Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2019, 14:21

Страховики не довіряють водіям

Рік тому «автоцивілка» стала електронною. «Мінфін» вирішив з'ясувати, скільки страховиків продають поліси онлайн.

фото: aelita.ua
фото: aelita.ua

У лютому виповнився рівно рік, як водіям дозволили укладати договори обов'язкового страхування відповідальності автовласників (ОСЦПВ) онлайн. Щоб купити автоцивілку, досить мати смартфон, або звичайний комп'ютер. Але можна користуватися і паперовими полісами — їх з обороту не виводили.

Всього за минулий рік страховики випустили 170 тис. електронних полісів. Це всього 5% від загальної кількості договорів автоцивілки, проданих за цей час.

Страховик

Кількість е-полісів, шт.

1

ПЗУ Україна

39 140

2

VUSO

37 857

3

Княжа

16 926

4

Провідна

15 444

5

ТАС СГ

7 551

6

Оранта­

7 056

7

Альфа­ Страхування

4 808

8

АСКО-Донбас Північний

4 754

9

АХА Страхування

4 263

10

Арсенал Страхування

3 560

11

Юнівес

3 403

12

Брокбізнес

3 270

13

УНІКА

2 675

14

УСГ

2 620

15

Глобус

2 175

16

Універсальна

1 645

17

АСКА

1 507

18

Мега гарант

1 089

19

УПСК

1 081

20

Європейський страховий альянс

977

21

Гардіан

276

22

ІНГО Україна

272

23

Харківська муніципальна СК

216

24

Країна

209

25

Брітіш авто клуб

133

ВСЬОГО

163 075

за даним МТСБУ на 18.01.2019

Як все починалося

Електронні поліси в Україні приживалися непросто. Спочатку їх саботували навіть поліцейські. Вони вимагали, щоб водії пред'являли «паперові» договори і нещадно штрафували, якщо таких не виявлялося. Деякі страховики, щоб не втратити репутацію, компенсували своїм клієнтам виписані штрафи і допомагали оскаржити санкції в суді.

Згодом все владналося: поліцейські більше не вимагають «папірці». Наявність страховки вони перевіряють за допомогою запитів до центральної бази даних або телефонують на гарячу лінію МТСБУ.

Оцінили зручність і клієнти. Страховики розповідають, що е-поліси купують як безпосередньо на сайтах компаній, так і через різні агрегатори, а також у банків-партнерів. Наприклад, Приватбанк пропонує поліси 13 страховиків, 8 з яких дозволяють укласти електронний договір і оплатити його тут же в Приват24. Також активно розвиває продажі ПУМБ — він дає можливість оформити поліс в одній з 5 страхових компаній в мобільному банкінгу прямо через Viber.

Хто продає е-поліси

Емітувати поліси автоцивілки зараз має право 51 страховик. Але дозвіл укладати електронні договори отримали тільки 36 компаній. З них всього 24 компанії пропонують своїм клієнтам таку можливість у себе на сайті. Тобто електронні поліси випускає менше половини СК, які працюють в цьому сегменті.

Страховики, які пройшли сертифікацію в МТСБУ

Наявність можливості купити поліс на сайті

Галицька

-

USI

-

Gardian

-

CREDO

-

АСКО-Медсервіс

+

UBI

-

Глобус

-

Альфа Страхування

+

Євроінс Україна

+

БрітішАвтоКлаб

-

Перша

+

Країна

+

USG

-

Омега

-

Мега-гарант

+

ACKA

+

Провідна

-

ЮНІВЕС

+

АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ

+

Європейський Страховий Альянс

+

Міжнародна СК

+

ВУСО

+

БРОКБІЗНЕС

+

ТАС

+

УНІКА

+

АХА Страхування

+

Харківська муніципальна СК

+

ПЗУ Україна

+

ПРОСТО-страхування

-

КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП

+

АСКО-Донбас Північний

+

УПСК

+

Оранта

+

ІНГО Україна

+

Універсальна

+

Навіть багато хто з лідерів ринку автоцивілки, за даними МТСБУ, не продають е-поліси. Наприклад, цієї опції немає на сайтах СК Провідна, USI, УСГ.

Часто це пов'язано з тим, що компанії не прагнуть нарощувати частку на ринку і продають автоцивілку тільки в пакеті з полісами каско.

«Ми свідомо не підключали на сайті таку можливість. Електронний поліс можна купити тільки у нас в офісі, наші співробітники заповнюють його за клієнта. Так було і раніше, але тепер договір існує в бездокументарній формі», — розповів голова правління УСГ Павло Нельга.

Страховики також впевнені, що не всі клієнти готові до «самообслуговування». Мовляв, паперовий поліс — це документ з гарантією. А електронний поліс складний в оформленні, та й не всі клієнти готові платити онлайн. Хоча, за даними Приватбанку, 8 млн. клієнтів використовують Приват24 безпосередньо зі свого смартфона.

Чого бояться компанії

Є дві причини, за якими страховики не поспішають активізувати продажі електронних полісів.

По-перше, компанії побоюються, що клієнти будуть шахраювати і вказувати в договорі недостовірні дані. Адже, оформлюючи поліс онлайн, водій сам вводить інформацію про номер авто, місці його реєстрації, участі в ДТП в останні роки. А всі ці фактори безпосередньо впливають на розмір страхового тарифу. У такій ситуації компанії цілком можуть продешевити — адже перевірити дані техпаспорта і водійських прав в режимі онлайн неможливо. Але якщо згодом з'ясується, що водій збрехав, страховик може подати до нього позов і визнати договір недійсним.

По-друге, палиці в колеса ставлять посередники. Левова частка ОСЦПВ сьогодні продається через агентів-фізосіб. Ті отримують від компаній бланки полісів, продають страховки водіям, а потім перераховують гроші страховику.

При такій схемі роботи компанії жорстко залежать від чесності посередників. Буває, що нечисті на руку агенти продають ОСЦПВ клієнтові, а компанії повідомляють, що втратили поліс і гроші за страховку не перераховують. В цьому випадку під удар потрапляє водій: якщо станеться ДТП, компанія не виплатить відшкодування — всі збитки доведеться компенсувати з власної кишені.

У випадку з електронним полісом посередники шахраювати не зможуть — адже гроші відразу потраплять на рахунок страховика. Агентам це не вигідно, тому вони вкрай неохоче переходять до електронних полісів.

Держава дозволила демпінг

Щоб автовласники активніше купували е-автоцивілку, Нацкомфінпослуг вирішив надати їм пільгу. У червні має набути чинності розпорядження Нацомфінуслуг про тарифи на «автоцивілку». У документі говориться, що всі, хто купить поліси онлайн, отримуватимуть 10% -у знижку. Нові тарифи мають набути чинності в червні 2019 року.

Хоча ряд страховиків вже сьогодні надає водіям знижки. «При онлайн-продажах у компанії менше витрат. Ми економимо не тільки на купівлі самого бланка, а й на видатках на його пересилання, облік, утримання агентської мережі. З іншого боку — електронний поліс, з точки зору ризику, нічим не відрізняється від паперового: ліміти ті ж, відповідальність та ж. Різниця тільки в маркетингу. Витрати на залучення клієнта, який купує електронний поліс, менші», — вважає голова правління СК «ВУСО» Андрій Артюхов.

Але не варто спокушатися, що електронні поліси будуть дешевше звичайних. Навіть сьогодні тарифи в компаніях різко відрізняються.

Наприклад, «Мінфін» з'ясував, у скільки обійдеться поліс ОСЦПВ власнику авто з об'ємом двигуна до 1600 куб.см. 2008 року випуску і реєстрацією в Києві. Діапазон цін з урахуванням франшизи — від 1105 грн. в СК «АСКА» до 1521 грн. в «Арсенал страхування» та «Уніка».

Після набрання чинності нових тарифів ціновий коридор розшириться ще більше. Адже Нацкомфінпослуг має намір дозволити компаніям самостійно встановлювати підвищувальні коефіцієнти. Але завжди знайдеться страховик, готовий продати поліс дешевше.

Чи замінить е-поліс папір

Не варто очікувати, що е-поліси замінять паперовий варіант ОСЦПВ в найближчі роки. Доти, поки не буде організовано взаємодію між базами даних МТСБУ та Національної поліції, ризик шахрайства і фальсифікації даних з боку клієнтів, буде високим. А це значить, компанії продовжать робити ставку на паперові договори. За оцінками страховиків, в найближчі два роки кількість е-полісів навряд чи перевищить 15% від загального числа договорів ОСЦПВ.


Регіна Дацюк

Коментарі - 15

+
+12
Pens
Pens
25 лютого 2019, 15:12
#
Компании боятся недобросовестного ввода данных? В чем проблема приложить фото «техпаспорта» и прав? В принципе вся эта информация и так есть в базах, так что особого секрета здесь нет. Да и с учетом, что выплаты я теперь могу получать в собственной страховой, то естественно заинтересован в правильном оформлении. Сиюминутный выигрыш пары сотен гривен, не стоит проблем в случае ДТП.
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
25 лютого 2019, 15:25
#
Полис выписывается из базы данных МТСБУ. Там нет информации о правах или техпаспорте. Она есть только в базе МВД, а к ней страховщики доступа не имеют.
+
+27
Evgeniy Asmolov
Evgeniy Asmolov
26 лютого 2019, 9:31
#
Мне кажется оптимальным решением для страховиков, которые боятся махинаций — это предоставить е-полисы текущим клиентам, а каждый новый сначала получает бумажную версию, после чего СК имеет возможность изучит документы водителя, а после этого, при пролонгации полиса — продавать е-полисы. Или же сделать отдельный канал, по которому клиент скидывает копии документов, после чего СК дает добро на оформление е-полиса, всё можно придумать.
+
+12
irakez
irakez
25 лютого 2019, 17:50
#
Поправьте статью, плз. PZU не выдают электронный полис, а только бумажный. Даже если ты уже их клиент, у них есть все твои данные, машина та же, никаких страховых случаев за 100500 лет и тебе просто надо продлить страховку. Только что разговаривала с ними по телефону, т.к. как раз закончилась прошлая страховка. Цитата: «Электронный он только по отношению к базе МТСБУ, вам все равно надо ехать к нам за бумажным».

При такой конкуреции на рынке это очень глупо, конечно. Будем искать более кастомер-френдли страховщика :)
+
0
Volos86
Volos86
26 лютого 2019, 9:55
#
А в чем проблема заехать раз в год в страховую?
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
26 лютого 2019, 11:01
#
У Pzu ещё и цены одни из самых высоких.
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
26 лютого 2019, 10:35
#
Вот на сайте можно купить он-лайн https://shop.pzu.com.ua/osago/index?order=2050353&app=2147479#newapp
+
0
irakez
irakez
26 лютого 2019, 10:55
#
Это бутафория, ничего онлайн не покупается. Вам все равно позвонят и скажут, что надо ехать к ним и оформлять на месте.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
26 лютого 2019, 11:10
#
Странный бизнес.
+
+75
irakez
irakez
25 лютого 2019, 17:56
#
«Электронный полис можно купить только у нас в офисе, наши сотрудники заполняют его за клиента»

Электронный документооборот по-украински :)
+
0
romane
romane
25 лютого 2019, 23:21
#
Прошлой весной оформил е полис осаго через сайт, все было быстро никаких поездок в офис, никаких бумаг, оплата онлайн, супер, мне понравилось. Вот только спустя год, не помню ни в какой СК покупал ни до какого числа он действует, а соответственно и когда его нужно продлять. Может кто в курсе как можно узнать эту инфу.
+
+31
Rabotyahoff
Rabotyahoff
26 лютого 2019, 10:28
#
https://policy-web.mtsbu.ua
тут по номеру автомобиля можно узнать в какой страховой оформлялся полис и действителен он на данный момент. До какого числа он действует к сожалению узнать нельзя, что плохо.
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
26 лютого 2019, 11:36
#
Вы должны были указать е-mail, туда и пришел ваш полис. Поищите в почте или посмотрите в банке дату транзакции. Если оплачивали с Приват24 посмотрите в архиве транзакций
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
26 лютого 2019, 10:26
#
> электронный полис сложен в оформлении
Что? Электронный полис не сложнее регистрации на минфине.
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
26 лютого 2019, 11:27
#
Приват 24 страховка с 0 франшизой — 700грн.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися