Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 січня 2020, 14:39

Податок на доходи: фіксований vs прогресивний

В Україні розглядається можливість запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів громадян. Вважається, що це буде стимулювати платників податків виходити з тіні. Але чи так це насправді?

Аргументи прихильників і критиків як прогресивної системи, так і фіксованого податку (flat rate) у своїй колонці для «НВ» проаналізувала голова ради директорів «Аксьонова та партнери» Олена Макеєва. «Мінфін» публікує головні тези.

Прогресивна система

У більшості європейських країн історично застосовується прогресивна система оподаткування доходів фізичних осіб.

Аргументи «за». Прихильники прогресивної системи стверджують, що більш високі зарплати дозволяють заможним людям платити більш високі податки. На їхню думку, це найбільш справедлива система, тому що вона зменшує податковий тягар для людей з низьким доходом.

Теоретично надання податкових пільг, різних відрахувань і преференцій дає можливість таким людям поліпшити свій добробут. Однак нерідко на практиці сума таких вигод зовсім не є суттєвою і частково компенсується сплатою непрямих податків (ПДВ, акцизний збір), що нівелює той позитивний ефект, на який розраховує законодавець. Крім того, для того щоб скористатися певними пільгами, в податкове відомство доводиться надавати чималий пакет підтверджувальних документів. Спілкування громадян з бюрократичним і нереформованим податковим відомством часом стає обтяжливими і піддається ще більшій критиці.

Читайте також: Бізнес не хоче сплачувати податки за принципом «багатий платить більше»

Аргументи «проти». Основними критиками прогресивної системи є люди з високим рівнем доходу. І хоч відсоток населення з високим рівнем доходу в Україні незначний, вони часто засуджують збільшення податкового тягаря, вважаючи його необ'єктивним і несправедливими.

Фіксований податок (flat rate)

У понад 20 країнах світу, зокрема, п'яти країнах Центральної і Східної Європи і семи сусідніх з ЄС держав, застосовується фіксована, єдина ставка (flat rate) податку на доходи фізичних осіб. Фіксована ставка вже давно введена в Естонії, Литві, Латвії, Росії, Сербії, Словаччині, Грузії, Румунії і з 2004 року в Україні.

Аргументи «за». Прихильники фіксованого податку вважають, що саме єдина податкова ставка встановлює справедливість, кожен має однакові обов'язки. Крім того, такий податок не тільки не перешкоджає більшому заробітку, а й спонукає людей з низьким доходом заробляти більше. Насправді, в європейських країнах багато біженців не прагнуть позбутися соціальної допомоги з боку держави лише через те, що, заробляючи більше, вони платитимуть великі податки. Робота втрачає свою значимість, а державні соціальні виплати непропорційно зростають, тим самим обтяжуючи економіку всієї країни. Людям подобається фіксований податок ще й тому, що він є більш простим, а отже, на заповнення податкових декларацій не знадобиться забагато часу.

Аргументи «проти». Опоненти фіксованого податку вбачають у ньому непропорційність і невідповідність рівню доходів. Наприклад, 15% фіксованого податку за різного рівня доходу — це часто непропорційний податковий тягар на громадян країни. А крім того, слоган «багаті повинні платити більше» давно вподобали популісти.

Читайте також: Данило Гетманцев: Ніхто не полізе до вас під матрац рахувати гроші

Як визначається прогресивність

Відповідно до звітів ОЕСР, прогресивність можна визначити декількома способами.

  • По-перше, податок є прогресивним, якщо середня податкова ставка збільшується разом зі збільшенням доходу, а отже, існує різниця між верхньою і нижньою податковими ставками.
  • По-друге, прогресивність також залежить від дизайну власне системи оподаткування прибутковим податком (ПДФО). Податкові зобов'язання можуть знижуватися за рахунок різних допомог, відрахувань, надання податкових пільг і кредитів, які часто-густо залежать від рівня доходів або конкретних характеристик сім'ї (наприклад, наявність шлюбу, кількість дітей).
  • По-третє, на додаток до ПДФО, заробітна плата також обкладається соціальними внесками, які сплачуються як працівниками, так і роботодавцями. Найчастіше такі соціальні внески стягуються за фіксованими ставками, тим самим знижуючи прогресивність податкової системи.

Читайте також: Розмір військового збору можуть встановити від 0,5% до 10%

Коментарі - 12

+
+53
Італій .
Італій .
9 січня 2020, 16:25
#
В Украине рассматривается возможность введения прогрессивной шкалы налогообложения доходов граждан. Считается, что это будет стимулировать налогоплательщиков выходить из тени.

Аххаха, кто так считает? Покажите хотя бы одного.
+
+67
Італій .
Італій .
9 січня 2020, 19:57
#
Пошел почитать оригинал на НВ, а там сразу перл: «Снижение налоговых ставок не является эффективным для уменьшения доли теневой экономики.»

Дальше там вообще апофигей.

Сначала Елена пишет: «Чтобы вывести налогоплательщика из тени, необходимо создать дополнительные мотивы, которые бы сделали уплату налогов более выгодной и привлекательной. Согласитесь, если налогоплательщик не получает никакой защиты или услуг, которые могли бы улучшить его благосостояние в обмен на налоги, которые он платит, то он не захочет добровольно выйти из тени.».

И что же она предлагает чтобы сделать уплату налогов более привлекательной? Увеличить налоги, б****! «Вполне возможно, что идея вернуться к прогрессивной шкале налогообложения доходов граждан вместе с предоставлением определённых налоговых льгот, и есть тем мотивом, который будет стимулировать граждан выходить из тени.»
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 січня 2020, 16:41
#
Куда инвестировать деньги в 2020 году?

https://www.youtube.com/watch?v=I6Vqcije_lI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
+15
sanch ☺
sanch ☺
9 січня 2020, 17:41
#
Я так понял именно из-за этой прогрессивной системы в некоторых европейских странах щепетильно собирают чеки?
+
0
54022684
54022684
9 січня 2020, 18:52
#
Смотря за что. Если за медицину, учебу или платежи по кредитам, то это скорее для tax deduction, независимо от того, прогрессивная система налогообложения или нет. Этот tax deduction вроде как и в Украине работает на определенные позиции.
+
+30
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
10 січня 2020, 8:26
#
Кто говорит про прогресивный налог, их надо сажать на 15 суток минимум, как врагов государства
+
+15
Bischof
Bischof
10 січня 2020, 8:41
#
Даа, Украине только прогрессивного НДФЛ не хватало. Зарплаты в конвертах уже едва ли не стали нашей национальной традицией. Не помогли даже огромные штрафы. А тут такую прелесть предлагают, при которой получать большие доходы в белую уже точно никому не будет невыгодно. Надо традицию уже окончательное закрепить. Браво.
+
+30
ramhain
ramhain
10 січня 2020, 9:10
#
Наборот нужно делать регрессивный налог. 
чем больше доход тем меньше отчехляешь. тогда и скрывать доходы не будут, и зпшку будет выгоднее поднимать, и мотивация у нпрода будет - обучение и получение более высокоплачиваемой работы.
+
+29
Італій .
Італій .
10 січня 2020, 9:19
#
К слову ЕСВу нас примерно так и работает, а это как раз прямая социалка: есть граничная сумма выше которой не платит ни директор банка, айтишник, ни Ахметов.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
10 січня 2020, 9:54
#
Пенсія також буде прогресивна? А то якось не фонтан, коли верхньої межі сплати податків немає, але є верхня межа розміру пенсії. Зараз не пишіть про дерслужбовців і суддів. Я про людей, які отримують по 50-100 тис з.п. по білому. Таких мало, але вони бувають. ЄСВ з 50 тис понад 10 тис, плюс інші податки... Мій тесть працював на будівництві по білому, мав 2,5 тис пенсії (до 14 року), теща на мінімалці була, получала тоді менше тисячі. Зараз у тещі дві з копійками а у тестя три... мінімалку підвищують, то добре, але не мінімалку перераховують не завжди. Це обман людей. А потім бідкаються, що тінь в економіці. Краще при можливості в тінь і потім мати доп дохід на пенсію, ніж заплатити податки і знати, що тебе намахають гарантовано. Мені подобається новий тренд, який зароджується в Єропі, коли платять всім однаковий базовий дохід, а остальне подбай собі сам. Погано, що поки то прийде до нас, якщо прийде, то ми всі тут вже не потребуватимемо ніякої пенсії.
+
+15
Віталій Андарак
Віталій Андарак
10 січня 2020, 10:57
#
Ну чому ж, верхня межа сплати ЄСВ є. З суми більше 70845 гривень ЄСВ не сплачується.
+
0
fae
fae
10 січня 2020, 13:54
#
А мне нравится прогрессивная ставка, как в США, когда малообеспеченные платят минимум налогов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися