Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2020, 10:58

Законопроєкт про податкову амністію очікує своєї реєстрації — Гетманцев

Народні депутати незабаром очікують реєстрацію законопроєкту про податкову амністію від президента Володимира Зеленського. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

Народні депутати незабаром очікують реєстрацію законопроэкту про податкову амністію від президента Володимира Зеленського.
Фото: minfin.com.ua

«З дня на день чекаємо законопроєкт про податкову амністію від президента. Цілі ясні. Завдання визначені. Текст узгоджений», — пише він.

За словами Гетманцева, в амністії кілька завдань:

  • дати можливість людям вийти з тіні перед впровадженням автоматичного обміну податковою інформацією;
  • залучити гроші в економіку;
  • залучити гроші в бюджет з податків.

«Якщо говорити про обсяг грошей у тіні, в заощадженнях громадян, звичайно ніхто не знає точної суми. За нашими розрахунками десь 50 млрд. Якщо вдасться вивести хоча б 10, це буде перемогою, моя думка», — резюмує Гетманцев.

Читайте також: Податкова амністія: які пастки готує держава

Передумови для амністії

Раніше Гетманцев заявляв, що зараз для амністії в Україні є кілька передумов:

  • перша амністія за весь час. До цього протягом 28 років практика, яка складалася, так чи інакше змушувала кожного порушувати податковий закон. Тому попит на амністію існує. Люди хочуть володіти і розпоряджатися легальними коштами;
  • ухвалено низку законів: 1210, зміни BEPS, міжнародний обмін податковою інформацією, закони FATCA. Це великий світовий тренд: користуватися нелегальними грошима навіть за кордоном стає дедалі складніше. У перспективі це взагалі стане неможливим.

Які ставки

У травні Данило Гетьманцев заявив, що податкова амністія буде платною і влада планує залучити в бюджет 5% від сум, які будуть амністовані.

Загальна ставка — 5% для грошей, що розміщуються на банківському рахунку, 9% — для грошей та активів, які розміщуються за кордоном. Якщо йдеться про готівку в Україні, то це 18%.

«2,5% ми даємо для тих, хто захоче інвестувати гроші в ОВДП, під це буде спеціальний випуск Мінфіну. 0% — для корпоративних прав, незалежно від того, де вони знаходяться, за кордоном або тут. За зразок ми брали амністію в Індонезії та амністію в Аргентині — свіжі амністії, які були проведені досить успішно», — пояснив він.

Читайте також: Ключові питання про податкову амністію

Раніше

У травні Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про амністію капіталів готовий і буде внесений до Верховної Ради, закон ухвалять до кінця року.

«Амністію дамо в цьому році — повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям», — заявив президент.

Читайте також: Поверни, я все пробачу: 7 нюансів проекту про податкову амністію

Коментарі - 8

+
0
yurikiev
yurikiev
27 вересня 2020, 12:43
#
Терміновопотрібні гроши
+
+45
Summer
Summer
27 вересня 2020, 13:21
#
А вот вам история из жизни, а не абстрактные идеи зеленой власти. В 1994-1998 я был ФОП на общей системе налогообложения и захотел, чтобы мои доходы были учтены при расчете пенсии. Обратился в налоговую: дайте справку о доходах за тот период. Результат моего эксперимента: в налоговой все архивы старше 5 лет уничтожены, чтобы не платить людям нормальные пенсии (такого нет даже в странах Африки, но у нас это возможно) - мне об этом даже справочку в письменном виде выдали. Даю совет: любой человек в этой стране может сказать, что он зарабатывал в то время как ФОП миллионы долларов и платил налоги - обратное доказать невозможно, так как архивы заботливо властью зачищены. Я заранее знал, что государство попытается меня обмануть при назначении пенсии и 25 лет заботливо хранил оригиналы всех первичных документов в своем личном архиве (включая оригиналы банковских поручений об уплате налогов и взносов в ПФУ), в результате я своего добился - мои доходы за тот период были учтены при расчете пенсии (после очень больших усилий, многочисленных жалоб и т.п., тяжба длилась 7 месяцев). Такие вот дела, ребята. На минуточку: имея на руках всю бухгалтерскую первичку(!) я 7 месяцев доказывал, что у меня был доход(!) - это бюрократическое безумие. А как Гетьманцев будет доказывать что Вася Пупкин имел левак, если архивы власть сожгла?
+
0
zzel
zzel
27 вересня 2020, 13:38
#
Гетьманцев ничего не будет доказывать. Читайте закон - все деньги там считаются незаконными независимо платился с них налог или нет и с ним просто нужно заплатить ещё раз 18% иначе посадят
+
0
bonv
bonv
27 вересня 2020, 13:50
#
Народ за свої кревно зароблені гроші швидче винесе владу вперед ногами..
+
0
Summer
Summer
27 вересня 2020, 14:14
#
Пока что прочесть невозможно: «в скором времени ожидают регистрацию законопроекта» - он еще не зарегистрирован. Ни в одной стране мира не проводилась «амнистия капитала», с которого уже уплачен налог (либо на прибыль, либо подоходный для физлица). Если у нас захотят взять налоги повторно, то это будет новое гениальное открытие наших финансовых ученых в мировой экономической науке :-)
Представим ситуацию: бабушка пенсиионерка живет в хрущевке в центре города и хрущевка стоит миллион гривен. Каждая такая бабушка должна будет заплатить 50 тысяч иначе ее выгонят из хруща?
+
0
zzel
zzel
28 вересня 2020, 3:50
#
Речь идет про наличные деньги. И да, будь у бабушки миллион ей придётся с него заплатить не 50, а 180 тысяч - 18%. Иначе когда бабушка попытается на этот миллион купить ещё один хрущ то миллион конфискуют через финмониторинг а на бабушку заведут дело за незаконное обогащение.
+
0
irakez
irakez
28 вересня 2020, 15:00
#
Это странные фантазии. Приведите цитату из законопроекта, где такое написано.
+
0
bonv
bonv
27 вересня 2020, 13:48
#
Не дають людські збереження,, зе-владі, спокою..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися