Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2020, 14:02

Чому рішення ФРС послабило долар

Федеральна резервна система (ФРС) США сигналізувала, що планує роками зберігати надзвичайну підтримку економіки і залишила незмінною процентну ставку по федеральних фондах в діапазоні від 0% до 0,25% річних.

«Мінфін» проаналізував, як вчорашні рішення Комітету з відкритих ринків ФРС вплинуть на США і світ загалом.

ФРС продовжить заливати грошима

Федеральна резервна система в середу вирішила зберегти відсоткові ставки на рівні, близькому до нуля, що свідчить про намір підтримати відновлення економіки після COVID-19. При цьому на нижній межі ставки перебуватимуть, як мінімум, до кінця 2022 р.

«Ми не думаємо про підвищення ставок. Ми навіть не думаємо про те, щоб подумати про підвищення ставок», — прокоментував рішення ФРС її голова Джером Пауелл.

Низька процентна ставка підштовхує споживання і капіталовкладення, оскільки спрощує доступ до фінансових ресурсів. Але спускати до від’ємних значень базову ставку ФРС не готова.

Своє негативне ставлення до такого кроку Пауелл висловлював неодноразово. Передусім тому, що це спровокує збитки банківської системи. Крім цього, важливий і психологічний аспект – ринок може вирішити, що мінусова ставка означає безвихідь ФРС і інвестори почнуть продавати активи «доки не пізно».

Натомість зараз американський центробанк підбадьорив інвесторів. У заяві ФРС відзначається, що фінансові умови «покращилися», що вказує на оптимізм щодо відновлення економіки.

Разом з тим чиновники ФРС пообіцяли продовжувати покупки казначейських облігацій та іпотечних цінних паперів, щонайменше, поточними темпами.

Ця позиція ФРС теж не стала великою несподіванкою. Як пояснив «Мінфіну» голова департаменту з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко основний настрій зараз – це продовження підтримки економіки. «Останнім часом обсяги викупу зменшились, але це ще не кінець кількісного пом’якшення», — зазначив він.

Приміром, на цьому тижні передбачається викуп на $ 20 млрд Treasuries і на $ 22,5 млрд іпотечних паперів. Можливе проведення операцій РЕПО в великих обсягах, якщо цього вимагатиме економічна ситуація.

У найближчі місяці планується купувати на $ 80 млрд на місяць держоблігацій і на $ 40 млрд на місяць іпотечних паперів — це крім програм кредитування приватного сектора в обсязі $ 1,5 трлн.

За останні місяці ФРС вже влила в фінансову систему близько $ 3 трлн, розширивши баланс до $ 7,2 трлн. Поточні заяви американського центробанку вказують на додаткові $ 2 трлн допомоги.

Щоправда, поки істотна частина з $ 3 трлн ліквідності ще не надійшла в фінансову систему: близько третини залишається на рахунках Казначейства США в Федрезерві.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Ключові моменти заяви ФРС:

  • Портфель облігацій буде нарощуватися «як мінімум, нинішніми темпами»;
  • Ставки залишаться на близьконульових рівнях аж до 2023 року;
  • Жоден з чиновників не прогнозує падіння ставок в негативну зону;
  • Згідно з прогнозами, рівень безробіття складе 9,3% до кінця 2020 і 6,5% до кінця 2021 роки;
  • Очікується, що в 2020 році ВВП впаде на 6,5%, а в 2021 — збільшиться на 5%. 

Що буде з ЦБ і основними валютами

За підсумками минулих торгів американські біржові майданчики закрилися в основному в мінусі:

  • індекс широкого ринку S & P 500 втратив 0,53%;
  • промисловий індекс Dow Jones знизився на 1,04%,
  • високотехнологічний NASDAQ додав 0,67%
  • прибутковість 10-річних казначейських облігацій США впала на 10 базисних пунктів, до 0,73%
  • прибутковість 10-річних облігацій Німеччини знизилася на два базисних пункту до -0,33%.

Чому так відбулося? Експерти пояснюють по-різному. Одні говорять, що інвестори помірно негативно відреагували на підсумки засідання Федеральної резервної системи, не почувши від Джерома Пауелла конкретики щодо нових стимулюючих заходів.

«Вчора ФРС мала б щось зробити відповідно до принципів контролю кривої прибутковості, щоб  перевершити очікування ринку», — сказав директор з інвестицій в державний фіксований дохід M&G Джим Лівіс.

Інші не вбачають в цьому серйозних проблем і пояснюють вчорашні події ринковою рутиною: все, що відбулося вчора, цілком укладається в рамки звичайної технічної корекції. Бо ж цілком природно, коли після мало не 100% зростання відбулося зниження котирувань на 10 — 20%.

«Так, інвестори продовжують фіксувати прибуток після нещодавнього різкого зростання акцій. Але ми не очікуємо, що це триватиме довго. Зрештою, триваюче ослаблення заходів по блокуванню в поєднанні з великою кількістю даних, які свідчать про те, що найгірше щодо коронавируса позаду, може дозволити інвесторам знову збільшити свої ризики, — сказав Хараламб Піссурос, старший аналітик ринку в JFD Group.

Та нескінченний потік грошей пригнічує прибутковість облігацій і знижує попит на активи «тихої гавані», до яких відноситься золото і долар. Сам факт того, що ще 18 місяців ринок матиме доступ до дешевих грошей, негативний для «зеленого».

Коли економіка і ринки знаходяться на етапі відновлення (як, наприклад, зараз), політика низьких процентних ставок стимулює апетит до ризику.

Саме це пояснює зростання євро, фунта, а також валют Австралії, Канади і Нової Зеландії до багатомісячних максимумів проти долара США.

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро та українські євробонди

Найбільшу вигоду отримав австралійський долар, який додав більш 1% і оновив максимум липня 2019 року. Пара EUR/USD пробила позначку 1,14 і досягла майже тримісячного максимуму. Апетити інвесторів до ризику підтримуватимуть цю тенденцію.

Що нам до того

«Дешеві» гроші, якими забезпечують світ США, допомагають втримувати від обвалу сировинні ринки. Крім цього за таких умов всім країнам простіше розміщувати боргові облігації. Оскільки інвестори схильні вкладати в ризикові активи. Для України обидва фактори надзвичайно важливі.

Олексій Писарев

Коментарі - 10

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
11 червня 2020, 14:24
#
У кого какие мысли?
+
+8
Oligarh
Oligarh
12 червня 2020, 9:42
#
В статье газеты Le Figaro предположили что сша ждет участь ссср

и то с каким дебилизмом там все становятся на одно колено говорит об управляемом протесте
+
+1
mary27
mary27
11 червня 2020, 14:25
#
Ага, во время кризиса вкладывать в рисковые активы.
+
0
Sawko
Sawko
11 червня 2020, 17:05
#
Мысль одна, мы тут каким боком, если нельзя покупать американские акции населению
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 17:42
#
Теоретически модно. Хотя и не слишком удобно. Да и не время для этого.
+
0
Oligarh
Oligarh
12 червня 2020, 9:44
#
Все можно ;)
+
0
Boombarash
Boombarash
11 червня 2020, 22:46
#
Мысли нормальные. Пауэлл уронил перекупленный фондовый рынок, который поехал тестировать прошлый минимум, а после отчетов компаний за 2-й квартал, заодно, и обновить их. Гривна доблестно, на фоне падения аппетита к риску, стартовала в полет к вершинам в районе 32, а НБУ приготовился лить миллиардами полученные от МВФ баксы. «Хуле не ясно?»
+
+56
Ozborn
Ozborn
12 червня 2020, 6:37
#
Очень хорошо, а теперь в палату
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
12 червня 2020, 12:45
#
Как отыграть валютные потери:

https://www.youtube.com/watch?v=uZABc7n8C2Q&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте под видео ;)
+
0
valeriyodessa
valeriyodessa
12 червня 2020, 15:10
#
«Слушай, шо-то мне не нравится здешний режим. Чует мое сердце, шо мы накануне грандиозного шухера» (c)
https://www.youtube.com/watch?v=CIb5hPQAZQA
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися