Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 лютого 2020, 13:00

В Кабміні хочуть прив'язати зарплату президента та прем'єра до зростання ВВП

У Кабінеті міністрів створили нову «архітектуру» зарплат державних топ-менеджерів, в якій прив'язали премії перших осіб до зростання ВВП України. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, пише Інтерфакс-Україна.

У Кабінеті міністрів створили нову «архітектуру» зарплат державних топ-менеджерів, в якій прив'язали премії перших осіб до зростання ВВП України.
Фото: gordonua.com

Що говорять у Кабміні

  • «Президент доручив нам дати загальну пропозицію щодо архітектури зарплат. Протягом останнього тижня я проводив цю роботу», — сказав Дубілет.

  • За його словами, вже створена презентація з описом нової архітектури зарплат, прем'єр-міністр і президент повинні дати свою резолюцію на цю пропозицію.

Читайте також: В Кабміні переглянуть зарплати топ-менеджерів

  • «Ми пробували звести все в єдину систему для того, щоб, з одного боку, була зрозуміла логіка співвідношення зарплат в різних органах, з іншого боку, щоб було зрозуміло, до яких конкретних показників прив'язана змінна частина. А з третього боку, щоб це було прийнятно для суспільства, але ми могли дати відповідь на питання фахівців, яких ми хочемо залучити», — пояснив міністр.

Для кожної посади будуть свої KPI і підходи.

Як хочуть нараховувати зарплату першим особам

«Наприклад, згідно з тією пропозицією, яку я зробив, у президента, прем'єра і спікера, як перших осіб, премія прив'язана до зростання ВВП… У кожного з міністрів зарплата може бути прив'язана до того, що він безпосередньо зробив, наприклад, до щоквартального звіту. У депутатів може бути прив'язка до якихось своїх показників. Найпростіше — це по тому, наскільки вони беруть участь у сесії і комітетах», — розповів Дубілет.

Що з зарплатами топ-менеджерів держкомпаній

  • Зарплати топ-менеджерів держкомпаній, за його словами, ще обговорюються. Головне, щоб вони були ринковими, але менше, ніж у приватному секторі, зазначив міністр.

  • «Ми повинні об'єктивно оцінити ринковий розмір і відняти якийсь відсоток, тому що в держсекторі ти повинен отримувати менше, ніж ринок. Це все попередні сирі думки, у нас йде дискусія», — заявив міністр.

Читайте також: Кабмін оприлюднив зарплати міністрів. Найбільше отримує Аваков

Передісторія

  • Під час зустрічі з прем'єр-міністром президент Володимир Зеленський доручив Кабміну врегулювати ситуацію з преміями в Нафтогазі.

  • Президент підкреслив, що в разі, якщо уряду не вдасться врегулювати ситуацію з преміями, за справу візьмуться юристи. Мова йде про премії топ менеджерам Нафтогазу, передбачених за отримання компенсацій від російського «Газпрому».

  • Раніше повідомлялося, близько $29 млн (1%) із отриманих від Газпрому $2,9 млрд боргу підуть на виплати премій топ-менеджерам НАК «Нафтогаз України».

Раніше повідомлялося

  • Кабінет міністрів змінив принципи оплати праці і встановив сітку зарплат для топ-чиновників.
  • За словами прем'єр-міністра, держслужбовці всіх рівнів повинні отримувати гідну зарплату, щоб у них не було спокуси зловживати своїм службовим становищем.

Читайте також: У «Слуги народу» назвали фейком інформацію про підвищення зарплат депутатам до 100 тисяч

Коментарі - 51

+
+59
Cyanide Poison
Cyanide Poison
4 лютого 2020, 13:02
#
«Мы должны объективно оценить рыночный размер и отнять какой-то процент, потому что в госсекторе ты должен получать меньше, чем рынок. " - он дурак или как?? Это что за бредни??? И с таким подходом они хотят набрать в гос сектор толковых людей?! Все грамотные люди будут сидеть в частном бизнесе и простите благодаря своему уму и нормальной оплате делать эти бизнесы прибыльными, нагибая во всех позах государство (с низкоквалифицированными низкооплачиваемыми кадрами). 
Ну, нет так нет...
+
+15
Николай Малеев
Николай Малеев
4 лютого 2020, 13:06
#
Не все работают ради денег
+
+30
Cyanide Poison
Cyanide Poison
4 лютого 2020, 13:11
#
Не все. Но это важный показатель оценки вложенного труда. Или нет?
+
0
conturov
conturov
4 лютого 2020, 13:14
#
Наверное имелось в виду что не ради денег в виде зарплаты.
Зарплата на многих руководящих должностях в гос секторе это как бонус.
+
+45
tarick
tarick
4 лютого 2020, 18:03
#
Если человек работает не за то, что вы ему платите - то он работает не на вас.
На репутацию, на себя (опыт, развитие), на конкурента, на врага - но не на вас.
+
+44
alexzandr
alexzandr
4 лютого 2020, 13:33
#
Им надо как то отвечать на возмущения тех кто получает зп в 5к грн. Не  все люди понимают что можно честно зарабатывать и 100 и  150к грн. Плюс накладывается неумение думать о том что говорят у некоторых слуг. Как та мадам которая «невозможно содержать ребенка если у тебя зп 34к грн» - я могу тоже так считать, но нахера об этом кричать если объективно есть люди где каждый в семье зарабатывает по 5к грн? и за 10к они  содержат и себя и коммуналку и 2х детей.
+
0
locustsucol
locustsucol
4 лютого 2020, 18:42
#
Мнение дураков интересно тем, кто приходит на баснях для дураков. Проблема текущей власти в том, что их електорат, кто кричит обо всей єтой чуши, и кричал всегда, и 5 и 50 и 5000 лет назад. Тот, кто приходит к власти на их спинах - тем самым и разрушает страну, ублажая несвидомых людей.
+
0
sergikas
sergikas
4 лютого 2020, 14:03
#
Назовите страну в которой госсектор получает как на частных компаниях.А привязка к показателям нужна чтобы не платили зарплату за просиживание пятой точки.Вы хотите привязку к частному сектору-ну так там бонусы люди получают за достижение конкретных показателей.
+
+15
Cyanide Poison
Cyanide Poison
4 лютого 2020, 14:58
#
Так а почему в госсекторе не сделать KPI? Или привязки к каким то объективным показателям??
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 лютого 2020, 19:25
#
Да потому,что госсектор - это СИСТЕМА,и самым объективным показателем будет KPI СИСТЕМЫ,а не KPI отдельного  структурного элемента(должности).
Это понимать нужно,но пока таких на «властном Олимпе»  не наблюдается.
+
+15
Cyanide Poison
Cyanide Poison
5 лютого 2020, 8:51
#
И да и нет. По сути можно предстаивть государство как большую корпорацию. От чего зависят бонусы ТОПов? от показателей всей компании. Бонусы структурных подразделений зависят от функций, обязанности и ответственности структурных подразделений. И навешивать на отдельные элементы ответственность за всю систему нельзя. 
Условно если бухгалтерия все закрывает вовремя а отдел продаж не выполняет план то бухгалтерия страдать не должна. По мне так это очевидно.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 9:49
#
По сути можно предстаивть государство как большую корпорацию.От чего зависят бонусы ТОПов? от показателей всей компании.

Правильно, если компания показывает убытки — то и о бонусах речи быть не может.
А государство всё время показывает дефицит бюджета и рост долга — то о каких бонусах может идти речь, если их платить — не с чего?
И это ведь более объективные показатели, чем ВВП.
+
0
Cyanide Poison
Cyanide Poison
5 лютого 2020, 13:52
#
А дефицит бюджета и рост долга это плохо?))) Давайте посмотрим на развитые страны. Дефицит бюджета есть у очень многих развитых стран Для развивающихся стран сколько оптимальная цифра по мнению МВФ? 3%? Вполне контролируемый дефицит
По поводу роста долга - а в чем проблема? Опять же - почти у всех развитых стран есть долг и он растет. Вопрос не в размере долга и не в темпах его роста - а в цене его обслуживания. 

Это НЕ более объективны показатели чем ВВП. Скорее к объективмы показателям можно отнести то же ВВП, ВНП, ЧНП, сальдо торгового и платежного баланса и т.п..
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 лютого 2020, 9:36
#
А дефицит бюджета и рост долга это плохо?)))

Ну как минимум хуже профицита бюджета и отсутствия долга!)))

Вопрос не в размере долга и не в темпах его роста - а в цене его обслуживания.

Вот я и сужу по бюджету,из которого в этом году нужно погасить кажется 450 млрд грн,а это около 46% бюджетных доходов,которые можно было бы пустить на другие нужды.
+
+37
bonv
bonv
4 лютого 2020, 13:24
#
Середня заробітна плата в Україні має становити 30–40 тис. грн, а середня пенсія - 20 тис. грн. Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов.
Але підняли в десятки разів тільки собі зарплати і премії...
+
+15
bonv
bonv
4 лютого 2020, 13:26
#
Викручуються як можуть щоб тільки  народ не запитував з якого, ***,  дива у можновладців такі величезні зарплати і премії...
+
+68
ballistic
ballistic
4 лютого 2020, 13:36
#
Спроба цікава, але провальна.
Діяльність президента і поточне зростання ВВП слабо пов'язані.
Я вже не кажу про те, що у випадку такої прив'язки оцінка буде напряму залежати від Підрахуя.

Якби політиків можна було повноцінно оцінювати за допомогою КРІ, то демократичні вибори не потрібні були б.
+
+15
Rebel
Rebel
4 лютого 2020, 14:01
#
+

Президент, у нас, взагалі-то в першу чергу, відповідає за ведення оборонної війни. А економіка - не його справа.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 15:11
#
У зв’язку з ухваленням податку на продажі, ЦБ РФ хоче ввести новий податок на гроші. Є гроші — плати. Немає грошей — штраф.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 лютого 2020, 14:02
#
Має бути ставка і все, протягом року ніяких надбавок. А в кінці року, якщо спрацював гарно, дати премію. Непрофану за зниження виробництва, секвестр та дефіцит бюджету ніякої премії. Він або не ефективний, або криса. В обох випадках він не просто має сидіти без премії, а й без роботи. Щарплата міністра має бути висока. Я працював в холдингу, один з топменеджерів отримував 180 тис грн. Він був ефективним. Ніхто не піде в уряд на 20 тис, якщо він може отримувати 200 в приватній компанії. Виключенням є альтруїсти або корупціонери. Наші альтруїзмом не хворіють. Висновки... Зарплата всіх міністрів і депутатів по 100 тис грн в місяць це 50 лямів в місяць, 600 лямів в рік. Але Непрофан і його команда нанесла збитків на 70 лярдів. Це лиш те, про що вони самі сказали, а що приховали? Один з прихованих ефектів це мінус 16 лярдів в січні 2020. 70 лярдів це в 120 раз більше, ніж би було при 100 тис зарплати.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 14:11
#
Залишок гривневих коштів уряду впав на 31%
Залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку на 1 лютого 2020 року становив 12,067 млрд грн.
Це на 31,23%, або на 5,481 млрд грн менше, ніж на початок 2020 року.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 14:23
#
Кабінет міністрів попросив наглядову раду Нафтогазу призупинити виплату премій топ-менеджменту компанії за перемогу в Стокгольмському суді над Газпромом
Про це з посиланням на інформоване джерело повідомляє LB.ua.
За даними видання, в листі, який Кабмін направив наглядовій раді, йдеться, що уряд хоче вивчити контракти членів правління і питання коректності виплати премій.
У 2018 році наглядова рада Нафтогазу схвалила виплату премій розмірі 1% від суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд). Тоді виплатили першу частину премій на суму $20,7 млн, що відповідало 1% від обсягу виграшу, визнаного у фінансовій звітності Нафтогазу за 2017 рік.
Гроші отримав 41 працівник компанії з числа тих, хто прямо або опосередковано внесли значний вклад у досягнення цього результату. Зокрема, голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв отримав $7,9 млн, а комерційний директор компанії Юрій Вітренко - $6 млн.
Решта премії мали бути виплачені після стягнення з Газпрому залишку виграшу.
Гроші вдалося отримати тільки наприкінці 2019 року. За рахунок штрафних санкцій сума зросла до  $2,9 млрд, відповідно топ-менеджери, згідно з контрактом, отримають близько $29 млн.
+
+37
ballistic
ballistic
4 лютого 2020, 14:48
#
Керівництву Нафтогазу простіше і вигідніше брати хабарі від Газпрому, я це робили попередники. І галасу буде менше.
+
+22
bonv
bonv
4 лютого 2020, 15:06
#
При Порошенку хабарі від Газпрому не брали..
+
0
ballistic
ballistic
4 лютого 2020, 16:01
#
Звісно, бо саме при Порошенку запровадили ці премії, від яких жаба почала душити більшість населення.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 16:55
#
Жаба більшість населення душить від непомірних зарплат і премій зе-влади...
А Коболев свої премії заслужив нагинанням росії/газпрому на десятки млрд баксів..
+
+15
Rebel
Rebel
4 лютого 2020, 17:08
#
Жаба душить населення від власної імпотентності.
Порошенко добре знає «своє населення» і тому намагався такі штуки не розголошувати.
А «слуги» на кожному кроці кричать, щось типу про неможливість прожити на місяну ЗП $1-2К.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 19:39
#
При Порошенку таких зарплат як у слуг типу народу і в помині не було..
+
0
ballistic
ballistic
4 лютого 2020, 20:05
#
Це не так. При Порошенку їх не розголошували. Десь була табличка з порівнянням, у декого навіть більші за були ніж зараз.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 20:18
#
Та таблична була за рік а не по-місячно..
+
0
ballistic
ballistic
5 лютого 2020, 1:26
#
Яка різниця який період, якщо сумарно числа одного порядку?
+
+14
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 лютого 2020, 20:12
#
Це «імпотентне» те населення ,яке вийшло на Майдан та на добровольчих засадах зупинило «руський мир»?
Може імпотентні ті козли,які щоразу приходять до влади на плечах  «імпотентного» населення  та беруть на себе ЗОБОВ*ЯЗАННЯ і їх - НЕ ВИКОНУЮТЬ?
Якщо щось і душить населення,то тільки ЗНЕВАГА  та ПРЕЗИРСТВО до цих імпотентів - ДЕфективних менеджерів.
+
+15
ballistic
ballistic
5 лютого 2020, 1:25
#
«Це «імпотентне» те населення, яке вийшло на Майдан та на добровольчих засадах зупинило «руський мир»?»
— ні, на Майдані була не імпотентна більшість, а проактивна меншість українців, які були проти Московії, а значить проти усього совкового, в тому числі і проти планової економіки та соціалістичної уравніловки.

Імпотента більшість не виходить на Майдани, а сидить вдома на дивані і критикує всіх, тільки не себе.
Ця імпотента більшість близько до серця сприйняла політичний серіал з дешевими полулістичними лозунгами, бо саме така модель держави на їхню думку і має бути.
Ця імпотента більшість повірила в солодкі обіцянки «слуги народу» і тепер чекає, що популізм стане реальністю.

Добре, хоч у актора «слуги народу», який несподівано отримав велику владу, вистачає мізків не реалізовувати повністю сценарій серіалу, а прислуховуватись до професіоналів. Але влада актора тримається на підтримці імпотентої більшості і йому доводиться розкарячуватись в шпагаті, щоб одночасно задовольнити своїх прихильників і не розвалити корисну систему, яка працювала до нього.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 9:44
#
Імпотента більшість не виходить на Майдани, а сидить вдома на дивані і критикує всіх, тільки не себе.

Нехай імпотентна влада не дає приводу для критики,тоді й не критикуватимуть .
+
+15
ballistic
ballistic
5 лютого 2020, 10:49
#
Не давати приводу — це нереально, бо імпотентний критикан завжди знайде собі причину.

Низькі тарифи?
Погано! бо погана якість послуг!

Підняли тарифи, щоб покращити послуги? Погано! бо дорого!

Надали субсидії малозабезпеченим?
Погано! бо це пуста трата з бюджету!

Корупція в держкомпаніях?
Погано! бо крадуть народне добро!

Найняли професіоналів в топ-керівництво держкомпаній з комерційного ринку?
Погано! бо такий великий розрив зарплат з пересічними!

Імпотентний критикан може бути задоволений політикою тільки під час перегляду серіалу Слуга Народу, бо тільки там бувають низькі тарифи і висока якість послуг, маленькі зп чиновників і відсутність корупції.

Халява — ось мрія імпотентного критикана, коли можна сидячи на дивані, нічого не робивши отримувати блага, «на халяву».
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 11:22
#
Халява — ось мрія імпотентного критикана, коли можна сидячи на дивані, нічого не робивши отримувати блага, «на халяву».

Ви балакайте.але не забалакуйтеся.
Це завдяки цім «імпотентним критиканам» в країні ще щось виробляється і країна - живе,а не завдяки імпотентним ТОП-менеджерам ,мрією яких і є халява - отримувати зарплатню та нічого не робити.
+
+30
Rebel
Rebel
5 лютого 2020, 11:42
#
Це «імпотентне» те населення ,яке вийшло на Майдан та на добровольчих засадах зупинило «руський мир»?

Ні, це саме те населення, яке не належить до перелічених вами категорій.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 11:54
#
Значить імпотентне  те населення,яке годувало та забезпечувало   країну усім необхідним,коли одні стояли на Майдані,а інші зупиняли «руський мир»?
+
+30
ballistic
ballistic
5 лютого 2020, 13:17
#
Імпотентні критикани — це витратні матеріали, стадо, яке біжить туди, куди женуть. Тому «завдяки їм» некоректно вживати, бо вони нічого не вирішують, крім вибору влади. Але це поки що вибір у них є. Якби не проактивна майданівська меншість, то вибір був би таким, як на Московії — тобто ніякого.
+
+15
Rebel
Rebel
5 лютого 2020, 13:49
#
годувало та забезпечувало   країну усім необхідним = вело звичайне, типове, щоденне життя
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 17:38
#
Імпотентні критикани — це витратні матеріали, стадо, яке біжить туди, куди женуть.


Тобто це ВСЕ населення Украиїни?
Бо ВСІХ - «кудись женуть».
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 17:47
#
вело звичайне, типове, щоденне життя

То в цьому і криється їх імпотентність?
+
0
ballistic
ballistic
6 лютого 2020, 0:49
#
"Тобто це ВСЕ населення Украиїни? Бо ВСІХ — «кудись женуть»"
— не все.
Майдан показав, що багато українців готові повстати за свою свободу. Але таких на жаль меншість.
+
0
Григорий П
Григорий П
5 лютого 2020, 18:34
#
Не тільки населення, а і европейських ТОП менеджерів навіть з їх рівнем... Та що там казати про Нафтогаз, навіть у керівника Укрпошти зарплата більше, ніж у президента США)))
Хоча особливого досягнення Коболева і Вітренко не бачу в цьому, добре юристи спрацювали. До речі, скільки нам коштували їх послуги (напевно якась іностранна компания), - так от і відраховуйте з їх премій на оплату юр конторі, - воні заслужили.
+
+15
ballistic
ballistic
6 лютого 2020, 1:06
#
«европейських ТОП менеджерів навіть з їх рівнем»
— це неправда, в європейських топів зп в середньому втричі вища, ніж у наших.

«у керівника Укрпошти зарплата більше, ніж у президента США »
— але ж і у керівника майже збанкрутілої Поштової служби США теж зп вища, ніж президента США. Тут Вам теж смішно чи вже ні?

«добре юристи спрацювали»
— дійсно, це ж так просто було, найняти гарних юристів, щоб вони нагнули Газпром на мільярди!
І це ж можна цих юристів найняти, щоб вони ще й Крим та Донбас нам відсудили! Юристи ж гарні! А ми для них не пожаліємо цілий мільйон гривень заплатити! Логічно все наче. Чи ні? :)
+
+15
Rebel
Rebel
6 лютого 2020, 11:17
#
Хоча особливого досягнення Коболева і Вітренко не бачу в цьому, добре юристи спрацювали.

Юристи добре працюють, коли топ-менеджмент ставить їм правильні задачі. Якщо топ-менеджмент - гівно, найкращі юристи світу не врятують компанію. Риба гниє з голови.
+
+15
newoleksa
newoleksa
4 лютого 2020, 16:17
#
Цікаво, якщо  ВВП буде від'ємним, то президент з прем'єром будуть зі своєї кишені доплачувати за те, що працюють на посадах
+
+30
Італій .
Італій .
4 лютого 2020, 17:02
#
Расскажите кто-нибудь Дубилету за что отвечают президент и особенно спикер Верховной Рады.

От бы еще зарплату парикмахерши из парикмахерской в Верховной Раде привязал к ВВП.
+
+15
tarick
tarick
4 лютого 2020, 18:15
#
Идиоты клинические. Когда в бизнесе идут дела не очень - то обычно собственники находят новое руководство компании. Опытных людей, с историей успеха. И предлагают им возглавить их бизнес. Вот представьте себе, что кандидату предлагают вместо 10 тыс. долларов, которые он сейчас получает - 1 тысячу, ненормированную работу без выходных, материальную и уголовную ответственность и потом, если он достигнет результатов - поднять зарплату например вдвое. Внимание вопрос №1 - куда этот опытный менеджер их пошлет?
Вопрос №2: кого они на такие условия найдут вместо опытного менеджера?
Вопрос №3, немного с другого ракурса: вы себе в квартиру возьмете уборщицу, которая предложит вам убирать бесплатно? А президента, согласного работать бесплатно - ок? или, если не в свою квартиру - то не страшно?
+
+27
locustsucol
locustsucol
4 лютого 2020, 18:45
#
И как они будут считать, с какого времени после выборов изменение ВВП - их заслуга ? Выбрали клинических идиотов во власть - получайте...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 лютого 2020, 20:40
#
В Кабинете министров создали новую «архитектуру» зарплат государственных топ-менеджеров, в которой привязали премии первых лиц к росту ВВП Украины.

В мире уже давно идёт дискуссия о том,что ВВП является плохим показателем  экономического развития и благосостояния населения,поэтому привязываться к нему как ключевому показателю нельзя.

Для каждой должности будут свои KPI и подходы.
У каждого из министров зарплата может быть привязана к тому, что он непосредственно сделал, например, к ежеквартальному отчету. У депутатов может быть привязка к каким-то своим показателям. Самое простое — это по тому, насколько они участвуют в сессии и комитетах»


Государство - это СИСТЕМА,а каждая должность - это структурный элемент СИСТЕМЫ.
Поэтому нужно сначала определить KPI СИСТЕМЫ и потом соответственно определять KPI каждого структурного элемента.
А функционирование  каждого структурного элемента должно определяться по функционированию СИСТЕМЫ.
Если колесо не будет крутиться или двигатель не работать - автомобиль не поедет.
Проблема нашего государства в том,что  структурные элементы свои функции как бы выполняют и премии получают,но СИСТЕМА - буксует.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися