Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 березня 2019, 7:56

Накопичити на пенсію: НПФ або депозит

«Мінфін» розпочинає серію публікацій про найбільш дохідні та доступні інструменти пенсійного накопичення. У цьому огляді ми зупинимося на перевагах та недоліках недержавних пенсійних фондів (НПФ) та банківських депозитів.

«Минфин» начинает серию публикаций о наиболее доходных и доступных инструментах пенсионного накопления.
фото: konkurent.ru

Пенсійна реформа буксує вже 15 років. Демографічна ситуація швидко погіршується, але ні уряд, ні депутати так не зважилися ввести другий рівень пенсійної системи.

Замість цілковитої перебудови системи уряд намагається проводити дрібний ремонт солідарного рівня — незначно підвищує пенсії, впроваджує монетизацію субсидій.

Тим часом, навантаження на працюючу частину населення зростає. На 100 працюючих громадян вже припадає 95 пенсіонерів, а розрив між рівнем їхнього доходу збільшується. За оцінкою Міжнародної організації праці, для гідного пенсійного забезпечення відношення середньої пенсії до зарплати має бути не менше 40%. В Україні, якщо брати офіційні дані, цей показник вже зараз в півтора рази менше.

Рік

Середня пенсія

Середня зарплата

Співвідношення, %

2010

1032,6

2250

45,89

2011

1151,9

2648

43,50

2012

1253,3

3041

41,21

2013

1470,7

3282

44,81

2014

1526,1

3480

43,85

2015

1581,5

4195

37,70

2016

1699,5

5183

32,79

2017

2480

7392

33,55

2018

2645,9

8865

29,85

Джерело: Держкомстат

Якщо так піде далі, нинішньому поколінню 30-річних не варто розраховувати на гідну пенсію. Вихід — подбати про майбутнє самостійно.

«Мінфін» вирішив вивчити найбільш цікаві та доступні інструменти для тривалого накопичення. У цьому огляді ми зупинимося на перевагах і недоліках недержавних пенсійних фондів (НПФ) та банківських депозитів.

НПФ 

Недержавні пенсійні фонди (НПФ) існують в Україні з 2004 року. За даними Нацкомфінпослуг, учасниками НПФ на кінець 2018 року було 840 тис. осіб.

НПФ є трьох видів: відкриті, корпоративні та професійні. Учасником відкритого НПФ може стати будь-який українець. Корпоративні фонди створюються для співробітників окремого підприємства (наприклад, КНПФ «Стирол»), професійні — для представників однієї професії.

Найчастіше, відрахування в НПФ роблять роботодавці на користь співробітників, а пенсійний рахунок в НПФ є частиною соцпакета. Підприємствам такий підхід дозволяє зменшити податкове навантаження, оскільки відрахування в НПФ списуються на витрати.

За розрахунками «Мінфіну», щоб після виходу на пенсію отримувати щомісяця 10 тис грн протягом 20 років, потрібно вже зараз почати вносити в НПФ по 1649 грн на місяць і продовжувати накопичувати протягом 20 років. Такий розрахунок зроблений з допущенням, що щорічно НПФ буде заробляти для вас не менш 8% річних.

Самостійно розрахувати майбутню додаткову пенсію можна тут.

Переваги НПФ

Багаторівневе адміністрування. Контроль за розміщенням і збереженням коштів здійснюється на декількох рівнях. НПФ керує адміністратор, інвестуванням пенсійних активів займається компанія з управління активами (КУА), зберігаються гроші в банку-зберігачі.

Закріплений розмір витрат на обслуговування. Згідно з положенням Нацкомфінусуг, обслуговуючі компанії (КУА, адміністратор і банк-зберігач) можуть брати за свої послуги не більше 7% від обсягу активів. «Зараз середній розмір усіх витрат на послуги НПФ становить 4-5%. При якісному управлінні це дозволяє заробляти дохідність вище інфляції і покривати витрати компаній. При зростанні обсягу ринку та зниженні доходностей за фінансовими інструментами компанії також будуть знижувати розмір своєї винагороди», — розповів керівник департаменту з питань маркетингу та продажів «ОТП Капітал», член Ради фонду «ОТП Пенсія» Віталій Дишловий.

Гарантія від банкрутства. Відповідно до закону, НПФ не може збанкрутувати, а тільки ліквідуватися. Але в цьому випадку пенсійні накопичення громадян повинні бути переведені в інший НПФ за вибором клієнта. А ось опинитися в «мінусі» фонд цілком може. Тоді замість прибутку його учасники отримають збитки. Тому, щоб не втратити гроші, важливо регулярно перевіряти стан вашого пенсійного рахунку.

Прозорість роботи. НПФ дають можливість вкладнику щодня відстежувати баланс власного рахунку. Також на сайті публікується інформація про діяльність та дохідність 17 найбільших НПФ. Це робить процес вибору НПФ максимально зручним.

Недоліки НПФ

Жорсткий підхід до пенсійних виплат. НПФ дозволяють збирати виключно на пенсію. Термін настання пенсійного віку людина визначає для себе самостійно, але від законодавчо визначеного він може відрізнятися не більше, ніж на 10 років.

Період виплат повинен становити не менше 10 років, якщо розмір накопичень перевищує 60 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян на момент закінчення накопичення. Забрати всю суму відразу можна лише в разі, якщо розмір середньомісячної виплати виявиться менше 50% місячного мінімального прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян за 10 років.

Зараз прожитковий мінімум для цієї категорії громадян становить 1497 грн. Тобто станом на 2019 рік, учасник фонду може забрати відразу весь накопичений капітал, якщо сума складе до 89 820 грн. Якщо накопичення перевищать цю планку, він буде отримувати гроші у вигляді регулярних виплат.

Причина такого обмеження пов'язана з філософією продукту. «Держава стимулює підвищення рівня пенсійного забезпечення після виходу на пенсію. Учасник сам обирає, як довго він хоче щомісяця отримувати додаткову суму, але цей термін не повинен бути менше 10 років. Якщо ж йому не вдалося накопичити значну суму, що робить цю надбавку незначною, то він може отримати і витратити її відразу», — розповідає глава підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко.

Також забрати одноразово кошти з НПФ можна в разі отримання інвалідності або критичного захворювання до моменту закінчення періоду пенсійних накопичень.

Навіть після того, як НПФ почне робити виплати учаснику, на його накопичення продовжує нараховуватися інвестиційний дохід. Це може значно збільшити його заощадження і підсумкову суму виплат, — пояснив Віталій Дишловий.

Спадкування тільки за законом. У разі смерті учасника НПФ, належні йому пенсійні накопичення можуть перейти до його спадкоємців тільки на загальних підставах і не раніше, ніж через 6 місяців. Для порівняння: в страхуванні, наприклад, клієнт може вказати в якості спадкоємця будь-яку людину, не обов'язково родича.

Ніяких гарантій. На відміну від банківських депозитів, ставка за якими обумовлюється до укладення договору, і страхування життя, де гарантується мінімальна дохідність 4%, НПФ не гарантує своїм учасникам конкретний дохід. Інвестиційний результат, отриманий керуючими компаніями, може бути і негативним. Тобто НПФ може втратити гроші клієнтів через неефективну інвестиційну політику.

Тут криється основний ризик НПФ — компанії навіть навмисне можуть виводити кошти клієнтів за рахунок вкладень в низьколіквідні та неприбуткові інструменти. Більш того, навіть показуючи «мінуси», вони цілком можуть брати плату за обслуговування. НПФ може утримувати до 7% від пенсійних активів, незалежно від того, чи була діяльність фонду прибутковою.

Але більшість НПФ в Україні сьогодні дотримуються дуже консервативних стратегій інвестування. Вони вкладають кошти переважно в ОВДП і депозити. Частка нерухомості, корпоративних облігацій і акцій в сумі становить менше 10% активів всіх НПФ. Тим не менше, кілька НПФ за підсумками минулого року показали збитки.

Показники дохідності у відкритих НПФ на 18.03.2019 р.

Назва НПФ

Дохідність за 365 днів

Джерело

12,16

Династія

11,73

ОТП Пенсія

11,25

Соціальний стандарт

10,17

Взаємодопомога

9,92

Пенсійний капітал

9,84

Фонд пенсійних заощаджень

8,5

Ініціатива

7,79

Український пенсійний контракт

7,7

Надійна перспектива

7,61

Соціальна перспектива

5,71

Арта

5,52

Українська пенсійна спілка

2,69

Фрі Флайт

-0,91

Дані: Адміністративний центр персоніфікованого обліку

Накопичення тільки в гривні. Закон зобов'язує робити відрахування в НПФ тільки в гривні. Отже, накопичити на старість у твердій валюті не вийде. Але НПФ, в свою чергу, можуть інвестувати у валютні фінансові інструменти, наприклад, депозити в іноземній валюті та валютні ОВДП. Таким чином вони захищають накопичення клієнтів від девальвації.

Важливий момент — НПФ нараховують дохідність не у відсотках, як з банківським депозитом, а у вартості пенсійної одиниці. На момент створення фонду вартість пенсійної одиниці становить 1. У міру зростання пенсійних активів та інвестдоходу, її вартість змінюється. «Наш пенсійний фонд «ОТП Пенсія» працює 10 років і зараз одиниця пенсійних внесків коштує 4,05 грн. Таким чином, зростання активів склало більше 300%. Це значно більше інфляції за той же самий період (190%)», — розповіли в «ОТП Пенсія».

Інший приклад: з початку управління фондом «Династія» (з 2013 року), його середньорічна дохідність становить 23%. «За цей період ваші внески в розмірі 70 тисяч гривень (по 10 тисяч в рік) збільшилися б на 73.5 тисячі, а загальні заощадження склали б 143,5 тисячі гривень», — підрахували в ICU.

Оподаткування НПФ. При отриманні одноразової виплати з НПФ вона обкладається 18% податком на доходи фізосіб. Додатково утримується 1,5% військового збору.

Якщо клієнт отримує регулярні виплати, ці податки — 18% ПДФО і 1,5% військового збору, налічують лише на 60% виплати. Особи старше 70 років, інваліди 1 групи і спадкоємці першого ступеня споріднення звільняються від сплати податків.

Банківські депозити

Депозити — найбільш звичний для українців спосіб заощадження і накопичення коштів, в тому числі — на майбутню пенсію. Його головна перевага — простота і прозорість. За підсумками минулого року вкладники-фізособи зберігали на депозитах понад 510 млрд грн. 

Переваги

Простота і доступність. Відкрити банківський депозит можна в будь-якому відділенні банку або онлайн.

Терміни. Банки пропонують клієнтам порівняно короткі фінансові інструменти — розмістити кошти можна на термін від 1 тижня до 2 років. Потім депозит можна забрати, пролонгувати або віднести в інший банк. Для клієнтів це більш привабливо, ніж розлучатися з грошима на 10 і більше років. Також є безстрокові депозити, але їх дохідність зазвичай нижча, ніж термінових.

Передбачуваність. Банк відразу ж обумовлює розмір відсоткової ставки, тому вкладник заздалегідь знає, який дохід отримає. У випадку з НПФ і страховою компанією — клієнт погоджується на кота в мішку, адже дохідність безпосередньо залежить від якості розміщення активів фінустанови.

Наявність державних гарантій. Усі вклади в банках до 200 тис. грн. гарантуються державою. Отже, навіть у разі банкрутства банку накопичення не пропадуть, їх поверне Фонд гарантування вкладів. Процедура отримання коштів максимально спростилася. Отримати кошти з фонду — справа одного тижня.

Гнучкість. Клієнт з легкістю може змінювати банки, в яких розміщує депозит. Деякі фінустанови дозволяють розривати договори достроково. При цьому вкладник втратить тільки дохід, початкова сума накопичень не зменшиться, на відміну, наприклад, від страхової компанії, яка поверне тільки викупну суму.

«Мінфін» порахував, яку додаткову пенсію зміг би собі забезпечити клієнт за допомогою гривневого депозиту. Ми взяли наступні базові умови: вкладник став збирати з 2011 року, його стартовий капітал — 20 тис грн. Щорічно він довносив на депозит по 20 тис. грн плюс отримані за попередній рік відсотки. В якості ставки за депозитом ми взяли середнє річне значення Українського індексу ставок за депозитом у гривні за 12 місяців відповідного року. Також, починаючи з 2014 року, зроблена поправка на утримання податку на доходи фізосіб (18%) і військовий збір — 1,5%.

Згідно з розрахунками, з 2011 і до кінця 2019 року наш клієнт зміг би накопичити суму 375 885 грн. Якщо він захоче отримувати надбавку до пенсії вже з наступного року, то, розмістивши депозит із щомісячною виплатою відсотків, він зможе отримувати по 3984,21 грн на місяць (виходячи із середньої ставки за 2019 рік — 16,02% річних).

При цьому тіло депозиту залишилося б без змін, а значить, він зміг би розмістити депозит на новий термін і отримувати додаткову надбавку до пенсії щорічно.

Як накопичити на пенсію з депозитом, грн

Умови накопичення

2011

2012

2013

2014*

2015

2016

2017

2018

2019

тіло депозиту

20 000

42756

70221

102699

138969

182708

231006

280 035

332948

відсотки

2 756

7465

12478

20211

29489

35153

36060

40885

53338

Всього з отриманими % за вирахуванням податків

22756

50221

82699

118969

162708

211006

260035

312948

375885

* на доход по депозиту введен 18% налог на доходы физлиц и 1,5% военный сбор

Отримуйте на 1,8% річних більше з «БОНУСОМ до депозиту»

Недоліки

Термін. Через те, що депозит розміщується на короткий термін, у вкладника завжди є спокуса і можливість зняти і витратити гроші після закінчення депозиту.

Відсутність помічників. Клієнт повинен самостійно займатися розміщенням накопичень на наступний період, а також самостійно аналізувати і шукати кращі пропозиції з розміщення коштів. У випадку з НПФ і страховою компанією це роблять обслуговуючі компанії.

Обмеження щодо спадкоємства. У разі смерті клієнта забрати депозит можна буде тільки через 6 місяців після смерті. Успадкувати кошти може тільки спадкоємець за законом або заповітом. Це ускладнює можливість отримання коштів людьми, які не перебували в законному шлюбі.

Регіна Дацюк

Розсилка про депозити від «Мінфіну»
Двічі на місяць розповідаємо про важливі новини для вкладників

Коментарі - 120

+
+26
bonv
bonv
22 березня 2019, 9:57
#
В пенсіонера запитують:
— Привіт! Як справи в особистому житті?
— Це питання чи спроба принизити?
+
+4
R S
R S
22 березня 2019, 22:09
#
— Абрам, как жизнь?
— Сара, я тебя не понял! Шо это за вопрос? Мы шо уже не в одном государстве живём?
+
+19
bonv
bonv
22 березня 2019, 9:59
#
Перед пенсійна підготовка — це вам не вища математика, тут думати треба!:)
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 12:05
#
Вот щас всем актуариям стало обидно)
+
+111
Yurii Zozulynskyi
Yurii Zozulynskyi
22 березня 2019, 11:06
#
12 % доходности, минус 5% за администрирование. При инфляции около 10%.
Кому нужны такие НПФ?
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 12:02
#
Доходность указывается чистыми, уже с вычетом всех комиссий.
Читайте ''закон Украины об ИСИ''.
+
0
Yurii Zozulynskyi
Yurii Zozulynskyi
22 березня 2019, 12:11
#
Спасибо, я предположил что люди писавшие статью уже сделали это за меня и написав «При качественном управлении это позволяет зарабатывать доходность выше инфляции и покрывать затраты компаний.» имеют в виду ту же доходность что и в табличке. Но нет :)
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 12:13
#
НПФы, при всей простоте и прозрачности работы, почему-то непонятны персiчним.
И не популярны.
К сожалению, и журналисты ''минфина'' не оказались исключением.

Насчет % доходности, там до выплат пенсии с % не берется НДФЛ, в отличие от депозита.
Потому, эквивалентный по доходности вклад должен иметь на 19,5% большую ставку.

И для наемных работников положен вычет из НДФЛ, 18% от суммы взноса в месяц (но не выше некоторого предела).
Что при некотором желании тожеможно прибавить к доходности.
+
+15
ramarren
ramarren
22 березня 2019, 13:28
#
Ну вот берется же НДФЛ, для ежемесячной пенсии получается с 60% выплаты берется 18% налога. А вот тема налоговой льготы не раскрыта журналистами, жирный минус. Все же это очень существенно.
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 15:03
#
НДФЛ берется, когда идут выплаты, а не в период накопления.

Не требуйте от них невозможного)
Это если б кто-то из работников АПФ/куа писал статью, то упомянул бы.
+
+73
greenozon
greenozon
22 березня 2019, 11:08
#
Тема важлива та актуальна
рано чи пізно держ пенс фонд збанкрутує (гляньте як швидко росте дира із його боргами!)
треба думати про власну пенсію вже зараз, завтра буде пізно.
+
0
mary27
mary27
23 березня 2019, 11:39
#
Скорее, ПФУ перейдет от системы Бисмарка к системе Бевериджа.
Пенсии-пособию, как в Грузии.
+
0
ototo
ototo
24 березня 2019, 9:38
#
Спасение утопающего дело утопающего. Практически во всех странах в ПФ дыры.
+
0
mary27
mary27
24 березня 2019, 12:41
#
Что предлагаете с ними делать?
Да, статья не о них)
+
+47
DataProvider
DataProvider
22 березня 2019, 11:14
#
Вы серьёзно?
Ожидаемая продолжительность жизни 62.8 — мужчины
Выйти на пенсию в 60 смогут далеко не все.
https://24tv.ua/ru/v_ukraine_snova_povysjat_pensionnyj_vozrast_n1025845
Зачем среднестатистическому будущему пенсионеру накапливать 375885? На 2,8 года жизни?
Чтобы дармоеды из банков или фондов потом полгода распоряжались остатком этих средств, если вообще не придумают как отжать их у наследников?
+
+43
Yurii Zozulynskyi
Yurii Zozulynskyi
22 березня 2019, 11:28
#
Справедливости ради, 62.8 года это продолжительность жизни новорожденного мужчины.
После достижении 60 лет, мужчины живут ещё 13-15 лет, что тоже мало, но не 2,8
+
+28
DataProvider
DataProvider
22 березня 2019, 11:32
#
>> Если так пойдет дальше, нынешнему поколению 30-летних
Речь же не о 60-летних летних, а о 30-летних.
Страну проживания нужно менять, чтобы стать озабоченным вопросом накоплений на пенсию.
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 12:04
#
Но только упомянутые в статье наши ''лайфовые'' СК при рассчете ''пожизненных аннуитетов'' почему-то исходят из продолжительности жизни в 85 лет)
+
+15
O K
O K
22 березня 2019, 11:28
#
В современном мире правильный путь откладывать на пенсию это покупать ETF.
+
+63
mary27
mary27
22 березня 2019, 12:04
#
Особенно на пике роста стоимости.
Перед обвалом)
+
0
bonv
bonv
22 березня 2019, 13:19
#
Біток на щастя:)
+
+15
O K
O K
22 березня 2019, 13:54
#
Мы же про пенсию? Т.е. это значит что вы еще долго будете работать. И долго будете покупать ETF.
Если покупать каждый месяц на 5000 грн, то неважно что сейчас может быть высокая цена, потому что цена возможно упадет, а вы продолжите покупать на 5000 грн в месяц по уже более дешевой цене.

Это называется dollar cost average.
+
0
mary27
mary27
22 березня 2019, 15:02
#
Гениально!
Расскажите это купившим акции ETF перед крахом доткомов и ипотечным кризисом)
Не говоря про нефтяной кризис 1973, и следовавшую за ним стагфляцию.

И из последнего — биткойнщики)
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 10:21
#
При чому тут ETF до біткоїна. Не порівнюйте різні речі. Добре диверсифікований портфель в довгостроковій перспективі не боїться таких падінь ринку. Вони ставались завжди і будуть ставатись. Якщо розмістити найпростіший і елементарний портфель 60 % акції / 40% облігації — навіть такі падіння — не страшно і на дистанції від 10 років прибутково. А про це і йде мова — накопичення на пенсію, тобто, апріорі довгий горизонт інвестування
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 11:30
#
Биткойн — пример актива, который ''будеттокадорожать'')

Вы читали книжки, написанные до ипотечного кризиса)
Если б вы почитали еще книжки времен стагфляции 1980х, там предлагались немного другие портфели.
Но то такэ.

Вообще, очень забавно, когда ''гуру финансов'' дают ''советы на века'' исходи из нынешней, сиюминутной ситуации.
Вроде нынешнего роста американских акций.

И да, портфель ''40/60'', прекрасно:
При кризисе падение стоимости акций, банкротства и делистинг, с облигациями — тоже распродажи и дефолты.
Учитывая нулевые ставки по иностранным облигациям…
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 12:24
#
Що стосується біткоїну, то по своєму характеру в період росту все дуже подібно було на вже класичну історію із доткомами, доволі звичайний памп енд дамп, тільки світового масштабу. Прикладів сотні. Часто таке зустрічалось, та й що казати, зараз ще досі зустрічається на фондовому ринку (особливо на дешевих акціях т.з. пенні стоках). Правда такі речі не мають по суті ніякого відношення до потфельного інвестування, чим, фактично і є інвестиції в ETF.
І ні, я читав не тільки книжки написані до іпотечної кризи
Просто пошукайте котирування ринку акцій за останні 100 років з поправкою на інфляцію. Знову ж таки. Все залежить якими категоріями мислить «інвестор».
Одне із основних правил інвестування – доходи в минулому не гарантують аналогічних у майбутньому, проте, сучасне портфельне інвестування дозволяє нівелювати ризики бізнесу, ринкові, процентних ставок, інфляційні, валютні, політичні. Тут ні при чому ріст ринку акцій за останні 10 років. Портфельному інвестуванню більше 10 років
Знову ж таки, не мисліть і не дивіться на ринок в короткостроковій перспективі. Він коливається постійно і це нормально. Тут мова йде про інвестування, а не про спекуляції, тому такі падіння – це природні явища
П.с. середньорічна ставка по казначейських облігаціях 5,04%, по корпоративних облігаціях 5,59%
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 12:43
#
Сами написали про котировки 100 лет назад, и сами себя опровергли)

Среднегодовые ставки по чьим облигациям?
Заодно вспомните размер инфляции в 1980х)
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 13:00
#
Американські. чи ви знаєте ETF на українські облігації?
середньорічна інфляція долара 3,5%
і знову ж таки. не мисліть точково. а подивіться на інфляцію у 80-х, стагнацію і т.д. мисліть глобально, якщо вас цікавить довгострокове інвестування, а не спекулятивні вкладення
+
0
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:12
#
«ставка по казначейських облігаціях 5,04%, по корпоративних облігаціях 5,59%» — премия за риск целых 0,55%?)
И интересные у вас данные, я нахожу
https://ru.investing.com/rates-bonds/usa-government-bonds?maturity_from=40&maturity_to=290
2,456-2,866%.
С корпоративными та же история, тот же «Эппл» 2.4-3.85%.
Доходность ниже ваших же данных по инфляции)
За ваши 5% годовых они черту душу продадут)
У вас правда оговорка «среднегодовая», там у гос.бумаг 1980х вроде до 12% доходило.

«Американські. чи ви знаєте ETF на українські облігації?» — на земле остались два государства, США и Украина?)

«не мисліть точково. а подивіться на інфляцію у 80-х, стагнацію і т.д. мисліть глобально» — так нефтяной кризис и стагфляция коснулись всех стран мира.
Почти 20 лет.
Или, на ваш взгляд, и 20 лет — не срок?)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 11:56
#
««ставка по казначейських облігаціях 5,04%, по корпоративних облігаціях 5,59%» — премия за риск целых 0,55%?)» — не зрозумів, уточніть
В мене не «оговорка». Ви або не розумієте, про що йде мова, або свідомо перекручуєте слова. Ви ссилаєтесь на поточні ставки, а я говорю про середньорічні. Це величезна різниця.
Корпоративні. При чому тут епл, якщо мова йде про середньоринкові значення індексів, а не конкретних компаній? Знову перекручуєте, чи не розумієте?
««Американські. чи ви знаєте ETF на українські облігації?» — на земле остались два государства, США и Украина?)». Я просто зацитую. «Среднегодовые ставки по чьим облигациям?» «Американські. чи ви знаєте ETF на українські облігації?». Яке питання – така й відповідь.
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 11:56
#
«так нефтяной кризис и стагфляция коснулись всех стран мира. Почти 20 лет. Или, на ваш взгляд, и 20 лет — не срок?)»
Звичайно, що термін. Тільки до чого це при обговоренні розподілення активів? Факт тривалості кризи, не означає, що всі ці 20 років ваш портфель знаходився б в мінусових значеннях.
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/histretSP.html
Зверніть увагу на значення, до прикладу, S&P 500 в роки, які вас цікавлять. Навіть без диверсифікації і вкладення в різні активи, а найпримітивніше слідування індексу в ті часи не призвело б до якихось катастрофічних речей. Змоделюю. Ви інвестували в S&P 500 на піку ринку, назвем це так, перед нафтовою кризою:
Рік Баланс % Баланс на кінець року
1973 $1000 -14,31% $856,9
1974 $856,9 -25,9% $634,9
1975 $634,9 37,00% $869,9
1976 $869,9 23,83% $1077,1
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 12:14
#
Человек рассказывает про биржнвые фонды, и не знает, что такое ''премия за риск''?)
Тут был камент про ''знатоков'', которые могут только поговорить, перед этим начитавшись ''википедии'')

Ну, расскажите мне, как из 2.7% сделать 5%, без стремных игр со срочными контрактами?)

Но вы прд ETF понимаете индексные фонды, которые подобным не занимаются.
И да, это большая разница.

Но вы невнимательны — я писала, что если считать высокую доходность американских гос.бумаг в прошлом, то возможно.
А сейчас там доходность около 2%)

Причем ''Эпл'', снова не понимаете?)
Индекс двигает неск.бумаг, а не вся куча.
Вообще, ETF облигаций — не самая удачная идея.
Требование моды на ETF, они должны быть на все)
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 12:17
#
А чего ''СиП500''?
Чего не ''Насдак'', помните, как он себя вел в 2000 году, и 15 лет после?)

Это называется ''тенденциозный подбор удобных фактов'', еще одна манипуляция)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 12:38
#
««ставка по казначейських облігаціях 5,04%, по корпоративних облігаціях 5,59%» — премия за риск целых 0,55%?)»
Я не розумію, звідки ви взяли 0,55%

«Ну, расскажите мне, как из 2.7% сделать 5%, без стремных игр со срочными контрактами?)»
Вам і потрібно цього робити. Я не говорю про інвестиції в якийсь один інструмент, а про портфельне інвестування. І відкрию вам очі, що іноді вкладення в певний вид активів відбувається не через їхню абсолютну дохідність, а з різними цілями, такими як диверсифікація, задля зменшення ризику по портфелю.

«Индекс двигает неск.бумаг, а не вся куча.»
Звичайно, що частка найбільших компаній більша, але стверджувати, що індексом рухають декілька неправильно

«Вообще, ETF облигаций — не самая удачная идея.»
Все відносно. При чому дуже відносно. Залежить від багатьох змінних вхідних параметрів. В певних випадках, це дійсно не найкраща ідея, а в деяких дуже навіть хороша. Знову ж таки, я говорю про портфель, а не конкретний інструмент

«А чего ''СиП500''?
Чего не ''Насдак'', помните, как он себя вел в 2000 году, и 15 лет после?)
Это называется ''тенденциозный подбор удобных фактов'', еще одна манипуляция)»

Коли мова йде про «падіння ринку», або «зліт ринку», зазвичай, мається на увазі саме S&P 500, тому, тут не може йти мова про підбір зручних фактів. А при чому тут насдак і 2000 рік, коли ми говорили про нафтову кризу? Приклад і
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 14:40
#
Т.е. человек, рассуждающий о биржевых фондах и арифметику запамятовал?)

Ни о чем)

Увы, так и есть) Иначе просто надувается пузырь.

Снова ни о чем)

''Имеется в виду именно СиП500'' — ахахах, т.е. ''Насдак'' уже отменили?)

И этот индекс ничего не показывает?)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 15:22
#
Ок, питання яке було від вас стосувалося нафтової кризи ‘73-го. Вам не подобається, що для прикладу я взяв до розрахунку S&P 500, а не насдак.
https://www.macrotrends.net/1320/nasdaq-historical-chart
аналогічний розрахунок, який проводив по S&P 500, тільки тепер насдак за той же ж період:
Рік Баланс % Баланс на кінець року
1973 $ 1 000,0 -31,1% $ 689,4
1974 $ 689,4 -35,1% $ 447,4
1975 $ 447,4 29,8% $ 580,5
1976 $ 580,5 26,1% $ 732,0
1977 $ 732,0 7,3% $ 785,6
1978 $ 785,6 12,3% $ 882,4
1979 $ 882,4 28,1% $ 1 130,4
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 15:32
#
Я писала про 2000й год и позже)
Там очень прикольная ''яма'' на 15 лет.

Тенденциозный подбор фактов снова не сработал)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 15:48
#
Так ви не «перескакуйте» з одного питання на інше. Це не підбір фактів, а відповідь на те, про що ви говорили про нафтову кризу
+
0
O K
O K
27 березня 2019, 16:17
#
Вы рассуждаете мыслями «взять все деньги и ввести сразу», но как только вы начинаете вводить деньги не моментально, а напротяжении длительного срока(20 лет, например) то все эти пики сглаживаются.
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 16:32
#
Так это вы перескочили с ''ямы'' на ''Насдак'' на кризис 1973 года)

Вы б еще рядом индекс инфляции добавили.
Чтоб стало совсем грустно, как инвесторам в индексы во время стагфляции)
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 16:35
#
А​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ну ка приведите мои слова, где я писала про ''все и сразу''?)
Я рассуждаю, что в актив надо входить и из него выходить.
Причем вовремя, а не непонятно когда.

А гражданин хочет ''усреднять''.
Ту яму на ''Насдак'' тоже долго засыпали деньгами.
В ''0'' вышли через 15 лет.
+
+15
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 17:54
#
Серйозно. Дуже цікаво по яких параметрах ви можете визначити, коли це вчасно треба вийти з активу? На історії звичайно що все дуже явно, а от в реальному часі?

Можливо, ми зараз говоримо про різні речі? Ви порівнюєте активну спекулятивну торгівлю на біржі із довгостроковим інвестуванням?
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 17:58
#
Т.е. человек, который пишет о биржевых фондах, не понимает, когда надо покупать и когда продавать актив?)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 18:00
#
Ви б краще відповіли за питання, замість того, щоб задавати питання на питання)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 18:02
#
Знову ж таки, цікавлюсь вашою думку стосовно даного питання
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 18:06
#
Т.е. по-вашему ''долгосрочное инвестирование'' — это накупить toxic assets, и ждать лет 15, авось подорожает?)
Неа, оно может когда-то подорожать, но инвестор до этого времени может банально не дожить)
+
+25
GRNG
GRNG
28 березня 2019, 9:26
#
От мені цікаво. Реально. Як ви можете критикувати asset allocation не маючи навіть приблизної уяви що це таке
+
0
mary27
mary27
28 березня 2019, 20:14
#
Вы экстрасенс?)
Если да — то чего спрашиваете, когда входить и выходить из актива?)

Думаете, я не слышала о диверсификации активов?)
Наивный дилетант.
+
0
GRNG
GRNG
29 березня 2019, 9:16
#
І це все що можете сказати? По вашому asset allocation це проста диверсифікація? Враховуючи, що від вас не «чути» абсолютної конкретики, а лише демагогія дилетант з нас двох — саме ви)
+
0
mary27
mary27
29 березня 2019, 12:12
#
Переведите с английского)
Или вы ищите в этом особый, эзотерический смысл?)
Вы смешной.

Ага, ''недилетант'' GRNG не слышал об элементарных вещах, зато раздувается от важности, что прочитал пару статей в википедии)
+
0
GRNG
GRNG
29 березня 2019, 13:02
#
Ви зараз навіть уяви не маєте, наскільки глибоко помиляєтесь, але нехай. З вашою «логікою» і «умовиводами» можу лише поспівчувати вам)
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 10:33
#
Спеціально для вас — навіть якщо ви інвестували 60/40 на самому піку ринку в жовтні 2007, то вже у 2018 році подвоїли б свій капітал, не дивлячись на падіння S&P 500 на 50%
+
+15
R S
R S
25 березня 2019, 21:04
#
GRNG, если вы даже и «заработали» на этом — не говорите об этом никому, даже тут. Никто этого не оценит, тут большинство только на словах богачи и специалисты, а на деле — … ничем не отличаются от среднестатистического обывателя.
+
0
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:13
#
Ой, вряд ли.
Просто прочитал про «бета-отрицательный портфель», и вещает очередные «прописные истины».
«тут большинство только на словах богачи и специалисты» — Украина — страна экспертов)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 10:44
#
To Romm Stein. Та, власне, аналогічний висновок я теж зробив
+
0
40141959
40141959
24 березня 2019, 12:47
#
Не подскажете ли, пожалуйста, где можно подробнее узнать о текущем состоянии рынка, чтобы можно было определиться со временем, когда их покупка целесообразна?
+
+6
O K
O K
24 березня 2019, 16:55
#
Как один из вариантов вот тут:
https://www.multpl.com/shiller-pe
Что бы узнать подробнее что это, рекомендую вот эту страничку вики
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclically_adjusted_price-to-earnings_ratio
Или вот такой отличный пост
http://www.assetclasstrading.com/2018/12/11/shiller-cape-a-deceptively-dangerous-tool/
+
+76
ballistic
ballistic
22 березня 2019, 17:00
#
В поточних умовах високої глобальної невизначеності найкращою стратегією довгострокового накопичення є широка диверсифікація. Вкладатися потрібно в усе більш-менш пристойне:
— кеш
— депозити
— золото
— нерухомість та землю
— акції та індекси
— НПФ
а також не забувати про постійні інвестиції в свої:
— здоров'я
— освіту
— дітей

Що саме з перерахованого вистрілить через 10-30 років ніхто зараз спрогнозувати не зможе.
Але широка диверсифікація кратно підвищує ймовірність, що хоча б щось, да й вистрілить :)
+
0
Depoziter
Depoziter
22 березня 2019, 17:57
#
Наследование пенсионных выплат НПФ только по закону.

Откуда такой вывод?

Закон говорит, что «Пенсійні кошти успадковуються згідно з цивільним законодавством України».

+
0
yurikiev
yurikiev
22 березня 2019, 19:32
#
Помню был такой НПФ «Оберіг»
+
+82
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 березня 2019, 21:34
#
«Минфин» начинает серию публикаций о наиболее доходных и доступных инструментах пенсионного накопления.

Это скорей очередной «загон хомячков».
В стране, где обязательства легко становятсяНЕобязательными к исполнению и это является нормой, кроме очередного «кидка» ничего хорошего ожидать не приходится.
Да ещё при слабо-регулируемых инфляционных и девальвационных процессах в экономике, которые на «длинной дистанции» сведут весь эффект накопления к нулю.
Особенно это касается открытых НПФ.
+
+15
mary27
mary27
22 березня 2019, 21:46
#
«при слабо-регулируемых инфляционных и девальвационных процессах» — была такая прекрасная страна, СССР.
Там все эти процессы регулировали.
Причем так, что за доллар давали не 60 коп (как многие думают), а 8 лет.
И стимулировали экономику эмиссией, как вы любите.
Помните, чем все закончилось?)

НПФов там правда не было, а «накопительное», в т.ч. и «пенсионное» страхование жизни было.
+
0
ototo
ototo
24 березня 2019, 9:46
#
До развала союза пенсионная система работала без сбоев. Кто знает, с нашими растущими долгами и дырой в ПФ, возможно уже наши внуки будут вспоминать про нынешнюю «незалежну» и говорить — вот в 2019 году «было пенсионное страхование», «Помните чем все закончилось?»
+
0
mary27
mary27
24 березня 2019, 12:39
#
Должна вас разочаровать — даже в СССР, где можно было сколько угодно печатать необеспеченные рубли, в 1980х годах с пенсиями наметились проблемы.
Чисто демографические.
Именно потому перед самым крахом в СССР и появилось ''пенсионное'' ''накопительное'' страхование.
Правда, в СССР вклады в сберкассы и страховые премии сразу записывались в доходы бюджета...)

''с нашими растущими долгами'' — которые снижаются на 10% в год?
''дырой в ПФУ'' — надо вспомнить причины появления этой дыры.
И да, солидарное ''пенсионное страхование'' — это как раз ПФУ.
Система Бисмарка.
+
+15
ototo
ototo
24 березня 2019, 14:08
#
Я вижу только рост совокупного долга по годам, даже выраженный в долларах растет. Дайте ссылку где вы 10% снижения в год взяли
https://index.minfin.com.ua/finance/debtgov/
+
0
R S
R S
25 березня 2019, 21:10
#
Мари27, если бы в СССР в неконтролируемом количестве печатались не обеспеченные деньги, то была бы жуткая инфляция. Но на деле многие люди удивлялись стабильности рубля СССР. Инфляции не было. Почему? Ваш вариант ответа.
+
+10
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:18
#
«многие люди удивлялись стабильности рубля СССР» — стабильность была только в одном. за этот рубль ничего нельзя было купить)
В СССР за доллар давали не 60 копеек, а 8 лет тюрьмы)

Вы в курсе жизни в СССР?
Напомню, там было регулирование цен, в результате денег у населения было в разы больше, чем произведенных товаров.
Несмотря на конфискационные ден.реформы.
В результате — товарный дефицит.
Даже павловская реформа не помогла.
А гиперинфляция — следствие той «стабильности»)

+
+12
33743738
33743738
23 березня 2019, 9:18
#
Я считаю что пока молодой нужно много работать и думать о том как зарабатывать деньги, когда вышел на уровень где можно кормить себя и еще откладывать или вкладывать деньги то это нужно делать. Покупать имущество, недвижимость и т.д. А когда поймешь что уже хочешь отдыхать в своей жизни (не обязательно в пенсионный возраст) продавай все имущество и отдыхай.
+
+37
mary27
mary27
23 березня 2019, 10:01
#
Идея ничего, но надо не забывать про доходность, надежность и ликвидность этого ''имущества''.
Та же недвига продается задорого, потом требует ремонта, ее содержание тоже стоит денег.
Даже если ее сдавать, приносит она копейки, меньше, чем валютный вклад.
И ее цена глобально снижается с 2008 года.
А продавать ее можно с некислым дисконтом, или ждать покупателя неск.лет.
+
0
Skpablo17
Skpablo17
23 березня 2019, 10:42
#
Я надеюсь к «тому времени» сделают резервации для отщепенцев с бутылкой кефира и батоном. По праву рождения. Нас будут держать как «особенных»- в зоопарке и нами будут пугать детей-«посмотри, ты не хочешь жить как этот дядя? У него даже нет Айфона и Адидаса, не говоря о счете в банке, поэтому мальчик- ты ДОЛЖЕН быть на высоте и идти в ногу со временем. Бизнес, инвестиции, три работы и шесть банков, ипотека-тогда ты не угодишь в группу „зоопарк“»
. А мы, за это будем кефир получать. С макаронами ГМО.
+
+10
Skpablo17
Skpablo17
23 березня 2019, 10:44
#
И да, копите деньги и отдавайте владельцам фондов. Они сделают вас счастливыми(если войны не будет или кризиса финансового)
+
0
mary27
mary27
23 березня 2019, 11:35
#
Большинство НПФов без особых проблем пережили 2 кризиса, и переживают войну.
+
0
ccc2013
ccc2013
23 березня 2019, 12:46
#
Почему же люди им не доверяют, если они такие хорошие? Неужто журналисты опять во всем виноваты?:)
+
0
corsww
corsww
23 березня 2019, 15:05
#
Не доверяют люди потому чтоотужеинаучены не раз и научились думать и заманухами типа этой причем написанной таким языком чтобы ввести в ступор обычного обывателя уже вряд ли кого можно купить! Прав был человек выше который сказал что жировать будут владельцы этих так называемых фондов а люди будут оставаться в лучшем случае с сосательной конфетой и то использованной
+
0
mary27
mary27
23 березня 2019, 18:08
#
Вопрос был риторическим, если вы не поняли)
«чтоотужеинаучены не раз и научились думать и заманухами типа этой причем написанной таким языком чтобы ввести в ступор обычного обывателя» — «закон Украины об НПО» написан вполне понятным языком, понятнее, чем изъясняетесь вы)
И ничего не мешает «обычному обывателю» найти пару часов, чтоб с ним ознакомиться.
«жировать будут владельцы этих так называемых фондов» — владельцами денег на инд.пенсионных счетах являются их участники (сюрприз!)
И чего «так называемых»?
«люди будут оставаться в лучшем случае с сосательной конфетой и то использованной» — хах, сразу видно опытного в этом деле человека)
http://dubno.in.ua/upload/000/u1/025/e048b2ba.jpg

+
+26
m0ps
m0ps
23 березня 2019, 23:20
#
Нет, ну исходя из того что описано в статье — НПФ это вообще дно. Депо выглядят куда интереснее. Ждём продолжение про накопительное страхование и инвестирование в ОВГЗ.
+
0
mary27
mary27
24 березня 2019, 12:43
#
Чего же?
Насчет ''накопительного'' страхования'' недавно был 2 статьи, тоже с ошибками.
Там не разбирались их манипуляции с доходностью.
Инвестиции в гос.бумаги тут вообще ни при чем.
+
+14
m0ps
m0ps
25 березня 2019, 10:14
#
Другой пример: с начала управления фондом «Династия» (с 2013 года), его среднегодовая доходность составляет 23%. «За этот период ваши взносы в размере 70 тысяч гривен (по 10 тысяч в год) увеличились бы на 73.5 тысячи, а общие сбережения составили бы 143,5 тысячи гривен», — подсчитали в ICU.
Один доллар, который лежал под матрасом увеличил мои гривневые сбережения в 3.3 раза. Да, инфляция его чуток подточила, но…

Инвестиции в гос.бумаги тут вообще ни при чем.
И это почему-же? Что, нельзя собирать на пенсию вкладываясь в ценные бумаги?
+
+15
ballistic
ballistic
25 березня 2019, 11:14
#
«Один доллар, который лежал под матрасом увеличил мои гривневые сбережения в 3.3 раза»
— це самообман, вважати, що матрасні заощадження ростуть.
+
0
m0ps
m0ps
25 березня 2019, 20:03
#
Я не кого к матрасу не призываю… просто привёл пример, в котором даже он выигрывает у НПФ
+
+15
ballistic
ballistic
25 березня 2019, 20:07
#
На великих часових проміжках доходність НПФ та доларового матрасу в гривнях плюс-мінус однакова.
+
0
R S
R S
25 березня 2019, 20:42
#
Знаете, есть такая поговорка: «Раз — и под матрас».
Это на подсознательном уровне дремучий народ таким нехитрым образом пытается не потерять свои кровно заработанные копейки.
И как показывает время, «матрасные» сбережения показывают бОльшую доходность, чем все остальные.
+
+15
ballistic
ballistic
26 березня 2019, 0:13
#
««матрасные» сбережения показывают бОльшую доходность, чем все остальные»
— це не відповідає дійсності хоча б тому, що валютний депо в надійному банку доходніше.

Але погоджусь, що для «дрімучих» оцінити надійність банку надто складне завдання, тому залишається матрас.
+
+15
m0ps
m0ps
25 березня 2019, 20:19
#
Я не говорю что храня валюту под матрасом ты зарабатываешь… храня её под матрасом ты просто медленнее теряешь свои сбережения и немного застрахован от тех качель, которые у нас происходят каждые 5 лет.
ЗЫ ещё раз хочу обратить внимание, я никоем образом не агитирую хранить под матрасом.
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 11:20
#
Кроме ''Династии'', котороую ''ICU'' купили в 2013, а потом длго думали, что с ней делать, есть и другие НПФ)
Которые или полностью ушли в валюту, как НПФ ''ВСЕ''.
Или вели активную торговлю облигациями, как ''ОТП Пенсия''.
И показали немного другие результаты.

Можно конечно.
Но, в реальности для пересiчного даже переложить вклад нередко бывает проблемой)
Скорее всего, так соберут на пенсию работники рынка ЦБ)
+
0
m0ps
m0ps
25 березня 2019, 10:19
#
Там не разбирались их манипуляции с доходностью.
да пофиг на ту доходность,. там хотя бы будешь четко понимать сколько получишь в конце-концов (сумма будет не меньше чем ожидаешь)… а тут — лег ко можно все 20 лет работать в минус :D

Кстати… дык а что ж там со страхованием (в часности накопительным) зарубежем? Вроде ж после последних покращень разрешили? Или в нас «там» не заинтересованы?
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 11:10
#
''пофиг на ту доходность'' — каментом выше вам было не пофиг)
Насчет ''сколько получишь в конце-концов'', ну и сколько там получил среднестатистический клиент ''ЭККО-страхование''?)
Или ''Гарант-лайф''?
Значит, вы сторонник системы DB?
С ней как раз и за границей наибольшие проблемы.
В т.ч. из-за нулевых учетных ставок.

''что ж там со страхованием зарубежем'' — а ''зарубежем'' есть очень разное.
При сильном желании и до ''покращень'' было можно.
''в нас ''там'' не заинтересованы'' — ага.
Неа, можно застраховаться в СК-офшорке.
И даже некоторое время проплачивать премии.
А потом ''хлоп!'', и нет никакой СК.
Конечно, никто не запрещает судиться, но летать на суды на какие-то Каймановы о-ва...)
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 11:04
#
1. Держава не забезпечить вам достойної пенсії. Просто будьте готові до цього і тримайте цю думку в голові
2. Починайте відкладати хоча б 10% від свого доходу щомісяця. Чим швидше ви почнете це робити — тим краще. Магія складних відсотків
3. Конвертуйте свої заощадження у валюту — долари, євро, і те, і інше. На ваш вибір. Враховуючи історію української гривні — довгострокові заощадження в гривні дуже невдячна справа.
4. З розумом вкладайте свої заощадження. З моєї точки зору найменш затратний, як по комісіях, так і по затратах власного часу — це варіант інвестицій в добре диверсифікований портфель ETF
+
+15
ballistic
ballistic
25 березня 2019, 11:10
#
Враховуючи, що ETF зараз в найвищій точці і цикл росту завершується, то є дуже висока ймовірність, що замість "магії складних відсотків" трапиться «магія облому».
+
0
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 11:30
#
Чи ринок у найвищій точці — цього не знає ніхто. Поки він не піде вниз, тому, це лише припущення.
«Магія облому» може статись тільки тоді, якщо ви дивитесь на інвестиції в фондовий ринок на короткі горизонти до 5 років.
В даному випадку ми говоримо про довгі горизонти інвестування, оскільки, мова йде про пенсійні накопичення. Якщо ж ваш горизонт інвестування менше 5 років — то так, дивитись в сторону фондового ринку не варто. Проте, при довгострокових інвестиціях коливання ринку нівелюються. Падіння були і будуть завжди. Це природньо. Саме тому, добре побудований портфель спокійно переносить такі фази ринку. Як я писав вище, навіть, якщо ви б інвестували в найпримітивніший портфель 60 % акції / 40% облігації на піку ринку в жовтні 2007, то вже у 2018 році все одно подвоїли б свій капітал, не дивлячись на величезне падіння ринку в 2008 більше ніж на 50%. Тому, ніякого облому
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 12:45
#
Насчет '''магии облома'', сколько там стагфляция в Америке длилась?)
+
+15
ballistic
ballistic
25 березня 2019, 17:59
#
«цього не знає ніхто»
— в абсолютному сенсі згоден і тут ключовий момент для розуміння.
Звідки переконання, що на довгостроковому горизонті ETF покаже гарну доходність і гарантовано не покаже збитки?

«якщо ви б інвестували в найпримітивніший портфель 60 % акції / 40% облігації на піку ринку в жовтні 2007, то вже у 2018 році все одно подвоїли б свій капітал»
— тут багато хто робить логічний висновок, що в 2029-му цей самий капітал вчетвериться, а в 2040-му ввосьмериться. Але я перепитаю, звідки така впевненість? А якщо раптом ні і доходності не буде? :)

Я розумію, що 100% гарантувати ніхто нічого ніколи не зможе. Я хочу лише звернути увагу на існування ризику. І для мене фінансові ризики збільшуються кратно, якщо про якусь «круту багатообіцяючу штуку» говорять усі.
+
+15
GRNG
GRNG
26 березня 2019, 9:20
#
Абсолютно погоджуюсь. Інвестиції це апріорі завжди ризик. Але ризик це той параметр, яким інвестор може управляти. І, власне, я за те, щоб при портфельних інвестиціях враховувати можливі ризики та мінімізовувати їх диверсифікуючи. Ніхто не може гарантувати дохідності в майбутньому, це факт, а той, хто каже, що гарантує — то щось дуже може виявитись черговим ммм :)
+
0
ballistic
ballistic
26 березня 2019, 14:56
#
+15
+
0
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:20
#
«Ніхто не може гарантувати дохідності в майбутньому, це факт, а той, хто каже, що гарантує — то щось дуже може виявитись черговим ммм :)» — вот вы сейчас «лайфовые» СК обидели)
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 12:39
#
1. Согласна.
2. Тоже. ''Магию сложнейшего %'' обожают страховые агенты.
Единственная фин.теория, которую можно вбить им в голову)
3. Не факт.
И что там ''инше''? Депозиты в форинтах и злотых под 0,5%?)
4. Забываете про комиссии, которые сожрут доходность вашего ''хорошо диверсифицированного портфеля ЕТF''.

Напомнило местного ''гуру'' Любомира Остапива.
Тот тоже ETFы советует.
+
+10
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 13:09
#
2. При чому тут страхові агенти, коли мова йде про інвестиції?
3. Не факт, але дивлячись недовгу історію української гривні – то факт.
4. Та ні, не забуваю, а, власне, враховую їх. Комісії багатьох фондів 0,1%, а іноді й менше. Порівняйте із комісіями звичайних КУА, тому, категорично ні, комісії не зїдять дохідність.

До чого тут «гуру», не «гуру». Щось не розумію до чого це все. Громадяни України мають і так дуже обмежене коло фінансових інструментів для довгострокових вкладень, тому, озвучую один із можливих і цілком прийнятних варіантів. Ділюсь своїми думками на тему. У вас є кращі пропозиції для громадян України куди вкласти гроші в довгостроковій перспективі? Щось конкретне бажано.
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 14:38
#
Притом, что я подумала, что вы один из ''бывших'')
Т.е. ''валюты'' не подвергаются инфляции/девальвации?)
Вы учитывайте не комиссии американских КУА за управление, а брокерские комиссии за переводы)

К тому, что очень много людей, поверхностно знакомых с вопросом вещают тут с ученым видом ''знатока''.
''Страна экспертов'')
+
+10
GRNG
GRNG
25 березня 2019, 15:31
#
Ну ви смішні, чесне слово. Хіба ж я говорив, «переводьте свої заощадження у валюту, бо вона не підвержена інфляції/девальвації?». Дуже цікава у вас логіка

Я вам більше скажу, що враховую не лише комісії за обслуговування фондів, а й брокерські комісії за придбання, продаж, обслуговування рахунку, навіть трансфер з України в США. Не зїдають вони всього доходу. Не хвилюйтесь так

Ну і в продовження теми. Так і не почув вашої думки стосовно того, які варіанти вкладень коштів для пенсійних накопичень. Деякі опції озвучено в статті, деякі мною. Які ж ваші? Бо, власне, так виглядає, що ви лише експертно критикуєте все і вся. А от почути ваші думки на цю тему, окрім критики — дійсно цікаво. Критикуєш — пропонуй.
+
0
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:26
#
Смешной человек, сам же написал:
«GRNG 25 марта 2019, 11:04 #
3. Конвертуйте свої заощадження у валюту — долари, євро, і те, і інше. На ваш вибір. Враховуючи історію української гривні — довгострокові заощадження в гривні дуже невдячна справа.»
А теперь:
«Хіба ж я говорив, «переводьте свої заощадження у валюту, бо вона не підвержена інфляції/девальвації?»
Вас взломали. и пишут с вашего аккаунта?)

»так виглядає, що ви лише експертно критикуєте все і вся" — другие комментаторы занимаются тем же, если вы не заметили, а мне нельзя?)
«Критикуєш — пропонуй» — любимая манипуляция доктора Геббельса.
Те, кто ей пользуются, потом плохо заканчивают)

+
+21
O K
O K
27 березня 2019, 11:35
#
Как из первой цитаты следует «бо вона не підвержена інфляції/девальвації»? Это вы додумали.
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 11:55
#
Да вы что!
Знавит, он не это имел в виду?)
+
+6
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 11:57
#
Якщо ви вже так хочете мене цитувати, то, спробую пояснити простими словами. Після моєї фрази про те, що бажано конвертувати заощадження у валюту, ви зробили умовивід, що я цією фразою мав на увазі, що валюта не підвержена інфляції/девальвації. Це абсолютно нелогічно і більше виглядає на перекручування слів. Саме тому, ви мені видались смішні, коли спробували перекрутити значення моїх слів. Сподіваюсь доступно пояснив.
Мені завжди цікава думка інших людей, а, особливо, людей, які критикують. Якщо вони критикують, то мені хотілось би почути їхню думку на тему. Дискусія побудована виключно на критиці ні до чого конструктивного не призводить, а от дискусія із обміном конкретних думок, пропозицій, фактів – тут є що обговорити. Тому, у фразі «критикуєш — пропонуй» немає жодних маніпуляцій. Ця фраза може трактуватись як маніпуляція виключно людиною, якій немає чого путнього сказати.
А ви все уникаєте від того, щоб висловити свої думки на тему, яка піднята. Чи їх у вас немає?
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 12:06
#
''Це абсолютно нелогічно і більше виглядає на перекручування слів'' — наоборот, это вполне логично)
А вы теперь пытаетесь выкрутиться.
И это вправду выглядит смешно.
Особенно после каментов выше про матрас.

Конечно манипуляция — я не даю вам возможностей для встречной критики.
И вас это… расстраивает)
Спасибо за хорошее настроение)

+
+30
bonv
bonv
27 березня 2019, 12:11
#
Долар vs гривня. Підключайтесь до обговорення. Там всі розрахунки.
https://minfin.com.ua/ua/2019/03/27/37149178/
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 12:19
#
Я не намагаюсь викрутитись, а прояснити для вас, що ви робите абсолютно нелогічні умовиводи.
І ні, я не хочу вас критикувати, мені достатньо лише почути вашу думку на тему. Якщо ви так сильно боїтесь моєї критики — то я обіцяю вам, що не буду критикувати вашу думку на тему варіантів вкладень коштів для пенсійних накопичень
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 14:44
#
Если вы считаете мои выводы ''нелогичными'', это не значит, что они становятся нелогичными.
Это у вас просто ''логика'' такая)

И да, вижу, как вам тяжело вести дискуссию, не имея возможности для контркритики)
Потому страдайте дальше)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 15:25
#
Якщо уважно перечитаєте нашу «дискусію», то в більшості від мене конкретику й побачите)
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 15:28
#
Вы не отличаете ''конкретику'' и ''контркритику'')
У этих слов разные значения.
В принципе, с вами дальше не о чем говорить)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 15:46
#
Перепрошую, неправильно прочитав. Проте, як вище я писав, я не ставлю перед собою за мету когось критикувати, мені цікаво почути думку інших людей. І бажано конструктивну. Тому й намагаюсь почути ваші думки на тему, а не лише критику)
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 16:39
#
Все писали мне про ''невнимательность'', а получилось, написали про себя?)
+
0
GRNG
GRNG
27 березня 2019, 17:51
#
Коли я писав про вас — це стосувалось виключно вас)
це єдине, на що ви звернули увагу в моєму повідомлені? Своїх думок на основну тему у вас немає бачу)
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 17:56
#
''Ваш аргумент — не аргумент''.
Слабый довод)
+
0
AndySmit
AndySmit
27 березня 2019, 12:40
#
Не зрозуміло, а чому до таблиці не потрапив ВПФ «ПриватФонд»? Він один із найстаріших, що з ним не так?
+
0
mary27
mary27
27 березня 2019, 14:41
#
Все с ним так)
Просто, автор статьи решила облегчить себе работу)
И взяла для анализа только НПФы, администрируемые АПФ ''АЦПО''.
+
0
greenozon
greenozon
29 березня 2019, 22:00
#
>>а чому до таблиці не потрапив ВПФ «ПриватФонд»? Він один із найстаріших, що з ним не так?

а які там %% за останні 10 років?
+
+15
Lola Fox
Lola Fox
8 квітня 2019, 22:48
#
На пенсию прожить очень тяжело, поэтому надо всю жизнь копить и откладывать деньги, следить за своим бюджетом тогда, может быть, на пенсии будет легче. У нас в семье заведено откладывать 30% от ежемесячного дохода и плюс разумно тратить деньги, покупки совершаем обдуманно, но для транжир и шопоголиков это будет сложно. Можно, конечно, ложить эти деньги в банк под проценты
+
0
greenozon
greenozon
11 квітня 2019, 6:35
#
Ви — виняток в наш сумашедший час шопоголізму і марнотратсва!
поважаю
+
+10
ballistic
ballistic
11 квітня 2019, 9:50
#
«На пенсию прожить очень тяжело»
— вже в недалекому майбутньому повсюдна автоматизація і роботизація приведуть до того, що базові товари та послуги стануть дуже дешевими. Тому базові потреби пенсіонерів майбутнього точно будуть забезпечені. Відкритим питанням залишається лише забезпечення здоров'я, яке як відомо за гроші не купиш.
+
0
Alex Swetly
Alex Swetly
28 грудня 2019, 11:39
#
Еще один вариант оторвать законно часть дохода человека.....идея глупа и даже не альтернатива депозита.. с таким же успехом можно каждый месяц отчислять на депозитный(е) счет(а) при этом иметь гарантию фонда гарантирования  на эти средства и хоть какую-то компенсацию инфляции в виде процентов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися