Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2020, 14:00

Чому крах «Аркади» потягне за собою зростання цін на київські новобудови

25 серпня Нацбанк визнав банк «Аркада» неплатоспроможним. Але «Аркада» — це не тільки банк. У його структурі працював Фонд фінансування будівництва, який курирував кілька житлових комплексів.

25 серпня Нацбанк визнав банк «Аркада» неплатоспроможним.
Фото: finance.bigmir.net

«Мінфін» розбирався, що буде з покупцями житла в проблемних об'єктах і як новий скандал вдарить по київській первинці.

Кінець чергової будівельної піраміди

Формально Фонд фінансування будівництва, який працював при «Аркаді», має бути незалежною структурою. Як пояснив експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов, така модель інвестування в житлові об'єкти свого часу була передбачена для захисту акціонерів.

По ідеї, навіть якщо у банку проблеми, ФФБ може оперативно перейти «під крило» іншої фінустанови. Але, як розповіли «Мінфіну» експерти, знайомі з ситуацією в «Аркаді», в даному випадку умови незалежності ФФБ не дотримувалися. Більш того, і Фонд фінансування будівництва, і забудовник входили в одну бізнес-структуру — «Аркаду».

У ФФБ покупці квартир внесли близько 9 млрд грн, і на них не поширюються гарантії Фонду гарантування вкладів, який компенсує вклади «Аркади» розміром до 200 тис. грн.

Читайте також: Що чекає вкладників Аркади, інвесторів та будівельну галузь

Ситуація з «Аркадою», на відміну від того ж «Укрбуду», не стала для ринку сюрпризом. Проблеми з новобудовами «Аркади» почалися вже давно. Про ризики для покупців квартир говорили ще рік тому.

Зокрема, були питання до ЖК «Патріотика на озерах», який включає більше 40 житлових будинків. Проект визнали невідповідним з точки зору якості і планування і зажадали змінити планування мікрорайону, зокрема, передбачити підземні паркінги.

Маса претензій до об'єкту виникла і у активістів. У підсумку, під тиском громадської організації «Екопарк Осокорки» КМДА розірвала договір оренди з «Аркадою» по ЖК «Патріотика на озерах». Будівництво, по-суті, зупинилося. Та оскільки фінансування відбувалося за принципом піраміди (щоб будувати об'єкти, компанія залучала кошти від продажу квартир в інших будинках), під питанням опинилися і інші будинки — ЖК «Еврика» та «Патріотика».

Забудовник довго судився з міською владою. На початку цього року він виграв справу у Верховному суді і поновив дозвіл на будівництво. За цей час покупці квартир провели кілька акцій протесту, намагаючись привернути увагу київської влади і Кабміну до своєї проблеми.

У червні «Аркаді» дозволили добудувати «Патріотику на озерах». Але, як видно, це не допомогло.

«Будівельна піраміда «Аркади» мала б впасти ще рік тому, якраз влітку, коли виникли проблеми в «Укрбуду»,  який зупинив будівництво на ряді об'єктів на тлі низьких продажів. Але першим «здувся» «Укрбуд», і вся увага громадськості переключилася на нього. Так що те, що зараз сталося з «Аркадою» — тільки наслідок. Адже мітингувальникам інвесторам, по-суті, нічого не вдалося досягти», — розповів нам представник однієї з компаній-забудовників.

Але головна проблема нашого житлового будівництво в тому, що «Аркада» працювала за тим же принципом, що і багато київських забудовників — залучала кошти покупців за рахунок продажу квартир на одному об'єкті і за них добудовувала інші. Щоб звести кожен будинок, потрібно було нарощувати продажі в нові проекти. Тому торгівля «котлованами» була поставлена ​​на потік.

І коли на великому об'єкті — ЖК «Патріотика на озерах» — почалися проблеми, це спровокувало зупинку робіт і на інших майданчиках. А спроба залучити додаткове фінансування на стороні тільки погіршила ситуацію.

Що буде з покупцями

Головне питання — що тепер буде з будинками «Аркади», квартири в яких купили близько 13 тисяч громадян.

Як розповіла нам представник компанії «Київміськбуд» Наталія Ричкова, КГС проведе аудит ЖК «Аркади». «На даному етапі мова йде виключно про аудит, жодних інших зобов'язань з питань будівництва комплексів «Київміськбуд»  на даний момент не має», — зазначила Ричкова.

Загалом, після аудиту будинки «Аркади» можуть передати іншому забудовнику або декільком компаніям, які закінчать роботи. Так було з об'єктами «Укрбуду», які пішли «Київміськбуду».

Читайте також: ФГВФО виставив на продаж банк Аркада

«Якщо будинки «Аркади» будуть передані іншому підряднику, їх в підсумку добудують. Покупці квартир ризикують зривом обіцяних термінів введення в експлуатацію. Не виключено, що їм доведеться доплатити або ж вони отримають житло меншої площі, ніж розраховували. Але в цілому без даху над головою люди не залишаться», — каже Артюхов.

Серед потенційних «спадкоємців» «Аркади» експерти називають той таки «Київміськбуд». Хоча, як випливає з офіційних коментарів представників компанії, поки офіційних домовленостей з цього приводу немає.

«Не виключено, що об'єкти «Аркади» не передаватимуть пакетом. Новий забудовник може спробувати отримати найцікавіші об'єкти. А що робити з рештою — незрозуміло. Цілком можливо, що на «Аркаду» зайде не КГС, або не тільки він, а й інші компанії », — сказав «Мінфіну» один з експертів ринку нерухомості.

Схема така — залучають забудовника з відомим брендом, а під нього шукають гроші сторонніх інвесторів.

«По їх іменах можна судити, хто розгойдував ситуацію з «Аркадою». Адже «впасти» їй явно допомогли. Забудовник скаржився, що місто хронічно не платить за інженерні мережі, плюс майданчики постійно атакували активісти. Допускаю, що йде банальний переділ ринку, оскільки чимало об'єктів «Аркади» — дуже вдалі і цікаві для бізнесу», — повідомили«Мінфіну» експерти, знайомі з ситуацією, на правах анонімності.

Читайте такожАркада ошукала інвесторів на 13 мільярдів — Кличко

Але для покупців квартир є і менш оптимістичний сценарій. «Зараз вишикується ціла армія кредиторів, у яких є сильна юридична підтримка. А прості покупці можуть опинитися в кінці черги і домагатися правди в судах роками. Цей нюанс — найбільш проблемний у випадку з новобудовами. Як показує практика, інвестори у нас діють розрізнено, і їм в разі проблем дуже складно відстояти свої права», — зазначив Михайло Артюхов.

Переділ ринку або криза

«Аркада» до останнього залишалася сильним гравцем столичного ринку нерухомості. «Будинки там хороші і недорогі. Забудовник декларував цінник в 24 тисячі гривень за квадратний метр, але реально за рахунок знижок квартири продавалися по 15-16 тисяч. І це при тому, що середня вартість первинного житла по Києву — понад 1,1 тисяч доларів за квадрат. Тобто, з ринку автоматично вимивається дешева пропозиція, і за рахунок цього медіанна ціна відразу ж підскочить», — каже Артюхов.

Втім, за його словами, в цей раз паніки на ринку, як у випадку з «Укрбуд», не буде.

«Ситуація з «Аркадою» була цілком очікуваною, про неї знали власне не тільки  забудовники, а й широка громадськість. Тобто ті, хто боявся новобудов, вже в них не йдуть, а тих, хто готовий ризикувати, «Аркада» не злякає », — вважає експерт.

Втім, тенденція перетікання попиту до відомих компаній з хорошою репутацією, яка вже спостерігається на ринку, може посилитися. Тож дрібніші компанії зможуть продавати житло тільки за рахунок низьких цін, що буде провокувати поступове укрупнення ринку. А великі забудовники, навпаки, можуть підвищить ціни на 7-10%.

Нардеп Олена Шуляк вважає, якщо зараз проблеми покупців «Аркади» оперативно не вирішити, «ринок житлового будівництва з високою ймовірністю чекає величезна криза за принципом доміно».

Тобто, будівництва почнуть сипатися одне за одним. У такій ситуації люди знову почнуть повертатися на вторинку, що вже було після скандалу з «Укрбудом». «Майже до травня-червня цього року попит на житло на вторинному ринку бив рекорди, а ціни на квартири зростали. І тільки за рахунок девальвації гривні, яка зробила новобудови більш дешевими в доларах, покупці знову потягнулися на первинку», — говорить керівник агентства нерухомості Best & Seller Ірина Луханіна.

Також експерти відзначають, що крім ринкових тенденцій переділу можуть посприяти постійні «інформаційні вкидання». Наприклад, почали ходити чутки нібито про проблеми в «Київміськбуді» і «Інтергал-Буді».

«Створюється враження, що ринок навмисно качають, щоб послабити сильних гравців і посісти їх місце. Або, як мінімум, відщипнути частку будівельного пирога», — кажуть забудовники.

Компанія «Інтергал-Буд» нещодавно оприлюднила офіційну заяву, в якій спростовує інформацію, що, нібито будує з порушенням містобудівних норм і заморожує об'єкти.

«Роботи ведуться щодня відповідно до графіка і в звично високому темпі», — запевнили в компанії. Також в «Інтергал-Буді» підозрюють «намагання деморалізувати покупців і підірвати їх довіру».

Що далі

Будівельні війни чреваті масою проблем для покупців житла. Законодавчої бази, яка б надійно захистила права інвесторів, в Україні так і не створили. А будівельні піраміди і корупція призвели до того, що жоден покупець не може бути до кінця впевненим, що з його грошима буде все в порядку і він в призначений термін відсвяткує новосілля.

За словами Олени Шуляк, Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку зараз працює над законопроектом про захист прав інвесторів-покупців житла.

У ньому, зокрема, планується прописати, що об'єкт незавершеного будівництва є об'єктом цивільного права, а продаж квартир має відбуватися тільки після реєстрації прав власності, щоб інвестор став повноцінним власником квартири і мав можливість відстоювати свої інтереси.

Коментарі - 43

+
+131
Yuzername
Yuzername
28 серпня 2020, 14:12
#
Спасибо Виталию за это. Может открывать шампанское, ведь такую оборутку провернуть — денег его правнукам хватит. Остаётся открытым только вопрос, в чьих интересах устраивался этот праздник жизни.
+
+212
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
28 серпня 2020, 14:39
#
Совершенно не в обиду инвесторам, и с пожеланием-таки получить свои квартиры.
Но дома Аркады уродские абсолютно все.
+
+54
sadbuttrue
sadbuttrue
28 серпня 2020, 15:40
#
Тобто, з ринку автоматично вимивається дешева пропозиція, і за рахунок цього медіанна ціна відразу ж підскочить», — каже Артюхов. Звучить як бажане за дійсне.
+
0
yurikiev
yurikiev
29 серпня 2020, 18:11
#
Медіанна ціна у будівництві - це як середня температура по країні
+
0
ramarren
ramarren
31 серпня 2020, 13:31
#
Медіанне значення не може бути середнім за визначенням - не вигадуйте =)
+
+27
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
28 серпня 2020, 16:16
#
Ждём Алёну в тред со сказками про русанив резиденс)
+
+43
energy1
energy1
28 серпня 2020, 16:30
#
И кто же будет подорожавшее жилье покупать? Ведь квартир - и построенных, и недостроенных - гораздо больше, чем тех, кто может или хочет их купить.
+
+59
seaman
seaman
28 серпня 2020, 16:49
#
Канешна вырастут, только ло* не может купить хату от 70 килбаксов с киевскими то зарплатами. Да и ипотеки по 10% на каждом углу.
+
0
yarg
yarg
28 серпня 2020, 17:42
#
Ну не от 70 килобаксов , а от 30. 
и много ли людей могут их купить , если средняя зарплата в киеве - долларов 700-800... Ну тысяч 200 наверное.
+
0
Makc Mark
Makc Mark
28 серпня 2020, 18:38
#
Новосторой за 30 и чтоб прям въехать и жить?
+
+44
yarg
yarg
28 серпня 2020, 18:43
#
Да. 
например вот у этих https://vlasnakvartyra.com.ua

+
0
seaman
seaman
31 серпня 2020, 11:06
#
23м2 за 33000 грн/м2? Ніт!
+
0
yarg
yarg
31 серпня 2020, 11:21
#
Что - ніт? 
вопрос был «есть ли новые квартиры с ремонтом от 30 000 долларов»
 
+
0
seaman
seaman
31 серпня 2020, 11:39
#
Сами живите в 23м2
+
+15
yarg
yarg
31 серпня 2020, 11:47
#
Спасибо.
 а причем здесь это ? 

вопрос был - есть или нет. А не живу ли я там . или нет.
+
0
seaman
seaman
31 серпня 2020, 16:32
#
Есть еще бывшие общаги, гаражи и дачные участки. и даже дешевле.
+
0
yarg
yarg
31 серпня 2020, 16:59
#
Есть. 
но вопрос был о квартирах в новостройках. 

если вас что-то смущает - вы не стесняйтесь . говорите прямо. 
У нас с Makc Mark обсуждался вопрос наличия в Киеве квартир в новостройках за 30000.  Вам эта квартира кажется маленькой  , в плохом районе . еще что-то ? Но вас никто не заставляет ее покупать. Купите себе на новопечерских липках за 120 000 большую и красивую. Это ваше право. Наш же спор - был о другом.
+
0
Alena1403
Alena1403
28 серпня 2020, 18:44
#
Такая же ситуация с застройщиком PERFECT GROUP у которой объектов много, хватаются за очередной, не закончив предыдущие, большая часть проблемных и с документами и обещанной инфраструктурой, представители застройщика переходят от одного суда к другому. Денег на строительство нет, так как плохо народ инвестирует, даже пустышки акции не помогают. Такой пример ЖК Русанов Резиденс, ни обещанной инфраструктуры, ни даже подъезда к домам нет, так как КМДА отдала парковку соседнему дому, по которой ЖК рассчитывало проложить этот подъезд . И впереди очередные суды с прокуратурой, о незаконном присвоение участка и разрешения на строительство в обход всех норм при их получении.....
+
+15
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
28 серпня 2020, 19:48
#
Ахаха, только написал, а вы уже тут. Придумайте что-то новое.
+
+15
yarg
yarg
28 серпня 2020, 20:12
#
Наверное хороший комплекс. стоит присмотрется.
+
0
Jassmminne
Jassmminne
28 серпня 2020, 21:32
#
«Хорошие сапоги нужно брать» Ржу)
+
+54
bonv
bonv
28 серпня 2020, 19:47
#
Коронакриза ще сильніше вдарить по цінах на нерухомість. Люди про їжу/ліки та виживання будуть більше переживати ніж за новострої,,, постійно не добудовані...
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2020, 19:48
#
Оценив масштабы надвигающегося кризиса, президент предложил внести в новую редакцию российской конституции пункт «Не жили богато, нечего и начинать.»
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2020, 19:48
#
Правила ведения бизнеса:)
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/147373/
+
+27
Kuzyalik
Kuzyalik
28 серпня 2020, 20:32
#
Вырастут цены....ахахахахахах.... из 95 квартала эксперты ?
+
0
mega5
mega5
30 серпня 2020, 9:56
#
Так они уже выросли в 2-2,5 раза за последние три года.
+
+42
dev null
dev null
28 серпня 2020, 20:52
#
Ага, усі вкладники Аркади, Укрбуду і b2b Джеверлі побігли купувати нове, дороге житло.
+
+145
preyvanamor
preyvanamor
28 серпня 2020, 23:09
#
І тільки недавно тут на мінфіні була стаття, як «вигідно» вкладати в квартири на стадії будівництва, бо можна заробити аж до 30%! ААХАХАХХААХ Ну ось вкладники Аркади отримали МІНУС 100%, хто б міг подумати....
+
0
alex2013a90
alex2013a90
29 серпня 2020, 14:37
#
Надеялись на +30%. Получили -100%
Без лоха и жизнь плоха
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
30 серпня 2020, 19:54
#
У любой инвестиции есть рисковость, не только у недвижимости.
+
+30
bonv
bonv
30 серпня 2020, 19:58
#
Риэлтор Яша, продал две квартиры с видом на море, на 18 этаже, в строящемся 16-ти этажном доме.
+
+15
frank007
frank007
29 серпня 2020, 9:45
#
Было бы желание порядок навести... Пока его нет. А так можно пример с той же Турции взять, там все четко и строят так, что просто все наши новостройки отстали в развитии на много лет...
+
+28
yarg
yarg
29 серпня 2020, 10:43
#
Да. просто запретить все это «псевдоинвестирование в недострои» , как во всем мире. 
Но у нас на такое не пойдут - народ взбунтуется.
+
+24
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 серпня 2020, 22:01
#
Главный вопрос — что теперь будет с домами «Аркады», квартиры в которых купило порядка 13 тысяч граждан.

«Купили квартиры»!??  - смешные «инвесторы»,покупающие даже не сараи,а ОБЕЩАНИЕ их построить .
Почему-то никто не продаёт автомобиль БЕЗ ДВИГАТЕЛЯ или штаны БЕЗ ОДНОЙ КАЛОШИ,пальто БЕЗ РУКАВА,и т.д.,а вот квартиру без отделочных работ,света,воды и электричества - можно.
За пол-цены можно купить только ПОЛУФАБРИКАТ,а не продукт.
Люди,когда же вы это поймёте?!!
+
+23
Fuzzy
Fuzzy
30 серпня 2020, 23:56
#
Ну, в других странах это работает, не поверите. Турция, Польша - люди не боятся вкладываться, государство контролирует. И еще, если бы люди не собирали годами, влазили в кредиты, чтобы купить собственное жилье (представьте, не все «бариги») то такой проблемы бы и не существовало. Брали бы только готовое и с документами. Так, что не нужно яда. Думаю, что басни Крылова актуальны и до сего дня.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
31 серпня 2020, 13:20
#
Правильно - государство контролирует,только контролирует что - продажу квартир,то есть помещений ПРИГОДНЫХ для проживания или недостроенных сараев,НЕ пригодных для жилья? 
Ну попробуйте в той же Турции или Польше вложиться половиной цены за полноценное жильё в новострое.
Извините,это просто констатация  - я не виноват,что наша действительность такая ядовитая.
+
0
Fuzzy
Fuzzy
31 серпня 2020, 17:13
#
Друзья живут в этих странах. 2 покупали квартиры в Польше, 1 - в Турции. Вносили платежи на этапе начала строительства. Вышло дешевле, чем при вводе в эксплуатацию, но % разницы сказать не могу, не этично было спрашивать
+
+10
Игорь Коляда
Игорь Коляда
31 серпня 2020, 21:54
#
Вы у них спросите - они въезжали в готовое жильё или в сарай,в котором нет ни отделочных работ,ни электричества ,ни воды?
Там разница может быть связана с возможностью выбора начинки квартиры - отделочных материалов, сантехники,и т.д, но никак не со сроками взносов или платежа.
Есть определённые СТАНДАРТЫ для вводе в эксплуатацию,на которых базируется СМЕТА,которая в свою очередь базируется на ЦЕНАХ стройматериалов и РАСЦЕНКАХ оплаты работ.
Покупатель жилья может влиять только на ЦЕНЫ стройматериалов,и только отделочных материалов,а не конструкционных.
И только в пределах определённых СТАНДАРТОВ, позволяющих ввести сооружение в эксплуатацию.
То есть,если ванная комната по СТАНДАРТАМ для возможного ввода в эксплуатацию ДОЛЖНА БЫТЬ обклеена плиткой - то она БУДЕТ обклеена плиткой,а не будет продана БЕЗ плитки.
И заказчик(инвестор) может выбрать плитку подешевле, стандартную или подороже.
Вот за счёт этого и достигается разница в цене на стадии начала строительства и ввода в эксплуатацию.
То есть,платёж на стадии начала строительства ДАЁТ  ВОЗМОЖНОСТЬ выбора подешевле/подороже ,а введённое в эксплуатацию - только стандарт,указанный в смете.



+
0
Fuzzy
Fuzzy
1 вересня 2020, 21:01
#
Простите, а маржинальность - это куда? почему Вы считаете, что для «первых» клиентов маржа застройщика не может быть уменьшена?
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
1 вересня 2020, 22:12
#
Потому,что нельзя уменьшить то,чего нет.
Это как «делить шкуру неубитого медведя».
Чтобы производить какие-то манипуляции с маржой - уменьшать,увеличивать,нужно иметь выручку, которую получают за ГОТОВЫЙ ПРОДУКТ,и знать себестоимость этого ГОТОВОГО ПРОДУКТА.
А что застройщик продаёт первым клиентам? - ОБЕЩАНИЕ произвести продукт,а не сам продукт.
За это ОБЕЩАНИЕ застройщик получает ДОХОД,а не выручку,да и какая себестоимость может быть у ОБЕЩАНИЯ,чтобы застройщик мог производить с ней какие-то манипуляции и вообще говорить о маржинальности?


+
+38
mega5
mega5
30 серпня 2020, 10:00
#
Благодаря таким инвесторам построены все новые дома в Киеве, и если искусственно Аркаду довели до остановки строительства, забрав участок на Позняках, то это не значит, что вся страна должна оставаться в совке.
+
0
seaman
seaman
31 серпня 2020, 10:32
#
5 лет говорят что будет расти, а оно только падает, насовсем
+
0
Diego Donati
Diego Donati
31 серпня 2020, 13:35
#
Недвижимость дешевеет с 2008 года
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися