Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 липня 2020, 7:40

Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

Котирування золота б'ють історичні рекорди, впритул наближаючись до планки в $2000 за тройську унцію. І це далеко не межа: багато міжнародних аналітиків впевнені, що найближчі два роки благородний метал може подорожчати, як мінімум, ще в 1,5 рази.

Золото вважалося «тихою гаванню» за часів всіх економічних криз і фінансових потрясінь.
фото: сайт НБУ

Скільки можна заробити на золоті сьогодні і на що звернути увагу, щоб ця інвестиція принесла максимальну вигоду, розбирався «Мінфін».

Три причини шукати золотого притулку

Стрімке зростання котирувань підігріває страх світових інвесторів перед посиленням економічної кризи, що цілком ймовірно на тлі триваючої пандемії.

Цей страх змушує їх йти з ризикових активів і перевкладатися в золото, яке дотепер залишається класичним захисним активом.

Ще одна причина масової втечі інвесторів у золото – зниження реальних відсоткових ставок, яке зараз відбувається у найбільших світових економіках.

В умовах пом'якшення монетарних політик світових центробанків реальні ставки пішли на негативну територію, що традиційно виступає потужним драйвером для котирувань дорогоцінного металу.

Нарешті, на інвесторів певним чином тисне загострення протиріч між США і Китаєм. При цьому індекс долара продовжує неухильно знижуватися з середини березня, а враховуючи, що золото прийнято оцінювати в доларах, падіння котирувань американської валюти додатково підтримує тренд до зростання золотих котирувань.

Що буде далі

Золото можна вважати і одним з найвдаліших вкладень для довгострокових інвестицій. Зміна середньої ціни з 1 січня 1990 р. до 29 липня 2020 склала $1 547,5 (382%). Було $404,7, стало $1 952,2. Умовно, якби інвестор купив на товарній біржі золото на $10 тис. 01.01.1990, зараз зміг би продати його за $48 238.

І вартість благородного металу, як вважають експерти, продовжить зростати.

«Я чекаю 3500 доларів протягом двох років», — сказав виконавчий голова Martin Place Securities Баррі Доус в інтерв'ю CNBC у програмі «Street Signs Asia». Він уточнив, що деяка консолідація «ймовірна», але міць нинішнього ралі «дуже значна».

Аналітик з сировинних товарів Гарт Брегман з відділу обслуговування інвестиційних клієнтів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні BNP Paribas Wealth Management передбачив, що ціни можуть консолідуватися близько $ 2000, перш ніж знову почнуть зростати.

«Ми не бачимо якогось каталізатора в короткостроковій перспективі, щоб золото могло зупинити зростання. Фактично, фактори, які призвели золото до цих нових максимумів, все ще залишаються в силі», — уточнив він.

Юрг Кінер, керуючий директор Swiss Asia Capital, також оптимістично налаштований щодо дорогоцінного металу. Історично, вказує він, ціни на золото зросли у сім або вісім разів вище свого дна.

«Якщо ваше дно становить 1050 доларів, то сім разів, це дасть вам близько 8000 доларів», — прокоментував Кінер свою позицію для «Capital Connection».

Що відбувається на українському ринку

На вітчизняному ринку найбільший ривок за останні 5 років, окрім цього року, золото зробило у 2015 р. Тоді в лютому його вартість досягла свого рекордного значення – 1 077,94 грн за 1 грам (близько $ 51). Головною причиною цього стала глибока девальвація гривні.

Нинішнє зростання цін на золото на внутрішньому ринку повторює світові тенденції.

«Український інвестор, коли почалася пандемія, зреагував дуже цікаво. Багато хто пішов купувати не валюту, не нерухомість, а саме золото. Попит до пандемії та під час пандемії зріс втричі. Є люди, які купували дуже багато золота, витримуючи всі вимоги законодавства та процедури з фінмоніторингу», – розповів радник голови правління Мегабанку Андрій Львов.

У певний період, коли припинилося авіасполучення, виник навіть дефіцит золота. Він був усунутий тільки в липні, коли поновилися вантажні перевезення. Зараз банкіри стверджують, що ситуація стабілізувалася: золото є у достатній кількості та асортименті, його можна купити без проблем.

Не виключено, що вже в недалекому майбутньому інтерес до золота зросте не тільки серед інвесторів, але і серед фінустанов. У результаті число гравців, як і «золотих» продуктів, може значно збільшитися.

Металевий депозит

Тільки за останні п'ять років, як випливає з даних НБУ, ціна золота фактично подвоїлася. Так, наприкінці липня 2015 року воно котирувалося на рівні 780 грн за грам. Рік тому його вартість досягла 1 170 грн. Зараз же грам золота злетів до 1 718 грн.

Іншими словами, ті, хто купив золото 5 років тому, більше ніж удвічі збільшили свою інвестицію. Але це якщо рахувати в гривні. В доларі заробіток буде меншим через девальвацію гривні. 5 років тому при курсі 21,2 грн/$ грам золота коштував близько $ 37. Зараз же при курсі 27,7 грн/$ ціна жовтого металу дорівнює $ 62 за грам.

Читайте також: Міфи і реальність: Інвестиції в золото у 2020 році (відео)

Додаткову вигоду від інвестицій в золото можна було б отримати, поклавши його на депозит. Наприклад, у 2017 р. ставки за «золотими» депозитами в Україні коливалися в діапазоні від 1,5% до 3,7% річних. У 2018 році вони трохи впали і склали 0,01% — 3,5%.  На такому ж рівні ставки залишилися у 2019 році і в нинішньому 2020-му.

Порахуємо, скільки б заробив інвестор, якщо б розмістив 20-грамовий злиток золота, скажімо, влітку 2018 року, під 2% річних. Тоді середня ціна на золото в українських банках становила близько 1 267 грн. Для відкриття депозитного рахунку, рівного 20 гр золота, необхідно було вкласти 25 340 грн. Закривши депозит влітку нинішнього року, можна було забрати 20,808 гр. золота в злитках, або отримати вклад у гривнях з розрахунку вже 1 556,37 грн за 1 гр. (середній курс купівлі в українських банках), тобто 32 384,95 грн, або близько 28% доходу.

Здавалося б, все просто. З'явилися зайві гроші – чому б не придбати золотий злиток і відкрити депозит. За сьогоднішніх обставин, коли золото зросло в ціні на 20 % за півроку, навіть при ставці від 0,01% до 3,5% це вигідніше, ніж класти гроші на депозит або в нерухомість, що дешевшає.

Але насправді з купівлею і продажем золота все набагато складніше.

Підводні камені дорогого металу

Головний недолік інвестицій у дорогоцінні метали — занадто велика різниця між ціною покупки і продажу (спред). Зазвичай вона становить 20% і більше.

Наприклад, 29 липня у банку Південний штампований злиток 20 грам можна було купити за 36 427 грн. А ось продаючи його банку, клієнт вже міг розраховувати тільки на 31 518 грн. Тобто, продати золото тут можна було б на 16% дешевше, ніж купити.

Читайте також: Як купити золото в банку

Ще один важливий момент: купувати занадто маленькі зливки невигідно – чим більше злиток, тим менше спред, що з'їдає дохідність.

«Собівартість штампування одна і та сама, будь-то злиток 1 гр або 1 кг. Якщо ви купуєте 100-грамовий злиток або кілограмовий, то ви практично не відчуваєте різницю зі світовими цінами. Але якщо його вага 1-2-2,5 грама, то це набагато дорожче», – говорить експерт Мегабанку Андрій Львов.

Скажімо, в Укргазбанку 100-грамовий штампований злиток продається за 170 500 грн (1 грам – 1 705 грн), а 5-грамовий – за 8 655 грн (1 грам – 1 731 грн). Тобто, грам золота в меншому злитку коштує на 1,5% дорожче.

Треба також враховувати, що є банки, які продають золото, але не купують. У той же час деякі банки готові купувати тільки те золото, яке у них же і було придбано. Таким чином, ліквідність цього металу, як варіанта інвестиції, зменшується.

Важливо враховувати, що ціну на золото періодично дуже штормить. Щоб зайвий раз не піддаватися панічним настроям і не позбутися свого дорогоцінного активу у невідповідний час, має сенс розглянути варіант з депозитом.

Але потрібно відзначити, що лише кілька українських банків пропонують можливість відкрити вклад у дорогоцінних металах. Серед найактивніших гравців – Укргазбанк, Конкорд, Глобус Банк, Банк Січ, Радабанк.

Українським інвесторам доступні два варіанти «золотих» вкладів: покупка злитків «жовтого» металу для розміщення їх на депозиті, або оформлення «золотих вкладів» без фізичної поставки. В останньому випадку клієнт купує віртуальний злиток і кладе на рахунок суму, еквівалентну його вартості на поточну дату. Коли термін депозиту закінчиться, вкладник може скористатися одним з варіантів:

— забрати з рахунку гривневий еквівалент вартості його віртуального злитка, розраховану на дату закінчення договору;

— попросити банк повернути його депозит реальними злитками.

У другого сценарію є ряд нюансів.

«В кінцевому підсумку виплата вкладу і відсотків здійснюється в злитках банківського золота. Залежно від номіналів злитків, які є в наявності, банк стягує комісію, що знижує кінцеву дохідність за золотим вкладами. Якщо ж на вклад приймається золото у банківських злитках, то його повернення здійснюється в злитках цих же номіналів і без будь-яких комісій, а відсотки можна отримати у гривнях за поточним курсом банку, якщо у клієнта є таке бажання», — пояснює начальник управління ресурсних та комісійних операцій Конкорд Банку Олександр Саламанін.

Один з головних недоліків — вклади в дорогоцінних металах не підпадають під гарантії Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Читайте також: Золото 2019: Скільки заробили інвестори

Втім, як відзначають самі банкіри, депозити без фізичної поставки не користуються великим попитом в українців. «Менталітет нашого інвестора такий, що він готовий інвестувати в те, що він може потримати в руках. Тому безготівкових покупок дуже мало», – підкреслює Андрій Львов.

Операції із золотом у деяких банках України

Банк

Ціна купівлі злитка, за 100 г/за грам, грн

Ціна продажу злитка, за 100 г/за грам, грн

Ставка за річним депозитом у золоті, % річних

Укргазбанк

142 430 / 1430

170 500 / 1794

1,5

ОТП Банк

169 560 / 1 691,30

179 620 / 2 026,30

-

Приватбанк


158 500 / 1 593,00

177 300 / 2 018,00

-

RwS bank

170ؘ 000 / 1 783,00

177 000 / 2 045,00

-

Банк Січ

171 000 / 1790

176 000 / 1935

3%

Радабанк

-

181 000 / 2065

1,5

Південний

152 503 /1695

179 518 / 2 144

Глобус Банк

165 000 / 1 660

180 000 / 2 140

0,1

Індустріалбанк

168 000 / 1740

178 900 / 1935

-

Дані з офіційних сайтів банків станом на 29 липня 2020 року

Сірий ринок

Конкуренцію банкам за дорогоцінними металами часто має напівлегальний ринок. Особливо він процвітає тоді, коли регулятор вводить якісь обмеження. Наприклад, обмеження НБУ на суму покупки не перевищує 150 тис. грн. за один банківський день, призвели до того, що у вересні 2019 р. злитки вагою більше 100 грамів купити офіційно стало просто неможливо, оскільки їх вартість вже виходила за дозволені межі.

Виходила парадоксальна ситуація, у людей були легальні гроші і вони були готові купити напівкілограмові або кілограмові злитки. Але встановлені НБУ ліміти робили це неможливим. При цьому, сірий ринок працює без обмежень. Але проблема полягає в іншому: для цього ринку завжди притаманна можливість підробок. Купивши фальшивий злиток, клієнт ризикує не тільки грошима.

«Років сім тому прийшов клієнт в банк, щоб продати 500 грам золота одним злитком. При перевірці з'ясувалося, що злиток фальшивий. Згідно інструкції, ми викликали правоохоронні органи та повідомили НБУ. Як виявилося, цей клієнт купив фальшивий злиток на сірому ринку. Правоохоронці завели на нього справу про фальшивомонетництво. І доки він не доведе, що йому передали це золото, він є основним підозрюваним», – розповідає історію зі свого досвіду Андрій Львов.

Обери свій спосіб інвестицій та отримай Бонус від «Мінфіну»

Підсумки та прогнози

Більшість фінансових аналітиків вважають, що є всі передумови, що вартість золота продовжить зростати, особливо якщо ситуація з коронавірусом посилиться. «У золота зараз реальна перспектива на вересень перетнути кордон $ 2 000 за унцію, на грудень – $ 2 200», – говорить Андрій Львов.

Незважаючи на всі нюанси, українському інвестору вигідно вкладати в золото. Але цікавим і прибутковим активом воно може бути в разі довгострокового інвестування. Починати краще хоча б з 1 унції (31,1 гр) і вкладати не менше ніж на 3-5 років.

Якщо врахувати, що середня ціна золота в українських банках на сьогодні становить близько 2 147 грн за гр., то для старту інвестицій в золото потрібно як мінімум 66 771,7 тис. грн. Якщо експерти виявляться правими, то вже під кінець року коштовний актив може на 15% збільшити свою вартість.

«Банківські вклади в золоті завжди гарантують дохідність з трьох причин: по-перше – це базова ставка за вкладом; по-друге – це вартість самого золота, яка постійно зростає; і по-третє – це збереження від інфляційного знецінення як мінімум на ставку інфляції», – говорить начальник управління ресурсних та комісійних операцій Конкорд Банку Олександр Саламанін.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 66

+
+60
Nordic
Nordic
30 липня 2020, 9:14
#
Серый, черный рынок лома апробированных изделий - минимум риска, максимум выгоды и доходы/расходы светить не нужно.
+
+10
Nordic
Nordic
30 липня 2020, 9:15
#
*** THE BANKS!! ))
https://www.youtube.com/watch?v=lxKV5uVyrdc
+
+34
Mindent
Mindent
30 липня 2020, 11:47
#
Ломбарды рулят..
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
1 серпня 2020, 15:59
#
Разумков рулит.
+
0
mary27
mary27
30 липня 2020, 11:48
#
Ломбарды?
+
+27
Nordic
Nordic
30 липня 2020, 19:29
#
В каждом городе есть на рынках скупщики лома - («КУПЛЮ ЗОЛОТО»), которые, в свою очередь, снабжают этим ломом ювелиров. У ювелиров сейчас работы значительно поубавилось - спрос на ювелирку упал, а лом несут  - заводишь знакомства со скупщиками и выгребаешь неспешно - что-бы цены под тебя не задирали. Токмо в сортах лома слегка нужно шарить(клейма, реактивы для проверки - наука не хитрая) - не брать фуфло, которое не выдерживает пробу на клейме.
+
0
mary27
mary27
30 липня 2020, 20:00
#
Благодарю)
С пробирным анализом я знакома.
+
0
Nordic
Nordic
30 липня 2020, 23:08
#
Про это я еще больше года назад рассказывал. )
https://minfin.com.ua/2019/05/30/37923467/#com3608118
+
+149
Lexa9992018
Lexa9992018
30 липня 2020, 10:29
#
На сегодня лучшая цена для продажи!! покупать не надо - золото очень быстро уйдет вниз.
+
+22
Vintristan
Vintristan
30 липня 2020, 11:19
#
Підтримую, що продавати треба.
+
0
goldfinger
goldfinger
2 серпня 2020, 21:09
#
Таки да,надули пузырь,как и на фонде при падающей экономике.Как только перестанут давать бомжам по 1200,так и начнется поход золота на 1200.Продавать.
+
+6
xo4y xo4y
xo4y xo4y
30 липня 2020, 11:22
#
Цена уйдёт вниз только при открытии нового месторождения чтобы заполнить рынок.А так только вверх.
+
+88
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
30 липня 2020, 12:49
#
Це не торгівля фізичним золотом, а біржові ігри. Попит на фізичне золото не зріс, тому ніяких родовищ не потрібно, щоб почати падати. Автор взяв ціну 400 і 1900 і показав клас, а потім 10 років золото було на 1100... зараз знову висота, але ріст з 2011 до 2020 склав всього лиш 100 доларів на унції. Подивіться прибуток на індексах США чи іншої країни. За 30 років можна було заробити 10000%, а не 400 на золоті. Реальні інвестори, коли відчують нову нішу, яка почне рости швидше, втічуть туди і в золоті лишаться лиш ждуни. Купувати треба тоді, коли дешево, а золото зараз на максимумах, значить дороге, може і не найдорожче, але і не дешеве, тому зараз в золото пізно заходити, бо як пише один з експертів, иожлива консолідація, якщо проблеми в світі стихнуть, то така консолідація затягнеться на роки.
+
+44
mary27
mary27
30 липня 2020, 20:02
#
Совершенно верно, это фьючерс на золото.
А не наша дурь со слитками.
+
0
victor1
victor1
30 липня 2020, 11:28
#
Аргументируй...
+
0
bonv
bonv
30 липня 2020, 12:32
#
Фунтік сказав що курс на 666?:)
+
+35
Ferox
Ferox
30 липня 2020, 11:22
#
Почему все покупают, когда выросла цена? Я золото покупал еще прошлым летом по 1300 баксов за унцию. Биткоины покупал в 2015 по 270 баксов... Я везучий или все вокруг слепые?
+
+275
Саша Ник
Саша Ник
30 липня 2020, 11:45
#
Та мы знаем, акции IBM ты тоже покупал в 70хх годах.
+
+3
AnnaGerman
AnnaGerman
30 липня 2020, 18:40
#
В 2011 Виктор Федорович давал по $1300 за батон ...и то не всем !
+
+15
mary27
mary27
30 липня 2020, 20:02
#
В 2011 Виктор Федорыч запилил украинские инв.монеты.
Хорошо помню тот момент.
+
+15
ramarren
ramarren
31 липня 2020, 13:14
#
Арбузов. Из Закарпатского золота =)
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
1 серпня 2020, 13:56
#
Потому что большинство людей это стадо. Так будет всегда.
+
0
Во ло
Во ло
4 серпня 2020, 16:13
#
Что покупать дальше и когда?
+
+67
mary27
mary27
30 липня 2020, 11:45
#
Покупать актив на пике роста?)
Надо было в 2017 году.

Насчет золотых депозитов, они вне гарантий ФГВФЛ.
Потому, годится только ''Укргазбанк''.
​​​​​​Вклад в ''Сич'', и ''Радабанке'' с ''Глобусом'' надо быть готовым в любой момент списать.

И главное — статья о ''будет_тока_дорожать''.
А если повториться 2011 год?)
+
+15
SergeSokol
SergeSokol
30 липня 2020, 11:48
#
Так же думали когда оно стоило 1к. :)
+
0
Nordic
Nordic
6 серпня 2020, 12:06
#
Вот вам один из весомых аргументов в пользу того, что 2011 год не повторится
https://www.youtube.com/watch?v=ONdjRosuI9Y
Базель 3 - это проявление недоверия мировой закулисы к доллару и хеджирование рисков через возврат золоту статуса денег.
+
0
Nordic
Nordic
6 серпня 2020, 12:09
#
«Роль золота повышается потому, что доллар не способен устойчиво и долгосрочно выполнять функцию полного доминирования в мировой финансовой системе, потому что это приводит к серьёзным диспропорциям в мировой экономике. А в условиях неопределенности золото традиционно становится важным ресурсом с точки зрения стабилизации финансовой системы. Что касается »мирового закулисья«, оно главным образом беспокоится не об интересах широких масс трудящихся, а своих. Чувствуя ситуацию и понимая риск акцентирования на долларах, оно заблаговременно вкладывается в золото и ждет получения дивидендов от этого.»
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 липня 2020, 12:08
#
Конец лета, осень 2020: взлетит ли курс доллара?

https://www.youtube.com/watch?v=k1EOkzkg2M4&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
+
0
bonv
bonv
30 липня 2020, 12:31
#
Те що активно росте - так само активно буде падати:)
+
0
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 13:49
#
«Золото можна вважати і одним з найвдаліших вкладень… Було $ 404, стало $ 1 952»
— за 30 років менш ніж 4-кратне зростання? Якихось 4.5% річних?
Враховуючи низьку дохідність, високу волатильність, високі комісії конвертації і гемор зі зберіганням, вдалою таку інвестицію складно назвати.
+
0
SergS7
SergS7
30 липня 2020, 14:10
#
Формула в Екселі:
=СТЕПЕНЬ(1952/404;1/30)
5,4 % річних
+
0
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 14:28
#
Так, моя помилка, дійсно 5.29464039308% річних.
Але це все одно невисока дохідність, тому на висновки не впливає.
+
0
SergS7
SergS7
30 липня 2020, 14:34
#
Так, невисока
а я не знав, що Гугл вміє рахувати формули
+
0
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 14:35
#
Сам люблю Excel. Але гуглом для простих розрахунків зручніше :)
+
0
SergS7
SergS7
30 липня 2020, 14:57
#
Як кажуть вік живи — вік учись. Тобто Гугл учиться а ми вчимось користуватись ним
+
0
Nordic
Nordic
30 липня 2020, 20:03
#
В начале века цена грубо в среднем - 300 за унцию, сейчас, допустим в среднем уже 1800$ за унцию.
https://goldprice.org/ru/gold-price-chart.html
Делим 1800 на 300 получаем рост цен в 6 раз - это 500%, делим на 20лет - 25%.
+
+15
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 23:43
#
Навіть на цьому проміжку річна доходність менше 10%.
Але брати відлік від «дна» — це дещо маніпулятивно. Заднім числом всі розумні.
+
+43
Y. D.
Y. D.
4 серпня 2020, 11:33
#
Человек взял за сравнение начало века. так что это не манипуляция.
дно было в 2001 после доткомов в районе 254$ за унцию. 
+
+15
ballistic
ballistic
6 серпня 2020, 14:15
#
Це принаймі «випадкова» маніпуляція, бо «начало вєка» +/- співпало з дном.
Чому «чєловєк» не взяв період, озвучений в статті чи скажімо початок десятиліття?
+
+15
Nordic
Nordic
9 серпня 2020, 8:22
#
Ну и чем вам миллениум - начало тысячелетия не рубеж? Скажите лучше - какой актив, доступный пэрэсичному принес больше дохода за упоминаемые периоды??
+
0
ballistic
ballistic
10 серпня 2020, 15:10
#
Нерухомість і банківські депозити на цих проміжках точно мають не гіршу доходність, а якщо з розумом вкластися, то кращу.
+
0
yo2019
yo2019
30 липня 2020, 13:49
#
Только биткоин. только цифровое золото
без компромиссов
+
+30
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 13:51
#
Бітки для слабаків!
Справжні любителі халяви вкладються в щось більш хардкорне!
:)
+
0
yo2019
yo2019
30 липня 2020, 13:59
#
В акции Тесла
+
0
ballistic
ballistic
30 липня 2020, 14:09
#
Особисто я в майбутнє Тесли вірю більше, ніж в бітки.
Чого варта «незалежна» валюта, якщо її капіталізація менша, ніж у перспективного автовиробника? :)
+
+24
bonv
bonv
30 липня 2020, 13:52
#
Криптозолото рулить.
+
+15
yo2019
yo2019
30 липня 2020, 13:59
#
+9
+
+12
bonv
bonv
30 липня 2020, 14:14
#
+15:))))
+
0
SergS7
SergS7
30 липня 2020, 14:13
#
Похоже на загін оленів. Коли всі кричать купувати, якраз час продавати. Кричать найняті китами експерти. Кити в цей час якраз фіксують прибуток.

upd. Якраз з'являється новина тут же. Совпадєніє (с)?
«Спрос на ювелирные изделия в мире упал до рекордного минимума»
https://minfin.com.ua/2020/07/30/49713962/
+
+28
R S
R S
30 липня 2020, 20:29
#
Правильно делают, что скупают золото, даже при нынешних ценах.

Рост цены золота является доказательством того, что бумажные валюты теряют свою покупательную способность.
Как известно, мировая цена золота формируется в USD. За последние несколько месяцев курс USD заметно снизился по отношению ко многим валютам других стран. С марта этого года индекс доллара опустился на 10%. Этому способствовало ухудшение ситуации в американской экономике из-за распространения коронавируса, но прежде всего из-за роста денежной массы, которую влил в экономику Федрезерв США. Только с февраля этого года баланс ФРС вырос с 4 до 7 трлн. USD. Через скупку ценных бумаг происходит попадание денежной массы на финансовые рынки. Руководство американского ЦБ делает всё возможное, чтобы спасти экономику. Но какой ценой это достигается? Растут риски начала глобальной инфляции.
Сейчас можно наблюдать, как происходит девальвация USD по отношению ко многим активам. Доказательством является рост цен на золото, серебро и даже биткойн. Таким образом, девальвации подвержены именно фиатные валюты, которые ничем не обеспечены и которые можно напечатать в любой момент.  И только лишь те активы, которые ограничены в своём количестве, смогут сохранить свою ценность.

На данный момент, по оценкам многих экспертов, цена золота будет расти еще год-полтора. Но начинать фиксировать прибыль надо немного раньше, и с учетом развития ситуации в мире.
+
0
Nordic
Nordic
31 липня 2020, 2:57
#
Вы абсолютно правы, но давайте попробуем продолжить вашу последнюю фразу и спрогнозировать развитие ситуации в мире – смогут-ли штаты сохранить гегемонию своей валюты через возврат темпов роста ввп и торгового баланса выше темпа роста долга??
График торгового баланса
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B9_%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81_%D0%A1%D0%A8%D0%90
график изменения долга
https://www.tadviser.ru/index.php/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%D1%8F:%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3_%D0%A1%D0%A8%D0%90#.D0.93.D0.BE.D1.81.D0.B4.D0.BE.D0.BB.D0.B3_.D0.BD.D0.B0_.D0.B4.D1.83.D1.88.D1.83_.D0.BD.D0.B0.D1.81.D0.B5.D0.BB.D0.B5.D0.BD.D0.B8.D1.8F
Они уже вынуждены тратить 17% ввп на погашение только долговых процентов и никакие теслы, боинги и прочие айфоны им ситуацию уже не спасут при нынешних затратах бюджета.
В моем понимании у них есть только три видимых выхода.
Первый – это нагнуть весь мир – прежде всего Китай и Европу односторонними пошлинами, ломая все нормы и правила вто, что они уже давно пытаются делать с Китаем. Не исключено, что на этом пути к мировому паразитизму они не исключат применение военной силы. Справедливо-ли это?? Думаю, что даже самые ярые пиндосоФилы ответят отрицательно. Гиперзвук всем в помощь! – если к раше правильно обратиться – она не откажет – поделится.)
+
0
Nordic
Nordic
31 липня 2020, 2:59
#
Второй путь – это несколько умерить затраты бюджета на военщину, социалку и другие вторичные по сравнению с выплатой долгов направления. Сколько у них работоспособных? Миллионов 50?
26 триллионов делим на 50 миллионов получаем 500 000 на работника. Делаем среднюю зарплату как на Украине – 300 – 400 бакинских и лет за 50 можно долги выплатить – главное гос-ву и «дип-стэйту» с корпорациями договориться и стволы у всех изъять – а то перестреляют друг-дружку или самозастрелятся – по-первам трудно-то будет привыкать к новому уровню жизни.
Само собой из страны никого не выпускать пока долги не выплатят. Военных моряков всех в торговый флот или на берег – на стройки капитализма. А лет через 50 заживут – не как при клинтоне, конечно, но бразильский уровень смогут себе позволить.
Ну и третий – простить всем долги, забыть навсегда про былое величие и влияние и тихо усохнуть до уровня Мексики или Канады. Корпорации выживут – поменяют геолокацию.
+
0
Nordic
Nordic
31 липня 2020, 3:35
#
Второй путь описал упрощенно — достигается налогом 70-80% на зарплаты — назвать можно — «долговой сбор» — по аналогии с нашим — «военным».)
+
+13
R S
R S
6 серпня 2020, 0:23
#
Я бы с удовольствием с Вами подискуссировал, но прогнозирование - дело очень не благодарное... Очень легко «попасть пальцем в небо».
Но с некоторыми Вашими предположениями я полностью согласен!
+
+15
mphet26
mphet26
31 липня 2020, 2:38
#
А Goldman Sachs заявляет, что золото переоценено и в портфелях их клиентов доля золота не увеличивается. Более того из-за незаинтересованности со стороны клиентов — августовские фьючи уже меньше $2000k. Это намёк для всех украинцев рынувшихся массово скупать золото.

https://www.marketwatch.com/story/gold-has-no-role-in-portfolio-of-wealth-clients-says-goldman-manager-11596138456?link=MW_latest_news
+
+30
mary27
mary27
31 липня 2020, 6:32
#
По существу статьи - наши банки сделают все, чтоб на цене золота вы не заработали вообще ничего)
+
0
mphet26
mphet26
31 липня 2020, 13:19
#
А ещё могут толкнуть позолоченный муляж
+
0
SergS7
SergS7
2 серпня 2020, 15:11
#
Гирі, пофарбовані золотою фарбою
+
0
Тарлан Агакишиев
Тарлан Агакишиев
31 липня 2020, 16:03
#
А разве НБУ нельзя продать металлы у них вроде нету спреда! Но только для Юр. лиц.
Для меня цель накопления металлов лет на 30.
+
0
mary27
mary27
31 липня 2020, 23:36
#
Была бы хорошая идея.
+
+8
Kuzyalik
Kuzyalik
1 серпня 2020, 16:04
#
Аксиома:если сайты начинают пестреть новостями о «всплеске» золота,значит котировки достигли своего пика.Удерживать лоховской ажиотаж и рост мыльного пузыря как-то надо.
+
0
Nordic
Nordic
1 серпня 2020, 22:04
#
Шелестите бумагой дальше, удачи Вам.....
+
+15
Nordic
Nordic
1 серпня 2020, 22:18
#
Не исключено, что вы через пару месяцев напомните - как я был неправ и совратил на этот путь несчастных вкладчиков в презренный металл, но вероятность этого события стремится к нулю - что я готов обосновать.
+
0
SergS7
SergS7
2 серпня 2020, 15:13
#
В 11 році на хайпі прогнозували 5000, але ціна застопорилась на 9 років
+
+15
Kuzyalik
Kuzyalik
3 серпня 2020, 19:01
#
Вы только забыли пару маленьких нюансов:депозиты в металлах не гарантированы ФГВФЛ;некоторые банки только продают банковское золото,но назад его не выкупают, и возврат слитка может стать проблемой.
А в Украине покупка металлов в еврейских олигархических банках может обернуться банальным кидаловом.
И про налоги не забывайте.
+
0
glebbest
glebbest
6 серпня 2020, 14:17
#
А чего сразу анализируем 1990-2020? Может дава проанализируем 1990-2002 года?
Или 2011-2015 года?
Или 1995-1999 года?
А может сразу скорректируем на инфляцию доллара и паритет покупательной способности доллара, а главное - 30% комиссию за обратную покупку?

И уж тогда ТОЧНО-ТОЧНО окажется, что золото самый выгодный и надёжный инвест-актив.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися