Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2020, 14:03

Прогноз The Economist: що чекає світ у 2021 році

Скоро закінчиться рік, який пройшов для всього світу під знаком коронавірусу. Яким буде наступний, поки що невідомо. Журнал The Economist спрогнозував головні тенденції наступного року.

Скоро закінчиться рік, який пройшов для всього світу під знаком коронавірусу.
фото: news.rambler

Бійки за вакцини

У міру того, як перші вакцини стають доступними у великій кількості, акцент зміщується з героїчних зусиль з їх розробки на настільки ж складне завдання з їх поширення. Вакцинна дипломатія буде супроводжувати бої всередині країн та між країнами з приводу того, кому і коли їх отримати.

Змішане відновлення економіки

Відновлення економіки після пандемії буде неоднорідним, оскільки місцеві спалахи і придушення будуть приходити і йти, а уряди переходять від підтримки компаній до допомоги людям, які втратили роботу. Розрив між сильними і слабкими компаніями буде збільшуватися.

Читайте також: Fitch назвало терміни відновлення світової економіки

Усунення нового світового безладу

Наскільки Джо Байден, нещодавно обраний у Білий дім, зможе відновити міжнародний лад, що рушиться, заснований на старих правилах? Паризький договір щодо клімату і ядерна угода з Іраном — очевидні відправні точки. Але розпад стався ще до Дональда Трампа і переживе його президентство.

Посилення напруженості між США і Китаєм

Не чекайте, що Байден припинить торгову війну з Китаєм. Замість цього він захоче налагодити відносини з союзниками, щоб вести це більш ефективно. Багато країн від Африки до Південно-Східної Азії роблять все можливе, щоб уникати вибору сторін у міру зростання напруженості.

Компанії на передовій

Ще один фронт американо-китайського конфлікту — це компанії, а не тільки очевидні приклади Huawei і TikTok, оскільки бізнес стає ще більше полем геополітичної битви. Крім тиску зверху, керівництво компаній також стикається з тиском знизу, оскільки співробітники і клієнти вимагають, щоб вони займали позицію щодо зміни клімату та соціальної справедливості, в яких політики зробили занадто мало.

Після тех-переваги

У 2020 році пандемія прискорила впровадження багатьох технологічних моделей поведінки, від відеоконференцій і покупок в Інтернеті до віддаленої роботи та дистанційного навчання. У 2021 року стане зрозуміліше, якою мірою ці зміни збережуться або відкотяться назад.

Менш розслаблений світ

Туризм скоротиться і змінить форму, з упором на внутрішні подорожі. Авіакомпанії, готельні мережі та виробники літаків будуть боротися, як і університети, які сильно залежать від іноземних студентів. Постраждає і культурний обмін.

Можливість зміни клімату

Одна з кращих сторін кризи — це можливість вжити заходів щодо боротьби зі зміною клімату, оскільки уряди вкладають кошти в плани екологічного відновлення для створення робочих місць і скорочення викидів. Наскільки амбітними будуть обіцянки країн зі скорочення викидів на конференції ООН з клімату, відкладеної з 2020 року?

Рік дежавю

Це всього лише один приклад того, як наступаючий рік може багато в чому відчуватися як другий погляд на 2020 рік, оскільки такі заходи, як Олімпійські ігри, виставка в Дубаї і багато інших політичних, спортивних та комерційних заходів з усіх сил намагаються відкритися роком пізніше, ніж планувалося. Не у всіх вийде.

Тривожний дзвінок для інших ризиків

Вчені та аналітики, багато з яких попереджали про небезпеку пандемії протягом багатьох років, спробують використовувати вузьке вікно можливостей, щоб змусити політиків більш серйозно ставитися до інших ігнорованих ризиків, таких як стійкість до антибіотиків і ядерний тероризм.

Читайте також: Три сценарії, які можуть шокувати інвесторів у 2021 році

Коментарі - 4

+
+36
bonv
bonv
16 грудня 2020, 11:32
#
Падение ВВП, хроническая бедность, усиление мигрантских настроений и дефицит Пенсионного фонда — все это, по оценкам экспертов, в скором времени ждет нашу страну. Все из-за рекордного падения промышленности. Причем экономисты убеждены, что привела к такому положению дел не только пандемия, но и непрофессионализм кадров, поставленных на свои должности командой президента.
https://www.minprom.ua/digest/266651.html
+
+14
андрій трегуб
андрій трегуб
17 грудня 2020, 22:17
#
УТебе пристойна українська..нащо змінювати??
+
0
mphet26
mphet26
29 грудня 2020, 13:50
#
«непрофессионализм кадров, поставленных на свои должности»

вы правда такие наивные думать, что Шмыгаль наделал ошибок вместо сознательного банкротства отраслей
+
0
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
27 грудня 2020, 16:48
#
Полный упадок постепенно, все катимся к этому
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися