Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 липня 2020, 17:41

Євро чи долар: у чому зберігати заощадження

Долар і євро – найпопулярніші іноземні валюти, в яких українці зберігають заощадження. У цій ситуації багато хто задається питанням, яка з цих валют надійніша і має кращі перспективи зростання.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров у статті для «Мінфіну» розповів про «конкуренцію» валют та перспективи їх зміцнення.

Європа кинула виклик

Євро, який пустили в обіг як єдину валюту в Європейському Союзі у 2002 році, потенційно, самим фактом своєї появи вже кидав виклик американському долару як головній резервній валюті світу. Адже економіка Європи порівнянна за розміром з економікою США.

З боку капіталів і ризиків, Європа була і є не гіршою за Америку. Європа розвинена не менше ніж США, так само як і США, ЄС є місцем, де є верховенство права і на практиці застосовано принцип непорушності права на приватну власність.

ЄС з усіх ключових питань, як за розміром, за розвитком економіки, так і за розвиненістю політичної і правової системи не поступається США. Тому і валюта ЄС нічим не гірше долара.

Євро в нульові роки зростав у ціні, а долар падав. Євро зростав тому, що відтісняв долар у всьому світі. Наприклад, якщо на початку нульових у світових резервах центробанків частка євро становила 18%, то до 2008 року вона зросла до 26%. У той же час, частка долара в «панчохах» центральних банків у всьому світу впала з 72% до 64%.

Фінансовий розворот

У 2002 році курс становив 0,86 доларів за євро, а у 2008 році він зріс майже до позначки 1,6 доларів за євро. Але потім сталася криза, і євро почав падати. І якби справа обмежилася тільки кризою 2008-2009 років, то ймовірно пара євро/долар змогла б утриматися в районі 1,3 долара за євро. Але диму без вогню не буває!

Читайте також: Дві карти, гроші, інтернет: де вигідніше обміняти валюту

Слідом за кризою 2008 року, вже у 2010 році сталася так звана боргова криза в Європі, що почалася з грецьких боргів. І через це євро продовжив падіння, а котирування євро встали на сталий багаторічний тренд падіння, який до теперішнього моменту привів пару до курсу 1,12 євро за долар. І поки що євро все ще прибуває у цьому спадному тренді.

Чия економіка надійніша

Європа з 2010 року поки що не змогла побороти свої боргові проблеми, від чого її валюта і виглядала слабкою. Хоча європейська економіка, в якомусь сенсі, краще американської, тому що вона краще збалансована.

У Європи розвинене і виробництво, сфера послуг, фінансовий сектор і, що ще дуже важливо, так це те, що у Європи немає і не було значного дефіциту торгового балансу.

Тобто Європа живе за коштами, і історія, в якій виробництво знаходиться в Китаї, а споживач, послуги та фінанси в США, це не європейська історія. Європейська економіка з фінансової точки зору самодостатня і не має перекосів як економіки США або Китаю.

Але Європа має внутрішні дисбаланси, втім, так само як і інші великі економіки. Адже дисбаланс всередині великих економік, таких як ЄС, Китай, США — це цілком нормально і навіть закономірно.

Великі економіки не можуть бути однаковими всередині. Але в Китаї жителі Шанхаю не говорять про те, що вони годують бідний регіон Внутрішня Монголія. У США жителі Каліфорнії не замислюються про те, що вони дотують жителів Детройту або Алабами.

У великій загальній економіці, такій як США або Китай, центральна влада має великий центральний бюджет і розподіляє кошти на регіони на власний розсуд. І цей центральний бюджет, будучи загальним «гаманцем», стерилізує всі дисбаланси.

В Європі все не так. Єдина центральна влада не має повноти повноважень, оскільки влада знаходиться у країн-учасниць. В той же час і самі країни на місцях вже не в змозі вирішити всі свої проблеми вольовим рішенням. Оскільки частину повноважень вони віддали Центру.

І «владна дієздатність» в Європі загубилася у процедурних питаннях, у самітах і спробах домовитися. У Європи немає і єдиного «гаманця» у центральної влади, який би зміг стерилізувати всі внутрішні дисбаланси: поточний бюджет самого ЄС дуже маленький.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігації різних країн

Тому в Європі вийшло так, що вона в економічному плані розділилася на два умовних табори. На багаті країни, які мають профіцит торгівлі і бідні країни, які мають дефіцит торгівлі.

Цей внутрішній торговельний профіцит і дефіцит призводить до того, що багаті отримують прибуток і видають його в кредит бідним, від чого борг бідних постійно зростає. І саме з цим фундаментально і пов'язана боргова криза в Європі. І саме через ці внутрішні дисбаланси Греція, Італія, Іспанія і стали боржниками.

Боргові дисбаланси

У далекому 2010 році, на самому початку боргової кризи в ЄС звучали пропозиції про створення єдиного боргу ЄС. І якщо б тоді Європа створила такий борг, то це, образно кажучи, призвело б до загального «гаманця», який би, як і в інших економіках, подібно до центрального бюджету почав би згладжувати внутрішні дисбаланси всередині ЄС.

І все було б добре. Але в цій формулі, звичайно ж, багаті країни були б змушені дотувати бідні країни. І зважаючи на це, ця ідея тоді не була прийнята. А тому боргова криза в Європі не була переможена. І тому євро продовжував падати.

Обирай депозит у надійному банку і отримай бонус від «Мінфіну» 1% річних

Європейці, звичайно ж, боролися з борговою кризою, але всі їхні заходи були не ефективні, оскільки вони не усували внутрішнього дисбалансу. А багаті країни, зокрема Німеччина і Франція, були за політику життя за коштами і відмовлялися будь-яким чином дотувати бідні країни.

Тому, якщо ЄЦБ починав друкувати гроші і викуповувати на них боргові папери, то він не міг їх повністю пустити на викуп проблемних боргів Італії або Іспанії. ЄЦБ повинен був викуповувати всі борги, в тому числі й німецькі, для того, щоб забезпечити умовну рівність, а такий підхід, знову ж таки, не усував дисбаланси. І євро продовжував падати.

Читайте також: Долар або ієна: в якій валюті перечекати кризу

На графіку євро/долар всі ці тенденції повністю знайшли відображення. Нижче на представленому графіку, тренд боргових проблем Европи відображено червоними лініями. Але в той же час, на цьому графіку можна знайти й інший тренд, який відображає переваги ЄС, описані на початку цього тексту.

У поточний момент обидва цих тренди затиснули котирування на умовний трикутник, який сходиться до 2022 року. А далі якась тенденція повинна буде перемогти.

Зіставляючи графік з фундаментальними складовими, не важко припустити, що у ЄС є всього два шляхи. Або Європа і далі не зможе вирішити свої проблеми і дійсно розпадеться. Тоді підтримка великого зростаючого тренду не встоїть і буде пробита донизу.

В іншому варіанті ЄС до 2022 року все ж впорається зі своїми борговими дисбалансами, і тоді станеться зворотнє. Тренд падіння буде зломлений і курс євро у відношенні до долара спрямується вгору, причому при цьому, на противагу борговому тренду, він сформує новий тренд зростання, який буде працювати багато років і євро до долара буде зростати.

Гроші об'єднують

Історія, так само як і технічний аналіз, ставить Європі вилку в подальшій долі ЄС. Корона-криза потенційно може розвалити ЄС, адже бідні країни опинилися в дуже складній ситуації.

Наприклад, державний борг Італії, за оцінками експертів, до кінця року досягне 150-160% від ВВП. І якщо ЄС їм не допоможе у важкий період, то, швидше за все, на майбутніх виборах в Італії, Іспанії, Греції та інших слабких країнах тотально переможуть так звані євроскептики, які і розвалять ЄС. А тому Європа повинна діяти саме зараз, інакше в майбутньому її єдності прийде кінець.

І, мабуть, німці і французи цю нерадужну перспективу усвідомили. Тому в травні Німеччина і Франція, які в свій час і були ініціаторами політики затягування поясів, запропонували створити Фонд Відновлення ЄС у розмірі 500 млрд євро. Після вже центральна влада ЄС прийняла цю програму, розширивши її до 750 млрд євро.

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро і українські євробонди

Фонд буде позичати гроші від імені ЄС, а погашати борги будуть всі країни ЄС на паритетній основі. А такі налаштування — це шлях до створення єдиного боргу ЄС, який в майбутньому буде здатний усунути внутрішні дисбаланси Євросоюзу, тобто вирішити головну економічну проблему в Європі.

І якщо трапиться так, то ЄС переможе боргову кризу. Європа зробить те, що не може зробити з 2010 року — вона отримає аналог єдиного «гаманця». Тоді ніякого дефолту Італії або Греції вже не буде, і боргової кризи теж вже не буде. Курс євро на цьому обере другий, хороший варіант розвитку подій і буде зростати.

Але у цього плану, звичайно ж, є противники. Ряд невеликих багатих країн, таких як Голландія, все ще не хочуть дотувати бідні країни ЄС і не хочуть паритетного фінансування загального боргу ЄС. І цей план зустрів опір з їх боку. Тому фінальної крапки в цьому питанні поки що ще немає.

Проте хороший результат для Європи близький як ніколи, тому що в цьому питанні радує позиція найбільшої та найвпливовішої економіки Європи в особі Німеччини. У червні Німеччина заявила, що в другому півріччі, коли німці будуть головувати в ЄС, тема щодо створення цього фонду буде головною. І велика ймовірність того, що Німеччина разом з Францією доб'ються свого, і ЄС прийме цей план.

Євро готовий зміцнюватися

В таких умовах при виборі між євро і доларом, людям краще обирати євро, оскільки без боргових проблем, євро буде сильніше за долар. Але говорити точно поки ще рано. Адже ми можемо припускати, а те, як у результаті домовляться в ЄС, покаже час.

Технічно, якщо орієнтуватися на графік котирувань пари євро/долар, то вихід ціни тренду падіння буде тоді, коли ціна пройде вище позначки 1,18 євро за долар. І це, разом із досягненням згоди в ЄС, може статися восени.

Читайте також: Чому рішення ФРС послабило долар

У той же час з осені для долара США може початися важкий період. Адже ФРС США надрукувала дуже багато грошей з метою підтримки економіки. Але доки економіка США не відновилася, інфляція в США не може підняти голови.

У міру того, як економіка буде виходити з карантину і люди будуть активніше витрачати гроші, надлишок доларової грошової маси може стати великою проблемою, і долар США почне падати самостійно і без прив'язки до євро.

Тому, на мій погляд, євро зараз краще за долар. Але, звичайно ж, варто враховувати ризик того, що в Європі можуть не домовитися.

Коментарі - 21

+
+83
mary27
mary27
8 липня 2020, 21:01
#
Хорошая статья.

Но, мне кажется более вероятным частичный распад.
Страны PIGS наконец вышвырнут на мороз.
Еврозона немного сократиться, но все равно будет довольно твердой ''немецкой маркой''.
+
+48
Pareto
Pareto
9 липня 2020, 11:53
#
Тут не всё так просто. С тоже же Италией или Испанией, на мой взгляд, образовалось множество глубоких экономических связей. Если этот, хоть и плохой, баланс нарушить, последствия будут непредсказуемы. Тут с Англией пока развод устраивают куча проблем, это при том, что они толком никогда не были частью ЕС. А вот с PIGS такой бугурт начнётся. ИМХО я против такого варианта.
+
+6
mary27
mary27
9 липня 2020, 13:28
#
Я с вами соглашусь.
Но, мейнстрим европейской политики - безответственность и популизм.
+
+24
Pareto
Pareto
9 липня 2020, 14:02
#
Просто популисты и всякие фрики очень громко кричат, это их главная работа, вот за этим не всегда слышно/видно работу всех остальных. В целом же «собака лает, а караван идет». Что бы там не говорили всякие доброжелатели, в Европе есть стабильность, свобода и безопасность.
+
0
Hottabich
Hottabich
12 липня 2020, 23:54
#
Странно. Когда Евро ввели он стоил 1,07, сейчас 1,13. А максимальная амплитуда от 0,85 до 1,58. Все возвращается к тому с чего начиналось :) А насчет девальвации доллара вообще не понял. Напечатали сейчас, а проблемы будут осенью?? Когда восстановится спрос, ФРС просто извлечет лишнюю ликвидность, без шума и пыли. Соглашусь, статья интересная, только как-то «нагоняет тоску» на валюту, на мой взгляд не обосновано.
+
0
Wless
Wless
8 липня 2020, 21:02
#
Да в красном канале недоход до границы и приклеивание к верней границе, но восходящий треугольник пробивается всегда вниз, и пробъёт он старый канал восходящий, короче тем кто ещё дочитал до сюда покупайте бакс, пока не началось
+
0
bonv
bonv
8 липня 2020, 23:39
#
Правила інвестування вашого капіталу.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/119206/
+
0
lika197
lika197
9 липня 2020, 0:34
#
Последнее время? В евро.
+
+7
bank2401
bank2401
9 липня 2020, 8:35
#
Хорошая аналитическая статья! Но как всегда- или, или...
+
0
cudzik123
cudzik123
9 липня 2020, 9:58
#
Рубль,франк,фунт,австралийский,канадский-выглядят предпочтительней евро и американца
+
0
Pareto
Pareto
9 липня 2020, 21:27
#
Рубль рф? фунт британский?
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 липня 2020, 10:22
#
Борьба за кресло главы НБУ: лидеры, первые потери и курсовые риски

https://www.youtube.com/watch?v=tD3RQJaAvkk

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте видео ;)
+
0
OleksNest
OleksNest
9 липня 2020, 12:14
#
В розділі «Финансовый разворот» зазначено:«многолетний тренд падения, который к текущ ему моменту привёл пару к курсу 1,12 евро за доллар». Далі можна не читати? До речі зараз цей курс 1,13 доларів США за євро.
+
0
OleksNest
OleksNest
9 липня 2020, 12:19
#
Зараз курс не «1,12 євро за долар», а 1,13 доларів США за євро. Див.розділ «Финансовый разворот».
+
+45
Teopa
Teopa
9 липня 2020, 12:54
#
А вы не думали о том что статья могла писаться на сутки раньше чем появилась на сайте. А тогда курс был 1,12

Или вам лишь бы слово вымолвить — Здесь был «Вася»
+
+8
OleksNest
OleksNest
9 липня 2020, 23:33
#
Основное не 1,12 или 1,13, а 1,13 долларов США за евро, а не «1,12 евро за доллар». Это говорит о небрежности автора. В статье и в другом месте есть похожая небрежность. Но там она не так очевидна. Кстати и прогнозы его довольно обтекаемы, в смысле, что может быть по всякому.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
10 липня 2020, 11:06
#
Статья редкий бред. :(
+
0
mary27
mary27
10 липня 2020, 12:56
#
Если можно, чуть распишите, где не прав.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
10 липня 2020, 13:55
#
«Хорошая статья.» - если можно, чуть распишите, где он прав?
+
+21
OleksNest
OleksNest
10 липня 2020, 11:26
#
Кстати, в 2002 году курс был 0,86 евро за доллар США, а не «0,86 доллара за евро». Может у автора и прогноз наоборот?
+
0
OleksNest
OleksNest
10 липня 2020, 16:04
#
Бессмысленно спорить, где автор прав или не прав в прогнозах. Если я его правильно понимаю, то «выход цены из тренда падения будет тогда, когда цена пройдет выше отметки 1,18 евро за доллар. И это ... может случиться осенью». Я так понимаю, что осенью этого года, т.е. 2020-го. На сегодня курс 1,13 долларов США за евро. Предлагаю вернуться к рассмотрению вопроса о точности прогноза 1.12.2020 года.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися