Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2020, 13:10

Михайло Кухар: В червні-липні нерухомість можна буде придбати з дисконтом 25%

Вже за кілька тижнів Україна вийде з карантину. Як зміниться наша економіка, з яким результатом закінчимо рік і як розпорядитися особистими фінансами – про це «Мінфін» говорив з викладачем макроекономіки «Бізнес-школи MIM-Київ», головним економістом Ukraine Economic Outlook Михайлом Кухарем.

Економіка України: що втримає від глибокого падіння

– Міжнародні аналітики і уряд вже суттєво погіршили прогнози розвитку економіки у цьому році. На які макропоказники, за вашими розрахунками, ми вийдемо до кінця року?

– Точний прогноз наша аналітична організація Ukraine Economic Outlook зможе зробити, коли будуть показники виконання бюджету та стану економіки хоча б за один повний карантинний місяць.

Поки що все вказує на те, що загальний спад економіки може втриматися в межах менше 5% ВВП.

галузева динаміка ВВП

Читайте також: Як Україна розплачуватиметься за карантин — прогноз

– Враховуючи масштаб кризи, це доволі оптимістичне передбачення…

– Так, але попри виробничі втрати та падіння доходів населення країна зберігає або нульовий, або навіть трохи позитивний платіжний баланс. Такий феномен забезпечують кілька чинників:

Першийзаробітчани. Їх є 3 млн осіб, в Україну повернулося 320 тисяч, тобто 10%. Заробітчани дають нам $14 млрд «плюса» за платіжним балансом. Допустимо, за 2-3 місяці локдауну і простою ми втратимо $4 млрд. Але $10 млрд залишається.

Другий — торгівельний баланс. Він був від’ємний –$5 млрд. Цей «мінус» зменшиться до $3 млрд. По-перше, по платіжному балансу ми на $12 млрд закуповуємо щороку нафти, газу та енергетичного вугілля по імпорту. Згідно наших обрахунків по ціні енергетичних фьючерсів до кінця року - ми вже економимо $5,7 млрд. Вважайте ще один транш МВФ! Крім того, на 20% впала купівельна спроможність населення на імпорт. За результатами року це ще плюс $4 млрд.

Третій — туризм. Українці щороку вивозять $10 млрд, подорожуючи світом. Принаймні на пів року міжнародний туризм буде заморожений, це вже економія $5 млрд.

І так з будь-якою статтею витрат. Тобто цього року однозначно ми знаходимося в коридорі позитивного платіжного балансу.

– Як це позначиться на курсі?

– Щодо курсу, то це питання ручного управління НБУ. Гадаю, що рік ми закінчимо в курсовому значенні 27 грн.+/-50 коп. Хоча, знаючи потяг НБУ до інфляційного таргетування, не виключено, що з нами зіграють в минулорічну ревальвацію і зміцнять курс до 25 грн/$ на літо і осінь. Графік платіжного балансу дозволяє це зробити.

Сподіваюся, до цього не дійде. Помилки минулого року, коли таким чином придушили експортне і промислове виробництво на 7-10%, надіюсь, будуть враховані. Бо не економіка існує заради інфляції, а низька інфляція – заради економічного зростання.

Читайте також: Аналітики спрогнозували курс гривні в травні. Що визначатиме «погоду» на ринку

– Тобто, наслідки кризи для економіки будуть не настільки сильними, як прогнозують зараз?

– Поточні цифри говорять про те, що глибина падіння буде набагато меншою, принаймні дані березня не дають навіть п’ятивідсоткового падіння. А потрібно ще зважати на подальше зростання в 3-4 кварталі. Країна, як я вже казав, збереже позитивний платіжний баланс. А отже, якогось серйозного курсового ризику на цей рік не буде. Прогноз Мінекономіки, за яким середній курс на рік становитиме 29,5 грн/$, а до кінця року 31,5 грн/$, ми однозначно спростовуємо.

– Так, але у рівнянні результатів роботи економіки не вистачає ще однієї важливої складової – розуміння наших перспектив співпраці з МВФ.

– На головній сторінці МВФ повідомляється, що цього літа Фонд виділяє $1 трлн всім країнам, які постраждали від коронавірусу. Україна понесла великі збитки від коронакризи.

Загалом, на мою думку, МВФ більш м’яко даватиме гроші цього року. І це не залежить від України чи наших стосунків з Фондом. Це стосується зміни глобальної стратегії МВФ.

В мене немає сумнівів, що ми отримаємо обіцяні транші і справимося із зовнішніми виплатами. Хоча зовнішні державні виплати – це $8 млрд., з яких $3 млрд ми вже заплатили. При цьому резерви НБУ – $25 млрд. Тому ми б справилися, навіть якщо б МВФ нас не кредитував. Проте не брати дешеві гроші в кризу, щоб пом’якшити удар для бюджету, теж було б дурістю.

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

– Уряд, НБУ і президент оголосили комплекс заходів на підтримку населення і бізнесу. Наскільки, на вашу думку, ефективні ці заходи?

– Ukraine Economic Outlook було розроблено розширений перелік рекомендованих кроків на підтримку економіки.

Перше і головне – кредитні канікули. Це раціональна міра, яку втілили всі індустріально розвинуті країни як відповідь на кризу. За нашими підрахунками, цей крок коштував би державі $4,5 млрд. На жаль, цього не було зроблено.

Багато банків в якості приватної ініціативи запроваджують такі канікули, але вони недосконалі. Мінфіну та НБУ належало б звільнити і фізосіб, і юридичних осіб від усіх виплат – і відсотків, і тіла по кредиту. Це було б шалене пом’якшення, особливо для малого бізнесу.

Тому що в МСБ від 25 до 35% щомісячних видатків – це сплата за кредитами. І хтось може не вижити до кінця травня лише через те, що йому не дали цих два місяці канікул.

Читайте також: Кредитні канікули українцям надають 30 банків — НБУ

Другий крок – допомога тимчасово безробітним. Один із варіантів – виплачувати мінімальну зарплату 4750 грн усім 1-2 мільйонам вимушено безробітним. Цього вистачило їм хоча б на їжу та медикаменти. До того ж таким чином вдалося б серйозно підтримати внутрішній попит, спад якого неодмінно позначиться на падінні ВВП за квітень-травень.

Третій – зменшити податкове навантаження. До цього вдавалися всі уряди в кризу, подекуди не тільки прощаючи податки, але й даючи прямі дотації. Ми собі цього дозволити не можемо.

Але хоча б звільнити від орендних платежів до кінця локдауну весь МСБ, що орендує державне майно, можна було. На щастя таке рішення, наскільки мені відомо, мужньо прийняв Голова Фонду Держмайна Дмитро Сениченко. Я щиро вітаю це рішення, бо для когось саме ця підтримка є суттєвою, і за ефективністю вона прирівнюється до кредитних канікул.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

Насправді, крім цього поодинокого рішення окремого чиновника, нічого з очікуваного не було зроблено. Парламентський комітет з податків Данила Гетьманцева, якому Президент особисто доручив ще на початку локдауну розробити міри пом’якшення удару для вітчизняного бізнесу, подав законопроект, що по-суті зводився лише до зняття штрафів за несплачені податки в цей час і відміну сплати ЄСВ для непрацюючих ФОПів. Ось це і все стимулювання.

– Коли можна буде не сподіватися милості від держави, а повернутися до нормальної роботи?

– Світова статистика «математичних хвиль» епідемії показує, що для України безпечне часткове відкриття локауту – 1 червня, і повне – в липні.
Україна передчасно ввела карантин. Британія зробила це спочатку м’яко, а потім тотально. І їхня економіка дуже багато на цьому втратила.

Сильно поспішати зі зняттям, з огляду на світовий досвід, теж є вкрай небезпечним. Якщо у нас повне закінчення хвилі епідемії прогнозується на 1 червня, то треба орієнтуватися на цю дату.

Читайте також: Чи змусять підприємці владу пришвидшити послаблення карантину

Наслідки кризи: золота пора для наших агропідприємств

– Всі аналітики сходяться в одному – після локдауну світ вже не буде таким, як раніше. Чи є у нас шанс скористатися такими масштабними змінами?

– Під час карантину всі розмітали продукти. Це не лише українцям притаманно скуповувати мішки з гречкою та мукою. Так робило населення всіх індустріально розвинутих країн. Зараз товарні залишки на продовольчих складах у всьому світі найнижчі за останні 10 років. Це означає, що всі найбагатші країни знову цього року будуть формувати стратегічні запаси продовольства.

Читайте також: Яким буде світ після карантину

– Тобто, Україна як агроекспортер буде в «плюсі»?

– Попит на продовольчі товари восени буде посилений, ціни на Чиказькій зерновій біржі підуть вгору. Для українських експортерів аграрки це супер-гарна новина.

Крім того, у нас є інформація про посуху під час посівної у наших конкурентних регіонах – Пакистані та Латинській Америці. Україна опинилася у дуже вигідному становищі: ми маємо отримати гарний врожай і продати за високою ціною.

– Хто ще буде у виграші?

– Починаючи з червня, стрімко зростатиме внутрішній туризм. $5 мільярдів з $10 млрд, які щороку вивозяться за кордон, залишаться у нас на руках і ми витратимо їх в середині України.

Мало хто ризикне полетіти з сім’єю туди, де є навіть 20 хворих. Багато хто прийматиме рішення на користь Одеси, Карпат та зеленого туризму. Тому всі, хто вкладав гроші в місцеві готелі, ресторани, відчують цього літа зростання продажів та цін.

Вже грає на користь України дефіцит чорних металів. Він зумовлений простоєм промисловості Китаю, який є одним із ключових експортерів в першому кварталі. Що цікаво, навіть в кризовий березень українські металурги виплавили на 15% більше, ніж в березні попереднього року. Настільки посилився експортний попит.

А взагалі, після двомісячної ізоляції армія покупців буде купувати все, як шалена. Абсолютно точно за літо ми вийдемо на позитивний баланс. А увесь четвертий квартал нас чекає стрімкий ріст. Хто б чим не займався, українська економіка буде летіти вверх. І по більшості галузей це однозначно двозначна цифра росту.

– Чи є у нас шанси на цьому фоні змінити статус сировинного придатку на експортера продукції з високою доданою вартістю?

– Зараз формується загальний тренд – диференціація поставок. Весь світ присів на китайське виробництво. Через локдаун виникла нестача китайських комплектуючих. Ситуація не вирішиться, як мінімум, наступних три місяці. Тому всі, хто уміє робити щось «не китайське», отримають в рази більше замовлень.

За останні 4 роки в Україні відкрилось близько 600 підприємств, які початково орієнтовані на експорт в європейські країни. Здебільшого вони займаються крупновузловою зборкою. Це нескладні деталі, але це продукція другої і третьої переробки. На все це зросте попит. Для цих підприємств настане золотий час.

Читайте також: Україна скоротила дефіцит зовнішньої торгівлі. Найбільший партнер — Китай

Не будемо забувати також 20-відсоткову девальвацію, при якій посилюється попит на товари вітчизняного виробництва. Вони стають більш конкурентними, ніж дешеві імпортні, і це теж гарна новина абсолютно для всіх виробників.

Правда багато виробників дуже залежні від поставок китайських комплектуючих. І тут можуть виникати проблеми.

Втім, чіткішу картину ми побачимо до кінця літа. Але поки всі ці фактори працюють більше на нас.

Особисті фінанси: депозити, ОВДП чи нерухомість

– Криза суттєво вдарила по особистих фінансах населення. Але чимало інвесторів називають кризу періодом можливостей. Як ними скористатися?

– Все залежить від того, про які особисті заощадження йдеться. Почнемо з невеликих заощаджень в гривні. На початку кризи вони були під великим ризиком. Зараз зрозуміло, що «курсового ралі» більше не буде, а отже, ці вклади не будуть дешевшати.

Немає загроз і діяльності банків, їх резерви сформовані у повному обсягу. Система підійшла до цієї кризи в досить непоганому стані. Тому нікому виходити з гривні і входити в долари я б зараз не радив.

– Так, а як щодо знецінення гривневих вкладів?

– При наявній інфляції ефективні ставки за гривневими депозитами в українських банках сягають понад 10 %. Щоб девальвувати гривню на 10%, курс має сягнути 30,2 грн/$.

Таких коливань вже не буде. Курс досить щільно знаходиться в коридорі 27-28 грн/ $. Відтак тримати гривневі вклади в банках відносно безпечно. Це найбільш дохідний тип пасивного інвестування. Ставки за валютними депозитах впали менше 1%. І платити по них більше ніхто не буде.

Читайте також: Банки почали знижувати дохідність за гривневими депозитами

ставки за кредитами

– Але багато хто з відомих інвесторів зустрів кризу, сидячі на кеші…

– Це золоте правило: завжди виграє той, хто зустрічає кризу на кеші — з готівкою на руках, або банківськими депозитами. Особливо власники валютних заощаджень.
Як показує досвід минулих криз, під час спаду економіки відбувається феномен доларової дефляції. Іншими словами, фактична вартість однієї 100-доларової купюри в купівельній спроможності на товари та послуги в Україні зростає.

За кризу у 2014-15 рр. доларова дефляція сягнула 45%. Це означає, що кожен, хто ввійшов в кризу зі $100, на етапі її завершення міг купити товарів та послуг на $145. Тому долар тримаємо, адже завтра купимо за нього ще більше.

–А якщо купувати не завтра а прямо зараз, тобто інвестувати?

– Під час кризи завжди знаходяться інвестори, власники бізнесів і нерухомості, які панікують. І вони готові з більшими, часто недоречними дисконтами скидати свою власність.

Це вже спостерігалося в перші три тижні карантину, коли почалося курсове ралі з 25 до 28 грн/$. Багато власників українських ОВДП, номінованих в гривнях, скидали їх з ефективною дохідністю 23-25% річних, хоча на первинному ринку вони коштують 10-11%.

гривневі ОВДП, середньозважена дохідність

Тепер той, хто купив папери з погашенням через 3-6 місяців під ефективну ставку 25%, володіє фантастичним активом. У нього через три місяці грошей збільшиться на чверть.

Інвестиції в ОВДП від ICU: 13,5% річних +0,2% від «Мінфіну»

– Чи варто зараз скуповувати інші активи, що стрімко падають в ціні?

– Зараз ще не всі переконалися в глибині кризи, але вже скоро й інші прийматимуть ірраціональні рішення. Так, власники нерухомості будуть продавати квадратні метри з надмірними дисконтами.

прогноз цін на нерухомість

Якщо зараз на ринку фактично є чинними дисконти до 15%, то вже на початку літа по окремих сегментах житлової нерухомості в Києві вони сягатимуть 20-25 %. Найбільш вдалими місяцями для купівлі нерухомості з кризовими знижками будуть червень і липень. Вже з серпня на ринку відбуватиметься певне пожвавлення.

Читайте також: Які квартири будуть купувати після кризи

Ще краща ситуація у тих, хто хоче придбати бізнес конкурентів. Пам’ятаю настрої 2014 року, коли багато хто був готовий продати свій бізнес за чверть його вартості.
До таких крайнощів, думаю, не дійде, але півціни багато рестораторів вже готові уступити. Така ситуація зараз спостерігається в США, Англії. А що вже говорити про українських рестораторів, багато з яких економічно не доживуть до кінця травня.

Як відомо, оптимально інвестувати, коли криза досягла дна. Чекати недовго. Найкращим місяцем для вигідної покупки з великим дисконтом буде червень.

Розмовляла Ірина Рибніцька

Коментарі - 57

+
+55
AleksandrBank
AleksandrBank
6 травня 2020, 13:27
#
Интересное мнение.

Новый Блог:
Гривна на Карантине или в шаге от выхода

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/140217/
+
+80
gastgeber
gastgeber
6 травня 2020, 13:35
#
Весь вопрос - угадать , где ДНО.
+
+28
bonv
bonv
7 травня 2020, 11:40
#
Щоб з дна знову не постукали..
+
0
lsdog
lsdog
13 травня 2020, 3:30
#
Мы сейчас как, уже в рецессию вошли? Когда будет дно? Ещё не экономический кризис или на конец 20 года уже будет подъем? Где дно видите?
+
+258
Sekta
Sekta
6 травня 2020, 13:58
#
До конца не дочитал. С самого начала какая-то фальшивость чувствуется. Вроде как кризис, а у автора рост. И там мы получили, и там выиграли, там сэкономили а вот тут нам дадут ещё. Ну ну, посмотрим...
+
+174
D S
D S
6 травня 2020, 14:00
#
Да это же Кухар, известный балабол.
+
0
loci
loci
6 травня 2020, 14:03
#
+
+
+16
skylake3
skylake3
6 травня 2020, 17:06
#
Полно логических ошибок и выводов притянутых за уши. Можно сказать, что в половине эксперд угадал, а в половине так себе)
+
+9
Sekta
Sekta
6 травня 2020, 20:25
#
Это умышленно сделано
+
+24
bonv
bonv
7 травня 2020, 11:39
#
Для лохотрону призначено. По вухам їздити.. Нерухомість стала дійсно нерухомістю.
+
+105
vladymyrkiev
vladymyrkiev
6 травня 2020, 14:10
#
«Уже играет на пользу Украины дефицит черных металлов. Он обусловлен простоем промышленности Китая, который является одним из ключевых экспортеров в первом квартале. Что интересно, даже в кризисный март украинские металлурги выплавили на 15% больше, чем в марте предыдущего года. Настолько усилился экспортный спрос.»
Эксперд 80го уровня. Прокат снизился в апреле на четверть наверное от излишка заказов. Посмотрите котировки на сталь, там трэш просто.
Зерновые. Помимо Пакистана, у нас у самих засуха была и есть. Уровень воды в Днепре, Десне один из самых низких за время наблюдения. На Юге местами лопата в землю не встромляется. На этой неделе только какие-то дожди пошли в Центре и на Севере.
+
+23
ramarren
ramarren
6 травня 2020, 14:29
#
На востоке дожди вторую неделю. Не то чтобы льет, но идут регулярно. Думаю сейчас и на Западе засухи нет.
+
+30
vladymyrkiev
vladymyrkiev
6 травня 2020, 16:12
#
Дорога лодка к обеду. Осадки тоже вовремя должны быть. В этом сезоне Юг и хорошая часть Центра пересевает. Это уже потери. Кроме того, мы не знаем пока какая погода будет дальше.
+
0
ramarren
ramarren
8 травня 2020, 18:45
#
Моя реакция была на ложное утверждение «На этой неделе только какие-то дожди пошли в Центре и на Севере», а не на то, что зпервая половина весны была сухой
+
+66
Alpenstein
Alpenstein
6 травня 2020, 15:12
#
Урожай будет меньше, но не у нас одних и не катастрофически. Максимум -10% от прошлого года. Спрос снижаться как минимум не будет, а на коронавирусном ужасе даже может возрасти и будут затаривать стратегический запас, соответственно будут лучше цены. Из-за роста цен Россия и Казахстан ввели лимиты на будущий экспорт - опасаются, что вывезут всё и поднимутся внутренние цены. Вот пример, там еще и про Румынию и про упомянутые страны: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-10/food-supply-fears-are-growing-as-romania-bans-grain-exports 

Так что агро наше будет в целом в плюсе кроме некоторых культур и всяких цветоводов.
+
+51
irakez
irakez
6 травня 2020, 16:26
#
Ну у нас, конечно же, никакой экспорт не запретят, поэтому в плюсе будут все, кроме 99% внутренних покупателей. Сплошная перемога)
+
0
Alpenstein
Alpenstein
6 травня 2020, 16:38
#
Да, возможен такой вариант. Но косвенно успех аграриев положительно повлияет на курс, а наши люди это ценят. Кроме того наш внутренний рынок потребляет где-то четверть от урожая (счас точную цифру с головы не помню, может она даже меньше). Так что всё продать может банально не хватить мощностей перевалки. Но будут стараться, тут и к гадалке не ходи :)
+
0
bonv
bonv
7 травня 2020, 11:41
#
Це правда. В деяких регіонах України НС хочуть вводити через посуху і втрату врожаю..
+
+56
w33
w33
6 травня 2020, 14:18
#
Все грамотно написано, гривна будет укрепляться, в доллар заходить нет смысла
+
+178
Navegantes
Navegantes
6 травня 2020, 14:29
#
«Начиная с июня, будет стремительно расти внутренний туризм. $5 миллиардов из $10 млрд, которые ежегодно вывозятся за границу, останутся у нас на руках и мы потратим их внутри Украины» - ну-ну, посмотрим ближе к зиме, каким был внутренний туризм и сколько денег потратили))
+
+144
54022684
54022684
6 травня 2020, 15:23
#
> Мало кто рискнет полететь с семьей туда, где есть даже 20 больных.
Хоспади, кто придумал эту глупую шутку? Уже не первый раз слышу. 50%-60% всего населения земного шара глубоко кладут на это ОРВИ. Наличие 20 больных в стране, куда есть желание поехать не значит вообще ничего, от слова совсем. Главное чтобы самолеты летали. Вот это уже проблема(отсутствие рейсов), из-за которой будет развиваться вынужденный внутренний туризм.
+
+60
Alpenstein
Alpenstein
6 травня 2020, 15:59
#
Ага, кладут пока оно лично не касается. А так я думаю Новые Санжары все видели )) Да и кроме того, желающие понаехать могут класть на что угодно, но принимающая сторона - уже не факт. Хотя Египет, уверен, будет рад всем в любом состоянии.
+
+30
Італій .
Італій .
6 травня 2020, 18:54
#
Типа Новые Санжары это следствие того что их это коснулось лично.

Лишь умело раздутая истерика. Думаю сейчас там как и в Харькове половина народа ходит с масками на бороде.
+
+15
Alpenstein
Alpenstein
6 травня 2020, 19:14
#
С масками на бороде ходят тоже уверен. И про мировой заговор, закрывший их базар, друг-другу рассказывают. А как узнают, что сосед заболел, так и окна ему заколотят и дымоход ))
+
+36
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 травня 2020, 11:45
#
Яка різниця де ризикувати заразитися? В Одесі на пляжі чи в Анталії? Доцільність закриття кордонів є лиш тоді, коли вірус був за межами України. Зараз він є в кожному місті.
+
+37
stas12345
stas12345
6 травня 2020, 15:41
#
Можно хоть миллион слов написать, но если украинцы тупее иностранцев то из любого кризиса и карантина выходить страна будет тяжелее и дольше
+
+43
Alpenstein
Alpenstein
6 травня 2020, 16:08
#
Та не факт. Чем выше поднимаешься - тем больнее падать. И ежели одни своим умом поднялись превыше Лаврской колокольни, а другие им кажутся махонькие-махонькие как мыши - то зачем же?

Я в том смысле, что слабая вовлеченность в мировую экономику может в кризис помочь, хоть это не очень большое утешение )
+
0
stas12345
stas12345
6 травня 2020, 16:33
#
Умным людям легче из любой ситуации выйти. Украина по-моему на первом месте по падению экономики в 2008-09 году была. Предыдущие сотни лет был большой разрыв и за последние годы разрыв только увеличивается. Можно посмотреть на статистику по вложениям в строительство на человека в разных странах например
+
+15
vipbmz
vipbmz
6 травня 2020, 15:56
#
Интересная статья, но забыли учесть что гривна уже девальвировала на 10% сначала года и население свободную гривну переведёт в валюту, и тратить после карантина будут не спешно, в ожидании осени.
+
+87
irakez
irakez
6 травня 2020, 16:14
#
Господи, что курят эти иксперды. Начиная с того, что всю статью мужик вещал, что «Никакого кризиса нет, рост 40%!», а потом внезапно «Сейчас еще не все убедились в глубине кризиса...» Так у нас глубокий кризис, который пока еще не все осознают, или никакого кризиса нет и все отлично?

Засухи великий иксперд не заметил в Украине вообще никакой, вместе со смертью озимых на юге. Очки ннада?)

Ну и прочей ерунды еще на 10 абзацев.
+
+27
irakez
irakez
6 травня 2020, 16:17
#
Кстати, а кто-то читал прогнозы данного иксперда в 2008 или 2013 году? Наверняка были такие же, в стиле совдеповского агитпропа, в соответствии с которым в нашей стране все непременно и переможно росло, процветало, усилялось и утолщалось) Жаль, что вся эта веселая пропаганда очень сильно расходилась с реальностью.
+
0
Макс ЗеЦ
Макс ЗеЦ
6 травня 2020, 16:48
#
Заголовок конечно об одном и ни слова об этом по тексту. Кликбэйт рулит. Потом люди читают и бегаю с криками снижайте на 25 процентов) обвал экономики от части заслуга сми
+
+15
rybnitska
rybnitska
6 травня 2020, 16:57
#
Якщо читати до кінця, то все можна знайти, і навіть не одним словом): «… на ринку фактично є чинними дисконти до 15%, то вже на початку літа по окремих сегментах житлової нерухомості в Києві вони сягатимуть 20-25 %. Найбільш вдалими місяцями для купівлі нерухомості з кризовими знижками будуть червень і липень».
+
0
SergS7
SergS7
6 травня 2020, 18:06
#
Маю знайомого ріелтора, поки що про дисконти не чути. Ні на продаж, ні на оренду. Кому вірити?
+
+36
vladymyrkiev
vladymyrkiev
6 травня 2020, 19:14
#
Соглашусь. Ни дисконтов, ни сделок, ни звонков.
+
0
044blog
044blog
6 травня 2020, 18:15
#
Так на ринку завжди є дисконт 15%  від КАН)) Це їх фішка.
Деякі забудовники літом дають більші знижки. Курс літом менш вигідний для тих, хто в валюті збирає. Треба якось стимулювати.
А тут ще й карантин.
І вийде, що заголовок про якісь 2-3% які залежать саме від наслідків карантину. А люди будуть чекати чергового дна.  А самі упороті будуть розказувати - «по прогнозам економістів нерухомість впаде на 20-25%» як факт.
Данний експерт з 2018-го чекав на кризу і вона таки сталась через 2 роки). Як йому можна не вірити?)
Поживемо — побачимо
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 травня 2020, 17:57
#
" Спрос на продовольственные товары осенью будет усилен, цены на Чикагской зерновой бирже пойдут вверх. Для украинских экспортеров аграрки это супер-хорошая новость.
Кроме того, у нас есть информация о засухе во время посевной в наших конкурентных регионах – в Пакистане и Латинской Америке. Украина оказалась в очень выгодном положении: мы должны получить хороший урожай и продать по высокой цене.« В  прошлом  году    рекордный  был  урожай  зерновых  75 млн тонн.  В  сим  годе  планируют  собрать  60 Существенное  проседание..    Аграрный  экспорт-  то  останется  единственным  притоком  в  Украину  валютной  выручки..   Так  что  пусть »аналитик"  сказки  не  рассказывает-  вывезут     всё  что  можно  вывезти.. Это  будет  что  то   с родни  эпопеи  с  масками..  Масок  типа  было  в Украине-  дофига  В  итоге-  осталось  оных  нифига.. Куда  делись ? Никто  не  знает  Хоть  есть  и  запрет  на  вывоз..  Так  что  с  с.х  продукцией  будет  всё  тоже  самое..
+
+24
irakez
irakez
6 травня 2020, 18:21
#
Зато вывозители масок из Украины в профите. Это же счастье! Согласно данному иксперду, для Украины это исключительно перемога)
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 травня 2020, 18:01
#
Вот  кстати  и  «первые  ласточки »    Так  что  «аналитик»- в  торбу  попал  со  своими  прогнозами..Председатель Совета национальной безопасности и обороны Украины Алексей Данилов призвал правительство страны заняться вопросом обеспечения дополнительных резервов накопления продовольствия для потребностей населения. Об этом сообщает пресс-служба СНБО на своей странице в Facebook.
«Вопрос продовольственной безопасности государства в контексте реализации мер по предотвращению распространения коронавирусной инфекции COVID-19 является приоритетным и находится на контроле у президента Владимира Зеленского», - указано в сообщении, ссылаясь на Данилова.
Также он добавил, что национальный карантин не может стать препятствием для продолжения этих процессов по накоплению необходимых резервов.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 травня 2020, 18:02
#
«Реализуя инициативу главы государства СНБО направил письмо премьер-министру Денису Шмыгалю  с просьбой поручить Министерству развития экономики и сельского хозяйства вместе с соответствующими государственными органами проработать вопрос о целесообразности пересмотра номенклатуры продовольственной группы товаров и, в при необходимости, увеличение перечней товарных групп и объемов их накопления в системе госрезерва», - заключает ведомство.
+
+45
irakez
irakez
6 травня 2020, 18:19
#
"Экономика еврозоны сократится на рекордные 7,7% в 2020 году и вырастет на 6,3% в 2021 году. Об этом говорится в весеннем прогнозе Еврокомиссии.

По словам исполнительного вице-президента по экономике Валдиса Домбровскиса, на данном этапе определить масштабы и серьезность коронавирусного шока для экономики ЕС можно лишь ориентировочно. «Это симметричный шок: затронуты все страны ЕС, и ожидается, что в этом году у всех будет рецессия», - отметил Домбровскис."

Но то ж какой-то дикий загнивающий запад, куда ему до великой растущей экономики Украины)
+
+9
Італій .
Італій .
6 травня 2020, 18:57
#
Уже через несколько недель Украина выйдет из карантина.

Предлагаю вернуться к этой фразе 6 июля.
+
+47
Андрей Кул
Андрей Кул
6 травня 2020, 23:04
#
В статье просто мотивируют сейчас инвестировать в недвижимость, никаких дисконтов до 25% застройщики никому не дадут!
+
0
SergS7
SergS7
7 травня 2020, 13:23
#
Ріелтори прогнозують падіння вторинного ринку через пів року
+
0
Client007
Client007
7 травня 2020, 19:04
#
А разве вторичный рынок не связан с первичным? 
Падение уже наблюдается примерно в 5%.
+
0
SergS7
SergS7
8 травня 2020, 10:01
#
Первинний впреться у собівартість, нижче якої просто заморозять будівництво. На вторинному ринку такого обмеження нема, він може просісти сильніше. А де зараз 5 % скинули?
+
0
Анна Veritasana
Анна Veritasana
7 травня 2020, 12:06
#
Воды много ..по сути ничего..Покупать недвижимость не планирую, как и остальные..
+
+15
arhimandrit
arhimandrit
7 травня 2020, 15:17
#
«Теперь тот, кто купил бумаги с погашением через 3-6 месяцев под эффективную ставку в 25%, владеет фантастическим активом. У него через три месяца денег увеличится на четверть.» - меня что-то смущает в данном утверждении
+
+15
Navegantes
Navegantes
7 травня 2020, 16:16
#
Все просто - « главный экономист» далек от элементарной математики
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 травня 2020, 20:34
#
А что не так? Я, наверное, тоже не въехал. Если бумагу номиналом 2000 грн и ставкой 12.5% продали за 1800 грн и процент начисляется в конце срока, до которого осталось 3 мес, то человек получит 2250. Как раз на четверть больше, чем вложил.
+
0
Navegantes
Navegantes
7 травня 2020, 21:16
#
Alpenstein, нет в ОВГЗ бумаг номиналом 2 000 грн, только 1 000 грн. Вот вам пример расчета доходности по UA4000198873, у них погашение 19/08/20.
1. Цена при доходности 25 % (о такой ставке заявляет Кухар) на сегодняшний день ( 07/05/20) - 1 001,18 грн.
2. Купили 100 облигаций, потратили 100 118 грн.
3. 19/08/20 вам вернут 100 000 грн «тела» облигаций + 7 250 грн купон (100 * 72,50 грн). 
4. Доходность вложения - 7,12 %. Кроме того, купон облагается 1.5 % налогом. Также не забываем сопутствующие расходы. 

Вы никак не получите 25 % дохода по ОГВЗ за три месяца до погашения. 
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 травня 2020, 21:43
#
Он же говорил о дисконте от номинала, который был на пике паники, и с учетом которого доходность вложений (а не заявленная эмитентом по бумаге) может составить 25%.  

Мой расчет, естественно, был чисто умозрительным раз вы заговорили об элементарной математике, а не о том, что он цен не знает. Давайте посчитаем для реальных цифр какой должен быть дисконт, чтобы всё сошлось. Если вас не затруднит, приведите номинал и процентную ставку по бумагам, которые будут погашаться в течение 3-6 месяцев, как в статье. Или ссылку дайте где правильно смотреть - я еще не покупал ОВГЗ. И посчитаем.

Расчет сразу приведу, возможно вы покритикуете: 
N="номинал";
P="цена после скидки, по которой инвестор должен купить, чтобы получить 25% доходность"; 
X="величина дисконта";
NR="номинальная процентная ставка";
ER="эффективная процентная ставка"=0.25 в данном случае;

N+N*NR=P+P*ER
P=N*(1+NR)/1.25; 
X=N-P 

N и NR вы подскажете, ER задано условиями задачи - это 25% или 0.25.
Это без учета налогов, если хотите, то можем добавить их в расчет.
+
0
Navegantes
Navegantes
7 травня 2020, 22:22
#
Основная оплошность, допущенная автором, это про доходность за 3-6 месяцев. Да, на пике паники доходность действительно резко возросла, но не до 25 % за квартал. 
«Многие владельцы украинских ОВГЗ, номинированных в гривнах, сбрасывали их с эффективной доходностью 23-25% годовых, хотя на первичном рынке они стоят 10-11%».  Ключевое здесь - 23-25 % годовых. 
Я занимаюсь ОВГЗ с 2017. Имея доходность, которую вам предлагает брокер, можно рассчитать цену ОВГЗ на любую дату. Сбросьте свой адрес на navegantes@ukr.net, я пришлю вам формулы. 
По указанной выше бумаге (UA4000198873) номинальная доходность от Минфина 14,50 % (купон 72,50 грн раз в полгода). 30/03 брокер предлагал мне эту бумагу с доходностью 15 %, потом она начала постепенно снижаться в ответ на угасание паники и сегодня идет 11 %.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
8 травня 2020, 0:34
#
Navegantes, obrigado, хотя у меня пока нет возможности глубоко вникать в ОВГЗ, но спасибо, что предложили помочь разобраться. По местным меркам общепринятого взаимного словесного унижения это достойно отличается.
+
+10
Navegantes
Navegantes
8 травня 2020, 11:11
#
Я всегда за конструктивный диалог. Перепалки с балаболами не стоят нашего с вами времени.
+
0
Yevgen89
Yevgen89
12 травня 2020, 12:53
#
А мне можете скинуть, если не сложно?
+
0
Navegantes
Navegantes
12 травня 2020, 13:16
#
Да, напишите адрес
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися