Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 серпня 2020, 14:44

Долар по 28 грн і інфляція 5%: що прогнозують економісти на найближчу перспективу

Підвищення мінімальної заробітної плати в наступному році (до 6 тис. грн з 1 січня та до 6,5 тис. грн з 1 липня) - основний фактор для змін у прогнозах ключових економічних показників. ​

Консенсус прогноз, макроекономічний прогноз, Нацбанк, НБУ, монетарна політика, інфляція, курс гривні, облікова ставка, економічне зростання, українська економіка
фото: epravda.com.ua

Про це йдеться в аналітичному матеріалі Київської школи економіки «Макроекономічний Радар».​ «Мінфін» виділив головне.

Про економічне зростання

У ІІ кварталі ВВП впав на 11,4% р/р. Більшість аналітиків очікували, що ВВП знизиться приблизно на 10,5% р/р. Мінекономіки та Нацбанк оцінювали падіння в 11% р/р.

Надалі економіка продовжить відновлення. Однак більшість прогнозистів очікує, що воно буде поступовим через слабкий попит та негативний вплив решти пост-пандемічних обмежень на показники продуктивності.

Як і раніше, більшість організацій прогнозують, що реальний ВВП України впаде на 5-6% у 2020 р. А консенсусні оцінки зростання наступного року дещо погіршилися – до 4,2%. Нові оцінки Кабміну більш оптимістичні – 4,6%, НБУ більш консервативний – 4%. 

Читайте також: Голова НБУ про те, скільки буде коштувати іпотека, депозитні ставки та курс гривні

Про інфляцію

Продовжилася тенденція переглядів прогнозів інфляції у бік зниження. Консенсусні оцінки на цей і наступний роки близькі до інфляційної цілі НБУ – 5%. Та навряд хтось із прогнозистів закладав у свої прогнози такі ж припущення щодо підвищення мінімальної заробітної плати, як і Кабмін. У результаті прогноз останнього по інфляції суттєво вище «ринку» — 7,3%.

Якою буде політика НБУ за нового керівництва, залишається питанням. Поки що НБУ уникає прямої відповіді, оприлюднивши свій прогноз на попередній траєкторії заробітної плати. Тому інфляція на наступний рік там не сильно відрізняється від цілі і консенсусу – 5,5%.

Про облікову ставку

Неочікувано для багатьох НБУ залишив ставку незмінною на 6% наприкінці липня та опублікував нову траєкторію ставки, за якою подальше зниження не закладається. Навіть, навпаки, через рік Нацбанк планує підняти ставку до 6,5%.

Однак консенсусні прогнози навіть після липневого рішення майже не змінились. Ринок, як і раніше, бачить ставку на рівні 5,7% на кінець цього року і її утримання на цьому ж рівні впродовж наступного року. Єдиним логічним поясненням такого бачення є «м’яка» риторика нового очільника НБУ Кирила Шевченка до призначення на цю посаду та останні кадрові зміни в НБУ.

Про результати зовнішньої торгівлі 

НБУ суттєво покращив прогноз сальдо поточного рахунку, врахувавши зміну методології обліку реінвестованих доходів та позитивні ефекти коронакризи на стан зовнішньої торгівлі. Тепер очікує профіцит $6,5 млрд цього року та дефіцит $4,5 млрд наступного. 

Читайте також: Зарплатна мінімалка 5 тисяч: чи стануть українці багатшими

Про резерви НБУ

Успішне розміщення єврооблігацій навіть в умовах чистого продажу валюти НБУ дозволило продовжити нарощення міжнародних резервів у липні – до $28,8 млрд. Це зумовило покращення консенсусних прогнозів міжнародних резервів на кінець цього року – до $26-27 млрд. Однак, цей рівень значно нижче оновленого прогнозу НБУ, відповідно до якого резерви мають зрости на кінець року майже до $30 млрд.

Звичайно, цей прогноз традиційно базується на припущенні про отримання повного обсягу кредитів від МВФ та інших офіційних партнерів, а ймовірність цього суттєво знизилась за останній місяць. 

Про обмінний курс 

Сильна позиція по поточному рахунку та залучення урядом коштів на міжнародних ринках капіталу, ймовірно, зумовили майже незмінність прогнозів щодо обмінного курсу на кінець цього і наступного років – 28 грн/дол і 28,2-29,5 грн/дол відповідно. У цьому контексті до урядового прогнозу курсу на наступний рік питань не виникає.

Коментарі - 7

+
+38
bonv
bonv
18 серпня 2020, 15:54
#
Коридор 28,1-29 ніхто не відміняв:)
+
+28
valutafinance
valutafinance
18 серпня 2020, 17:10
#
Кто бы говорил,вы не сидите в верхушке,поэтому вам и мне знать не дано,что будет с курсом!
+
+58
vasylmelnyk
vasylmelnyk
18 серпня 2020, 21:57
#
До виборів курс буде в межах 27 (+0,5   -0,2)грн.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 серпня 2020, 13:10
#
За день
+
0
Vova Volodimir
Vova Volodimir
19 серпня 2020, 23:24
#
Давай сразу от полтиника откада у гривны пропелер

+
0
1Sokrat1
1Sokrat1
4 вересня 2020, 10:53
#
Скучный стал минфин, читаю всю неделю, всё «из пустого в порожнее».
+
0
ms1ss
ms1ss
7 вересня 2020, 5:55
#
Ага, давайте хамством и грубиянством его оживим...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися