Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 лютого 2019, 17:04

Рада затвердила конвенцію MLI щодо оподаткування

Верховна Рада ратифікувала Багатосторонню конвенцію MLI про боротьбу з ухиленням від сплати податків (далі – конвенція MLI). Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Верховна Рада ратифікувала Багатосторонню конвенцію MLI про боротьбу з ухиленням від сплати податків (далі – конвенція MLI).
Фото: segodnya.ua

Що це дасть

  • Підписавши та ратифікувавши конвенцію MLI, Україна отримує змогу одночасно вносити зміни до всіх або деяких чинних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування між Україною та іншими державами.

План BEPS: зобов'язання України

Через прогалини й неузгодженості у національному та міжнародному податковому законодавстві міжнародні компанії зменшують або уникають зобов’язань зі сплати податку на прибуток. Таким чином, Україна втрачає надходження у бюджет.

Аби уникнути цього, 1 січня 2017 року Україна приєдналась до Програми розширеної співпраці в межах ініціативи Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Країни-члени ОЕСР розробили план дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування (далі – план дій BEPS). План дій BEPS охоплює 15 кроків, що покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню.

Обов’язковими до виконання Україною (мінімальний стандарт плану дії BEPS) є 4 кроки:

  • удосконалити заходи боротьби з податковими зловживаннями;
  • не допускати зловживання пільгами, передбаченими двосторонніми угодами;
  • розробити рекомендації про документацію зі трансфертного ціноутворення та розкриття інформації по країнах;
  • удосконалити процедури взаємного узгодження шляхом вирішення спорів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися