Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 7:32

Податкова реформа: які зміни на нас чекають в 2020 році

Податкова реформа стає топовою темою новинних стрічок. Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що в січні почне працювати робоча група. Її члени проведуть ревізію діючої податкової системи і запропонують концепцію майбутньої реформи. Грандіозні зміни передбачені і для бізнесу, і для пересічних українців.

Податкова реформа знову стає топовою темою новинних стрічок.
Фото: 112.international

За словами голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, головною задачею стане зміна підходу до оподаткування доходів пересічних громадян. Українцям не залишать іншого виходу, як показувати перед державою всі свої заробітки і чесно та вчасно сплачувати з них податки.

Більшість законопроектів депутати планують проголосувати до 1 липня 2020 року, щоб нововведення набрали чинності вже у 2021 році.

«Мінфін» проаналізував плани влади щодо змін в податковому законодавстві, з якими українцям доведеться зіткнутися вже зовсім скоро.

Читайте також: Данило Гетманцев: Ніхто не полізе до вас під матрац рахувати гроші

Що готують ФОПам

Малому і середньому бізнесу у 2019 році було приділено особливу увагу. Закрутивши гайки законами про РРО, влада пообіцяла подальші реформи для полегшення підприємницької діяльності. І ось збулося: вже в січні депутати проголосували за підвищення річних лімітів граничного доходу для ФОПів:

  • для 1-ї групи — з 300 тис. до 1 млн грн;

  • для 2-ї групи – з 1,5 млн до 5 млн;

  • для 3-ї групи – з 5 млн до 7 млн.

Експерти одноголосно позитивно оцінили цю норму. «Підняття лімітів – цілком логічне і справедливе рішення. Нарешті чесні ФОПи зітхнуть з полегшенням. Вони зможуть спокійно показувати свої обороти і не боятися, що перейшли допустиму межу і до них прийдуть з перевіркою», – упевнений старший економіст CASE-Ukraine, головний експерт групи Податкова і бюджетна реформа РПР Володимир Дубровський.

Хоча є й такі, хто незадоволений таким кроком. Серед них і сам автор реформи. «Збільшувати ліміти ФОПам потрібно було, але в комплексі з прийняттям норм, спрямованих на протидію ухиленню від оподаткування великим бізнесом з використанням єдиного податку. Тому вважаю це рішення половинчастим», – заявив «Мінфіну» голова парламентського комітету Данило Гетманцев.

Перспективи 5-ої групи

Ідея створити 5-у групу ФОП для ІТ-спеціалістів обговорюється не перший місяць. Мінцифри шукає шляхи, як зробити прозорою діяльність 158 тис. підприємців, які працюють в ІТ-галузі. Останньою пропозицією було введення єдиного податку у розмірі 4-7% для компаній без обмеження обігу.

Крім того, айтішників хочуть зобов’язати платити ЄСВ з двох мінімальних зарплат і 1,5% військового збору.

Експерименти з податком на виведений капітал

Законодавці планують повернутися до питання про введення податку на виведений капітал (ПнВК). Колись його хотіли ввести замість податку на прибуток. Проте не знали, як перекрити «діру», яка після цього утвориться в бюджеті. За різними оцінками, вона може скласти 26-50 млрд грн.

«З точки зору бізнесу податок на виведений капітал є зручнішим для власників компаній, оскільки акумульовані кошти можна інвестувати далі, і примножувати капітал.

Але з точки зору довготривалих стратегій країни, він загрожує значними втратами податкових надходжень. Зароблений прибуток оподатковується податком тільки тоді, коли виплачується власникам у вигляді дивідендів і прирівняних до них платежів. Це створює додатковий стимул для власників бізнесу відстрочити розподіл прибутку або знайти інші способи уникнення сплати податків», – пояснює директор юридичної компанії HLP Group Віта Шкарапута.

До того ж введення в Україні нового податку не підтримує МВФ. У Фонді переконані, що проблеми можна вирішити, в тому числі, шляхом удосконалення процедури адміністрування податків.

Зважаючи на всі «за» і «проти», у депутатів виникла компромісна ідея: ввести одночасно два податки. «Запровадити ПнВК для підприємств, але в обмежених обсягах, встановивши планку за показником обігу. Тобто, підприємства, які не сягатимуть її, зможуть платити ПнВК. Хто перелімітить – залишатиметься платником податку на прибуток», — розповідає голова профільного комітету Гетманцев.

Такий підхід дозволить, по-перше, зменшити негативні наслідки для бюджету. А по-друге, стане свого роду тестовим етапом. За результатами такого тестування буде прийнято рішення: поширити на весь бізнес ПнВК чи ліквідувати його взагалі.

На якому з варіантів зупиниться влада – не відомо.

Рента, екоподаток і акциз: високий старт

Грандіозні новації передбачені для металургів та виробників тютюнових виробів. Їх очікує підвищення рентних платежів, екоподатку та акцизних ставок.

Законопроект №1210, за який депутати проголосовали в січні, збільшує на 50% ставку рентної плати на видобуток залізної руди. За словами президента Асоціації платників податків України Грігола Катамадзе, спочатку передбачалось розширити базу оподаткування на весь обсяг виробництва гірничо-збагачувальних комбінатів. Але бізнес стверджував, що це суттєво збільшить податковий тиск на галузь і зробить її неконкурентоспроможною.

Читайте також: Деофшоризація або демонізація: про спірні норми законопроекту №1210

«В результаті із законопроекту було виключено спірну норму, і Верховна Рада зберегла діючу податкову базу для ренти на видобуток залізної руди та збільшила її ставку з 8% до 11-12% залежно від цін на руду. Це врешті-решт задовільнило на даному етапі як бізнес, так і державу», — зазначає Грігол Катамадзе.

Повного реформування зазнає екологічний податок. Депутати стверджують, що в існуючому вигляді він неефективний і створює базу для корупційних дій. Тому законотворці мають намір змінити і ставку, і механізм оподаткування, а кошти від його надходження спрямувати на охорону здоров'я.

Справжній стрес-тест передбачено для тютюнової галузі. Закон № 1210 передбачає, що з 1 січня 2021 року акциз на тютюнові вироби буде зрівняно з акцизом на сигарети з фільтром. Тобто підвищення акцизних ставок торкнеться усіх типів тютюнових і тютюновмісних виробів. Всі сигарети будуть оподатковуватися в однаковому обсязі. Це суттєво відобразиться на їх вартості.

Оподаткування нерухомості: зміна підходів

Депутати мають намір змінити базу оподаткування нерухомого майна, яке відмінне від земельної ділянки. На думку Данила Гетманцева, оподаткування метрів несправедливе, адже один і той самий метраж може коштувати по-різному. «Більш справедливим є підхід, який сьогодні діє при оподаткуванні землі, коли є певна нормативно-грошова оцінка землі і відповідно від цієї оцінки власник сплачує податок до бюджету», — зазначає голова профільного комітету.

З його слів, оцінювати об`єкти нерухомого майна планують за допомогою бази, яка є в Фонді держмайна. Зараз її наповнюють і вдосконалюють.

Заплатять усі

Амністія капіталів

Один із першочергових кроків, які планує влада, — проведення податкової амністії. Громадянам запропонують розповісти про всі «ліві» заробітки та активи і заплатити з них мінімальний податок. Фіскали обіцяють не цікавитися, звідки у декларантів взялися будинки, квартири, машини та інше цінне майно або солідна кубушка. Легалізувавши це добро, власник зможе уникнути відповідальності за ухилення від сплати податків.

Керуючий партнер HLP Group Лада Кримерман вважає, що податкова амністія стане точкою відліку, яка необхідна для запуску загального декларування. Адже не можна почати контролювати і притягнути людей до відповідальності за надмірні витрати, якщо у них не було безпечної можливості показати всі свої доходи.

Водночас юрист наголошує, що податкову амністію у тому вигляді, який був запропонований в законопроекті №1232, краще не проводити. Інакше доведеться готуватися до масових спорів з податковою, а перевірки з боку контролюючих органів ризикують перетворитися на механізм тиску.

Лада Кримерман також ставить під сумнів ставку оподаткування амністованого капіталу: «Запропоновані в законопроекті ставки 5% і 2,5%, як мінімум, не є справедливими по відношенню до платників податків, які до цього чесно їх платили. На мою думку, оптимальною є ставка 10%».

Читайте також: Податкова амністія. Чи варто грати з державою

Багаті заплатять більше

Ядром податкової реформи стане зміна оподаткування доходів громадян. Законодавці мають намір запровадити кілька ставок податку на дохід: базову, підвищену і знижену. Варто зазначити, що цей етап Україна вже проходила: до 2004 року в країні діяла прогресивна шкала податку на доходи. Згодом її замінили на фіксований податок. Тепер знову хочуть повернутись до пропорційного підходу. Він передбачає, що чим вищий дохід має людина, тим більший податок вона сплачуватиме.

Голова ради директорів «Аксьонова та партнери» Олена Макеєва вважає, що такий підхід – це крок у минуле. «Я би порекомендувала законодавцям обмежитися певними податковими звільненнями (пільгами, відрахуваннями) для платників податків з низьким рівнем доходу і при цьому зберегти існуючу фіксовану ставку податку на доходи фізичних осіб», — висловилася експерт.

Наразі в Мінфіні готуються необхідні розрахунки доцільності введення прогресивної шкали. Поки що відомий тільки розмір мінімальної ставки. Зі слів Данила Гетманцева, він становитиме 15%.

Читайте також: Податок на доходи: фіксований vs прогресивний

Але в парламенті вже з'являються альтернативні законопроекти. Наприклад, минулого тижня депутат від партії «Слуга народу» Олександр Дубинський зареєстрував законопроект №2758. Він пропонує ввести прогресивне оподаткування залежно від суми нарахованого доходу. Мінімальна ставка, передбачена в документі — 18% — буде діяти для доходу в розмірі до 10 «мінімалок». Максимальна — 54% — для доходу від 20 мінімальних зарплат і більше. 

Декларувати стане вигідно

Від ідеї обов’язкового декларування влада поки що відмовилась. Але держава буде спонукати громадян «світити» свої статки. Важливу роль при цьому відіграватиме саме пропорційний підхід до оподаткування доходів. Так, якщо громадянин платитиме податок за базовою ставкою, він зможе не подавати податкову декларацію. Але якщо він її подасть, то йому перерахують податок за мінімальною ставкою і виплатять різницю у вигляді «кешбеку».

Поняття податкової пільги стане більш широким. Як пояснив Данило Гетманцев, влада ставить собі за мету максимально наблизити оподатковуваний дохід до чистого доходу, щоб зробити оподаткування максимально справедливим. Наприклад, від доходу планують віднімати витрати на оренду житла, лікування, відпочинок в межах України, утримання батьків старше 80 років і т.ін.

Від малого до великого

Змінювати податкове поле влада розпочала одразу у різних напрямках. Ініціативи для дрібного підприємництва щодо обов'язкового використання РРО були прийняті минулого року. Великий бізнес донедавна перебував у режимі очікування. І ось 16 січня у другому читанні і в цілому схвалено законопроект № 1210. Документ містить низку новацій, які кардинально вплинуть на подальшу діяльність великих компаній.

Активи – іноземні, податки – українські

Антиофшорний законопроект № 1210 має знищити всі потенційні схеми ухилення від оподаткування у міжнародній торгівлі. Для цього впроваджується декілька кроків плану BEPS.

Зокрема, в законодавство вводиться поняття «контрольованої іноземної компанії» (КІК). Українських підприємців, які мають підконтрольну іноземну компанію, змусять показати прибуток від її діяльності і заплатити з нього дохід. Закон вводить дві ставки оподаткування для КІК. Перша — 9% при розподілі прибутку, друга – 18%, якщо прибуток розподілятися не буде.

Впровадження змін, передбачених законопроектом, має перекрити основні схеми оптимізації податків великими корпораціями, а саме:

1. Виведення прибутку за кордон без сплати податку в Україні.

2. Отримання пасивного доходу за кордоном без розподілу цього доходу тут.

3. Купівлю-продаж об'єктів нерухомого майна і підприємств, що знаходяться в Україні, через компанії, зареєстровані за кордоном.

4. Виведення заробітку за кордон під виглядом будь-яких платежів, наприклад, роялті, оплати за товари.

На думку юристів, ініціативи законопроекту занадто жорсткі. Тим більше, що багато норм уже прописані в міжнародних угодах, учасницями яких є Україна.

Як зауважує керуючий партнер Juscutum-аudit Сергій Поліщук, з приєднанням у 2019 році до міжнародної конвенції МLI в України з’явилась можливість змінити двосторонні угоди з більшістю країн в частині принципу ділової цілі, оподаткування представництв та оподаткування продажу нерухомості.

Крім того, ратифікація закону про FATCA у парі з прийняттям двох законопроектів № 2102 та № 2103 робить банківську таємницю зовсім навіть не таємницею. А тому є реальні перспективи автоматичного обміну інформацією в рамках AEOI (Automatic exchange of information). Отримання даних щодо стану рахунків резидентів України за кордоном чи документації з ТЦУ по країнах унеможливить схеми зловживання. «Міжнародна податкова транспарентність (прозорість) робить набагато більше, аніж спроби імплементації в національне податкове законодавство термінів «розумної економічної причини» чи «конструктивних дивідендів», — констатує юрист.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 30

+
+169
sadbuttrue
sadbuttrue
28 січня 2020, 8:06
#
Амністія капіталів...це дно. Був крадієм та прилаштуванцем при всіх владах, вкрав мільярд заплатив 50 млн і гуляєш вільно?! Данило давай ти з олігархами спочатку розберись добре а потім будеш дивитись у кишені платників податків які нажаль утримують вашу бюрократично-чинушечий клан та олігархат...
+
+36
Італій .
Італій .
28 січня 2020, 23:15
#
Амнистия капиталов не являтся амнистией в прямом смысле слова. То что капитал получен с нарушением закона государству надо ещё доказать. Проверить всех 37 миллионов — уйдет огромные средства. Проще попросить всех задекларировать капиталы как есть и далее контролировать что увеличение происходит в соответствии с законоа: налоги уплачены, а источники происхождения не противоречат законами.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 січня 2020, 9:54
#
Плюсую!
+
+31
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 січня 2020, 12:57
#
Дно — это то как у нас есть сейчас.
Мы, как на Диком западе.
Отстаем от остального развитого мира лет на 25-30 и если ничего не делать, то скоро будет настолько печально, что этот период будем вспоминать, как нечто сказочное.
В Украине нет культуры платить налоги (от малого до великого, все что получил на руки — то МОЁ), а зато есть культура воровать (от «ВСЕГО, что не прибито» до самолетов/пароходов) и давать взятки для решения своих вопросов (от «ГАИ» до Верховного суда) и много чего ещё.
Я не берусь сейчас говорить, что одно вытекает из другого.
НО! Государство не может существовать в такой концепции, поэтому, по сути, у нас государства и нет, а каждый живет сам по себе.
+
0
Salwador Salwador
Salwador Salwador
31 січня 2020, 17:59
#
А куда деваются эти все налоги???
Вот если бы украинцы были с другой ментальностью и не воровали добравшись до бездонного корыта, может и налоги тогда платили бы....
+
0
Італій .
Італій .
31 січня 2020, 18:24
#
Замечательное оправдание: сосед ворует - буду и я воровать.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
4 лютого 2020, 8:38
#
Какие «ВСЕ» налоги? Давайте разберем Вашу ситуацию на цифрах.
Сколько Вы заплатили налогов и каких в 2019 году? Как физ. лицо, ФОП или юр. лицо?
+
+7
Rihard85
Rihard85
8 лютого 2020, 12:39
#
Хватит тут впихивать эту пургу… Каждый, повторюсь, КАЖДЫЙ украинец как минимум из своего кармана платит ЕЖЕДНЕВНО за любой купленный продукт 20% НДС и таких скрытых налогов в нашей стране куча. А теперь вопрос — куда идут эти деньги?
Облагание налогом всех украинцев приведет только к тому что все по-максимуму будут стараться уйти в тень, а жизнь в стране снова подорожает… Только вот сомневаюсь что у нас начнут на эти налоги делать ударными темпами дороги и инфраструктуру в городах. От нашей бюрократии и воровства в высших эшелонах власти уже тошнит!!!
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
10 лютого 2020, 10:42
#
Вы правы, особенно про 20% НДС. Пошел впихивать в другом месте. Пусть будет, как есть - ведь так всех устраивает. И этот порочный круг замкнут навсегда.
Народ несознательный не платит налоги - правители такие же и тоже не платят. Кто должен сделать первый шаг? Не знаю, но точно не Я!
Вот только обычно историей про «я плачу НДС в этой стране» и заканчиваются опусы. И то его не каждый платит. Купил мяско на базаре и телефон у серого дилера - НДСа от этих операций ровно 0! Так и живем.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
10 лютого 2020, 15:06
#
Люблю считать, давайте попробуем. Один мой друг в ПФ ориентировочно (так как я не знаю точную пропорцию расходования ЕСВ) перечислил со всех активностей порядка 250000 грн в год. Отчисляет любой человек где-то лет 40-45 в зависимости и от законодательного возраста выхода на пенсию, и от нюансов своей трудовой жизни. Берем 35 лет по нижней возможной границе (минимально необходимый стаж по закону к 2028-му году). 
35х250000=8750000 грн будет перечислено в ПФ за эти годы. Максимальная пенсия сейчас 17000 грн/мес. Давайте посчитаем, сколько ему необходимо будет прожить, чтобы отбить эти взносы без учета каких-либо процентов, которые могли бы накопиться, размести он эти деньги на депозит в банке. 
Итак 8750000/17000/12=42.9 лет он должен будет прожить после старта пенсии - где-то от 100 лет и более.

При этом, если он умрет раньше пенсии, то всю сумму «получает казино», а не наследники - ну может на гроб муниципалитет там какую тысячу грн выделит. Адресно профинансировать с этих выплат своих здравствующих бабушек-дедушек также нельзя. 

Из интереса если считать депозит - такого длинного депозитного калькулятора на 35 лет я не нашел, но на 10 лет под 10% со стартовым взносом 20000 и таким же ежемесячным пополнением показывает дополнительно 2 млн грн  процентов сверху за вычетом налогов.

Теперь можно обсудить справедливость поднятия ЕСВ в разы по Дубинскому и будет ли пропорционально повышена и гарантирована пенсия.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 лютого 2020, 11:32
#
Хороший у Вас друг. На таких и держится Украина, как гос. образование.
Уже не раз обсуждалось тут на форуме.
Вы СЕЙЧАС налоги платите НЕ СЕБЕ на старость!
Это очень важно понимать.
Это не «депозит у государства до старости».
Вы платите налоги, чтобы БЫЛИ СЕЙЧАС пенсии, субсидии, ну и конечно Ваши налоги чинуши пилят и откаты себе делают.
Стаж Вам сейчас просто фиксируется, как, к примеру, «бонусы на скидочной карточке Сильпо». Пригодятся или нет - хрен его знает, но вести учет очень важно!
А по факту если паритесь о пенсии, то она будет ровно такая - какую ее решать выплачивать нам/Вам наши/Ваши внуки.
Опыт наших бабушек/дедушек показывает, что лучше на это не надеяться. Хотя ХЗ, может будет и тут через 50 лет, как в Германии.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 лютого 2020, 11:35
#
Очевидно, что если рассматривать вопрос с позиции МОИ ДЕНЬГИ - что хочу, то и делаю, то ВЫГОДНО налоги не платить и деньги на депозитах держать, или там недвижку покупать, ну или золотые зубы делать всей семье, битков накупить и т.д. и т.п. Вариантов МОРЕ и получше, чем налоги.
+
+15
Alpenstein
Alpenstein
11 лютого 2020, 12:44
#
Так никто не говорит не платить налоги, к чему эти крайности. Просто где-то есть грань между разумной необходимостью и разводняком, сопровождаемым манипулятивной демагогией. Грань эту легко увидеть определив выполняется ли базовый принцип баланса «я даю - и я получаю». Если он не выполняется, зачем ещё усугублять?

Что получит человек (или его семья), заплативший 9 лямов в ПФ и умерший за день до пенсии? Сектор Zero на барабане.
 
Я знаю государство много лет, но оно никогда не обращалось ко мне за советом или помощью. Я не могу вспомнить, когда глава ПФ в последний раз приглашал меня в свой дом на чашку кофе, хотя я оплатил обучение в Лондоне его ребёнка. Будем сейчас откровенны: чиновники никогда не искали моей дружбы и не боялись быть у меня в долгу. Они нашли в Украине рай: у них хорошо шёл бизнес, их защищала полиция и им не нужны были такие друзья, как я. А теперь, когда МВФ не дал денег из-за шашней с Игорь Валерьичем, они приходят и говорят: Дон Alpenstein, нам нужна «социальная справедливость». Но они не просят с уважением, не предлагают дружбу, даже не думают обратиться ко мне — крёстный. Нет, они приходят ко мне в дом в день зарплаты и требуют мои деньги.


+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 лютого 2020, 14:14
#
Все верно толкуете. Только, если все будет, как всегда - ничего и не изменится.
Надеяться, что у власти вдруг окажется Махатма Ганди - не приходиться. И что дальше? 
И это наверное пугает больше всего - что картина не меняется.
А баланс каждый для себя сам определяет. И я считаю, что власть должна не кнутом подбивать население выполнять свой долг по налогам, а показать человеческое лицо сначала, а потом выставлять требования.
Но переходные периоды - это всегда тяжело. Тяжело строить мосты там где годами их рушили. Доверие главный актив в отношениях, а его нет.
Я вот тоже думаю, вот найдется молодой и с амбициями - захочет пойти на конкурс на должность начальника чего-нибудь в нашем гос-ве. И что? Какой оклад будет? А семью чем кормить?
Про зажравшихся паразитов, которые выделывают и себя что-то, а на самом деле ничего не созидают - я молчу.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 лютого 2020, 14:17
#
Так никто не говорит не платить налоги, к чему эти крайности
Вот Вы НЕ говорите о таком, а спросите обывателей - для них это единорог из сказок. Какие к черту налоги. И если бы могли - не платили бы и те, что платят.
+
+102
vergilius
vergilius
28 січня 2020, 8:38
#
Все начинается с кармана простых людей. В любой стране. При любой власти. Особенно в не очень развитых странах. У нас декларирование чиновников так и не заработало. Все депутаты и министры декларируют машины и квартиры на мам и пап, они же всегда остаются родителями, даже у чиновников. А простых людей ведь проще прижать. У них не хватит денег чтобы прикрыть остальные деньги. У них есть и всего то в лучшем случае на квартиру детям, отложенное за годы работы. Или на машину, которая должна быть средством передвижения. Нет, инициатива верная, реализация г**но. Начинать у нас принято инициативы с заднего прохода. Ну амнистия. И...??? Зарплату как платили так и будут платить многим серую. Что дальше?! Почему не начать с законодательства трудового? Выходит украинцу нужно самому заплатить с накопленного. Потому что вся власть что была и есть не удосужилась позаботиться о его труде и заставить предприятия платить налоги. И частникам сделать условия чтобы они хотели и могли платить за наемную силу налоги. А теперь ты заплати. А дальше хз. Дальше сам думай как получать белую. Не многие к сожалению могут диктовать работодателю условия. Ну посмотрим что из этого выйдет. Сам знаю людей и наемных и предпринимателей которые сразу сказали что показывать что есть не собираются. Как они говорят: «покажешь потом не отстанут». А это говорит про «уверенность» в нашем правительстве и государстве. Про заробитчан отдельная тема. Им тоже не сладко. Печаль:(
+
+59
zyrandol
zyrandol
28 січня 2020, 19:26
#
Выгоднее не жить в Украине, это давно надо было осознать.
+
+6
cccccccccc1
cccccccccc1
28 січня 2020, 12:53
#
А я надіюсь що вони справжні українці і через рік вони  будуть в Англії.
І все буде норм.
+
+21
Alpenstein
Alpenstein
28 січня 2020, 14:12
#
Хтось в Англії, а хтось - у Ростові. Нашого цвіту по всьому світу...
+
+6
Cudzik
Cudzik
28 січня 2020, 18:10
#
Как раз время отменить декрыминализацию за економические преступления и наоборот ужесточить наказание(как в СССР),а то 2.5%.ето плевок в лицо тем кто платил
+
+61
faxbox
faxbox
28 січня 2020, 22:44
#
На словах «Украинцы, возвращайтесь на Украину, у нас тут очень хорошо!», на деле, как только вы вернётесь, то тут-же будете обязаны уплатить налог с дохода вашей иностранной компании, для создания которой, вам пришлось когда-то покинуть дом родной, рискнуть всем, в том числе и жизнью, проупираться непонятно сколько лет, что-бы добиться таки прибыльности этой компании, уплатить налоги в той стране, и вернуться таки в Украину чтобы заплатить ещё налог непонятно за что... Так кто-же тогда захочет возвращаться и с какой целью? Тот, у кого бизнес настоящий и «правильный» или тот, кто просто зарегистрировал компанию в офшоре, для уклонения от уплаты налогов при выкачке средств из Украины, иногда даже, приобретённых преступным путём? Где грань справедливости? Например, если человек много лет отказывал себе во многом и таки добился результата и преуспел в построении собственного бизнеса в другой стране и хочет теперь действительно вернуться и возможно создавать в Украине бизнес и рабочие места, с каких таких дел он должен платить дополнительный налог со своих иностранных дивидендов, с которых он уже уплатил все налоги в той стране, где он их заработал? Выгода Украины уже в том, что он просто приедет и будет тратить здесь свои деньги, а украинцы будут продавать ему свои товары и услуги. В противном случае, выгоднее сменить гражданство. Напоминаю нашим законотворцам, украинцы не рабы и не крепостные!
+
0
Salwador Salwador
Salwador Salwador
30 січня 2020, 9:25
#
Кокс нынче дорожает, и деткам чинушей нужны средства для роскошной жизни....
Казна пуста, разграбленна, поэтому нужно стричь население по другому ни как(((
+
0
yo2019
yo2019
29 січня 2020, 0:27
#
Покращення вашего життя вже сьогодни...Зеленая версия...

* Гражданам предложат рассказать о всех «левых» заработках и активах и заплатить с них минимальный налог*
+
+27
RagnarUa
RagnarUa
29 січня 2020, 4:06
#
Прогрессивная шкала поражает.

Работаю айтишником целиком по-белому, плачу 19.5% и не вижу соразмерного выхлопа, одно кидалово. После этой новости залез на налоговые калькуляторы США... 23% налога итого (не только штата, федеральный, а включая аля НДСы ещё) при доходе 120к $ в год в штате Вашингтон для женатого. Сиетл сейчас - вторая Силиконовая долина. Есть варианты до 30 и около 30 % налогов итого в других штатах. Та же Калифорния, где нацпарков на несколько месяцев вперед. Где и горы и пустыни в нескольких часах езды, бомбезные виды.

Я снимаю всратый хрущ в центре города (облцентр) за 400$. В крупном городе в США (тысяч на 100, не самом топовом), где-нибудь в Орегоне, аренда или ипотека дома (!) будет 1500$ (и да-да, аренда с ипотекой практически равны!). Это хорошие варианты, 10 минут от центра. Если центр, то не дом, но таунхаус, не говоря о кондо (тьфу-тьфу). При этом, разница в доходе среднем по городу - 10 раз. Бенз, машины, одежда - дешевле, но жизнь, в среднем, дороже в 3-4 раза, чем в крупных городах Украины. Доход, напомню, человека с вышкой отличается ~ в 10 раз! При налогах 25-35%.

В Румынии дороги между селами лучше Харьковской М18.

И в этой ситуации мне хотят впарить платить более 30% налога начиная с половины моей зарплаты. А на последнюю часть, так вообще 50+% !?

И это ещё с реформой КЗОТа...
+
+7
Alpenstein
Alpenstein
29 січня 2020, 12:05
#
Так вопрос же не в том, что вы должны ощутить выхлоп. Вопрос в том, что у вас есть какой-никакой доход и вы не сможете сопротивляться грабежу. А у «обычных людей» вы вызываете диссонанс - по понятиям вы слабая незакрышеванная омега нашего общества (как там депутат из БПП прошлого созыва называл представителей профессии - задр0т4ми и индюками), а по экономическим показателям - выше многих в иерархии.. Такое безнаказанно оставлять нельзя.
Поэтому ваше раскулачивание радостно поддержат - почитайте тут каменты :) Другое дело прокуроры, церковные деятели, титушня - там всё норм - во-первых доходы спрятаны и их ещё нужно гемороиться искать, а во вторых они по понятиям соответствуют своим теневым достаткам (т.е. представляют угрозу и опасность для наезжающих).
+
0
zevs1
zevs1
29 січня 2020, 10:58
#
Реформаторы-АСТАНАВИТЕСЬ подумаете о будущем, через 5лет ВАМ жить по вашим правилам.
+
0
05974950
05974950
29 січня 2020, 13:56
#
В Лондонах и Франциях через 5 лет будут украинские коррупция и правила?
+
0
Італій .
Італій .
30 січня 2020, 9:38
#
Ага, как Витя Ростовский. Или Игорь Израилевский.
+
+7
swanforever
swanforever
29 січня 2020, 16:52
#
По большому счёту новшеств нет. Всё будет по-прежнему - богатые жиреют, бедные хиреют. Единственное изменение, которое наступает в этом году - бедные будут платить ещё больше и есть меньше.
Думаю, что из присутствующих никто спорить не будет.
+
0
Глеб Жеглов
Глеб Жеглов
2 лютого 2020, 14:43
#
В Европе есть 0%ставка — необлагаемый минимум дохода. НДФЛ оплачивается только после вычета её из всей суммы дохода. Об этом в проекте ни строчки. Также доход должен делится на семью, учитывать детей, студентов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися