Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 серпня 2020, 14:19

Коли ціни на золото припинять зростати

У вівторок ціни на золото продовжили зростати, закрившись вище психологічно важливої ​​позначки $2 тис. І це, як стверджують експерти, ще не межа.

Коронакриза, довгострокова і масова грошова емісія центробанків, наднизькі відсоткові ставки і очікування слабкого долара можуть зробити зростання цін на золото довгостроковим трендом.

Про те, що штовхає ціни на благородний метал вгору і кому це зіграє на руку в Україні, «Мінфіну» розповів голова департаменту групи ICU з корпоративного аналізу Олександр Мартиненко.

Чому інвестиції у борги втрачають актуальність

Першопричиною стрімкого зростання цін на золото стала невизначеність, викликана коронакризою. Карантинні обмеження, падіння мобільності і споживання наносять глобальній економіці збиток, масштаб і тривалість якого поки що не піддається оцінці.

Читайте також: Інвестиції 2020: як заробити на акціях світових компаній (відео)

У періоди такої високої невизначеності інвестиції починають масову втечу в «безпечні гавані» — активи з найменшими ризиками втрати вартості. Такими «безпечними гаванями» завжди традиційно вважалися держоблігації США та інших розвинених країн, а також золото.

Як правило, перевага віддавалася держпаперам. Адже вони, на відміну від золота, ще й приносять купонний дохід. Зараз же безпрецедентне за обсягом «друкування» грошей і високий попит на держпапери нівелювали цю перевагу.

Обсяг боргових інструментів з від’ємною дохідністю за останні шість місяців зріс за рядом оцінок до $12-14 трлн.

Володіючи такими інструментами до їх погашення, інвестори замість отримання доходів фактично несуть витрати. Частка таких інструментів в глобальному портфелі боргу зросла до 20%. Ще близько 40% займають інструменти з дохідністю 0-1%. В результаті золото стає більш популярним серед інвесторів. І цій популярності також сприяють надії на подальше подорожчання металу.

Інвестиційний попит на золото грає зараз головну роль в зростанні його ціни. Попит на золото, як на промисловий метал або ювелірну прикрасу, в умовах економічної рецесії і падіння споживання зараз вкрай низький, але не має значного впливу на цінову динаміку. Адже навіть напередодні кризи промислове споживання становило всього близько 10% загального попиту на золото.

Три причини «золотого» ралі

Так само, як і інші активи, золото може переживати як цінові злети, так і падіння. Ще свіжі в пам'яті інвесторів посткризові 2010-11 рр.: тоді глобальна фінансова криза стала основним двигуном золотих котирувань, які з кінця 2007 р. до вересня 2011 р. більш ніж подвоїлися до історично рекордної на той час позначки в $1 900.

Але в міру відновлення фондових ринків популярність золота падала, і вже до кінця 2011 ціна на нього обрушилася майже на 20%.

Нинішньому ціновому підйому золота притаманне багато нових особливостей, які роблять його унікальним. Перш за все, це відкрите питання термінів приборкання пандемії і тривалості її згубного впливу на економіку.

Читайте також: Долар за 28 грн і інфляція 5%: що прогнозують економісти на найближчу перспективу

Ця невизначеність ще може ивалий час тримати фінансові ринки в напрузі і змушувати держави підтримувати національні економіки безпрецедентними грошовими вливаннями.

Це також означає продовження безпрецедентно м'якої політики центробанків і низькі відсоткові ставки. А отже, зростання обсягів боргових інструментів з від’ємною дохідністю — небаченого явища для 2010-11 рр. — продовжиться.

Ще одна особливість поточного золотого ралі — очікування долара, що слабшає. Зараз в цих очікуваннях експерти майже одностайні. До таких висновків їх підштовхує:

  • висока вразливість американської економіки від пандемії,
  • масштабні грошові вливання ФРС,
  • перегрітість ринку американських держоблігацій,
  • прагнення ряду центробанків (зокрема Китаю та РФ) диверсифікуватися від доларових активів.

Важливу роль також відіграють побоювання інфляції на розвинених ринках в результаті швидкозростаючої грошової маси. Незважаючи на те, що більшість аналітиків вважають прискорення інфляції малоймовірним в найближчому майбутньому, самого існування таких ризиків вже досить, щоб застрахуватися від них зараз, в тому числі за допомогою збільшення частки золота в інвестиційних портфелях.

Читайте також: Баффет поставив проти економіки США: що означають його «золоті» вкладення

Таким чином, можна говорити про те, що процес нарощування інвестиційними керуючими позицій в золоті поки ще далекий від завершення. Про це може свідчити і той факт, що частка золота в глобальному портфелі активів зараз становить 0,6%, в порівнянні з майже 1% у 2013 р.

Кому цікаве золото в Україні

Для більшої частини українців інвестиції в золото поки що залишаються маловиправданими. Найбільш негативну роль тут відіграють низька ліквідність ринку, значна різниця між ціною покупки і продажу банками і відсутність гарантій на депозити в золоті з боку Фонду гарантування вкладів.

У цих умовах найбільшу вигоду від часткової диверсифікації в золото можуть отримати лише власники великих інвестпортфелів вартістю від декількох мільйонів.

Коментарі - 7

+
0
bonv
bonv
19 серпня 2020, 18:11
#
Перестануть друкувати гроші  - перестане рости золото.. Але через наслідки коронакризи вливання продовжаться, через що обезціняться фіатні гроші..
+
0
lika197
lika197
19 серпня 2020, 22:24
#
Золото или крипто — «неприбыльные» опционы (в надежде что кто-то начнёт их использовать), за которые нужно платить чтобы хранить их против доллара. Крипто не платит проценты, а золото платит отрицательные проценты из-за затрат на хранение.
+
0
preyvanamor
preyvanamor
20 серпня 2020, 4:28
#
Золото буде рости ВІЧНО! Що останні декілька тисяч років історії людства яскраво і показують. Хоча є підозра, що зараз почнеться трохи спад, бо Бафет купив золотодобувну компанію і тепер почне заливати ринок золотом і фізичним і паперовим… Ну або якщо не спад, то доооовге топтання на місці.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
25 серпня 2020, 9:58
#
В последний вагон... многие купили их ещё 2 года назад и утроили на сегодня вложения
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
20 серпня 2020, 12:46
#
Золото перестанет расти, когда доллар начнёт укрепляться к евро
+
0
embargo44
embargo44
20 серпня 2020, 21:31
#
Сейчас инвесторы рассматривают золото в качестве защитного актива для своих сбережений. Рынок золота: рост цены прогнозируется до 2700$ к середине 2021 года. https://buysellgold.info/novosti/rynok-zolota-rost-ceny-do-2700-k-seredine-2021-goda.html
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
21 серпня 2020, 9:31
#
Эксперды много чего пишут и зачастую ошибочно. Думать надо своей головой.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися