Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2019, 7:13

Податкова амністія. Чи варто грати з державою

Наступного року в Україні стартує кампанія з декларування тіньових доходів. «Мінфін» розбирався, чи варто грати з державою в російську рулетку

На перший погляд, умови податкової амністії виглядають дуже привабливо. Громадянам пропонують розповісти про всі «ліві» заробітки та активи і заплатити з них мінімальний податок. Фіскали обіцяють не цікавитися, звідки у декларанта взялися будинки, квартири, машини та інше цінне майно або солідна кубушка. Легалізувавши це добро, власник зможе уникнути відповідальності за ухилення від сплати податків.

Але головне навіть не це. Після закінчення деклараційної кампанії держава може почати контролювати всі витрати і доходи громадян. Це означає, що всі, хто офіційно отримують «копійки» і при цьому живуть на широку ногу, ризикують опинитися на гачку у податкової.

Читайте також: Українці задекларували рекордні 94 мільярди доходів

Варіанти амністії

Зараз у парламенті зареєстровано два законопроекти про податкову амністію. Перший (№1183) підготовлений групою депутатів на чолі з Ніною Южаніною, членом Комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики. Другий – належить перу Данила Гетманцева, який очолює той же комітет. Чи варто говорити, що найвищі шанси бути затвердженим має саме останній документ. Адже його автор – представник монобільшості.

Заявлена у пояснювальній записці до законопроекту мета податкової амністії – скоротити рівень тіньової економіки і забезпечити додаткові доходи в бюджет. Щоб вирішити цю задачу, усім громадянам України, які не платили податки зі своїх заробітків, дозволять задекларувати невраховані доходи.

Хто повинен відзвітувати податковій

Керуючий партнер ЮФ «Горецький і Партнери» Олег Горецький розповів «Мінфіну», що в першу чергу, подавати декларацію повинні держслужбовці, підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю — нотаріуси, адвокати, митці, лікарі.

До цього ж списку входять і громадяни, які отримували дохід протягом року без утримання податку на дохід податковим агентом — заробітчани, які працювали за кордоном нелегально, ті, хто отримував високі зарплати в конверті, і ті, хто працював без офіційного оформлення.

«Поки що невідомо, який саме дохід потрібно декларувати, адже податкова продовжує трактувати норми Податкового кодексу на свій розсуд. Тому існує багато суперечок і непорозумінь зі сплатою податків фізичними особами. Таким чином, добровільно задекларувавши майно і сплативши податок, можна убезпечити себе від кримінальної та адміністративної фінансової відповідальності», – уточнює Олег Горецький.

Потенційних декларантів не так вже мало. Наприклад, за даними Держстату, минулого року неформально зайняті працівники становили 21,6% від загальної кількості зайнятого населення у віці 15-70 років.

Коли подавати декларацію

Подати так звану нульову декларацію можна буде з 1 січня до 31 березня 2020 року.

Що декларувати

Внести в декларацію можна буде всі гроші, накопичені «під матрацом», придбане на них рухоме і нерухоме майно, будь-які активи, які належать декларанту безпосередньо або через третіх осіб. Саме з цих цінностей доведеться заплатити податок і отримати індульгенцію за несплачені податки.

Корупціонерів готові пробачити, а приватних підприємців — ні

До відповідальності не будуть притягати тільки за податкові порушення, допущені до 31 грудня 2018 р. І тут виникає перше питання: як саме податкова перевірить, що, скажімо, чимала заначка з'явилася у декларанта 2-3 роки тому, а не пізніше?

І це далеко не єдине питання, яке виникає після прочитання законопроекту. Виходячи з тексту документа, виходить так, що, скажімо, корупціонери можуть легко відбілити свої статки, збиті на хабарах. А ось підприємці, які недоплачували податки, під амністію не потраплять.

«Законопроект не дозволяє застосовувати податкову амністію до чиновників лише у разі, якщо вони отримали доходи або придбали майно під час їх роботи на відповідних посадах. І це відкриває для них лазівку. Адже досить складно спростувати або підтвердити дату отримання, наприклад, грошових доходів. У свою чергу, для фізичних осіб-підприємців, які занижували дохід від підприємницької діяльності в поданих податкових деклараціях, податкова амністія не діє. Оскільки застосування податкової амністії заборонено, якщо декларант вже подав недостовірну інформацію про об'єкт оподаткування, у даному випадку, отриманий дохід», — пояснює керівник практики податкового та митного права АТ «Вдовічен і партнери» Марія Золотарьова.

За її словами, законопроект також не дозволяє застосовувати податкову амністію відносно доходів, отриманих в результаті скоєння злочину (крім ухилення від сплати податків та ЄСВ) і в разі, якщо вже направлено податкове повідомлення-рішення про донарахування податкового зобов'язання із заниження відповідного об'єкта оподаткування.

Скільки доведеться заплатити в держскарбницю

Учасники податкової амністії будуть звільнені від сплати стандартних податків, які повинні сплачувати фізичні особи зі своїх заробітків –податку на дохід, ЄСВ, військового збору.

Замість цього їм запропонують легалізувати своє добро за пільговими ставками:

  • 5% — від незадекларованих доходів (вартості активів, які були придбані на ліві заробітки),
  • 5% — з грошової заначки, але тільки в тому разі, якщо гроші будуть попередньо розміщені в будь-якому вітчизняному банку і залишаться там на термін не менше року.
  • В іншому випадку з грошових коштів доведеться заплатити 10% від їх загальної суми.

Звичайно, якщо гроші зберігалися «під матрацом», декларант ще може подумати над тим, щоб зменшити податок, розмістивши їх у банку. А ось якщо гроші перебувають в іноземному банку, їх власник навряд чи стане повертати їх на батьківщину тільки для того, щоб зекономити на сплаті податку (звичайно, якщо взагалі вирішиться засвітити такий актив).

Заощадити можна й іншим способом: з коштів, вкладених в ОВДП, потрібно буде віддати всього 2,5% податку.

Інвестиції в ОВДП — до 16% річних + бонус від «Мінфіну»

Підводні «камені» декларування

За правилами податкової амністії, декларант сам повинен визначити суму податкових зобов'язань. Щоб підтвердити правильність своїх розрахунків, до податкової декларації повинні бути прикріплені документи, що підтверджують вартість активів. Якщо таких документів немає, доведеться провести їх оцінку за власний рахунок. Але наївно було б вважати, що податкова буде настільки легковажною і тут же погодиться із заявленою сумою податків.

«Податковий орган матиме право провести позапланову виїзну перевірку та притягнути оцінювачів для проведення оцінки об'єктів оподаткування, зазначених у цій декларації. Крім того, декларант буде зобов'язаний з'являтися до податкового органу для надання письмових чи усних консультацій з приводу поданої спеціальної декларації. Якщо оцінка, проведена за ініціативою податкового органу, буде вищою, то слід очікувати донарахування податку», — попереджає Марія Золотарьова з «Вдовічен і партнери».

Все це може виявитися досить небезпечним для декларанта. І не тільки тому, що, швидше за все, доведеться заплатити більше – як податкова вміє донараховувати зобов'язання всім відомо. Але, наприклад, в результаті таких «консультацій» може спливти, що він порушив не тільки податкове законодавство. І тоді вже однією подачею декларації відбутися не вийде – доведеться відповідати за всією суворістю Кримінального кодексу. До речі, про це не раз говорив і сам автор законопроекту.

«Декларування не звільняє від відповідальності за злочини проти держави, людини або в сфері корупції. Легалізувати доходи, отримані від таких дій, можливо. Але в цьому випадку людина буде притягнута до кримінальної або адміністративної відповідальності, в рамках якої до відповідних доходів або активів може бути застосований механізм конфіскації на користь держави», — говорить керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex »Віктор Мороз.

Постраждати можуть й інші, наприклад, роботодавець декларанта, який платил більшу зарплату в конверті.

Справді, з одного боку, за умов податкової амністії джерело походження доходів вказувати не потрібно. З іншого, законопроект ніяк не обмежує фантазії фіскалів в обсягах інформації та переліку документів, які декларант зобов'язаний надавати за їх запитом.

Фіскалам нічого не коштує зіставити дані про те, в який період декларант отримував значні доходи без сплати податку і де в цей час працював. Подальший розвиток подій зрозумілий – перевірка роботодавця з усіма випливаючими наслідками.

А чи потрібно розкриватися?

Враховуючи можливі ризики, ніхто з доброї волі не стане виливати душу перед податковою. Але є одна обставина –перспектива, що маячить на обрії, введення контролю витрат і доходів. Влада має намір впровадити його відразу після закінчення деклараційної кампанії. А це означає, що власники заощаджень можуть стати сучасними Корейками, коли маючи гроші, неможливо буде, скажімо, придбати квартиру, машину або інше цінне майно, не будучи пійманим за руку. І тоді вже за несплату податків доведеться відповідати за всією суворістю закону.

«Для держави здійснити контроль витрат не так вже й складно, адже люди самі розміщують відповідну інформацію в соціальних мережах і розповідають про свої надбання сусідам», — вважає Віктор Мороз з «Suprema Lex».

Але чи так вже страшний буде такий контроль, навіть якщо податкова дійсно зможе обробляти такий обсяг інформації?

Відразу потрібно розслабитися власникам порівняно незначних заначок. Згідно з законопроектом, якщо особа не скористалася податковою амністією, то незадекларовані доходи в розмірі до 300 тис грн, що виникли до 31.12.2018 року, автоматично вважаються підтвердженими. Іншими словами, якщо у вас «під подушкою» знаходяться приховані від сплати податків гроші в розмірі цієї суми, претензій ніхто предявляти не буде. Відповідно, якщо згодом ви будете здійснювати покупки в межах цієї суми, така операція випаде з-під контролю.

Але що робити, якщо виникне необхідність купити квартиру, вартістю 1 млн грн або більше? Тут теж не все так безнадійно. – Можна буде послатися на те, що гроші (по 300 тис грн) вдалося напозичатися у родичів або знайомих. Знайдуться способи обійти контроль і покупцям розкішних машин або квартир. Швидше за все, вони будуть купуватися на офшорні компанії. Таким чином вдасться приховати реального покупця.

Тож успіх деклараційної кампанії, на який сподіваються її натхненники, на даний момент виглядає вельми сумнівним. «Не варто забувати, що ми знайомі вже зі спецамністією, яку держава проводила у 2015 у формі компромісу з податку на прибуток і ПДВ. Передбачалося повне звільнення від відповідальності у разі оплати 5 % від суми, проте амністія закінчилася повним провалом», — нагадав партнер компанії Stron В'ячеслав Лаба.

Тамара Зверухо

Коментарі - 35

+
+218
MaxTirpiz
MaxTirpiz
17 вересня 2019, 9:38
#
Налоговая амнистия - это как кодекс старых уголовников : признаешься - меньше дадут, не признаешься - ничего не дадут.  То есть  кто  ни в чем не признается - ничего и не заплатит.
+
+30
SAndreyS
SAndreyS
17 вересня 2019, 9:43
#
Это смотря какой контроль введут за доходами и расходами. Если никакой смысла сознаваться нет, если жесткий, то лучше сознаться.
Но кто же знает...
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 вересня 2019, 10:32
#
Ну, такое.
Как в анекдоте с блондинкой про динозавра. Я бы сказал 50 на 50.
Я, например, тоже не верил, что по ФОПам обяжут РРО ставить. И что? Вуаля!
+
+87
bonv
bonv
17 вересня 2019, 10:20
#
Грошей в бюджеті не вистачить контролювати всіх. І це явно не поверне українців додому..
+
+46
Captain  Cisco
Captain Cisco
17 вересня 2019, 11:02
#
Только больше граждан Украины переедут в Европу. И так всем надоел бардак,а когда ещё норовят ощипать-голосуют ногами.
+
+50
bonv
bonv
17 вересня 2019, 11:09
#
Народ заслужив такого ставлення до себе з боку олігархів, якщо їх вибирає..
+
+15
BEZE
BEZE
17 вересня 2019, 11:42
#
Привикли думати вухами.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 вересня 2019, 11:53
#
А в Европе прям налоговый рай что ли?
+
+48
MaxTirpiz
MaxTirpiz
17 вересня 2019, 12:42
#
Неа,там не рай. Только  президенты там иногда на великах  ездят иногда - на  метро.
Гляньте  на каком кортеже летает нашеЗефсё, хотя во время выборов обещал перейти на велосипед.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 вересня 2019, 12:03
#
Я считаю полным абсурдом перемещение первых лиц государства на велосипедах.
Если он будет тратить столько же времени на рядовые вопросы, как мы с Вами - кто страной управлять будет?
Откуда время возьмется на это?
Другое дело - это соблюдать баланс (мешать киевлянам жить тоже не стоит) и про здравый рассудок помнить важно (чтобы всякая шушара этими привилегиями не злоупотребляла).
Про безопасность помнить тоже важно. Враги же не спят, а он тут на байке рассекать будет.
+
0
ivavin
ivavin
21 вересня 2019, 23:32
#
Там налоги не крадуть, вони йдуть на щось корисне для тих, хто їх платить, а в нас куди вони йдуть? Чому бідні мають недоїдати через непомірні податки, коли олігархи їх взагалі не платять?
+
+30
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 вересня 2019, 9:36
#
Я не уверен в том, что там не крадут. По-моему регулярно какого-то евро-чиновника ловят. Не слежу за их новостями, но в целом заметил, что у нас идет массовая идеализация Запада.
Все у них там также - они ничем ни лучше/ни хуже. И законы у них там тоже для избранных не работают, но в целом таки да - есть отличия. Люди там стараются все таки не нарушать законы - в отличие от нас.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 вересня 2019, 9:39
#
Рядовой европеец недоволен такой постановкой вопросов.
Он платит до 40% своего дохода, тогда как корпорации и бизнес всячески оптимизируют свои расходы.
У них тоже много проблем, но все равно нужно двигаться в ту сторону и делать выводы из их ошибок.
+
+15
Salwador Salwador
Salwador Salwador
17 вересня 2019, 11:13
#
Их никто и не мечтает «повертать», они как раз при правильном деле для чинушей, во первых не гавкают, во вторых ВВП привозят на эту территорию. 
Если их «повертать» то кто ВВП будет делать?
И как известно кокс дорогой, а где тогда брать бабки на кокс деткам чинушей...
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 вересня 2019, 10:30
#
Угу. У власти еще нет такого кредита доверия, чтобы им кровно заработанные все вдруг взяли и понесли.
Одно дело проголосовать и плюсик поставить, а тут «деньги давай!».
Что имеем за итогом:
1. Декларируй сейчас с дисконтом (и значительным).
2. Либо ничего не делай и наблюдай, «когда» (или «если», кто как на это смотрит) сделают контроль расходов/доходов - заплатишь просто по обычной ставке. Никто тебе не мешает так декларировать хоть сейчас, не дожидаясь амнистии.
+
+153
bonv
bonv
17 вересня 2019, 10:40
#
Народ не поведеться,, свої гроші добровільно віддавати.. Скоріше винесуть цю владу..
+
+1
Captain  Cisco
Captain Cisco
17 вересня 2019, 11:02
#
Вряд ли. Общее настроение-тоже уедут.
+
+30
bonv
bonv
17 вересня 2019, 11:11
#
Коли ця «зе-реформа приХватизації» грошей,,, зачепить десятки млн українців які не виїхали,, то хто його знає чим це обернеться для зе-влади олігарха.
+
+34
Captain  Cisco
Captain Cisco
17 вересня 2019, 13:34
#
Десятки миллионов украинцев начал цеплять ещё великий реформатор своими космотарифами. Теперь новые реформаторы продолжают. Либертарианцы с кассовыми аппаратами и стукачами. Класс.
+
+15
bonv
bonv
17 вересня 2019, 13:37
#
Украинцев обяжут рассказать государству о всем своем имуществе.
Тем, кто откажется от процедуры – выпишут штраф. Наслаждайтесь:)
https://ubr.ua/finances/taxes/ukraintsev-objazhut-rasskazat-hosudarstvu-o-vsem-svoem-imushchestve-3886649
+
0
satro
satro
17 вересня 2019, 15:38
#
Так народ как покупал батон за наличку, так и будет покупать. И даже ВласныйРахунок сильпо никого не выдаст. Тут сложности могут начаться при больших суммах чем, те, которыми оперируют обычные граждане, которые и так выживают. Врач, которому дали 100грн за консультацию потратит их в магазине, а врач который настриг бабла в особо крупных размерах будет долго думать как ему за эту наличку купить Лексус.
+
+14
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 вересня 2019, 9:57
#
«В свою очередь, для физических лиц-предпринимателей, которые занижали доход от предпринимательской деятельности в поданных налоговых декларациях, налоговая амнистия не действует»
А это не глупость написали?
Ведь если у тебя был левый доход, как у ФОПа - что тебе мешает подать декларацию от физ. лица и задекларировать «левак»?
«Найдутся способы обойти контроль и покупателям роскошных машин или квартир. Скорее всего, приобретаться они будут на офшорные компании»
Удивляет такой взгляд в 2019. О каких оффшорах речь? Их скоро не будет, как динозавров.
+
+113
bonv
bonv
17 вересня 2019, 10:19
#
Всі заробітчани вже побігли класти в банк свої зароблені млрд і чекати рік на те що буде:)))))
+
+132
bonv
bonv
17 вересня 2019, 10:22
#
Со смыслом:
Мент останавливает студента и велит документы предъявить.
- Та-а-а-ак, не работаем, значит...
- Да, не работаем.
- Та-а-а-ак, денежки государственные прожираем, значит...
- Да, прожираем.

- Та-а-а-ак, студенты мы, значит...
- Нет, извините, студент только я.
+
+71
BEZE
BEZE
17 вересня 2019, 10:54
#
Народ завжди в програші коли грає з владою у її ігри.
+
+69
bonv
bonv
17 вересня 2019, 10:56
#
Наперсточники.
+
+31
BEZE
BEZE
17 вересня 2019, 11:43
#
Без шансів для населення.
+
+21
AlexYu
AlexYu
17 вересня 2019, 12:45
#
Какая то хрень полная. А что в дальнейшем помешает зарегистритроваться ФОПом и легализировать сколько там тебе нужно? И сравнительно недорого. Столько нюансов, а если я переселенец без прописки, если на на неподконтрольной территории страдаю от оккупантов, как это все стыковать? А если я заработал за границей деньги, должен с ними поделится? Или за наследство от бабки и от прабабки им тоже отстегнуть деньги? *** жидким эти швондеры зеленые.
+
+8
cccccccccc1
cccccccccc1
17 вересня 2019, 12:47
#
Я ось хожу на поклон до чиновників. дак до якого не піду кожен трактує по своєму.
P.S. А податкова буду відразу виписувати штраф 1000%. А потім іди доказуй що ти не олень=)
+
0
Аделина Иноземцева
Аделина Иноземцева
17 вересня 2019, 15:51
#
https://www.youtube.com/watch?v=3ap_Ni1NTDY&t=14s
+
+15
Bitcoin
Bitcoin
17 вересня 2019, 21:41
#
5% или 10% за что? Вопрос знатокам: а что улучшится в жизни, того кто заплатит эти безумные ставки? Ответ: ничего. Игра в одни ворота, как всегда. Игнор тупых законов!
+
0
bonv
bonv
17 вересня 2019, 21:42
#
Влада завжди хоче облапошити народ але не завжди їй це вдається..
+
0
Рапрапр Прапр
Рапрапр Прапр
17 вересня 2019, 23:01
#
Если надо будет доказывать задним числом, где взял деньги тучу лет назад, чтоб купить 3 года назад что-то «дороже 40 000 гривен», иначе какие-то драконовские штрафы, это как назвать? Где тут презумпция невиновности, сроки давности и неимение законом обратной силы?
+
+12
Рапрапр Прапр
Рапрапр Прапр
17 вересня 2019, 23:01
#
«Непонятно, обязан ли я при подаче декларации платить 5% с наследства (например, драгоценности, антиквариат), приобретенного моими родителями еще при СССР. Если да, то на каком основании, ведь государства Украина тогда не было, — анализирует Пендзин. — Также, исходя из презумпции невиновности, декларант не должен доказывать, что его накопления нажиты законным путем, это прерогатива правоохранителей. Искать им доказательства долго, трудоемко и за давностью лет часто неэффективно».
+
+15
Apollo17
Apollo17
18 вересня 2019, 8:43
#
«Бляхи» нужно судить за уклонение от уплаты налогов а не амнистировать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися