Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2020, 15:46

В Україні зареєстровані десятки тисяч юросіб і ФОПів без керівників і видів діяльності

Аналітики виявили 66 тисяч ФОпів, у яких не зазначено вид діяльності (КВЕД), та 99 тисяч юридичних осіб, які не зареєстрували одне або декілька ключових даних: ПІБ керівника, власника та/або КВЕД. Про це повідомляє аналітична система YouControl.

Аналітики виявили 66 тисяч ФОпів, у яких не зазначено вид діяльності (КВЕД), та 99 тисяч юридичних осіб, які не зареєстрували одне або декілька ключових даних: ПІБ керівника, власника та/або КВЕД.
Фото: YouControl

Юридичний статус таких компаній

Цікавою особливістю таких компаній є давній термін існування та юридичний статус «не перебуває в процесі припинення, свідоцтво про державну реєстрацію недійсне».

Чому компанії приховують інформацію

За словами голови правління Спілки юристів Одеській області Олександра Рябця, в 2003 році був прийнятий закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, індивідуальних підприємців і громадських формувань».

Державні реєстратори повинні були протягом 2004-2005 років замінити старі свідоцтва на нові — єдиного зразка. Однак багато підприємців не звернулися для заміни. І вже з 2012 року відповідна комісія Міністерства юстиції проводила інвентаризацію.

Читайте також: Як закрити ФОП. Покрокова інструкція

Усі юридичні особи та фізичні особи-підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 року, зобов'язані були подати державному реєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до ЄДР.

Усі, хто цього не зробив, отримали запис: «Свідоцтво про державну реєстрацію недійсне», оскільки в них на руках залишалося свідоцтво старого зразка.

Читайте також: Депутати хочуть дозволити ліквідувати «сплячих» ФОПів

Водночас формулювання «не перебуває в процесі припинення» залишилося, адже рішення про ліквідацію або реорганізацію цього підприємства не приймалося.

Чи можна співпрацювати з такими компаніями або ФОПами

Такі підприємства або приватні підприємці мають право діяти — укладати угоди, платити податки. Вони створювалися за старим законодавством, яке було чинне на той період.

«Інше питання: чи варто співпрацювати з цим підприємством? Особисто я б цього не рекомендував. Цілком можливо, що у цього контрагента можуть з'явитися зобов'язання з податків і зборів тощо», — коментує Рябець.

Читайте також: В Кабміні хочуть скасувати книгу обліку для ФОПів, які не платять ПДВ

Нагадаємо

  • Минцифра планує за 5 років перевести всі 100% адміністративних послуг в онлайн. Один з пріоритетів — спростити процедуру закриття ФОП і зміни КВЕД.

Коментарі - 5

+
+54
Sozdatel
Sozdatel
31 січня 2020, 16:10
#
«В Украине зарегистрированы десятки тысяч юрлиц и ФОПов без руководителей и видов деятельности» - меньше данных - меньше потом проблем при разборе полетов после вывода средств через фирмы-однодневки.. Все логично..
+
+15
bonv
bonv
31 січня 2020, 16:26
#
Кількість ФОПів зменшується..
+
+30
matroskin
matroskin
31 січня 2020, 17:09
#
Не, ну что это не вина регистратора тут сразу понятно.
Непонятно другое це зрада чи перемога?
+
+65
Sozdatel
Sozdatel
31 січня 2020, 17:16
#
Це - бізнес)
+
0
tarick
tarick
31 січня 2020, 17:36
#
Насколько я помню, КВЕДы указываются при переходе на единый налог (по крайней мере в 2012-ом так было). На общей системе КВЕДы не просили.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися