Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2018, 7:52

Долар впав: чи варто радіти і що далі

Минулого тижня валютний ринок продовжувало лихоманити. Мовою дилерів така поведінка котирувань називається «свічкою». За перші два дні долар виріс на 10 копійок з 28,21/28,26 до 28,31/28,36 гривень до початку сесії середи. Аісля цього котирування відкатилися до 28,075/28,10 до кінця п'ятниці.

Головною причиною зльоту курсу стала скупка валюти іноземцями для виведення дивідендів, що відбувається щомісяця в першій декаді. Подальше зниження котирувань було пов'язано з нестачею гривні у більшості банків, що не давало їм можливості особливо качати міжбанк, і зі зростанням продажів валюти металургами та аграріями.

З одного боку, можна порадіти за нацвалюту — чергова девальваційна атака на гривню відбита. Але з іншого — немає головних рішень щодо поточної ситуації.

А це, як мінімум:

1) Не вирішені питання з МВФ (місія поїхала не давши чітких орієнтирів щодо перспектив і форм співробітництва на майбутнє), а попереду — основні періоди виплат валютних боргів. При цьому, за попередніми даними Нацбанку, золотовалютні резерви скоротилися на 1 жовтня до $16,637 млрд. Це менше трьох місяців критичного імпорту країни і є дуже негативним показником;

2) Назріває серйозна економічна криза та відтік капіталів з країн, що розвиваються, в тому числі, і з України, на американський ринок. Відсоткова ставка ФРС знов зросла і керівництво Федрезерву заявило про намір підвищити її ще, як мінімум, три рази в найближчий рік.

При нашій слабкій економіці це дуже велика небезпека отримати новий фінансовий удар найближчим часом, схожий із кризою 2008 року. Але ні Міністерство фінансів, ні Нацбанк, ні уряд не озвучують чіткий план «Б» щодо того, що буде робити держава в разі складнощів з отриманням нового зовнішнього кредитування на тлі майбутніх пікових розрахунків з кредиторами та розвитку негативного сценарію у світовій економіці;

3) Країна все більше занурюється у передвиборну гонку. Політикам вже не до здорового глузду. Економістів і практиків чути особливо не хочуть, адже вони задають неприємні питання і вимагають чітких відповідей, яких їм давати чиновники не зацікавлені;

4) Світові економічні протиріччя загострюються. В першу чергу, мова йде про торгові війни США та Китаю, що стає причиною уповільнення темпів росту світової економіки. Але Україна не прораховує ризиків і не вибудовує власну лінію захисту від можливого зниження обсягів свого експорту. Не особливо шукаємо ми і альтернативні ринки збуту своєї продукції для підтримки обсягів валютних надходжень в країну. Де-факто, розраховуючи лише на валютні перекази від заробітчан і на продаж сировинної групи товарів — металу та сільгосппродукції. Упускаючи при цьому той факт, що постійних рекордних врожаїв бути не може (агросектор досить циклічний в частині зміни врожаїв/неврожаїв), а металопродукція затребувана тільки тоді, коли зростають економіки країн — наших партнерів.

Україна все більше стає заручником поведінки міжнародних гравців, не маючи своєї чіткої економічної позиції та не відстоюючи своїх інтересів на світових ринках.

Але про це чиновники воліють не думати або у всякому разі публічно «не виносити сміття з хати». Українська економіка ризикує отримати черговий валютний і економічний шок. Громадянам його пояснятимуть світовими проблемами, хоча насправді він станеться через погане, а часто і некомпетентне керівництво державою. Розплачуватися за це знову буде населення, яке зі своєї кишені покриватиме недалекоглядність чиновницького апарату.

Більшість клієнтів і самі банкіри ці загрози для стабільності фінансової системи добре розуміють. Тому вони до останнього бережуть валюту навіть в ті періоди, коли настає ситуативне зміцнення позицій гривні за рахунок суб'єктивних факторів.

Поки ж в цілому за минулий тиждень долар на міжбанку впав при продажу на 16 копійок — з 28,21/28,26 до 28,075/28,10 гривень. Але всі ключові питання економічного розвитку країни залишилися відкритими.
 

На поведінку учасників торгів на цьому тижні буде впливати:

1) Необхідність забезпечення гривнею своїх поточних витрат по веденню господарської діяльності у підприємств. На початку жовтня компанії вже профінансували свої витрати по виплаті зарплати співробітникам за вересень та оплату орендних платежів. А витрати по забезпеченню операційної діяльності зберігаються. На тлі «неквапливості» виплат відшкодувань ПДВ з боку Держказначейства (в цьому чиновники були помічені ще починаючи з кінця вересня) — це простимулює активний продаж валюти експортерами для покриття своїх поточних виробничих витрат, що підстрахує гривню на міжбанку;

2) Готівковий ринок. Тут поки що все без змін — робота обмінників у форматі «з обороту» з низьким рівнем спреду і з оглядкою на те, що відбувається на міжбанку. У ці дні ми не бачимо особливих загроз з боку готівкового ринку. Він буде повністю залежати від рівня платоспроможного попиту громадян і залишиться досить стабільним. При малій різниці між готівковим та безготівковим курсами — особливого спекулятивного інтересу операції з переливання валюти з одного ринку на інший не виникає. Це не буде розгойдувати котирування як міжбанку, так і самих обмінників;

3) Рівень ліквідності в банківській системі і дії Нацбанку.

До кінця минулого тижня коррахунки банків закріпилися на позначці понад 50 млрд гривень. Цього цілком достатньо для виконання банками всіх нормативних вимог Нацбанку і навіть формально є надлишкова ліквідність в межах 1-2 млрд гривень.
Але тиснути на курс цей гривневий навіс не буде, оскільки зберігається нерівномірність розподілу цих ресурсів в банківській системі. Значна частина цієї гривні знаходиться в 7-10 банках і їх дії на валютному міжбанку обмежені обсягом клієнтських заявок та розміром валютної позиції, яка у більшості з них тепер уже майже заповнена. Вони не можуть використовувати весь надлишок гривневих ресурсів на валютному ринку, що допомагає нацвалюті.
Основна ж маса банків зараз не має вільної гривні і тому не в змозі активно качати курс.

На стабілізацію курсу вже почав впливати і фактор останнього підвищення облікової ставки НБУ. Гривня як ресурс стає все більш дефіцитною та дорогою. Банки змушені підвищувати ставки залучення коштів у населення і дорожнеча цього ресурсу робить багато спекулятивних операцій з валютою на міжбанку менш привабливими з точки зору остаточного фінансового результату з урахуванням плати за ресурси. Це знижує активність спекулянтів і підстраховує нацвалюту.

На цьому тижні ми очікуємо продовження періодичних виходів НБУ на міжбанк з метою викупу надлишку долара в резерви. Але значних обсягів таких надлишків не буде. За нашими розрахунками за цей період Нацбанк зможе поповнити свої резерви не більше, ніж на $50-70 млн. Регулятору знову доведеться періодично втручатися в ситуацію на ринку для згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції. При таких обсягах надлишків валюти НБУ буде використовувати «тихий і анонімний» Matching.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку курс як і раніше буде орієнтуватися тільки на реальний обсяг платоспроможного попиту на валюту з встановленням низького рівня спреда. Лише в разі істотних стрибків котирувань на торгах — обмінники будуть коригувати свої цінники.

Ми очікуємо коридор по долару на 8-12 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,00-28,35 гривень, і в банках — 27,90-28,40 гривень. Спред по долару в банках складе до 20-25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-15 копійок. Більшість обмінників буде працювати тільки у форматі «з обороту».

На міжбанку. Ситуативні курсові завдання великих гравців, а також виходи/невиходи Нацбанку на торги з інтервенціями при перекосі попиту та пропозиції — будуть як і раніше формувати курсовий тренд на міжбанку.
Ми прогнозуємо рівень валютних коливань на торгах в межах не більше 7-12 копійок в день. Нацбанк періодично буде виходити на ринок з інтервенціями, використовуючи Matching.
За розрахунками «Мінфіну» котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 28,00-28,35 гривень і майже зрівняються з рівнем готівкового ринку.

Обсяги щоденних операцій на міжбанку складуть:

1) У понеділок-четвер — в межах до $390-440 млн при укладанні до 510-640 угод з піками активності у вівторок і четвер;
2) У п'ятницю — традиційно знизяться через фактор закінчення тижня — до $370-410 млн при здійсненні до 460-500 угод.

Окрім самого регулятора основними гравцями на міжбанку на цьому тижні будуть 20 фінустанов, через які Нацбанк буде проводити в четвертому кварталі свої інтервенції за кращим курсом.
У тому числі: все держбанки, Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк, UKRSIBBANK, Укрсоцбанк, ПроКредит Банк, Індустріалбанк, банки Глобус та Альянс.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 30

+
+12
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 жовтня 2018, 9:25
#
Куча противоречивой аналитики, а доллар падает. МВФ кредит не дал, кричали, что это дефолт, а доллар падает.В пятницу прошелся по местным магазинам — людей нет, думаю, что деньги проели, а до зарплаты, пенсии еще несколько дней. Вот это определяет давление на курс в том числе. Курс вырос, цены выросли, спрос на импорт упал. Под отсутствие кредита МВФ курс могут загнать до 30 и выше, но надолго ли?
+
+64
27531178
27531178
8 жовтня 2018, 10:00
#
Людей нет, а парковка перед магазинами — забита. Чудеса да и только
+
+93
irakez
irakez
8 жовтня 2018, 15:17
#
Курс вырос — цены выросли. Курс упал — цены еще больше выросли. Опять чудеса.
+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
8 жовтня 2018, 18:04
#
А що всі корупціонери вже вислали своїх синків за кордон і на парковках тільки нормальні люди?
+
0
Halychanyn
Halychanyn
9 жовтня 2018, 14:38
#
Бліін, скільки у нас корупціонерів… Добре що є такий пильний Експерт лісу, що відкрив всім очі! А то я думаю, чому у мене в будинку на 8 квартир 6 машин(в двох що без машин — 80-ти річні пенсіонери)… Напевне решту 5 квартир синків корупціонерів! Бо я теж маю машину (купив 1,5 року назад свою першу) і я не синок корупціонера…
+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
9 жовтня 2018, 14:59
#
Ну от самі порахуйте
ВР+помічники, прокуратура (20к), судді, топ мвс
І їхні діти

Ну а в будинках на 8 квартир живуть люди в яких є особисті водії, що підїжджають до дому
А те що ви не синок корупціонера — вам ще треба довести
+
0
Leha PWNZ
Leha PWNZ
8 жовтня 2018, 10:03
#
Цены растут — курс падает, экономические чудеса по украински.
Особенно смешно всем тем, кто получает доход в иностранной валюте. Я вот сижу и радуюсь, что «курс упал».
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 жовтня 2018, 16:43
#
Нам бы Ваши печали.
+
+36
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2018, 10:22
#
Много чего противоречивого написано и смешано.

Во первых по МВФ сейчас ждут договоренностей по ценнику на Газ и как он будет увеличиваться, второе это принятие бюджету, который устроит МВФ.

То что все банки и многие компании сидят в валюте, все это и так понимают, перестраховка, но НБУ пошел дальше и сделал дефицитной гривну. Потому на все наше удивление курс более месяц стабилен, после пика 6 сентября.

Заключение правильное, только пока не все «все попальщики», «здравофилы» и боты засланные эту ситуацию понимают:
«Гривна как ресурс становится все более дефицитной и дорогой. Банки вынуждены повышать ставки привлечения средств у населения. Дороговизна этого ресурса делает многие спекулятивные операции с валютой на межбанке менее привлекательными. Это снижает активность спекулянтов и подстраховывает нацвалюту.»

Кстати в мое блоге есть ссылка на статью, как влетел Центробанк РФ, когда вложились Китайскую валюту, торговая война с США, сделала вложения РФ в Китай за месяц убытки более чем 2,2 млрд.дол., и это не предел.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 жовтня 2018, 12:26
#
Вы всё время пишете про каких-то спекулянтов. Кто они? На межбанке сразу должны проявляться те, кто раскачивает рынок и что на них нет никаких мер воздействия? Если это банки, то одного взгляда НБУ должно быть достаточно чтоб их утихомирить. Кто еще обладает ресурсом в десятки миллионов долларов для таких махинаций? Или это связка с НБУ?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2018, 13:16
#
Спекулянты как раз в большинстве своей и сидят в банках, часть сидит в крупных компаниях, они заточены на то чтобы дороже продать или дешевле купить.
Вот во все это их желание вносит ноту остатки на кор.счетах и те или иные дни расчетов, или НДС и т.д.
+
+75
kozyrev
kozyrev
8 жовтня 2018, 11:05
#
А мне кажется, главный месседж статьи в том, что Украина опять профукивает время, вместо того, чтобы подготовиться к новому международному финансовому кризису, который явно будет в ближайшее время. Вместо того, чтобы стимулировать свое производство, создавать емкий внутренний рынок и заниматься повышением конкурентноспособности нашей экономики, мы опять ищем возможность где-то занять (опять же в валюте) и совершенно не используем те же внутренние сбережения населения, которые сейчас по ячейкам и под матрацами. Это вопрос доверия граждан к правительству, НБУ, чиновникам и т.д. И цена этого вопроса — 35-40 млрд долларов, неработающих на страну. Вместо того, чтобы привлечь эти деньги, расчитаться с долгами и запустить экономику — мы опять пляшем под любую дудку западных кредиторов, окончательно заваливая как свою банковскую систему, так и собственное производство.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
8 жовтня 2018, 17:15
#
35-40 ярдов это по 2000 долл на каждого жителя за вычетом стариков и детей. Это просто на непредвиденные расходы. Никакое доверие не поможет. И что это за доверие должно быть? Гарантированный вклад 200 тыс грн в любом банке. Если человек наскреб 200 тыс грн, то 2000 долл дома это нормальная сумма наличности. Что-то у вас не сходится
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
8 жовтня 2018, 20:58
#
«И цена этого вопроса — 35-40 млрд долларов, неработающих на страну» Был блог Фурсы на эту тему типа Нет таковой значки по Фурсе. Это огромная сумма как для Украины Без кредитов и инвестиций- Украине гаплык Банкротство неминуемо. А обменный курс- то дело десятое Вспомните завал « Лемманов» Там до последнего дня топы получали баснословные барыши- хотя банк уже был в кирдыке полном. Так и тут Вы ж на ЗВР смотрите ЗВР- заёмные и те расходятся под ноль В стране нет ресурса уже даже минимального- трёхмесячного. 2 7 месяцев под импорт есть лавэ.
+
0
yarg
yarg
8 жовтня 2018, 21:39
#
@Украине гаплык Банкротство неминуемо@ — та было уже банкротство.
Секта верующих в дефолт думает что если обанкротится — то сразу начнут пряники на деревьях расти… странные таки люди…

+
+25
Halychanyn
Halychanyn
9 жовтня 2018, 14:43
#
Під подушками зараз хіба дурень тримає. При такій кількості державних банків тримати вдома валюти — злочинно. Таких людей треба віддавати на психічне обстеження. Злодій, пожежа, банальна миша, ігри дітей тощо можуть просто знищити ваші валютні збереження. В держбанках — вони навіть виростуть і є АБСОЛЮТНО захищеними. З власного досвіду — в 14-му році не піддався паніці, і тримав заощадження на квартиру в Приватбанку. Попав на 2 роки під 10-13% річних. В сукупності з падінням цін на житло — вдалось купити квартиру
+
+27
Apollo17
Apollo17
8 жовтня 2018, 13:53
#
Ха, новость — доллар упал. Вы бы видели ажиотаж когда упало два доллара :)
+
0
SergS7
SergS7
8 жовтня 2018, 14:47
#
Це були не долари, а євро, і не 2, а 100. Дзідзьо навіть пісню про це написав. Відео здійняло справжній ажіотаж — 5 млн. переглядів
+
0
SergS7
SergS7
8 жовтня 2018, 14:15
#
Циклічність сільського господарства, ви серйозно? Ну є довгі цикли, вони залежать від настання на планеті льодовикових періодів, які прив'язані до коливання сонячної активності. Коли Україну накриє кілометровим шаром криги — вирощування основних культур стане проблемним:). Але це ще не скоро відбудеться, може через кілька десятків тисяч років.
+
+15
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
8 жовтня 2018, 16:53
#
Предлагаю Минфину запустить раздел ОВГЗ, показывать текущие котировки и научиться писать аналитику по этой теме. В принципе это можно почитать и у других, но я считаю и Минфину уже пора
+
+27
neverice
neverice
8 жовтня 2018, 22:09
#
Любопытный месседж в «аналитике» — опять ничего не делается. Сложили лапки и ждём кредит. Уже скоро 2 года как. На самом деле делается очень много в разных секторах экономики. Могло бы быть и больше. Наверное. Но процесс идёт. Банковских спекулянтов прижали, заводы, хоть и небольшие, регулярно открываются, реформа медицины идёт (а там бабла...), региональное строительство активизировано (реальный сектор, рабочие места, все наше). Дороги делают как никогда. Параллельно наблюдается значительный рост экспорта (не сам же он по себе растёт).
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2018, 11:58
#
Ты об этом никому не говори, не поверят.
Лучше в верят то что ничего не сделано и Юле.

Есть конечно много вопросов к руководству, не спорю.

Но то что гос.долг в этом году сократили на 8%, пусть мне покажут кто еще так сделал. И второе, НБУ сейчас с осени начал умело регулировать валюту и ликвидность по гривне. У нас уже давно курс улетел бы 29+, только новые фактор (действия НБУ) не позволяют.
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
9 жовтня 2018, 12:06
#
Ну с долгом у них есть все шансы еще исправить — повысить цену на газ, принять бюджет — получить кредит МВФ, ЕС и др.и 8% сокращения испарятся в один миг.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2018, 12:13
#
НБУ очень умело настроил пока межбанк, потому выкупать валюту он сможет на постоянной основе.
Важно договорить с МВФ и далее платить, точнее уменьшать размер. В этом вопросе важно стабильность.

Понятно что делать все остальное по законам, реформам и т.д. нужно продолжать и далее. Без инвесторов и экспортного производства, нам не вырваться с петли.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
9 жовтня 2018, 12:36
#
Вы правы, но это иллюзия как должно быть, а реально им осталось 5 -6 мес. Если бы был запас еще хотя бы год, то реформы уже проявились в полной силе. Реалии — Тимошенко президент, с МВФ качели, курс на взлет, цена на газ вниз.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2018, 12:39
#
По Тимошенко, курс на взлет, цена на газ в низ поясните?!
+
+30
yarg
yarg
9 жовтня 2018, 12:53
#
«Тимошенко» и «цена на газ вниз» — это понятия взаимоисключающие. Юля даже при мировой цене в 100 долларов ухитрится покупать по 450. Ибо талант.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
9 жовтня 2018, 13:23
#
Для населения.
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2018, 13:26
#
Для него, родимого. юлечка, покупая у своей оффшорки по 450 — будет продавать по 600.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2018, 11:55
#
Важно учесть на этой неделе, что в следующий понедельник у нас выходной. Потому эта неделя будет очень активной по платежам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися