Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 листопада 2020, 7:40

Китай наступає на долар: чи варто запасатися юанем

Угода про Всебічне регіональне економічне партнерство, підписана 15-ма азіатськими країнами, викликала бурю емоцій в експертних і політичних колах. Одні сприйняли цю подію, як знак швидкого краху долара, як резервної валюти. І вказали на головного винуватця — Китай. Інші, навпаки, не побачили в новому союзі ніякої небезпеки для подальшого панування валюти янкі. Істина десь посередині.

Китай підминає під себе Азію

Що ж змусило світ знову засумніватися в силі долара? — Після восьмирічних перемовин, 15 листопада нарешті було підписано угоду ВРЕП — Всебічного регіонального економічного партнерства (RCEP, Regional Comprehensive Economic Partnership).

Воно охоплює десять країн АСЕАН (Асоціації держав Південно-Східної Азії) — Сінгапур, В'єтнам, Індонезію, Малайзію, Лаос, Таїланд, Філіппіни, Бруней, Камбоджу і М'янму — і п'ять їх ключових торговельних партнерів: Австралію, Нову Зеландію, Китай, Японію і Південну Корею.

Bloomberg вже охрестив ВРЕП «найбільшою торговою угодою в світі: 15 країн, 2,2 млрд. осіб, сукупний ВВП — 26,2 трильйона доларів», що становить близько третини світового валового продукту. Крім того, на ВРЕП припадає близько 20% світового експорту. Для порівняння, Європейський союз забезпечує близько 22% світового ВВП і 33% світового експорту (за даними Observer Research Foundation — ORF).

Читайте також: Коли юань посяде місце долара

Ще одна відмінність в тому, що локомотив ЄС — Німеччина все ж не так відрізняється за своєю вагою від ряду інших найбільших членів союзу, як Китай від партнерів по ВРЕП. Тому укладення угоди про це партнерство трактують саме як перемогу Піднебесної. А саме нове об'єднання — як елемент структури нового світового порядку, в рамках якого Пекін буде відігравати чільну роль у всій Азії. І, очевидно, не лише в цьому регіоні.

«По суті, відбулася зміна лідера світової економіки: замість США, які носили це звання протягом майже 150 років, тепер першою економікою світу стає КНР. Мало того, що ця угода — дуже потужний удар по всіх спробах США створити «свої» зони економічного співробітництва. Це ще й найбільший єдиний ринок на планеті», — говорить керівник аналітичного департаменту AMarkets (компанія — міжнародний брокер CFD) Артем Дєєв.

Нагадаємо, що у 2017 році Дональд Трамп підписав меморандум про вихід Штатів з Транстихоокеанського партнерства (ТТП), в рамках якого планувалося створити зону вільної торгівлі у Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Тепер, по-суті, така зона з'явилася за участю Китаю.

У доповіді Інституту світової економіки імені Петерсона говориться, що ВРЕП допоможе збільшити регіональний ВВП, щорічне зростання якого складе $186 млрд. Тоді як в рамках ТТП це зростання складе лише $147 млрд.

Ще один важливий аспект, на який звертають увагу економісти — регіональне зрушення в торгівлі Китаю. За даними Інституту міжнародних фінансів (Вашингтон), у першій половині цього року країни АСЕАН обійшли Євросоюз і стали найбільшим торговим партнером Китаю. Це означає, що під час пандемії Пекін зміг вдало переорієнтуватися на інші ринки, що, безумовно, пом'якшило удар по економіці від нової світової кризи.

Але головне все ж в іншому: нове об'єднання може наблизити реалізацію найамбітнішої мети Пекіна — перебрати на юань нинішні функції долара, як світової резервної валюти. Наприклад, забезпечивши розрахунки в юані всередині ВРЕП, Китай вже переведе на свою нацвалюту, як мінімум, 20% всієї світової торгівлі. У теорії, це може підштовхнути країни-учасниць угоди і до перегляну структури своїх резервів на користь китайської грошової одиниці.

Чому Пекіну буде непросто

Але і у тих, хто вважає, що ВРЕП не здатне порушити світові фінансові розклади, є свої, не менш вагомі, аргументи.
По-перше, говорити про те, що в новому об'єднанні буде рулити Китай, не зовсім коректно. Участь Пекіна, безсумнівно, є найбільш важливим новим елементом.

Але потрібно враховувати, що створення нового об'єднання було запущено ще у 2011 р. країнами АСЕАН. Та й взагалі, як підкреслює The Economist, найшвидший спосіб розсердити азіатських дипломатів — це заявити, що пакт «очолюється Китаєм». А це означає, що розвивати угоду в потрібному йому ключі Китаю буде вельми проблематично.

По-друге, угода не покриває всіх можливих аспектів співпраці. The World Street Jurnal називає цю угоду «позбавленою амбіцій».

Центр стратегічних і міжнародних досліджень зазначає, що ВРЕП не включає екологічні чи трудові правила. А розділи, присвячені врегулюванню суперечок, конкуренції, послуг та інвестицій, відносно слабкі.

Не кажучи вже про те, що умови угоди не передбачають лібералізацію економік країн-учасниць, і залишають за бортом фінансові питання.
Це не дає Китаю приводу говорити про можливу зміну валюти розрахунків в рамках співдружності. Звичайно, це питання може бути піднято пізніше. Але дуже сумнівно, щоб, скажімо, та ж Японія, що має велику вагу в ВРЕП, погодилася на таку пропозицію.

«Практично вся торгівля і Китаю, і Японії номінована в доларах. Для валютних зрушень, з точки зору використання валют, створення нового об'єднання не матиме наслідків», — упевнений директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев.

Сама угода направлена, перш за все, на зняття торговельних бар'єрів. У рамках цього партнерства скасовуються близько 90% тарифів. Більш того, головним вигодонабувачем може виявитися зовсім не Китай.

Наприклад, Пітер Петрі з Інституту міжнародної економіки Петерсона і Майкл Пламмер з Університету Джона Хопкінса вважають, що найбільше від нової угоди виграють Японія і Південна Корея. Очікується, що участь у новій угоді до 2030 року збільшить реальні доходи цих країн на 1%, а Китаю — тільки на 0,3%.

По-третє, угода не покриває весь регіон. Свій підпис під угодою відмовилася ставити Індія. У разі приєднання до ВРЕП вона була б третьою за величиною економікою в рамках нового об'єднання. До того ж Індія є учасником деяких двосторонніх торговельних угод. Тому її відхід позбавив ВРЕП певної частини головної його гідності, пов'язаної з лібералізацією ринків. Двері для Індії, як і раніше, залишаються відкритими. Але минулого року її відносини з Китаєм сильно погіршилися.

І, нарешті, не менш важлива обставина — реально об'єднання запрацює ще не скоро. Для початку необхідно, щоб всі країни-підписанти ратифікували підписану угода. А це, за прогнозами політиків, може відбутися не раніше початку 2022 року. Крім того, тарифи будуть скасовуватися поступово — протягом 20 років після набрання чинності угоди.

Але, наприклад, Японія збереже високі імпортні мита на деякі чутливі, у політичному відношенні, аграрні продукти (рис, пшениця, яловичина і свинина, молочні продукти і цукор). А ось в рамках ТТП вони скасовуються. І це не єдиний приклад того, що ТТП, в який Китай не входить, має більш глибокий рівень інтеграції, ніж ВРЕП.

«Я бачу цей союз, як дуже локальний. На сьогоднішній день він виступає в двох іпостасях. З одного боку — це відповідь на спробу американців створити зону вільної торгівлі, з якої вийшов Трамп. З іншого — йде серйозне перенесення виробництва з Китаю в менш розвинені азіатські країни. Будуються нові виробничі ланцюжки. І завдання цього союзу — зняти торгові бар'єри. Оскільки часто товар в процесі виробництва перевозиться з країни в країну. Тому цей союз, безумовно, має економічну цінність», — робить висновок Владислав Іноземцев.

Чому юань не готовий до сутички з доларом

Але навіть якщо уявити, що Китай все ж зможе просунути свою валюту в новому об'єднанні, чи буде це загрозою для долара? Виключно цей факт — ні. Адже фундаментальні позиції долара визначаються не тільки і не стільки тим, що в цій валюті ведеться світова торгівля. Хоча приблизно половина міжнародної торгівлі виставляється в рахунках у доларах США. А близько 85% всіх операцій з іноземною валютою відбувається у відношенню до долара США.

Читайте також: Долар опустився до світових валют до мінімуму за 2,5 роки

Згідно зі свіжою статистикою, про яку повідомляє Bloomberg з посиланням на дані SWIFT, в доларі здійснювалися 37,6% клієнтських та інституційних міжнародних платежів, що проходили через SWIFT у жовтні. Тоді як частка юаня склала всього 1,66%.

Щоправда, тут варто сказати, що китайська нацвалюта знаходилася на 35-му місці у жовтні 2010 року, коли SWIFT почала відстежувати ці дані. Але вже у 2014 році увійшла в число шести найбільш популярних у міжнародних розрахунках валют. Але одна з важливих і непохитних позицій долара полягає в тому, що в доларі випускається значна частина світового боргу.

«Положення долара, як резервної валюти, визначає той момент, що саме в доларі зроблено багато боргів. Коли виникає криза, контрагенти, які здійснюють операції в інших валютах, прагнуть максимально швидко вийти в долар, щоб мати можливість «закрити» борги, зроблені в доларі. А вже з урахуванням цього формуються і резерви центробанків», — пояснює Владислав Іноземцев.

Нещодавно у відповідь на питання про можливість для долара США коли-небудь втратити свій статус резервної валюти глава ФРС Джером Пауелл відповів, що зараз валюті США нічого не загрожує, додавши: «Ми маємо бути такими, щоб і далі гарантувати цей статус».

Читайте також: Як зміниться робота ФРС при президенті Байдені

Але відсутність реальної загрози з боку юаня зовсім не означає, що долар дійсно перебуває в безпеці. Наприклад, своїх амбіцій на рахунок євро, як основної резервної валюти, не приховує президент Європейського центробанку Крістін Лагард.

Читайте такожЄвропа готується потіснити долар цифровим євро

До слова, в жовтні євро став найпопулярнішою валютою для міжнародних платежів, обійшовши долар вперше з лютого 2013 р.Однак ця боротьба точиться вже не перший рік. І тепер завдання збереження статусу-кво для долара вже буде вирішувати новий президент США, а, можливо, і новий глава ФРС.

Коментарі - 19

+
+97
bonv
bonv
26 листопада 2020, 9:26
#
Висновок: бакс всіх переживе.
+
+58
AllexL
AllexL
26 листопада 2020, 12:56
#
Но устоять ему будет сложнее, чем раньше
+
+20
rredrred
rredrred
26 листопада 2020, 18:25
#
Что бы ни писали эксперты с их виденьем, всегда победит обычный калькулятор: по состоянию на 08.08.2020 года внешний долг Китая составил 16 триллионов 250 миллиардов 630 миллионов долларов США.
тоесть на указнную дату Китаю просто негде взять столько долларов США чтоб расчитаться с долгами, и такую сумму долларов им надо где то купить продав что нибудь.
и вот надо не забывать что долги бесплатными не бывают и их обслуживание тоже стоит денег, и тоже не в юанях.
поэтому пока Китай не купит необходимое количество долларов США, он как и все должники в мире будет зависить от доллара и за эти как говорят эксперты «поганые зеленые бумажки» будет продавать все за что дадут им эти зеленые бумажки
+
0
AllexL
AllexL
26 листопада 2020, 18:56
#
Именно поэтому Штаты точечно атакуют китайские компании, именно потому, что у Китая такой огромный долг, не чета долгу Японии ;)
+
+15
rredrred
rredrred
27 листопада 2020, 13:49
#
А если сравнивать с внешним госдолгом (без учета банков и корпоративного долга) РФ по состоянию на 01.10.2020 года составляет 73 миллиарда 133 миллионов долларов США, то разница колосальная, но как то не бьют РФ санкциями на поставки их товаров как Китай. явно торговая война США и Китая имеет совсем не публичную цель и задачи.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
26 листопада 2020, 9:40
#
Прогноз курса доллара и евро: к чему готовиться?

https://www.youtube.com/watch?v=is7AE1Xa_x4&feature=youtu.be

Ваша подписка на youtube-канал «Минфин» и комментарии под видео помогут развитию нашего канала. Спасибо!
+
+5
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 листопада 2020, 9:44
#
Одне ключове речення, що ЄС має 20% світового ВВП і 33% світового експорту, а навостворена структура навпаки... Тому не варто сприймати здорове та Велике. США та Європа експортує технологічні продукти, а Китай експортує ширпотреб та геричні продукти. Варто США та Європі прийняти положення, що патент діє не 10, а 50 років і вся китайська стіна генериків рухне, як глиняний колос. Крім того, ринок ЄС та США більший. Ну і Японія, як третя економіка світу, навіть будучи в тому обєднанні не відвернеться від цивілізованого світу.
+
0
Sage05
Sage05
26 листопада 2020, 11:09
#
А банально подтирать задницу, будут пальцами, или высокотехнологичными протезами пальцев. =)
Я вас разочарую, но в первую очередь этот союз ударит как раз по высокотехнологичным ребяткам, т.к. в список вошли страны-добытчики редкоземельных металлов, смекаете? Мало того что у КНР почти монополия по РЗМ, они решили то что выбивается из общего потока- тоже себе забрать, а потом продавать США, но уже по другим ценам. Любой тачскрин- без РЗМ невозможен. Конечно, Apple могут выпустить кнопочный телефон, но его успех вряд-ли покроет хоть какие-то убытки.
+
+5
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 листопада 2020, 12:45
#
Задніцу можна і помити... або робити папір в європі. Ніхто ж не думає, що все закриється за день. Процес буде йти десятиліттями. рідкоземельні метали є проблемою, поки що, але то рєшаємо... нові композити виходять, нанотехнології дозволяють зменшити кількість потрібних металів в тисячі разів...
+
0
Sage05
Sage05
26 листопада 2020, 13:10
#
Возле ЕС нет самого главного- лесов Сибири, откуда дешёвый лес. Ну а насчёт РЗМ- хочу посомтреть как вы на нано-тачскрине, разрешение 2х3 пикселя клацаете кнопочку :D Ну а насчёт патентов- Япония и ЮК бодро смотрят в другую сторону, то что они ради баблишка и роста экономики простились с США- уже ясно объясняет всё. И в первую очередь, КНР заинтересован в закрытой экосистеме АСЕАНа, а не вопросами- как бы подавить США и ЕС. Если они таки смогут сделать работающую экосистему, США и ЕС как раз надо будет придумать причины, зачем КНР и прочим, нужен евро, бакс и их продукция, ведь проще ведь заниматься промышленным шпионажем, нежели играть по правилам придуманным якобы развитыми странами.
+
+15
23921044080
23921044080
26 листопада 2020, 18:10
#
Вы в своём уме?! Мыть задницу??? Мы же в цивилизованном мире находимся, как-никак!
А о национальном производителе подумали? Из-за таких смутьянов, как Вы, не за горами тот час, когда с прилавков пропадёт милый сердцу серый, наждачный «Обухов», дошутитесь!
+
0
Toma666
Toma666
28 листопада 2020, 7:31
#
Сейчас унитаз по 500$ в Китае моют и сушат задницу за вас! еще и сиденье с подогревом.
+
+12
mary27
mary27
28 листопада 2020, 13:11
#
Ахахах, вы только что написали про самую ценную из украинских ценных бумаг)
И это не долларовые еврооблигации минфина.
А тот самый *** ''Обухов'')
+
+43
dealecito
dealecito
26 листопада 2020, 11:05
#
«Забезпечивши розрахунки в юані всередині ВРЕП» - дуже хочу побачити як Японія і Південна Корея замінять долар на юань в торгових розрахунках.
+
0
lika197
lika197
26 листопада 2020, 12:57
#
И давайте не забудем о проблемах между Джек Ма и КПК) Такая офигетельная командная работа)
+
+27
lika197
lika197
26 листопада 2020, 12:26
#
Забудьте Китай. У него другие цели, их цель — не стать мировым гегемоном, как США, а просто выживание.Если вынужден, конечно он будет бороться, но ему всегда было выгоднее сосредоточиться на собственном развитии, а не на подавлении других.

Если критиковать, то другие страны, в том числе Китай, слишком обеспокоены спекулятивными инструментами как битом или золотом, или трюками как цифровой юань, а не развитием собственных фондовых рынков, которые поддерживают и финансируют крупные бизнесы.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 листопада 2020, 12:46
#
Біток сьогодні показав головну свою особливість.
+
+15
nbieliy
nbieliy
26 листопада 2020, 20:29
#
І продовжує показувати)
+
0
Vanga
Vanga
14 грудня 2020, 1:25
#
Якраз ціль у них стати країною номер 1 до 2030 року
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися