правилах, где-то далеко указано в той или иной форме - данный кредит не является потребительским и на него не распространяется действие закона «О потребительском кредитовании». А почему? А потому что тогда они не смогут «рубить бабло», если бы подпадали под действие этого закона.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 березня 2020, 21:49
#
Navegantes
«Правилах, где-то далеко указано в той или иной форме - данный кредит не является потребительским и на него не распространяется действие закона «О потребительском кредитовании».»

В украинском законодательстве есть положение о том, что если нормы хозяйственных договоров противоречат действующему законодательству, то они признаются судом ничтожными и не имеют никакой юридической силы, даже если под договором стоит подпись клиента.

Всю эту мульку неоднократно проходили с банками, которые в кредитных договорах прописывали срок исковой давности в 50 лет (Альфа-банк) или 30 лет (Приватбанк).
Суд, с подачи адвоката физлица признавал пункты кредитного договора с офигенными сроками исковой давности ничтожными а значит восстанавливались стандартные сроки исковой давности согласно ГКУ.

Аналогично будет и по МФО - идиотские пункты договоров будут признаны ничтожными в судебном порядке и автоматически кредитные договора с МФО подпадут под действие ЗУ «О потребительском кредитовании».

+
0
Navegantes
Navegantes
29 березня 2020, 10:33
#
«Будет» и «есть» - понятия разные. Я двумя руками ЗА, чтобы деятельность МФО подпадала под этот закон. Те судебные решения, которые мне доводилось видеть, были не в пользу заемщиков. «Подписали кредитный договор, значит согласились на его условия, значит нужно их соблюдать» - это если вкратце. Кроме того, любой суд - малоприятное занятие.
+
0
Nata121082
Nata121082
25 березня 2020, 23:57
#
МФО - однозначное зло. Не ведитесь на их смс и рекламу. Я ещё понимаю когда человек взял и ни разу не отдал их наезды,но большинство людей берут 3-5000 и за короткое время отдают в 5-10 раз больше этими продлениями. А продления - это деньги на ветер. Это не оплата % и не оплата тела. Это просто комиссия за пользование кредитом! А тот ад который ожидает вас, ваших родных и близких,ваших друзей и даже тех кого вы не знаете но когда то либо работали либо учились приведёт вас до нервного срыва! И поверьте номера достанут всех им не важно что у вас и как, им не нужны ваши объяснения и разговоры. Цель одна - выбить деньги! Моя знакомая взяла кредит в МФО 7000 отдала 35000 договор нацкомфінпослуг а после суд признали несли действительным и провели реиституцию. МФО продаёт кредит калам и те начинают террор. Она 100 раз каждый день им объясняет что был суд тАк и так выслала им документы все и знаете что в ответ получила? А нам плевать на решение суда вы все равно будите платить! После ей пришлось сменить номер себе и всем близким. Вот такая история.
+
0
banxter
banxter
27 березня 2020, 17:21
#
А с чего это бедные и несчастные решили, что их щимят незаконно.

Типичный страдалец от МФО:
- Условия и договор кредита видели? Видели.
- Деньги брали? Брали.
- Как отдавать подумали? Нет.
- Зачем брали? Ну очень надо было.
- Какое решение проблемы? «Нужно просто перестать брать в займы» (с)Зеля
+
+3
Nata121082
Nata121082
28 березня 2020, 18:34
#
Законно - только в суде! Это законно! А террор по телефону, вставка спичек в замки, прозвон незнакомых людей с информацией о том что они якобы поручители, разглашение всех персональных данных о заемщике чужим людям, расклеивание дебильных листовок по дому - это не законно! А незаконные коллектора - это вообще отдельная тема. Мелят такое что на уши не натянешь! Такое ощущение что им перед работой какой то сильно действующий наркотик дают или берут душевнобольных. И проблема в том что они свято верят в тот бред что несут, а когда объясняешь им с точки зрения закона - то кроме грубости и матов больше ничего не услышишь, так как их мозг понимает то о чем ты им говоришь где то процентов на 10!
+
0
Navegantes
Navegantes
27 березня 2020, 18:04
#
Я как-то решил пройтись по МФО и вот что получилось 
https://mc.today/500-700-godovyh-kak-na-samom-dele-rabotaet-mikrokreditovanie-v-ukraine-eksperiment/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися