Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 серпня 2020, 15:52

Як заробити на золоті, не купуючи злитки

У вівторок ціна золота на споті в ході торгів досягла нового історичного максимуму — понад $ 2000 за тройську унцію. Експерти впевнені, що благородний метал дорожчатиме надалі, приваблюючи все більше інвесторів.

Та аби заробити на золоті, не обов’язково скуповувати сам метал. «Мінфін» розглянув альтернативні варіанти – інвестиції в акції золотодобувних компаній і «золотих» ETF.

Чому дорожчає золото

Наразі інтерес до захисних активів (до яких належить і золото) підігрівають американські новини. Долар продовжує слабшати. Проти «зеленого» зараз грає неспроможність Конгресу дійти згоди щодо останнього пакету заходів із антикризової підтримки економіки.

Чутки про те, що тупикова ситуація з податково-бюджетною політикою у Вашингтоні може змусити Федеральну резервну систему ще активніше заливати економіку грошима, прискорили зниження прибутковості в США.

Аналітики глобального інвестбанку RBC Capital Markets відзначають, що в умовах ультранизьких ставок прибутковості по американських облігаціях і великою кількістю грошей у фінансовій системі зусиллями ФРС, золото продовжує залучати все більші грошові потоки.

Припливу коштів у золото сприяє і посилення геополітичної напруженості в світі. У RBCCM відзначають, що продовження активного фіскального стимулювання збільшує боргове навантаження у всіх країнах. Натомість перспективи відновлення економіки залишаються неоднозначними.

А це штовхатиме ціни на золото вгору і надалі. У банку оцінюють ймовірність їх ралі до $3000 за унцію в 40%.

Подібні прогнози стимулюють не тільки вкладення у фізичні злитки, а й золоті ETF. Приміром, вкладення в американські «золоті» ETF за останні місяці різко виросли і станом на 3 серпня виявилися більшими, ніж обсяг золота в резервах Німеччини.

«Золоті» фонди

ETF (Exchange Traded Fund) — інвестиційний фонд, акції якого торгуються на біржі. Його котирування повторюють динаміку портфеля, в який можуть входити акції, ф'ючерси на сировину, валюта, облігації та інші активи. ETF навіть може копіювати структуру провідних біржових індексів, наприклад американського S&P 500.

Відповідно, «золоті» фонди ETF дозволяють фактично вкластися в золото без необхідності купувати його фізично. Акції такого фонду будуть повністю повторювати рухи ринкової ціни на золото.

Втім, «золоті» фонди можуть вкладатися не тільки безпосередньо в жовтий метал.

Зазвичай вони діляться на дві категорії:

Перші орієнтовані на інвестиції в фізичні золоті злитки. Наприклад, SPDR Gold Trust (GLD) є найбільшим з цих ETF. Кожна його акція становить приблизно одну десяту унції золота. Також варто звернути увагу на інший фонд — SPDR Gold MiniShares. З початку року ці фонди зросли на близько 32,7%. Однак у першого ETF одна акція коштує наразі більше $189, а у другого майже 10 разів дешевше, що знижує поріг входу.

Другі складаються з акцій золотодобувних компаній та інших суміжних компаній. Наприклад, ETF VanEck Vectors Gold Miners (GDX) складається з акцій найбільших видобувних компаній в світі. Інші ETF складаються з акцій більш дрібних компаній, які перебувають на ранніх стадіях свого розвитку. GDX з початку року зріс на 31,1%. Ще один цікавий для вкладень фонд цього типу — ETF VanEck Vectors Junior Gold Miners (GDXJ) показав ріст у 25,5%.

Може здатися нелогічним купувати ETF золотодобувних компаній для захисту від падіння фондового ринку. Надто, якщо є ETF безпосередньо на золоті злитки. Проте, є серйозний аргумент на користь золотодобувних фондів: основні фінансові показники видобувних компаній більше залежать від ціни золота, ніж від фондовій кон'юнктури. Отже, прибутковість таких акцій не завжди сильно корелюється. А в деяких випадках ціни на акції ростуть, коли інша частина ринку падає.

Зорієнтуватися у виборі фонду можна частково, вивчивши інформацію про нього. Наприклад, важливим показником буде вартість чистих активів у розрахунку на одну акцію. Ці розрахунки робить сам фонд і їх можна знайти в опису фонду. Якщо ринкова ціна сильно перевищує цей показник, то краще утриматися від покупки і почекати, аби не купувати на цінових максимумах.

Читайте також: Ціна золота різко зросла. Що далі

Які переваги вкладень у «золоті» ETF, у порівнянні з інвестиціями безпосередньо в метал? Утримання фізичного активу пов'язане з витратами на зберігання. Крім того, слід враховувати спред, тобто різницю між ціною придбання і продажу. Наприклад, в Приватбанку злиток в 1 грам золота можна купити за 2008 грн. А ось продати його банку назад – лише за 1583 грн. Тобто різниця становить майже 27%. Детальніше про особливості придбання фізичного золота та його розміщенні на депозиті можна почитати в цій статті.

Натомість золоті ETF є високоліквідними, і їх відносно легше купувати і продавати.

Але інвестиції у «золоті» ETF мають і свої недоліки:

  • золоті біржові фонди — це «паперове золото». Наприклад, в GLD обмін акцій на злитки можливий. Але ця опція передбачена тільки для великих гравців з обсягом позиції понад $ 16 млн;
  • золоті ETF обкладаються комісією за управління коштами та іншими витратами.

Акції золотодобувних компаній

Інвестування безпосередньо в видобувні компанії — ще один спосіб залишатися на крок попереду. Цей крок дозволить заробити на поєднанні двох сприятливих драйверів: подорожчання золота і зростанні обсягів видобутку.

В першу чергу, варто шукати компанії з надійними активами, досвідченими командами керівників і сильними фінансовими балансами.

Розглянемо, як змінювалась ціна акцій ключових золотодобувних компаній цього року. Так, вартість Barrick Gold зросла, порівняно з початком року, на 55%. Newmont Goldcorp подорожчала на 56%. Ще більше набрала в ціні AngloGold Ashanti – майже 63%.

Таким чином, ключові золотодобувні компанії цього року росли навіть швидше за сам метал.

Читайте також: Коли настане час купувати акції Tesla

Недоліки вкладень в акції золотодобувних компаній:

  • Не фізичне золото;
  • на вартість акцій впливає багато чинників, в т.ч. неефективне управління компанією;
  • якщо підприємство видобуває не тільки золото, інвестор також побічно залучений в інші метали.

Як купити

Купувати акції та ETF на іноземних фондових ринках можна, заключивши договір з брокером. Він виступатиме як посередник угоди, зберігатиме на рахунку цінні папери, але за свою роботу братиме комісію.

Серед українських компаній такі брокерські послуги надають Фрідом Фінанс Україна та ІГ Універ (працює як субброкер). Також в Україні популярні міжнародні компанії Exante та Interactive Brokers.

Придбання «металевих» активів за своєю структурою нічим не відрізняться від інвестицій в будь-які інші акції чи ETF. Такі ж будуть і комісії. Зокрема, у Interactive Brokers плата становить 0,5 центи за придбання чи продаж кожної акції (але не менше $1 за операцію), ETF можна купувати взагалі без комісії. Водночас, треба пам’ятати, що місячне обслуговування рахунку у Interactive Brokers коштує $10.

У Exante вартість операції становить 2 центи, щомісячної плати немає.

Проте рахунок буде відкритий лише, якщо на нього покласти не менше 10 тис. євро. В Interactive Brokers таких обмежень немає.

Купівля та продаж акцій відбуваються дистанційно через інтернет-сайт чи в мобільному додатку брокера.

Золоте правило

Незважаючи на ралі золота, експерти не радять розглядати метали, як спосіб заробітку. Це радше інструмент збереження і захисту інвестицій. Як правило, вони зростають в ціні, коли на фінансових ринках неспокійно. Натомість, як тільки справи в економіці налагодяться, долар укріплюватиметься і більше ніхто не чекатиме катастрофічного обвалу фондового ринку, з великою ймовірністю метали почнуть дешевшати.

Яскравий приклад –фінансова криза 2008 року. На її фоні золото почало дорожчати і у 2011 р. перетнуло планку у $1900. Однак незабаром жовтий метал почав дешевшати і кілька років ціна за унцію перебувала в межах $1200-1300, інколи опускаючись і нижче.

Читайте також: Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

Тому експерти радять вкласти в метал (незалежно від того в якій формі: злитків чи ETF) не більше 5-10% свого інвестиційного портфелю. Також не варто спішити його продавати, незалежно від ситуації на ринку. Золото – це, в першу чергу, страховка для інших інвестицій.

Коментарі - 75

+
+15
ballistic
ballistic
5 серпня 2020, 16:30
#
"в Приватбанку злиток в 1 грам золота можна купити за 2008 грн. А ось продати його банку назад – лише за 1583 грн. Тобто різниця становить майже 27%"
- тут маніпуляція, бо приведений один з найвищих відсотків які бувають у для маленьких злитків. Для 100 грамових злитків комісії значно менші.
+
+107
Kuzyalik
Kuzyalik
5 серпня 2020, 19:46
#
Да кидалово это все...а статьи какие пошли:«все бегом рыжье скупать»,«невиданный всплеск котировок рыжьишка»,«как заработать лоху на покупке банковского рыжья»...Типичный мыльный пузырь,раздуваемый самими банками с целью удержать лохов любыми способами. Не депозиты,так рыжье будут тулить лохам,не рыжье,так сертификаты,не сертификаты,так ОВГЗ. Пэрэсичный *** всегда будет в минусе в Украине.
+
+62
Alpenstein
Alpenstein
5 серпня 2020, 21:20
#
От вы какой неромантичний. Был бы у вас дома сундук с золотом по типу пиратских кладов - вы что, не радовались бы днями? Нет-нет, да и подумали бы о нём :)) А хорошее настроение способствует здоровью - экономия на врачах.

Кроме того мы должны равняться на лучших людей нашего общества. А какой чиновник или прокурор без золотых икон, монет или батона? А цыганский барон без золотых зубов?
+
+40
Yiutsj
Yiutsj
5 серпня 2020, 22:08
#
Та да, те кто хранит дома золотобриллианты крепко спят по ночам. Некоторые даже со стволом под подушкой)
+
+54
bonv
bonv
5 серпня 2020, 16:42
#
Золото не для заробітку.
+
+15
Kuzyalik
Kuzyalik
5 серпня 2020, 19:46
#
Зарабатывает только банк...
+
0
R S
R S
6 серпня 2020, 0:03
#
Хотите и Вы заработать?
Продам Биткойны. Уже обналичены. Недорого...... :)
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
8 серпня 2020, 11:06
#
Камень.Только камень будет всегда в цене.Я имею в виду не банковское рыжье
+
+22
Ferox
Ferox
5 серпня 2020, 18:06
#
Проще всего купить золотые монеты на интернет аукционе (на каком писать не буду, а то сочтут за рекламу) ну и если нужно продать, то там же. Правда надо было покупать год назад, а не сейчас, когда цена выросла в 1,5 раза.
+
+30
user793472975
user793472975
5 серпня 2020, 18:56
#
Как подлинность проверить?
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
5 серпня 2020, 19:46
#
Ахахахахах....ну да.
+
+28
R S
R S
5 серпня 2020, 21:03
#
Подлинность монет определяют эксперты аукционного сайта.
Если монета редкая или раритетная, сначала проводят обсуждение с привлечением экспертов, запрашивают у продавца полную инфу и фото по монете.
Монеты, зашитые в слаб, в проверке подлинности не нуждаются — за вас это сделали эксперты всемирно известных фирм.
+
+30
user793472975
user793472975
5 серпня 2020, 21:21
#
Эксперты всемирно известных фирм - б2бжувелри?
+
+15
user793472975
user793472975
5 серпня 2020, 21:26
#
Гальванопластики всякие... по фото не сцьікотно покупать?
+
+24
R S
R S
5 серпня 2020, 22:00
#
У кого 0чk0 жим-жим - тот не пьёт шампанского...
+
0
SerGor
SerGor
13 листопада 2020, 16:09
#
На каком сайте, аукционе лучше покупать золотые монеты? Спасибо. serivanov1976@gmail.com
+
+47
yurahist
yurahist
6 серпня 2020, 1:44
#
Вважаю, що це непоганий спосіб, але для жителіввеликих міст. Я вчорі позавчора навів справи в своєму місті (Ужгород) і виявилося, що жоден з банків не продає золоті зливки. Все, що продають - золоту монету «Архістратиг Михайло» (близько 60 тис. грн) - в Ощадбанку та Комінвестбанку - але не купляють назад (в них нема оцінщика). В Ощадбанку сказали - найближче тільки у Львові (так само там і відділення Нацбанку, що повинне приймати). От і роздумую - чи купити на більшість грошей гроші із закритого депозита цю монету в очікування здорожчання чи купити євро (в основному), долари (значно менше) і (можливо швейцарські франки.Якщо валюту - то євро - на 3 місяці в А-банку, - 1,5% річних) та Укрексімбанку - долари - 2, 5 річних здається. Франки, на жаль, - дуже низькі відсотки, тож схиляюся до євро поки-що. озумію, що є варіанти краще (вкладення в акції, наприклад чи торгівля на криптовалютній біржі), але я тільки починаю здобувати знання по цій тематиці  (купив трохи біткоїну та етеру на Бінанс, а далі буду думати... Щоб правильно  торгувати на біржі, треба мати знання... 
P.S. Як я і передбачав - в умовах кризи та з огляду на майюутнє підвищення зарплат ціни почали повзти вверх...
+
+30
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 19:44
#
Щоб правильно торгувати на біржі потрібно бути власником біржі. Знання тут не допоможуть. Це ж вам не фізика, біологія чи математика
+
0
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 20:09
#
Біржовий трейдінг - це теж наука.
+
+15
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 20:11
#
Тільки чомусь успішних науковців дуже мало
+
0
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 20:25
#
Невігласів завжди більше - так завжди було і є . Що поробиш...  
Більшість хочуть легких грошей і самі створюють собі проблеми - починають торгувати, маючи дуже слабе уявлення про справу за яку беруться, ставлячись до цього, як до  гри, або навпаки, вважаючи себе геніальними провидцями. А успішна біржова торгівля - це плід тривалої теоретичної підготовки, аналізу, практичного досвіду з пробами та помилками.
+
+15
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 21:41
#
Схоже на слова продавців різної економічної макулатури, які зробили мільйони на продажу макулатури, але чомусь не на торгівлі)
+
0
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 22:16
#
Потрібно вміти відрізняти літературу відмакулатури.
А сказане мною — реальні речі. Хоча сприймайте як хочете, Ваша справа.
Я ж Вас не агітую якісь певні книги купувати (як зробив би торгівець ек.макулатурою) і на їх основі підготовку здійснювати.
+
0
yurahist
yurahist
6 серпня 2020, 23:14
#
Я історик за освітою, тож знання про торгівлю на біржу обмежені. Хоча рік у вузі нам викладали економічну теорію, але про реальну економіку майже не розповідали. Втім, тоді ці викладачі працювали б на кращій роботі (або займалися, наприклад трейдерством). Зараз сам працюю у вузі, тож розумію, що необхідно хоча оволодіти термінологією. Перше знайомство з біржою Бінанс, наприклад, розгублює новачків. Дуже багато опцій (добре, що хоч частина з них українською мовою доступна). Я ось купив на цій біржі для експерименту трохи криптовалюти, але думаю, що в самої біржи курс завищений (для порівняння долар вони по 28.71 продавали, фактично (напевно взявши і свою комісію).
+
0
kingcity
kingcity
7 серпня 2020, 0:37
#
Непоганий початок. Але все ж варто пам`ятати, що криптовалюта - це «окрема пісня».
+
+15
qZen
qZen
6 серпня 2020, 10:58
#
Монета теряет в стоимости 20% от рынка и нет смысла в них вкладывать. 
Только банковский штампованный слиток и обязательно с паспортом и сертификатом подлинности. 
Всё остальное просранные деньги.
+
0
yurahist
yurahist
6 серпня 2020, 14:18
#
За 2 дні зросла у вартості в 2 тисячі гривень (ціна оновлюється Нацбанком щодня). Лише проблема ліквідності...
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 серпня 2020, 22:16
#
Проштампований зливок також втрачає не слабо на поверненні в банк, залежно від ваги.
+
0
yurahist
yurahist
6 серпня 2020, 23:19
#
Так як золото росте, то швидко окупається.... Монета вже за кілька днів дає повернення маржі. Втім, я вирішив не звязуватися (а раптом золото все ж подешевшає різко восени, хоча думаю, що це вкрай малоймовірно). Але євро чи долари навіть за  посиленого карантину можна поміняти, а здавати в ломбард за ціною лому чи їхати в Київ у відділення Нацбанку продавати (в умовах карантину нема гарантії, що це буде можливим, та пограбувати чи обікрасти можуть) схилився до євро.
+
0
kingcity
kingcity
7 серпня 2020, 0:34
#
Вам до Львова ближче, тут можна здати у банк.
+
0
yurahist
yurahist
7 серпня 2020, 1:17
#
Ви знаєте, в якому конкретно це можна зробити? У комерційному/державному банку чи в територіальному відділенні Нацбанку? Бо я дзвонив у центральне відділення і співробітниця з величезною напругою все ж спромоглася сказати, що вони приймають, але треба попереджувати перед приїздом і т.п., а щодо Львова якось дуже невизначено говорила (можливо, там нема зараз оцінщика). Все одно я б тоді міг би думати щось купити в майбутньому, якби знав, де точно приймають монети.
+
0
mary27
mary27
7 серпня 2020, 8:23
#
На сайте НБУ есть ежедневные котировки, по которым они принимают драг.металлы.
+
0
kingcity
kingcity
7 серпня 2020, 11:02
#
yurahist

Відповів у приватні повідомлення
+
0
SerGor
SerGor
14 листопада 2020, 15:37
#
Можно найти банки, которые хорошо покупают слитки.
+
0
SerGor
SerGor
14 листопада 2020, 15:35
#
100500% Вы правы!!!
+
+30
Cupuyc
Cupuyc
5 серпня 2020, 21:13
#
Купив золото, это ещё не говорит о том, что ты его с лёгкостью сможешь продать? Например купил в одном банке, а другой у тебя уже не примет, только там где приобрёл изначально. Я правильно понимаю?
+
+43
Alpenstein
Alpenstein
5 серпня 2020, 21:28
#
Да, бывает такое. Кроме того бывает система-нипель, что банк золото продает, а назад не покупает даже своё. Тут вот попытались еще про безналичное золото в виде ETF рассказать. Там проблем с ликвидностью не будет, но и золота в руках у вас не будет. В случае армагеддона обменять на хлеб не получится, а наш человек всегда о таком варианте думает.
+
0
Yiutsj
Yiutsj
5 серпня 2020, 22:12
#
Короче, чем бы дитё не тешилось...)
+
+9
LISTT
LISTT
8 серпня 2020, 14:36
#
Покупать золото на последние деньги предназначенные на пропитание? Таких гениев еще поискать нужно)))
+
+6
Alpenstein
Alpenstein
8 серпня 2020, 19:29
#
Имеется в виду не предназначенные на пропитание, а ликвидные практически при любых условиях. К тому же золото может быть в форме носимых на себе украшений - гайки, цепура, стограмовый крест )) Всегда при вас, где бы вас не застала вспышка ядерного или селитрового взрыва.
+
+13
R S
R S
5 серпня 2020, 22:57
#
Золотые (или серебряные) банковские слитки - это самое последнее, чем будут заниматься знающие люди для заработка.
Расширьте для себя горизонт Ваших знаний, начав углублённо изучать эту тему.
Мне, например, понадобилось где-то 6 месяцев, чтобы частично вникнуть в эту тему, и начать покупать.
+
0
ballistic
ballistic
5 серпня 2020, 23:03
#
«понадобилось где-то 6 месяцев, чтобы частично вникнуть в эту тему, и начать покупать»
- і цього вистачило, щоб почати вневнено заробляти, а не втрачати?
+
+13
R S
R S
5 серпня 2020, 23:18
#
Я пока только накапливаю ликвидные монеты, последние покупки из Au-900 делал по 1000...1050 грн/грамм.
На сейчас цена Au-900 - около 2000 грн/грамм, так что потерь - никаких. Хотя и прибыль - пока теоретическая (не фиксировал), но всему своё время.

«вневнено заробляти» - пока такую цель для себя не ставил. Сейчас покупка монет из драг-мет.  - это моё хобби. Обрастаю знакомствами с заинтересованными людьми в этой сфере.
+
+30
Alpenstein
Alpenstein
5 серпня 2020, 23:54
#
Очень уважаю такое хобби, особенно если вы разбираетесь во всяких особенностях, нюансах каждой серии и т.д. А знакомствами всё же поаккуратней обрастайте. У меня коллегу на работе, который медали коллекционирует, атаковали прямо в квартире с причинением серьезных телесных повреждений. Хорошо хоть не убили. Забрали правда только малую часть, которая была на руках - он в основном всё в ячейках где-то хранит.
+
0
ballistic
ballistic
5 серпня 2020, 23:59
#
«это моё хобби»
- тобто Ви теж не заради заробітку.
Зрозуміло.
+
0
R S
R S
6 серпня 2020, 0:01
#
Для  Cupuyc
не связывайтесь с банками для покупки слитков, это большая ошибка и чистый убыток для новичка.
Ювелирные изделия: даже думать не смейте про это, металлолом чистой воды.
Поглубже изучите эту тему (покупка/продажа драгметаллов), и тогда делайте для себя выводы.
+
0
ballistic
ballistic
6 серпня 2020, 0:12
#
Для зовсім новачків є безготівкове золото.
Збиток на різниці курсів продажу/викупу в будь-якому випадку буде. З монетами він ще більший, ніж зі злитками.
+
0
SerGor
SerGor
14 листопада 2020, 15:40
#
Нет. В любой банк можно сдать, который принимает золото. Надо уточнить за чей счёт оценка. Можно ещё предложить ювелирам: они по хорошей цене покупают.
+
+75
preyvanamor
preyvanamor
6 серпня 2020, 2:36
#
Золото можна купляти ТІЛЬКИ І ВИКЛЮЧНО ФІЗИЧНЕ і у перевірених продавців! це раз. І якщо купляти то на 50! років. це два. все інше - чиста спекуляція, в якій вже потрібно бути професіоналом і всі ці фонди - це ПАПІР, а не золото і при справжньому шухері ви втратите АБСОЛЮТНО ВСЕ! Фірма просто збанкротує і на цьому все закінчиться, і ніхто нікому нічого не зможе довести в жодному суді... це три!
+
0
mary27
mary27
6 серпня 2020, 10:37
#
Есть кстати украинский ''золотой'' фонд:
https://kinto.com/funds/97
+
0
ballistic
ballistic
6 серпня 2020, 11:46
#
Він ще живий? :)
+
+15
mary27
mary27
6 серпня 2020, 14:01
#
Как Ленин)
+
0
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 13:17
#
Золото лише фізичне, у злитках 50-100 гр. І треба розуміти, що у першу чергу, це засіб збереження. Хоча і заробити можна непогано, маючи знання (ну і елемент везіння зайвим не буде). 

Для Сириус:  більшість банків, які здійснюють відкуп злитків, не цікавляться де вони були придбані. Таке буває, але це скоріш виключення.
+
0
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 19:56
#
Яке знання допомогло б вам передбачити коронавірус і на фоні цього скачок золота?
+
+15
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 20:10
#
Ріст ціни на золото не коронавірус спричинив, він його лише прискорив.
+
0
yurahist
yurahist
9 серпня 2020, 0:53
#
Тут важливо оперативно аналізувати інформацію. Один з керівників спецслужб, здається, сказав, що Зеленському повідомили дуже рано про вірус - ще 25 січня. А я ось ще в грудні читав про спалах цього вірусу, ще коли навіть ВООЗ не «чухалася».
+
+17
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 13:31
#
Як на мій погляд, непогана стаття, яка пояснює, що відбувалося і відбувається на ринку золота в останні роки і прогнозує майбутнє золота:

https://delo.ua/opinions/u-ceny-na-zoloto-esche-est-potencial-rosta-371374/
+
+10
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 20:15
#
Цікава стаття. За 20 років середньорічне зростання золота склало 10 %. Є більш вигідна альтернатива — бетон, крім зростання самого активу ще дає 10 % річної ренти
+
+28
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 20:26
#
Ну що ж, прикупіть собі кілька вагонів  : )) .
+
0
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 20:51
#
У скільки разів виросла нерухомість за 20 р?
+
0
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 21:05
#
Точно не скажу, хіба по пам`яті. Якщо говорити про мій регіон - напевне десь у 4 рази (якщо брати 2000 і 2020 роки).
+
0
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 21:39
#
Я думаю у 10, плюс 200 % дала б рента (це ще без капіталізації процентів). А золото у 6 разів
+
+17
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 22:06
#
Не у 10 точно. Ну може у 5. Я порівнюю по вартості своєї квартири тоді і тепер.
Але нерухомість і золото - це «две большие разницы». За нерухомістю потрібно доглядати. Потрібно сплачувати комуналку. Потрібно ремонтувати. Квартиранти - вони теж різні бувають. Нерухомість Ви не заберете з собою у інше місце у випадку необхідності.
 У мене певний час була вільна квартира, у якій я живу зараз (жив у іншому помешканні), я її здавав. В цілому приносило дохід і непоганий, але більше не маю бажання цим займатися.
Щоправда, велику (якщо не більшу) частину цього доходу довелось потратити на ремонт квартири і все решта (меблі, техніка і т.д), коли вже перестав її здавати.
Щодо золота - у мене є досвід роботи з ним і він позитивний.
Але зрештою, кожному своє. Хтось і на нерухомості  заробляє і прекрасно почувається.
+
0
SergS7
SergS7
6 серпня 2020, 22:14
#
За золотом теж треба дивитись, бо вкрадуть).
Оце то квартиранти, що стіни повалили, обої подерли, меблі потрощили? Дійсно неадекватні. Але в більшості випадків орендодавець робить ремонт ледь частіше ніж ніколи.
Ну і відчуйте різницю: золото в 6 разів, нерухомість в 10*3=30
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 серпня 2020, 22:19
#
В 1998-99 роках у нас квартира коштувала 2-2,5 тис зелених, в 2006-07 до кризи вже доходило до 75-80 тис, потім впали до 25 тис.
+
+13
kingcity
kingcity
6 серпня 2020, 22:40
#
Золото кинув у банківську скриньку та й усе.
Щодо квартирантів - все не так страшно було, але певні моменти були. Ремонт під час того, коли здавав квартиру я дійсно не робив.Я його робив і умебльовував квартиру до здачі в оренду і коли припинив здавати.
З нерухомістю більше мороки і більше витрат, я вже написав.
Якщо не секрет, це де квартира коштувала 2-2.5 тис. ? У нас я таких цін не пам`ятаю.
Хіба у пияків чи наркоманів  можна було якусь розвалюху за такі гроші купити.
Зрештою, до чого вся ця дискусія ? Я поділився своїм досвідом і висновками, які зробив на основі нього. Вважаєте це не вартим уваги - ігноруйте, займайтесь тим, що Вас більше приваблює і що вважаєте вигіднішим. Як я вже написав, кожному своє.
+
+26
SergS7
SergS7
7 серпня 2020, 11:23
#
Недавно тут була стаття як грабанули ячейки. Ніколи не тримайте цінності в них, ніякої відповідальності банк не несе. Як ви заробляєте на золоті, фізичні зливки?
+
0
kingcity
kingcity
7 серпня 2020, 15:57
#
1. Квартири теж грабують і частіше ніж банківські скриньки. Так що гарантій абсолютної безпеки Ви ніде не отримаєте.
Хоча, зрештою є варіант - золотий депозит.Щоправда, він під ФГВФЛ не попадає...

2.Так, фізичне золото.
+
0
SergS7
SergS7
7 серпня 2020, 20:02
#
Золотий депозит можна відкрити в Укргазі, він майже державний. То це нібито дає гарантію замість ФГВФЛ. І при цьому не треба платити спред, як при купівлі-продажу фізичного золота
+
0
kingcity
kingcity
7 серпня 2020, 20:36
#
Ну от, як варіант зберігання злитків - можна розглядати.
+
+15
mary27
mary27
7 серпня 2020, 23:53
#
Под золотые вклады я совершенно аналогично рассматриваю только ''Укргазбанк''.
По тем же причинам.

Хотя минимальная инвестиция - 3 унции.
Но % по вкладу уже сравним с таковым по долларовым депозитам, или выше (дожились).
+
0
mary27
mary27
7 серпня 2020, 8:21
#
Статья и вправду очень интересная.
Жаль, ''минфин'' не опубликовал.
+
+15
R S
R S
7 серпня 2020, 12:14
#
Вот эта статья на Минфине в переработанном варианте:
https://minfin.com.ua/2020/08/06/50118002/
+
0
mary27
mary27
7 серпня 2020, 15:03
#
Уже нашла.
+
+59
Anton1975
Anton1975
8 серпня 2020, 23:50
#
Когда копирайтеры пишут о золоте на центральных полосах СМИ ралли близко к развязке.
Покупать нужно было гораздо раньше, даже не год назад
https://minfin.com.ua/blogs/anton1975/122492/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися