Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2019, 13:07

Що очікує ФОПів: закон про РРО набуде чинності через півроку

Закони про касові апарати і кешбек, які викликали багато критики з боку малого бізнесу, вже офіційно опубліковані. Через півроку підприємці будуть зобов'язані використовувати РРО. Серед нововведень — електронний чек, грошова винагорода для покупців і чималі штрафи для бізнесу.

Касові апарати, закон про РРО, ФОП, електронний чек, штрафи
фото: uazmi.net

«LIGA.net» поділилася ключовими змінами для ФОПів. «Мінфін» обрав головне, до чого варто готуватися бізнесменам.

Використання РРО

Реєстраторами розрахункових операцій можуть бути як звичайні POS-термінали, так і програмні пристрої. Контролюючий орган повинен забезпечити безкоштовне програмне рішення. Президент України вже зобов'язав Кабмін з 1 січня 2020 року дати можливість платникам податків тестувати безкоштовне програмне забезпечення, здійснюючи розрахункові операції.

Читайте також: Електронними РРО підприємців забезпечать безкоштовно —
Верланов

Розрахунковим документом може бути касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо. Вони підтверджують факт продажу або повернення товарів, надання послуг. Створюються у паперовій чи електронній формі — електронний чек, QR-код.

Хто зобов'язаний використовувати РРО

РРО не будуть застосовуватися платниками єдиного податку першої групи.

До 1 жовтня 2020 року РРО не будуть застосовуватися платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які мають дохід менше 1 млн гривень. Незалежно від обраного виду діяльності, крім реалізації:

  • технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

З 1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих «груп ризику»:

  1. Реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  2. Реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  3. Реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  4. Реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  5. Роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  6. Ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;
  7. Турагенства і туроператори;
  8. Готелі та подібні місця тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  9. Реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів згідно з переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення обсягу доходу 1 млн грн, застосування РРО стає обов'язковим і починається з першого числа першого місяця наступного кварталу і продовжується в усіх наступних податкових періодах.

З 1 січня 2021 року РРО будуть застосовувати всі платники єдиного податку 2-4 групи. ФОПам другої групи збільшать ліміт річного доходу. З 1 січня 2021 року річний ліміт доходу платників єдиного податку другої групи підвищується з 1,5 до 2,5 млн грн.

Розширили перелік підприємців, які не можуть бути платниками єдиного податку. З 20 жовтня 2019 року до нього відносяться підприємці 1-3 груп, які провадять діяльність:

  1. З надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  2. З надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  3. З надання послуг мобільного телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;
  4. За надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле — та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Читайте також: 50 днів уряду. Що встигли зробити

Як і коли запрацює кешбек

З 1 жовтня 2020 року покупці зможуть скаржитися на видані їм чеки з порушеннями, але тільки на покупки від 850 грн.

Подати скаргу можна буде виключно через свій електронний кабінет платника податків. Для цього потрібно пройти онлайн-ідентифікацію з використанням електронного підпису.

Компенсація буде перераховуватися за рахунок штрафних санкцій. Вона складе повну вартість придбаних товарів або послуг, зазначених у скарзі. Отримавши відшкодування, покупець не повинен платити за нього податки.

Що писати в скарзі:

  • ПІБ, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, номер засобу зв'язку;
  • дата придбання товарів чи послуг;
  • найменування і вартість придбаних покупцем товарів чи послуг, найменування або податковий номер продавця, адреса господарської одиниці продавця або адреса місця придбання товарів;
  • у разі придбання товарів через інтернет — також вказівку сайту;
  • перелік документів, отриманих покупцем від продавця товарів або споживачем послуг разом з придбаним товаром чи послугою;
  • інформація про розрахунковий документ;
  • номер банківського рахунку покупця або споживача, на який може бути перерахована компенсація.

До скарги обов'язково додаються електронні або скановані копії документів. Ті, які покупець отримує від продавця разом з придбаним товаром, про які йдеться у скарзі.

Читайте також: ФОПи вимагають ветувати законопроекти про РРО

Що зміниться у звітності для ФОПів

При використанні програмних РРО потрібно буде щодня створювати в паперовій або електронній формі фіскальні звітні чеки, контрольні стрічки. Важливо їх зберегти: на звичайних РРО-три роки, а на програмних — до моменту передачі розрахункових документів на фіскальний сервер контролюючого органу.

Розрахункові операції будуть проводитися з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів або послуг. Також потрібно вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів або послуг, які відображені в обліку.

При цьому суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам при проведенні перевірки документи в паперовій або електронній формі. Вони підтвердять облік та походження товарів, які на момент перевірки знаходяться в місці продажу.

Проте такі вимоги не поширюються на ФОПів, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ. Виняток становлять ті, хто здійснює діяльність з реалізації:

  • технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів і виробів медичного призначення;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння.

Читайте також: До яких наслідків призведуть закони про РРО та кешбек —
юрист

Що робити, якщо програмний РРО не працює

Якщо програмний РРО не працює, потрібно протягом дня повідомити про це контролюючий орган, виробника програмного реєстратора або центр сервісного обслуговування. У разі виходу з ладу програмного реєстратора проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

Якщо протягом години відсутній зв'язок з сервером контролюючого органу, можна проводити розрахункові операції. Після відновлення такого зв'язку необхідно повідомити орган про час і дату початку та закінчення проведення розрахункових операцій в цей період будь-яким засобом комунікації.

В документі вказується інформація про проведення розрахункової операції в режимі оффлайн. Проводити таким чином розрахункові операції можна не довше 36 годин зі створенням електронних розрахункових документів. Їм присвоюються фіскальні номери з діапазону, сформованого фіскальним сервером.

Номери з цього діапазону можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця. Без зарезервованих фіскальних номерів з цього діапазону використовувати програмний реєстратор оффлайн не можна.

Протягом години після відновлення зв'язку здійснюється передача копій розрахункових документів, створених в режимі оффлайн. Їх треба передати до відправлення електронного фіскального звіту та електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані ці документи. Їх зберігають до моменту підтвердження доставки.

Суб'єкт господарювання може прийняти рішення про те, що, в разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії, проведення розрахункових операцій здійснюється до моменту належного підключення резервного реєстратора або ввімкнення електроенергії.

Читайте також: Президент ввів дворічний мораторій на перевірки ФОПів

Які штрафи загрожують ФОПам

У разі встановлення в ході перевірки:

  1. Проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів або наданих послуг;
  2. Непроведення розрахункових операцій через РРО;
  3. Невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті реєстратора, більш ніж на 10 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання розрахункової книжки — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;
  4. Невидачі (у паперовій або електронній формі) розрахункового документа.

Підприємці заплатять штраф до 1 жовтня 2020 року в розмірі:

  • 10% вартості товару, проданого з порушеннями, — за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості товару, проданого з порушеннями, — за кожне наступне порушення.

Після перехідного періоду розмір штрафів буде наступним:

  • 100% вартості товару, проданого з порушеннями — за перше порушення;
  • 150% вартості товару, проданого з порушеннями — за кожне наступне порушення.

Читайте також: Податкова зацікавлена у діалозі з платниками — Верланов

Також передбачені наступні фінансові санкції:

50 НМДГ (850 грн) — за невикористання при здійсненні розрахункових операцій, або використання незареєстрованих книг обліку розрахункових операцій чи розрахункових книжок;

30 НМДГ (510 грн) — у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції;

5 НМДГ (85 грн) — у разі проведення розрахункових операцій без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару або послуги та обліку їх кількості;

300 НМДГ (5100 грн) — у разі проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку їх кількості;

20 НМДГ (340 грн) — у разі порушення встановленого порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, або у разі порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті;

300 НМДГ (5100 грн) — у разі застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника;

30 НМДГ (510 грн) — в разі неподання в контролюючі органи звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Коментарі - 37

+
+136
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 14:16
#
Спасибо, слуга олигархов, за давление на малый бизнес и потребителей.
Всё ещё надеется на пассивности народа.
+
+34
Oger
Oger
22 жовтня 2019, 16:50
#
Какое давление на потребителей?
 - борьба с крупным бизнесом маскирующемуся под ФОП-ов?
- борьба с серым товаром, ввезенным без уплаты налогов?
- закон о «кешбеке» позволяющий купить что-то на халяву если вам не выдали фискальный чек

Давление на малый бизнес?
Если у ФОП-а оборот меньше 1.5 млн в год, нужно просто будет выдавать чеки после продажи и всё, при этом у его более крупных конкурентов (крупного бизнеса) голова будет болеть еще долго...

+
+17
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 17:00
#
«Какое давление на потребителей?»
Любые налоги на товары ведут к увеличению цен.
Тут и крупные, и маленькие бизнесы находятся под влиянием закона. Рестораны, кафе, квест-комнаты, другие заведения, онлайн магазины...

С 1 октября 2020 года правила заработают для так называемых «групп риска»:
Реализация товаров (предоставления услуг) через сеть Интернет;
Реализация технически сложных бытовых товаров, подлежащих гарантийному ремонту;
Реализация лекарственных средств, изделий медицинского назначения и предоставления платных услуг в сфере здравоохранения;
Реализация ювелирных и бытовых изделий из драгоценных металлов, драгоценных камней, драгоценных камней органогенного образования и полудрагоценных камней;
Розничная торговля бывшими в употреблении товарами в магазинах (группа 47.79 КВЭД);
Рестораны, кафе, рестораны быстрого обслуживания, кроме продажи воды, молока, кваса, масла и живой рыбы из автоцистерн, цистерн, бочек и бидонов; блюд и безалкогольных напитков в столовых и буфетах общеобразовательных учебных заведений и профессионально-технических учебных заведений во время учебного процесса;
Турагенства и туроператоры;
Гостиницы и подобные места временного размещения (группа 55.10 КВЭД);
Реализация текстиля (кроме реализации за наличные средства на рынках), деталей и принадлежностей для автотранспортных средств в соответствии с перечнем, утверждаемым Кабинетом Министров Украины.

+
+12
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 17:05
#
Возможно Вы думаете, что больше налогов ведут к уменьшению бюджетного дефицита? Вы тоже ошибаетесь.

Зе-команда уже сказала, что вместе с этим законом, они хотят выделить бюджет для орфанных заболеваний (но не для обычных заболеваний). Классический либерализм для выдуманных проблем нашего президента из квартала.

Вопрос осталось только один, где социальные программы для толп иммигрантов, которые я вижу каждый день в метро, и когда уже будут социальные программы для неформалов.
+
0
Oger
Oger
22 жовтня 2019, 17:28
#
По поводу бюджета для орфанных заболеваний это касается только налогов табачных компаний...
+
+30
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 17:12
#
Для меня, рестораны, кафе, квест-комнаты, даже сеть их, это малый бизнес.
+
0
Oger
Oger
22 жовтня 2019, 17:29
#
Если оборот более 1.5 миллиона то это уже не малый бизнес...
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 17:31
#
Оборот (даже не чистый прибыль) 1.5м грн? Это меньше зарплат айтишников) Чтобы открыть макдональдс нужно 1-2мм долларов.
Плата за франшизу составляет 45 000 долларов.

https://www.franchisehelp.com/franchises/mcdonalds/
+
+19
Oger
Oger
22 жовтня 2019, 17:37
#
Зарплата айтишника работающего на крупный бизнес.
Всё верно говорите, это и есть крупный бизнес.
+
+45
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 17:40
#
Ладно. У меня наверное очень американское восприятие. Для меня:

Меньше 5 мм долларов прибылей в год — малый бизнес (макдональдс)
С 5-100 мм долларов — средний бизнес (драгон капитал)
Больше 100 мм долларов — большой бизнес (нафтогаз, розетка, хуавей)

Всё равно, это давление на потребителей…
+
+92
vicolinz
vicolinz
22 жовтня 2019, 18:33
#
1.5 млн это оборот! а не чистая прибыль - не путайте! только у айтишника оборот=прибыль. А у других ФОПов прибыль 15-20% от оборота, а это всего лишь 20000 - 25000 в мес. И это уже КРУПНЫЙ БИЗНЕС?!
+
0
vicolinz
vicolinz
22 жовтня 2019, 18:34
#
Это было сообщение для «Oger»
+
0
Oger
Oger
22 жовтня 2019, 18:57
#
По нашему законодательству выходит что так...
Лично я за повышение лимитов для ФОП-ов,
но при этом и за борьбу с гигантами которые выдают себя за ФОП-ов.
+
+85
Bonny30
Bonny30
22 жовтня 2019, 18:33
#
С оборота 1,5 миллиона в год ФОП чистыми заработает около 7%,вот и считайте -годовой заработок составляет 105000грн или 8750грн в месяц. И это реальность мелкого бизнеса. Студенты двадцатилетние в резюме просят зарплату от 15000-18000, а ФОП должен работать за копейки,30 дней в месяц, по 14 часов,отвечать за все своим имуществом и быть всегда должен государству. Сначала нужно было сделать адекватные годовые лимиты - в соответствии с ростом доллара, поднять в 3 раза, сделать вторую группу 5 млн, а третью 15 млн, и тогда уже вводить кассовые аппараты.
+
+69
vicolinz
vicolinz
22 жовтня 2019, 18:43
#
Пока, что рядовые покупатели не понимают всего происходящего... Например, многие покупают сейчас китайские телефоны, не потому что просто так хотят, а потому что они дешевле. а теперь представьте, что при официальном завозе, рро и т.д. их стоимость увеличится на 20-30%... Их просто перестанут ввозить. И это касается почти всего, флешки, мини-камеры, 3д ручки и просто куча непонятных мелочей... Теперь вспомним, что предыдущие 5 лет налоговую и фискальную в целом сокращали, чтобы меньше нахлебников было... а теперь их штат снова нужно будет раздувать!!! а кто будет им платить?! правильно, мы! и на одну зарплату они жить не будут уж поверьте, а это снова порождение коррупции... так что... «... далі ще буде...»
+
+15
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 9:57
#
Я правильно понимаю, что вы одобряете контрабанду?
+
0
Sergii3107
Sergii3107
23 жовтня 2019, 9:00
#
Наскільки я зрозумів, через пів року рро повинні мати обов'язково ті хто реалізують:
● технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
● лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
● ті у кого дохід більше мільйона
Потім до них приєднуються інші з 20 жовтня?
+
0
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 9:55
#
Нет, не правильно.

"До 1 октября 2020 года РРО не будут применяться плательщиками единого налога второй-четвертой групп, которые имеют доход меньше 1 млн гривен. Независимо от выбранного вида деятельности, кроме реализации:
* технически сложных бытовых товаров, подлежащих гарантийному ремонту;
* лекарственных средств, изделий медицинского назначения и предоставления платных услуг в сфере здравоохранения."


+
0
Sergii3107
Sergii3107
23 жовтня 2019, 16:49
#
Перечитайте ще раз моє питання. Закони вступають в силу через пів року, отже РРО повинні застосовуватися
●платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які мають дохід більше 1 млн гривень;
і тими хто здійснює реалізацію
●технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
●лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.
А інші до них приєднуються з 20 жовтня 2020р?
Я розумію це так.
Чи на кого тоді буде розповсюджуватись дія закону з ~квітня до жовтня 2020 року і штрафи в 10 і 50% вартості???
+
0
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 18:21
#
До 1 жовтня 2020 РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. гривень, окрім реалізації:
- технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
- лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

З 1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих «груп ризику»

З 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку 2-4 групи.

https://biz.ligazakon.net/ua/analitycs/190250_do-chogo-gotuvatisya-fopam-golovn-novovvedennya-zakonv-pro-rro

З квітня буде розповсюджуватись дія закону на тих у кого вже має буди РРО, по оновленим правилам.
+
0
Sergii3107
Sergii3107
23 жовтня 2019, 19:00
#
???
+
0
Sergii3107
Sergii3107
23 жовтня 2019, 20:24
#
Для чого ви мені постійно копіюєті текст зі статті!? Я не питав хто може НЕ застосовувати рро, я питав хто саме повинен застосовувати рро після вступу в силу закону до 20.10.20! Якщо не знаєте для чого тоді щось писати.
+
0
Виталий Киселев
Виталий Киселев
23 жовтня 2019, 10:17
#
Я ФОП, вторая группа, единого налога. Предоставляю услуги через интернет, оплата сразу на р/с. Мне же РРО не нужен? И кстати, а если я превышу оборот в 1 млн. в год, мне надо какое то заявление нести в налоговую что я не работаю с наличкой что не бы не ставить РРО?
+
+15
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 11:30
#
Нет, если оплата происходит только по безналу и только организациям, но не физ. лицам.
+
0
Виталий Киселев
Виталий Киселев
23 жовтня 2019, 11:59
#
Исключительно физ лицам, через лигпей. А лигпей согласно договора на р/с
+
0
mujik
mujik
23 жовтня 2019, 14:50
#
В чем проблема с  физ. лицами? Проблема вроде бы в наличке...
+
0
Barmaley33
Barmaley33
23 жовтня 2019, 14:28
#
Как только вы прикоснётесь к наличке в своих чеках/отчётах/декларациях, эти вопросы станут для вас актуальными
+
0
Виталий Киселев
Виталий Киселев
23 жовтня 2019, 14:57
#
Ну если рассматривать ситуацию что платежи проходят исключительно через Лигпей, Weyforpay, с ними договор, выплаты идут на расчетный счёт. Прямой перевод на карточку (и т. п.) не используется. В годовой декларации подаётся все поступления на р/с. То этого достаточно что бы работать без рро? Или нужно что то ещё предпринимать.
+
0
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 18:23
#
1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих «груп ризику»:
реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

https://biz.ligazakon.net/ua/analitycs/190250_do-chogo-gotuvatisya-fopam-golovn-novovvedennya-zakonv-pro-rro
+
0
Анна Чередниченко
Анна Чередниченко
23 жовтня 2019, 12:15
#
Интернет магазин с оборотом до 1 млн грн к 1 группе относится?
+
0
Анна Чередниченко
Анна Чередниченко
23 жовтня 2019, 13:30
#
Вернее до 300т.
+
0
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 14:17
#
Всё зависит от товара, который вы продаете...
+
0
Oger
Oger
23 жовтня 2019, 18:24
#
1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих «груп ризику»:
— реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

https://biz.ligazakon.net/ua/analitycs/190250_do-chogo-gotuvatisya-fopam-golovn-novovvedennya-zakonv-pro-rro
+
0
brigadirius
brigadirius
25 жовтня 2019, 10:54
#
Тут детально описано мотивації та наслідки прийняття цих законів https://hvylya.net/video/pochemu-krupnyj-biznes-unichtozhaet-fopov
+
0
Тони Райт
Тони Райт
31 жовтня 2019, 15:24
#
Эти альтернативно одаренный могут ответить, зачем ФЛПшкам 3 группы, которые работают только по безналу нужен РРО?
+
+8
beornborn
beornborn
31 жовтня 2019, 17:52
#
Та не боитесь, годик еще поработаем, потом в тень, будем взятки платить, обычное дело )
у нас всегда можно договориться, если государство не хочет налоги, это налоги получат налоговики в качестве взятки )
+
0
natb
natb
18 грудня 2019, 10:30
#
Добрый день. А что делать тем ФЛП, у которых доход меньше 1 млн, но был наличный расчет (liqPay и эквайрин)? Налоговая по этому поводу пишет, что такой ФЛП обязан с 1-го января 2020г применять РРО
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися