Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2020, 12:22

Три сценарії, які можуть шокувати інвесторів у 2021 році

Ринок поводиться дуже оптимістично, передбачаючи події наступного року: поширення вакцини, відновлення авіасполучення, пожвавлення економіки, різке зростання корпоративного прибутку. При цьому від ФРС очікують збереження м'якої монетарної політики. Але що буде, якщо все складеться інакше?

Про три можливі негативні сценарії розвитку подій написав Profinance з посиланням на CNBC.

Федрезерв відступить

Чиновники ФРС дали чітко зрозуміти, що будуть утримувати короткострокові ставки на нульовому рівні протягом декількох років і дозволять інфляції залишатися вище цільового показника в 2% протягом деякого часу, щоб забезпечити повну зайнятість в економіці. Голова Джером Пауелл заявив, що він навіть думки не допускає про підвищення ставок. У недавньому виступі перед Конгресом він визнав, що наступного року може виникнути «ризик надмірного зростання», але його позиція при цьому не зміниться.

Можна повірити йому і його колегам на слово. Але потрібно подумати про передумови для потенційного підйому економіки, навіть протягом пари кварталів, і зрозуміти, чи зможуть ринки перевірити, наскільки рішуче налаштована ФРС. Навіть без подальшої фіскальної підтримки споживачі в сукупності накопичили понад $1 трлн «надлишкових заощаджень», у порівнянні з докоронавірусним рівнем. Ринок житла розжарився до межі. Компанії S&P 500 накопичили рекордні $2 трлн, а ті, у кого є борги, рефінансуються за найнижчими ставками і продовжують терміни погашення на рекордні терміни.

Велика частина цих грошей може швидко просочитися в економіку, якщо вдасться відновити її нормальний стан і домогтися загального пожвавлення.

Уже зараз ринкові інфляційні очікування повернулися до докризових рівнів близько 1,9%, тож період зростання може підштовхнути їх до рівнів, коли деяким учасникам ринку може здатися, що для ФРС «місія виконана». Це стало б великою «проблемою» для реальної економіки. Але є ймовірність, що страх посилення, спровокований ринком, негативно позначиться на оцінці акцій в короткостроковій перспективі.

Відкладений попит не допоможе

Інвестори очікують, що додаткові кошти в розмірі $1 трлн, накопичені на споживчих банківських рахунках за рахунок невитрачених стимулюючих чеків і невикористаних відпусток з березня, можуть сприяти відновленню витрат.

Проте, під час пандемії люди витрачали гроші на різні речі — автомобілі, побутову техніку, спортивні товари, іграшки для собак. Як показують офіційні тенденції споживання товарів і послуг, проблеми зберігаються тільки в сфері послуг — ресторани, спортзали, готелі, казино, додаткові медичні процедури.

Проте, оскільки потерпілі через сovid види діяльності більше орієнтовані на місцевий бізнес, ринки публічного капіталу, ймовірно, більшою мірою охоплюють ту частину економіки, яка виробляє товари, а не послуги.

Безумовно, найбільш постраждалі туристичні компанії, що котируються на біржі, можуть заробити на відновленні подорожей. І все ж ринок, в основному, вже врахував це. Авіакомпаніям і круїзним компаніям довелося випустити набагато більше акцій і боргів, а також зафіксувати набагато більш високі відсоткові витрати, через що загальна вартість підприємства не далека від докоронавірусних максимумів. Компанія Wolfe Research у п'ятницю знизила рейтинг акцій деяких авіакомпаній, почасти через цю динаміку.

Безсумнівно, більш вільний споживач підвищить загальний рівень економіки і підтримає корпоративну прибутковість загалом. Проте, варто очікувати посилення конкуренції між компаніями, які занадто багато заробили у 2020 році і зіткнулися з більш жорстким тиском. При цьому велика частина відновлених витрат піде на допомогу широкому загалу платників податків, які так сильно цього потребують.

На інвесторів чекають обдурені очікування

Ми маємо справу з «ризиком надмірного зростання», хоча це не зовсім те, що мав на увазі Джей Пауелл. Майже всі показники настроїв інвесторів і інтересу до ризику знаходяться на верхній межі багаторічного діапазону, і багато з них датуються січнем 2018 року, коли шалене 14-місячне ралі досягло піку і призвело до несподіваного обвалу.

Крім того, індекс S&P 500 набагато вище 200-денної ковзної середньої, як і 2 вересня, коли ринок досяг піку перед коротким, але різким відкатом на 10%.
Все це не заважає подальшому зростанню — перекуплений ринок часто є ознакою сильного, стійкого висхідного тренда. Так було і в 2013, і в 2017 роках (хоча кожен з них починався з більш помірного оптимізму і спекулятивної лихоманки). Подібні перегини можуть компенсуватися незначними коливаннями і помірними відкатами. Проте, такий великий діапазон настроїв робить події, які можуть викликати потрясіння, більш передбачуваними.

Але що робити, якщо правила 21-го століття більше не будуть діяти? Нинішня динаміка здається екстремальною тільки в масштабі останніх 20 років. У другій половині 1990-х років інтерес до акцій зберігався протягом багатьох років, і дохідність залишалася високою до досягнення піку в 2000 році, після чого ринок скоротився вдвічі протягом двох з половиною років.

Співвідношення опціонів «пут» і «колл» знаходиться на небезпечно низькому рівні і каже про уразливість індексу — якщо тільки він не збирається пробити багаторічний мінімум і скотитися в діапазон кінця 90-х. Вище, ніж сьогодні, оцінки власного капіталу були тільки в роки буму 90-х. При цьому, за даними Citi, інтерес домогосподарств до акцій вже знаходиться на рівні двадцятирічної давності.

Це не означає повторення наймасштабнішого і безрозсудного ринку сучасності. Але якщо у 2021 році спливе відображення цих днів, це буде вельми красномовно.

Коментарі - 4

+
+30
bonv
bonv
8 грудня 2020, 12:40
#
Інвестиції це завжди ризик:) Але прибутковий:))
+
0
bonv
bonv
8 грудня 2020, 12:41
#
Аналитика курсов/инвестиций:)
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/156127/
+
+1
Alpenstein
Alpenstein
9 грудня 2020, 11:15
#
Всё сложнее становится отличать перевод с английского искусственным интеллектом от перевода «тяп-ляп», сделанного живым человеком, которому эти «рынки» никуда не упёрлись.
+
0
Piramida1
Piramida1
10 грудня 2020, 10:06
#
10 Невероятных прогнозов от Saxobank на 2021 год....https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися