Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 липня 2020, 7:40

Коли настане час купувати акції Tesla

За останній рік акції Tesla виросли більш ніж на 500%. Якщо в липні 2019 р вони коштували близько $ 250, то в липні поточного року майже досягли $ 1800. Аналогічну динаміку демонструють й акції інших технологічних компаній. Це дає підстави підозрювати, що на ринку акцій США надувається пузир.

«Мінфін» розібрався, що підтримує зараз це зростання фондового ринку і коли може лопнути новий пузир.

Тренди за підручниками

У кожній другій книзі про «трейдинг для чайників» розповідається про три етапи ведмежого (тобто низхідного) тренду на фондовому ринку: різке падіння, рефлексивний відскок і фундаментальний спад.

Різкий обвал ключових світових фондових індексів розпочався в другій половині лютого і досяг дна в середині березня. Наприклад, американський промисловий індекс Dow Jones «на дні» був на 37% нижчий, ніж перед падінням. Майже стільки ж втратив S&P 500 – 36%. Ще суттєвіше обвалились ключові європейські фондові індекси: німецький DAX і французький CAC 40 – на 39%.

Наступний етап теж не змусив себе довго чекати. Відштовхнувшись від дна, ключові індекси почали досить швидко дорожчати. Так, S&P 500 лише за чотири дні подорожчав на 21%. Швидко почали відігравати позиції й інші індекси.

Прийшла черга третього етапу, коли ринки мали довго і неспішно дешевшати. Однак з того часу минає вже четвертий місяць, а фундаментальне падіння так і не настає. Навпаки, ті, хто закупався у березні, зараз рахують прибутки.

В порівнянні з мінімальними показниками, зараз індекс DAX подорожчав на 53%, S&P 500 – на 48%, Dow Jones — на 44%, французський CAC 40 набрав 35%.

Паралельно з ралі на фондових ринках показники світових економік далеко не такі райдужні. За оприлюдненим наприкінці червня прогнозом агентства Fitch, ВВП США за підсумками року скоротиться на 5,6%, Німеччини – на 6,3%, а єврозони загалом на 8%. Падіння світової економіки, очікують експерти, становитиме 4,6%. Чому ж за таких обставин зростають фондові індекси?

Фактори росту

Експерти називають кілька причин зростання фондових ринків, але всі сходяться на тому, що найголовніша з них – політика кількісного пом’якшення ключових центробанків.

«Щоб уникнути катастрофічного розвитку подій в світовій економіці через пандемію, центральні банки знижують облікову ставку до нуля і видають багато нових кредитних коштів. Це дозволяє бізнесу і ринкам жити. Для розуміння масштабів — Федеральний резервний банк США збільшив свій баланс з $4 трлн доларів до $7 трлн, а в кризу 2008 р він зробив те ж саме, але тоді його баланс зріс з $1 трлн до $2 трлн», — пояснив «Мінфіну» трейдер групи ICU Віталій Сивач.

Ці гроші потрапляють на фондовий ринок, стимулюючи попит на акції. А це, своєю чергою, штовхає вартість ЦБ угору. «Кошти розподіляються переважно через фінансовий сектор (викуп активів, надання кредитів рефінансування, тощо), а їх частина спрямовується учасниками фінансового ринку на придбання біржових товарів та цінних паперів», — зазначає директор департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Так само на ціну акцій вплинуло рішення роздати «на руки» більшості американців по $ 1200. З одного боку, це стимулювало попит і, таким чином, підтримало бізнес. З іншого, ті, хто й без допомоги мав достатньо грошей «на життя», скористались державним «бонусом», щоб купити акції.

«За останні 3 місяці кількість відкритих брокерських рахунків у США зросла кратно. Здавалося б, відбувається криза, поширюється коронавірус, відбуваються скорочення працівників. Це мало б змусити людей затягнути паски, але все відбулося навпаки — інтерес до торгівлі збільшився», — розповідає лектор Фрідом Фінанс Україна Тарас Гандзій.

Не останню роль у цьому зіграв брокерський додаток Robinhood, який дозволяє торгувати на фондовому ринку без комісії. Цього року у ньому з’явилось 3 млн нових акаунтів, а загальна кількість користувачів сягнула 13 млн.

Читайте також: В пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

Як зазначив Нобелівський лауреат з економіки Роберт Шиллер, багатьох інвесторів до активних дій штовхає страх втратити можливості, коли інші заробляють на стрімкому рості.

На порозі обвалу?

Та все більше експертів вбачають в такому стані речей величезні ризики і прогнозують швидкий обвал ринку. Серед можливих дат падіння називають початок наступного року, осінь або ж навіть серпень цього. Розглянемо детальніше, що ж може стати причиною падіння.

В економіці все погано

Головна причина очікуваного падіння – негативні перспективи економіки. Як зазначив президент A.Gary Shilling & Co Гері Шилін, зараз ринок сподівається на V-подібне відновлення економіки. Тобто, різкий спад і таке ж стрімке зростання. Однак, зазначає експерт, воно може бути і L-подібним: після різкого падіння період стагнації.

«Ситуація на ринку акцій дуже схожа на відновлення в 1929 р, є чітка переконаність, що вірус буде взятий під контроль, а масивний монетарний і фіскальний стимул активізують економіку», — вважає Шилінг.

Він нагадує, що в 1929 р, люди теж недооцінювали масштаби лиха в економіці та терміни її відновлення, і попереджає, що нинішнє ралі ризикує завершитися болючим спадом — протягом наступного року американські фондові індекси можуть упасти на 30% — 40%.

Корпоративні дефолти

Найближчим часом може відбутись хвиля корпоративних дефолтів, переконаний Віталій Сивач. «Дефолти можуть відбутись в компаніях, рівень активів яких опустився нижче рівня кредитної заборгованості. Це може статися вже восени, якщо ситуація з економікою не почне поліпшуватися, як на це сподіваються інвестори», — пояснює Віталій Сивач.

Серед тих, хто першим може потягнути ринки вниз — нафтовидобувні компанії та банки. «Нафтовики» — через падіння цін на сировину, та дороговизну сланцевих технологій. Експерти прогнозують, що запас їх міцності вичерпається восени.

На банках же відіб’ються проблеми клієнтів, які в умовах кризи не зможуть обслуговувати борги. В тому числі це стосується і проблем енергетичного сектору.

Від дефолтів не допоможе навіть політика центробанків. «Емісія призводить до зростання ліквідності фінансової системи та підвищення попиту на цінні папери. Такі тенденції зазвичай короткострокові — при затяжних кризах надлишкова ліквідність стерилізується через корпоративні банкротства», — пояснює Віталій Шулик.

Завершення державної допомоги

В найближчі тижні у США завершиться кілька програм допомоги громадянам і бізнесу. Наприкінці липня держава припинить щотижнево виплачувати по $ 600 безробітним американцям. Це призведе до зменшення попиту на товари.

На цьому фоні щотижня американці все ще подають більше 1 млн нових заявок на отримання допомоги з безробіття. Кількість таких заявок порівняно з весною і початком літа зменшилась, але не так швидко, як сподівались експерти.

Також на початку серпня завершується програма фінансової підтримки підприємств малого бізнесу, обсяг якої становив $669 млрд. Без підтримки справи у бізнесу виглядають не надто райдужно. Інвестиційна компанія Goldman Sachs провела опитування корпоративних позичальників, як виявилось лише 16% з них впевнені, що зможуть оплачувати роботу персоналу без додаткової підтримки.

Читайте також: Кінець Уоррена Баффета: чи поховає нинішня криза стратегію біржового гуру

З високою ймовірністю Конгрес подовжить дію обох програм. Зокрема, видання The Wall Street Journal повідомило, що Сенат, очолюваний республіканцями, швидше за все, запропонує законопроект, який продовжить щотижневу виплату по $ 600 в якості допомоги по безробіттю. Але при цьому в ньому не буде коштів, призначених спеціально для влади міст і штатів.

Затримка з затвердженням чи зменшення обсягів допомоги боляче вдарить по ринках.

Психологічний удар

Як зазначив аналітик Forex Club Андрій Шевчишин, ринок зараз відрізняється підвищено волатильністю. А за таких умов будь-який інформаційний сигнал може призвести до різкої зміни напряму фондових індикаторів. Таким фактором, який розверне ринки, може стати нова економічна статистика, показники захворюваності, заява фінансових регуляторів, корпоративні новини тощо.

До того ж, варто враховувати, що мільйони нових інвесторів, які прийшли разом з Robinhood, не надто надійні гравці. Вони в будь-який момент можуть піддатись паніці і почати продавати акції. Це ще більше посилить падіння.

Корекція замість катастрофи

Разом з тим більшість експертів, з якими спілкувався «Мінфін», не вірить у нове різке і затяжне падіння фондових ринків.

Аналітик Фрідом Фінанс Україна Степан Джус очікує на W-подібне відновлення ринків. Тобто після падіння і ралі в гору (які ми вже бачили), нас очікує ще одне падіння і новий підйом. Щоправда, експерт вважає, що до березневих мінімумів справа не дійде.

Наприклад, якщо тоді індекс S&P 500 впав нижче 2200 пунктів, то за нового падіння зупиниться в межах 2600-2500. Для порівняння, зараз цей індекс становить 3200 пунктів.

Причиною коливання, на його думку, з одного боку, стане відкладений ефект рецесії, а з іншого – швидка допомога від держав та нове заливання ринків грошима.

Ще оптимістичніше дивиться на перспективи ринку аналітик ІГ Універ Михайло Федоров. На його думку, ціну акцій підживлюватиме очікування завершення виходу з кризи.

«Ринок майже завжди живе не сьогоденням, а майбутніми перспективами. А в майбутньому корона-криза закінчиться, і економіка буде відновлюватися. Ринки падають, коли майбутнє невизначене. Через це інвестори бояться того, що завтра буде гірше і продають активи. А корона-криза унікальна: найгірше відбувається саме зараз, економіка на дні саме зараз, а завтра все буде відновлюватися. Тому, навіщо продавати зараз, якщо завтра буде краще, ніж сьогодні. І саме ця логіка зараз і працює на фондовому ринку», — пояснив він свою позицію «Мінфіну».

Читайте також: Як інвестувати в акції іноземних компаній. Інструкція

Чимало інвесторів, які купують акції на довгострокову перспективу, не надто переймаються через будь-які кризи. Мовляв, ринок все одно йде в гору і відіграє всі тимчасові падіння. Як на ось цьому графіку індексу Dow Jones за останні 35 років.

На графіку можна побачити кілька криз, але всі вони видаються дрібними, в порівнянні із загальним зростанням. Чи може щось виступити причиною припинення ралі на ринку акцій США? Теоретично так, будь-який «Чорний лебідь». Але знову ж таки, ФРС напевно буде реагувати на ці події новим включенням друкарського верстата. Розумні інвестори можуть скористатися тимчасовим падінням вартості акцій, аби поповнити свої портфелі задля майбутніх прибутків.

Олексій Писарев

Коментарі - 9

+
0
bublik
bublik
28 липня 2020, 11:22
#
Тогда когда я буду продавать ) Во цыркачи, год назад нужно было покупать.
+
+30
Alpenstein
Alpenstein
28 липня 2020, 12:54
#
Друзья, вы, как профессиональные full-time аналитики, могли бы осветить отрыв выручки от стоимости акций по секторам, если таковая ситуация имеется? Если стоимость акций растет, а прибыльность растет опережающими темпами - то в чём пузырь?

Пока немного на уровне «дорожает - значит обязательно должно подешеветь обратно». Так в лоб это не работает.

Кстати капитализация всего сектора Energy на NYSE что-то вроде 800 млрд. А капитализация одного только Apple в два раза больше - 1.6 трлн дол.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 липня 2020, 13:39
#
Хіба дивіденди випосли впятеро? Ні... виручка, то таке собі... цифри в екселі... головне ЕБІДТА... а вона так шалено не росте, тому трохи від пузира тут таки є.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
28 липня 2020, 14:36
#
Не сомневаюсь, что так и есть. Очень хорошо показывать в цифрах, без них статья выглядит немного как пересказ слухов либо дежурный текст для проформы. 

Що головне - то вопрос суперечливий. Більшість орієнтується на P/E ratio, але EV/EBITDA також можна застосувати.
Тесла, здається, взагалі дивідендів не платить, як і більшість акцій зростання. Тому саме на дивіденди, як на основний показник, я б не так зважав. Якщо ж глянути в комплексі, то акції компаній, котрі зараз стрімко зростають (типу Амазон) - це щось типу прихистку для інвесторів, які зашортили свою авіацію, готелі, туризм з портфелів. Їм була дорога або в трежері і золото, або до тих, хто є маяками інновацій і показує непогані результати за пандемії. Плюс гроші, котрі вкинув уряд на ринок, також значною мірою пішли в цей прихисток. На мій погляд бульбашка - це коли все попьорло, а коли всі кинулись тікати з Боїнгу в Майкрософт, то це треба рахувати.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 липня 2020, 15:38
#
Питання в тому, що буде, коли ринкові умови зміняться і те, що закривалося відкриється знову? Всі ж розуміють, що треба колись зафіксувати прибуток і вийти в більш зручний інструмент.
+
+30
Alpenstein
Alpenstein
28 липня 2020, 15:57
#
Так, коли повноцінно відкриється авіація, круїзні компанії, то ті, хто зараз накупив їх акцій, разово виграють. Але в long-run ці сфери суттєво програють технологічному сектору за об'єктивними показниками і за дохідністю на проміжках задовго до кризи, тому після проходу короновірусної флуктуації буде вигідніше залишатись в технологіях.  

Ну це знаєте, так якби в Україні знайшли втрачене золото Полуботка і роздали порівну всім громадянам - ну місяць ми би пошикували, побули багатше американців, але загальний історичний тренд України vs США би це не змінило.
+
+15
Alpenstein
Alpenstein
28 липня 2020, 16:07
#
Я думаю дохідність технологічних компаній після кризи в середній перспективі може впасти десь до показників більш консервативного S&P 500, але прям краху навряд чи варто чекати. Ну от об'єктивно - зараз буде поширюватись 5G, прийде інтернет від Елона Маска, молодь вся в тік-токах, по багатьох категоріях товарів маркетинг в інстаграм дає набагато більше, ніж по телевізору. Ай-ті, як значна частина технологій, це вже не просто сайт-візитівка компанії, від закриття якої нічого страшного не станеться. Електронна комерція це зростаюча частка ринку і хто ці сигнали проігнорує - вимре, як динозаври. Я би більше хвилювався за нафтогази в портфелі. Як ми вже бачимо навіть араби заходилися заманювати до себе якісь технологічні компанії і кудись вкладати свої нафтодолари, бо скоро буде їм біда.
+
+22
bonv
bonv
28 липня 2020, 18:27
#
І все ж хто купив акції Тесла красавчег:)
+
+30
Богдан Перчук
Богдан Перчук
28 липня 2020, 20:44
#
Когда фондовый рынок служил источником капитала для финансирования крупных проектов, инвестиций в материальные активы (19-середина 20века), тогда актуальными были модели оценок акций, основанные на затратном подходе. Позже, когда аналитики поняли, что фирма, как система с емерджентными свойствами, в целом может стоить больше, чем совокупность дерева, металла, бетона и запасов, более объктивной была оценка с помощью дисконтирования ДП. В последние десятилетия Центральные банки начали «диктовать» стоимость денег, искажая тем самым реальную ставку дисконта, а соответственно и стоимость активов, надувая пузыри. Неопределенность представляют и будущие денежные потоки, достоверно спрогнозировать которые, не так просто. Да и роль фондового рынка поменялась, теперь он служит насосом для «лишних денег». Тут на выручку приходят вероятностные и поведенческие модели. Согласно этим моделям многие акции, не такие уж и пузыри, чем те же акции, оцениваемые по ДДП. Не существует правильной модели «на века», для каждого периода могут быть свои актуальные модели.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися