Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 червня 2020, 7:30

Долар чи єна: в якій валюті перечекати кризу

Зберігання заощаджень у доларах і євро для багатьох українців стало нормою. Втім, і ці валюти увійшли зараз в період турбулентності. «Мінфін» з’ясував, грошові  одиниці яких країн зростають по відношенню до гривні швидше, ніж «зелений» і євро, та чи є сенс їх купувати.

Долар вже не той?

Один з найбільших скептиків щодо перспектив американської валюти – колишній глава Morgan Stanley Asia Стівен Роуч. За його прогнозам, наступного року долар може знецінитись на третину. Головними причинами цього стануть різке скорочення заощаджень населення і зростання державного боргу.

«Валюти встановлюють рівновагу між внутрішньою економічною основою країни і зовнішніми уявленнями про її силу чи слабкість. У США цей баланс стрімко змінюється, тож крах долара можливий вже найближчим часом», — переконаний аналітик.

Проти долара, на його думку, може зіграти і укріплення валют основних торгівельних партнерів США: Китаю, ЄС, Мексики і Канади. Зокрема, до посилення юаня може призвести переорієнтація Китаю на внутрішнє споживання.

Перспективи для зростання зараз має і євро, яке, на думку Роуча, зараз виглядає недооціненим на 15%. Посилення ж канадського долара і мексиканського песо може відбутись у разі зростання цін на нафту.

Більшість експертів з позицією Роуча не згодні. Адже з економічними проблемами зіштовхується не лише США, але й їх торгівельні партнери. Водночас, сумніви в майбутньому американської валюти – привід якщо не «тікати» з долара, то принаймні замислитись над можливою диверсифікацією заощаджень.

Хто найкраще зростає

«Мінфін» перевірив, які валюти найбільше зросли по відношенню до гривні з початку року. Для аналізу редакція обрала ті валюти, курси яких щоденно публікує Нацбанк. Загалом це 34 грошові одиниці.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Найбільше з початку року по відношенню до гривні укріпився швейцарський франк – на 16%. На другому місці – японська єна, яка збільшила свою вартість на 15%.

Відразу 3 валюти зросли в ціні на 14% — це євро, данська крона і болгарський лев, а 13% вартості додали ізраїльський шекель, шведська крона, гонконгський долар та румунський лей.

Для порівняння: долар США в цей же час приріс на 12%.

Топ-5 валют, які найбільше росли відносно гривні з початку року

Слабшими за гривню цього року виявились лише деякі валюти. Так, південноафриканський ренд втратив 8%, а мексиканське песо і турецька ліра 5 і 2% відповідно.

Практично не змінились відносно гривні білоруський і російський рублі. Перший втратив близько 0,3% своєї вартості, а другий укріпився трохи більше ніж на 1%.

Де можна купити

Купити валюту, яка лідирує за темпами зростання хоча й складніше, ніж долар чи євро, але все ж цілком реально.

Наприклад, обмін швейцарських франків здійснює цілий ряд банків, а з їхніми поточними курсами можна ознайомитись на «Мінфіні».

Водночас, це зовсім не означає, що можна просто зайти до відділення і попросити франки. Як пояснили «Мінфіну» у Приватбанку, цю валюту потрібно замовляти заздалегідь. До того ж її привезуть не в будь-яке відділення, яке ви назвете, а в одне з тих, яке працює з цією валютою.

Крім цього, можливе обмеження мінімальної суми, яку продає банк. Наприклад, в Приваті це 50 франків.

З іншими валютами буде складніше. Так, «Мінфін» відшукав лише 2 банки, в яких можна купити датську крону. Це Укрексімбанк і Правекс. Водночас у Правексі редакції повідомили, що в наявності лише трохи більше тисячі крон і їх слід замовляти.

Обирай валютний депозит в надійному банку та отримай до 3,75% річних

Загалом, якщо виникає потреба купувати екзотичну валюту, то найкраще звертатись в Укрексімбанк, який працює з 14 валютами. Хоча перш, ніж іти в його відділення, варто зателефонувати, щоб дізнатись, чи є потрібні банкноти в даний момент.

Вартість купівлі

В жодному банку, з представниками яких спілкувався «Мінфін», не повідомили що стягують комісію за обмін «екзотичних» валют. Водночас, спред (різниця між вартістю продажу і купівлі) в таких грошей часто досить високий.

Читайте також: Картки в польських злотих: хто пропонує і в чому їх «фішка»

Наприклад, Укрексімбанк 25 червня купував американський долар по 26,63, а продавав за 26,85 грн., таким чином, спред становив 0,8%. А ось для франків цей показник сягав вже 3,3%, для єни — 6%, а данської крони – 16%. Таким чином, різниця обміну в деяких випадках може навіть повністю «з’їсти» приріст вартості валюти.

Чи варто купувати

Як пояснив «Мінфіну» трейдер групи ICU Віталій Сивач, для того, щоб заощадження не знецінилися, вони повинні приносити прибуток, який хоча б нівелює втрати від інфляції. Для українців же найбільш доступні інструменти інвестування саме в доларі.

До того ж, переконаний експерт, в умовах кризи є перспективи подальшого укріплення американської валюти. «Долар зазвичай зміцнюється, коли глобальна економіка заходить у важку кризу. Інвестори виводять свої кошти з ринків, що розвиваються, і купують долар як резервну і найбезпечнішу валюту в період кризи», — зазначає Віталій Сивач.

Якщо ж інвестор побоюється інфляції в доларі, то, купуючи альтернативні валюти, він не убезпечить себе від цього ризику. «Основні центробанки світу друкують гроші синхронно, тому, якщо почнеться інфляція, то вона так само буде синхронною для всіх основних валют», — переконаний експерт.

На думку директора корпоративного департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Ігоря Дикого, заощадження в екзотичних валютах можна розглядати лише як інструмент диверсифікації. Водночас, нагадує він, в цих валютах не вдасться відкрити депозит і отримувати відсотковий дохід.

Звісно, бувають випадки, коли альтернативні валюти різко дорожчають відносно долара, але це радше виключення.

«Наприклад, після тривалого падіння англійський фунт активно ріс у 2017 р проти долара США і міг принести його власникові хороший додатковий заробіток», — зазначає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин. Водночас, нагадує він, той самий фунт на новинах і голосуванні за Брексіт втратив з 2014 по 2017 р більше 25% своєї вартості.

Читайте також: Карантинна тисяча: скільки і на чому можна було заробити, вклавши $1000

За таких умов, якщо все ж виникає бажання тримати частину заощаджень в незвичних купюрах, краще, щоб це була незначна частка грошей.

Олексій Писарев

Коментарі - 30

+
+78
Патріот України
Патріот України
26 червня 2020, 9:51
#
Висновок - краще взагалі не ( заморочуватись) з екзотичними валютами.
+
0
bonv
bonv
26 червня 2020, 23:32
#
Бакс/євро рулить:)))
+
0
Nicholas2205
Nicholas2205
27 червня 2020, 10:23
#
Тоді вже бак, а не його множинна форма
+
0
Ivan Zayets
Ivan Zayets
26 червня 2020, 16:16
#
Автор статьи расскажите тем всем людям которые имеют и покупаю доллар, что он обесценится, может они вас послушаться и избавятся купят все вместе то, что вы предложете. Только, что будет, если на рынок вывести такой не вероятно большой спрос? Поэтому не пугайте людей сказками...
+
+14
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
26 червня 2020, 18:47
#
Нечего не будет если вывести на рынок, те копейки на обще мировом фоне, когда США уже больше 8 триллионов напечатала за время короновируса.... все валюты находят свой балланс, но гривна всё равно на дне так что не какое падения доллара или других валют не изменят факта что гривна безумно переоценена...
+
+8
shabash
shabash
26 червня 2020, 18:23
#
Практически не изменились по отношению к гривне белорусский и российский рубли. Первый потерял около 0,3% своей стоимости, а второй укрепился чуть больше чем на 1%.

Это что же, получается, агрессор не развалился? А как же нефть с отрицательной стоимостью, лихие саудовские принцы и короли вот это вот всё?
+
+43
ballistic
ballistic
26 червня 2020, 22:54
#
Авторитарні режими якщо валяться, то раптово. Перед завалом вони накопичують перекоси і удають, що все добре.
Тому стабільний дерев'яний ніяк не означає, що все гараз на Московії. Час проявить.
+
+15
shabash
shabash
27 червня 2020, 1:35
#
Шёл седьмой год чтению этих мантр...
+
+26
ballistic
ballistic
27 червня 2020, 2:49
#
Запасайтеся терпінням, швидко тільки у кроликів буває.
+
0
shabash
shabash
27 червня 2020, 3:05
#
Т.е. УНР, существовавшая три с половиной года, по вашей логике, была создана кроликами? Надо же, какой поворот!
+
+26
ballistic
ballistic
27 червня 2020, 9:42
#
«Шёл седьмой год..»
«УНР...»
- Ви вже якось визначтесь, про який період пишете.
+
0
shabash
shabash
27 червня 2020, 14:15
#
Про период падения режимов, конечно же ¯\_(ツ)_/¯
+
0
ballistic
ballistic
27 червня 2020, 16:02
#
Економіка агресора останніх десятиліть має такі періоди.

Прогноз екстраполяцією говорить, що наступний завал ймовірно відбудеться вже в цьому десятилітті.
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 1:50
#
Т.е. 08.08.08 - это была не агрессия? Ясно-понятно. Аналитики по комиксам прозорливее гадалок на картах таро.
+
+26
ballistic
ballistic
28 червня 2020, 9:32
#
Будь-яка спрощена модель має відхилення в реальності. Але це добре, що Ви теж визнаєте Росію агресором.

Почекаємо 5-10 років і перевіримо, що станеться з економікою агресора в умовах санкцій, низької ціни на нафту і бажання недодиктатора Вовочки утримати владу.
+
0
shabash
shabash
28 червня 2020, 14:46
#
Ну вот 6 лет вы уже ждёте. Если посчитать от 08.08.08, то уже даже 12 лет.  Нефть, напомню, за это время успела трижды сходить к нынешним уровням и даже ниже. Что случилось с экономикой России за это время? Каких конкретных эффектов, которые вселяли бы в вас уверенность, что через 5-10 лет их экономика развалится, вы уже дождались?

Или вы ждёте, потому что это единственное, на что вы способны?
+
+15
ballistic
ballistic
29 червня 2020, 0:42
#
"Нефть, напомню, за это время успела трижды сходить к нынешним уровням и даже ниже"
— це неправда.
Так низько і так довго як зараз нафта ще не падала в останні 15 років.
Тому логічно очікувати чогось новенького з економікою країни, яка залежить від цін на енергоносії. І сам Путін казав, що економіка завалиться, якщо ціна на нафту затримається на рівні $80

«Что случилось с экономикой России за это время?»
— наприклад після початку активної фази агресії проти України, середня зарплата в Росії впала більше, ніж в Україні.
Але звісно, 100% впевненості ніхто не дасть, що путінський режим однозначно завалиться. Враховуючи приклад країни Чучхе, диктаторські режими можуть існувати навіть в умовах крайнього зубожіння населення.

Мені дивно, що Ви, визнаючи агресію Росії, не бажаєте краху її агресивного режиму. Тут напевно є щось мазохістичне.
+
0
shabash
shabash
29 червня 2020, 1:59
#
«це неправда»
Сейчас нефть стоит $38. В феврале 2016-го она стоила $34 (т.е. дешевле, чем сейчас), а в январе 2009-го - $42.
Вы, видимо, плохо владеете русским, поскольку Путин в видео по вашей ссылке не говорил, что экономика (тем более экономика РФ) завалится, он сказал, что производство сланцевой нефти в США рухнет, если стоимость нефти останется на уровне ~$80, потому что там уровень рентабельности выше.

«після початку активної фази агресії проти України, середня зарплата в Росії впала більше, ніж в Україні»
Вы в долларах что ли з/п считаете? И у них и у нас з/п платится в нац. валюте. И реальные з/п и у них и у нас с тех пор выросли. У нас, да, сильнее, чем у них. Но это в т.ч. потому, что у них до сих пор з/п выше. В США, например, з/п выше, чем в России, но с 2014-го они выросли слабее, чем в РФ. Поэтому вряд ли рост реальной з/п можно считать признаком скорого краха экономики.

Я много кого считаю аргессором. Те же США, например.

По вашей логике, если жену побил муж, то она должна сидеть на кухне и кричать: «Шоп ты сдох!». По моей логике, от такого мужа надо уйти, и о нём забыть. А если забыть не удаётся, как вам Россию, то, действительно, получается что-то мазохистское.
+
0
ballistic
ballistic
29 червня 2020, 8:28
#
«Сейчас нефть стоит $38»
— нинішній рівень падіння — це $17 в минулому квітні. Таке вперше в 21-му столітті.

Дослівно Путін сказав таке:
«Если мировые цены удержатся на уровне $80, то все производство рухнет, у основных нефтедобывающих стран тоже бюджет посчитан из расчета $80 с небольшим», маючи на увазі і Росію. Тут можна гадати, що саме мав на увазі Путін, російські ЗМІ теж зрозуміли як «Путин заявил о крахе мировой экономики»

«И реальные з/п и у них и у нас с тех пор выросли… В США… они выросли слабее»
— «ясно-понятно», схоже Ви прихильник економічних поглядів Путіна :)

«По моей логике, от такого мужа надо уйти, и о нём забыть»
— тобто Вас можна безкарно відп#зд#ти, а Ви просто підете і забудете? І також будете радіти, що агресор «не розвалився» під тиском проблем?
+
0
shabash
shabash
29 червня 2020, 13:08
#
«нинішній рівень падіння — це $17 в минулому квітні»
Вы же сами пишете, что апрель уже прошёл. И т.к. РФ не развалилась, то те уровни уже не актуальны. А нынешний уровень - это $38.

«Дослівно Путін сказав таке»
Дословно он сказал (смотрите с 37-й секунды): «нефть, которая добывается в Штатах, у них же рентабельность под $80. Если мировые цены будут держаться на уровне $80, то всё производство рухнет». А российские СМИ, как и любые другие в современном мире, постоянно страдают от насилия учёными, да.

«ясно-понятно»
При чем здесь Путин? Вы понимаете, что инфляция и девальвация - это разные вещи?

«тобто Вас можна безкарно»
Меня лично никто не бьёт. Потому, что с теми, кто может, я в ровных отношениях. А те, кто не может - те и не смогут. А у Украины всю историю большие проблемы с пониманием того, кто её может побить. Поэтому и получается постоянно «а нас-то за що?».
+
+15
ballistic
ballistic
29 червня 2020, 14:14
#
Порозумітися нам складно і ми відійшли від початкової теми.
Пропоную зупинитись.
+
0
Патріот України
Патріот України
27 червня 2020, 9:46
#
+
+
+30
Патріот України
Патріот України
27 червня 2020, 9:53
#
Для ballistic +
+
0
pik19753
pik19753
26 червня 2020, 18:54
#
Чёрти что,куда мир катится?
+
+30
ballistic
ballistic
26 червня 2020, 23:00
#
«Мінфін перевірив, які валюти найбільше зросли по відношенню до гривні з початку року... Купити валюту, яка лідирує за темпами зростання...»
- таке враження, що статтю писав дилетант, який не знає азів, що зростання в минулому не може гарантувати аналогічний тренд у майбутньому.
+
0
mary27
mary27
26 червня 2020, 23:28
#
В Украине нет ни мультивалютных вкладов, ни биржевых инструментов для такого использования ''экзотических'' валют.
Да и в интернет-банке их банально не купить.
Потому, интерес чисто теоретический.
+
+12
Італій .
Італій .
27 червня 2020, 10:13
#
Потому даже если купишь в обменке то потеряешь на обратной продаже больше чем сэкономил.
+
+2
mary27
mary27
27 червня 2020, 15:49
#
Потому думаю, что мультивалютный вклад в экзотических валютах как раз был бы интересен.
+
+14
bonv
bonv
26 червня 2020, 23:31
#
Правила інвестування вашого капіталу.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/119206/
+
+15
Патріот України
Патріот України
27 червня 2020, 9:49
#
Корисна інформація. Рекомендую. +
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися