Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2020, 17:40

Баффет поставив проти економіки США: що означають його «золоті» вкладення

Уоррен Баффет протягом тривалого часу критикував золото в якості інвестиції. Він говорив, що воно «марне» і що «чарівний метал» не може зрівнятися з «американською стійкістю».

Однак у другому кварталі цього року Berkshire Hathaway Уоррена Баффета придбала майже 21 млн акцій золотовидобувної компанії Barrick Gold за $562 млн.

Yahoo.finance та інші провідні економічні видання розбиралися у причинах такого рішення «Оракула з Омахи». «Мінфін» обрав головне.

Причина 1: зміна стратегії

Одного разу Баффет написав, що «будь-хто, хто спостерігав би за тим, що відбувається, з Марса, залишився б у подиві від того», як ми ставимося до блискучих речей на цій планеті.

«Я б сказав, що золото буде набагато меншим у моєму списку як засіб заощадження, — сказав Баффет на щорічних зборах 2005 року. — Я маю на увазі, що я б вважав за краще володіти сотнею акрів землі недалеко від Небраски, або багатоквартирним будинком, або індексним фондом».

Проте голова Berkshire Hathaway нещодавно придбав близько 21 млн акцій Barrick Gold на $563 млн, продавши при цьому акції Wells Fargo та JPMorgan Chase, згідно з інформацією зі звітів за формою 13-F, опублікованих у п'ятницю вдень.

Нова позиція в Barrick Gold вважається 22-ою за величиною інвестицією в портфелі. Це мізерно мало, в порівнянні з великими інвестиціями в Apple, Bank of America та Coca-Cola.

Читайте також: Фонд мільярдера Рея Даліо вклав у золото майже $0,5 мільярда

Проте цей крок викликав ажіотаж серед «золотих жуків» та інших оглядачів з Уолл-стріт в інтернеті. Вони вважають, що угоди Баффета, можливо, сигналізують про зміну його поглядів на ринок.

«Баффет продає банки і купує акції Barrick Gold. Може, він слухав мій підкаст. Він явно не такий позитивний щодо економіки США або долара, як припускають його недавні оптимістичні коментарі», — написав у Twitter Пітер Шифф, президент брокерської компанії Euro Pacific Capital.

«Баффет відмовляється від банків і купує Barrick Gold — це справжня революція. Її важливість неможливо переоцінити. Він бачить, що глобальні центральні банки повністю втратили контроль; вони друкують трильйони і вбивають фіатні гроші. Весь бізнес глобальних фондів вартістю $100 трлн щойно перекинувся з ніг на голову», — написав у своєму мікроблозі Макс Кайзер, ведучий телевізійних передач, кінорежисер, в минулому трейдер.

«У ньому немає жодної користі. Будь-який спостерігач з Марса залишився б у подиві», — говорив Уоррен Баффет про золото декілька років тому. «Боже, як все змінюється. Навіть мудрецям доводиться час від часу переглядати свою точку зору», — написав у Twitter канадський бізнесмен Френк Гістра.

Популярний блог Zero Hedge написав, що це «сигнал про те, що ніхто інший, як «Оракул з Омахи», схоже, тепер спокійно робить ставку проти Сполучених Штатів», тому що «відомий противник інвестицій в золото відмовився від акцій банків — основи кредитної економіки Америки — на користь золотовидобувача».

Причина 2: короткостроковий сигнал на продаж

У той час як золоті жуки і стійкі ринкові ведмеді роблять свої власні висновки, Berkshire, незважаючи ні на що, як і раніше, ставить на банки, включаючи Bank of America, куди компанія вкладала свої гроші протягом останнього місяця.

Майк Шедлок з Sitka Pacific Capital Management висловив незгоду з інтерпретацією новин, пояснивши у своєму блозі, що все просто: «Баффет знає, що фінансові підприємства відчувають труднощі через covid. А Barrick платить дивіденди». Крім того, Barrick — всього лише крихітний шматок загального пирога, і Баффет не відмовився від своїх часток в Amazon або Apple.

Читайте також: Інвестиції 2020: як заробити на акціях світових компаній (відео)

«Це не величезний провал і не море фундаментальних змін у відношенні до золота, — пояснює Шедлок. — Потенційно, це короткостроковий сигнал на продаж, відповідний до нещодавнього відкату».

Причина 3: рішення приймав не Баффет

Останні рухи акцій Berkshire дають підставу припускати, що Баффет і його партнер Чарлі Мангер можуть змінювати свою думку або, принаймні, готові представляти свободу в прийнятті рішень Теду Вешлер і Тодду Комбсу, інвестиційним менеджерам Berkshire Hathaway. Адже точних даних про те, хто прийняв рішення про покупку «золотих» акцій, немає.

Зате точно відомо, що це не перший раз, коли знаменитий дует інвесторів змінює свою думку.

Історично Баффет і Мангер уникали технологічних компаній, але тепер Apple є найбільшим пакетом акцій Berkshire. Однак Баффет натякнув, що один з його молодих заступників з інвестицій відповідав за початкову покупку акцій виробника iPhone.

Наприкінці 2016 року Berkshire сконцентрувала значні пакети акцій авіакомпаній. Хоча раніше такі вкладення Баффет вважав сумнівними.

На конференції Daily Journal Meeting у 2017 р в Лос-Анджелесі Мангер пояснив, як він і Баффет змінилися з віком.

«Уоррен згодом навчався краще, я вчився краще. Найприємніше в грі, в якій ми беремо участь, — це те, що ви можете продовжувати вчитися, і ми все ще робимо це», — сказав він. Мангер визнав, що раніше вони думали, що авіалінії — це «жарт, це був такий жахливий бізнес», як колись вони думали про залізниці.

Під час щорічних зборів цього року в травні Баффет сказав, що Berkshire вийшла з усіх своїх акцій авіакомпаній, включаючи American Airlines, Delta, United Continental Holdings та Southwest Airlines, через covid-19, який підірвав туристичну індустрію.

Читайте також: «Bitcoin марний». Голова Euro Pacific Capital знову розкритикував криптовалюту

Тим часом фондовий ринок продовжує переслідувати рекордні максимуми. Промисловий індекс Dow Jones закрився з тижневим зростанням на 1,8%, в той час як індекс S&P 500 протягом короткого часу торгувався на рекордному рівні, перш ніж завершив торговельний тиждень зростанням приблизно на 1%. Nasdaq Composite також закрився з невеликим підвищенням. У 2020 році індекс встановив вже 32 рекорди. За останніми даними Barrick Gold зріс більш ніж на 8%.

Коментарі - 10

+
+140
lsdog
lsdog
17 серпня 2020, 18:03
#
Автор делает абсолютно ложный вывод о том что покупка золота баффетом —> ставка против сша. Баффет об этом не говорил. Заголовок скопипасчен с других сайтов сделавших похожий заголовок. Статья вводит в заблуждение В то же время реальная цитата баффета от весны 2020: Не бойтесь сделать ставку на Америку. Перспективы Америки выглядят просто великолепно. «Мы не знаем, что будет дальше. Единственное, о чем я могу сказать с уверенностью – факторы, благоприятствующие развитию Америки, не исчерпаны», – отметил Уоррен Баффет во время недавнего собрания акционеров Berkshire Hathaway
+
+29
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 серпня 2020, 10:54
#
Та і не так багато він вклав, лиш пів лярда. І не зовсім в золото, а в золотодобувну компанію.
+
0
Graycat
Graycat
19 серпня 2020, 0:59
#
Ставка против Америки имелась ввиду продажа акций банков
+
+74
Pareto
Pareto
17 серпня 2020, 19:44
#
Ставить знак равенства между стоимостью акций золотодобывающей компании и золотом неверно. Да, там есть корреляция, но далеко не такая, как многие себе представляют.
+
0
bonv
bonv
17 серпня 2020, 20:28
#
Він бачить, що глобальні центральні банки повністю втратили контроль; вони друкують трильйони і вбивають фіатні гроші.  Тому і виросли ціни на дорогоцінні метали та крипту..
+
+29
preyvanamor
preyvanamor
18 серпня 2020, 2:44
#
І навіть тут читаю цю недалеку пропаганду, що Бафет купує золото і робить ставку на золото! Наскільки ж тупими треба бути, щоб НЕ розуміти, що якщо Бафет купляє золотодобувні компанії, то це означає, що він ПРОДАЄ ЗОЛОТО!!! Він же ж купив фірму, яка добуває і ПРОДАЄ золото, А НЕ КУПУЄ ЙОГО!!! Прибуток він буде отримувати за рахунок ПРОДАЖУ золота, а не його покупки... А купив він людей і обладнання, які будуть добувати золото і правильно зробив, бо ж добути грам золота коштує набагато і набагато більше, ніж надрукувати чек на 600 доларів, тому і цінність цього грама на порядки більша!
+
+14
PELE1987
PELE1987
18 серпня 2020, 11:06
#
Автор статті не правильно інтерпретує головний меседж покупки акцій,адже ця золото видубна компанія є і так американською.І відповідно фонд і так вкладається в США,просто через інший інструмент.І саме головне часто читаю-як в США все погано і який $ слабкий,моя суб’єктивна думка-нам би їхні проблеми.
+
0
Graycat
Graycat
19 серпня 2020, 1:01
#
Barrick Gold это канадская компания
+
0
Shamshir87
Shamshir87
18 серпня 2020, 13:04
#
Технически, он просто купил шахту, став олд-скул майнером криптовалюты бумеров. :D
+
0
AlSaher
AlSaher
19 серпня 2020, 8:40
#
Ого целых >0.1% ресурсов компании. Серьезная ставка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися