Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 квітня 2020, 14:28

Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

Прийняття земельної реформи (законопроект № 2178-10) і ухвалення в першому читанні законопроекту щодо банківської діяльності (№ 2571-д) пожвавлять переговори з МВФ щодо підписання кредитної програми. Як швидко Україна зможе отримати новий транш і як буде жити без нього, розбирався «Мінфін».

Які закони потрібні МВФ

Зараз широко обговорюється основне побажання кредитора. Для запуску нової кредитної програми (розширеного фінансування, EFF) Україні необхідно прийняти два закони: щодо землі і банківської діяльності.

Читайте також: Мораторій знято. Рада відкрила ринок землі

Але не можна забувати, що попутна вимога — затвердження ще й нової, секвестрованної версії держбюджету. Без неї нашу кредитну заявку навіть розглядати ніхто не буде.

Оскільки для МВФ завжди була важлива стабільність, передбачуваність і прозорість державних фінансів. А діючий закон про держбюджет давно втратив актуальність. Тож вимогу про перегляд бюджету експерти вважають логічною і передбачуваною. Визнаючи, що це потрібно самій Україні і з голосуванням за виправлений бюджет не можна зволікати.

Читайте також: Уряд підготував бюджет надзвичайної ситуації: Курс долара 29,5 грн/$, рівень безробіття — 9,4%

«За 2-3 місяці вже сформувався серйозний дефіцит і невиконання бюджету за надходженнями. Тим паче, чинний документ планувався без урахування карантину та економічної стагнації, тому сьогоднішня ситуація вимагає його перегляду», — зазначив «Мінфіну» заступник директора фінансового департаменту Укргазбанку Віктор Пастернак.

Ніхто не сумнівається, що з МВФ погодили триразове збільшення дефіциту бюджету — до 298,4 млрд грн. Це чверть видаткової частини бюджету, яка затверджена на рівні 1,2 трлн грн.

Якщо б не коронавірус, МВФ не вмовили б на такий показник. Але мова зайшла про створення в Україні Фонду боротьби з COVID-19 у розмірі 97,1 млрд грн, про порятунок нації, а також про наслідки розвитку хвороби для економіки. Ці аргументи стали вирішальними для кредиторів.

Рівно така ж історія з банківським законопроектом (№ 2571-д), який Верховна Рада прийняла в першому читанні цього тижня.

«Як мінімум, текст законопроекту щодо банків точно узгоджувався з представниками МВФ. Наївно припускати, що Фонд буде задоволений, якщо фінальний текст документа буде в якомусь принциповому питанні відрізнятися від узгодженого варіанту», — сказав «Мінфіну» голова аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.

Ключовий момент для МВФ — заборона на перегляд результатів націоналізації і закриття банків. В першу чергу, Приватбанку, що коштував бюджету 155 млрд грн, по-друге — ще дюжини фінустанов, багато з яких досі ходять по судах, щоб визнати неправомірним рішення НБУ про неплатоспроможність та Фонду гарантування вкладів про ліквідацію.

Для дотримання балансу і виконання Конституції, колишнім акціонерам дозволили отримувати від держави компенсації, якщо вони зможуть довести неправомірність рішень Нацбанку та ФГВФО.

Певні сумніви щодо земельної реформи, незважаючи на те, що її прийняли остаточно і можна не сумніватися, що її підпише президент Володимир Зеленський. Адже відомо, що МВФ всіляко лобіював продаж української землі іноземцям: чого давно хочуть багато західні інвестори, і що, за розрахунками аналітиків Фонду, зможе наповнити наш бюджет.

Проте в законопроекті №2178-10, який прийняла Верховна Рада, цього немає. Питання про доступ іноземців до купівлі наділів, за документом, повинне стати предметом референдуму та може бути відхилено. До того ж, на земельний ринок не відразу (тільки після 1 січня 2024 року) допустять юросіб і обмежать права банків на володіння, що може стримувати торгівлю ділянками. На початковому етапі купувати/продавати їх зможуть тільки фізособи.

Втім, джерела «Мінфіну» запевняють, всі ці нюанси та застереження теж обговорювалися з керівництвом МВФ. Кредитор пішов на поступки, зробивши знижку на карантин, економіку, що стала слабкішою через коронавірус, і слабкі ринки.

Через непросту ситуацію в Україні та в світі у 2020 році буде складно розраховувати на максимальний попит на нашу землю і, як наслідок, на формування справедливої ціни. Тому було дозволено не відкривати ринок землі повністю, а лише трохи «відкрити двері».

Гроші на борги

Навіть при оперативному узгодженні позицій та зборі голосів у Верховній Раді може піти 3-4 тижні на остаточне прийняття банківського закону і секвестрованного бюджету. Після ухвалення земельної реформи цього понеділка парламентарі пішли на роботу в комітетах і з виборцями на 14 днів.

Квітень нам точно доведеться пережити без програми МВФ і кредитного траншу. Але фінансисти впевнені, що у Мінфіну є запас міцності, і платежі за держборгом будуть йти без затримок. Валюти вистачить майже на два місяці.

А якщо буде потрібно добрати коштів, то чиновники можуть розміщувати нові випуски доларових ОВДП (облігацій внутрішньої держпозики) або взяти кошти із золотовалютного резерву Національного банку, розмір якого знаходиться на рівні $25 млрд.

Читайте також: НБУ відклав на рік введення ваги ризику за ОВДП в іноземній валюті

«Запас валюти на рахунках уряду, за моїми оцінками, трохи менше потреби для виплат до кінця травня. Ця різниця і червнева потреба може бути компенсована купівлею валюти у Нацбанку, за рахунок гривневого ресурсу, який НБУ направить до бюджету, завдяки різниці перевищення доходів над витратами у 2019 році", — проаналізував для «Мінфіну» ситуацію старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Він також уточнив, що не варто відкидати й те, що значна частина валютних виплат — це погашення валютних ОВДП, які користуються попитом. Швидше за все, ці виплати будуть рефінансовані, що також підтримає виконання бюджету та покриття витрат за держборгом.

Не дефолт, а реструктуризація

Нещодавно з'явилася новина про те, що МВФ через розгул коронавірусу у всьому світу дасть бідним країнам відстрочку за кредитними виплатами. Вони зможуть заощадити на виплатах за держборгом. Переважно це держави з Африки, Азії та Латинської Америки.

Україна не увійшла до списку країн-пільговиків. Хоча ходили розмови про те, що наші чиновники зможуть виклопотати собі пільги і відстрочки, однак більшість опитаних експертів вважають це малоймовірним.

Дивіться також: Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі та Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

«За стандартами Світового Банку, під визначення найбідніших країн підпадають держави з ВВП на душу населення менше 1175 доларів. Але, за даними того ж СБ, в Україні ВВП на душу населення становить 2660 доларів на 2018 рік», — пояснив причину начальник відділу з роботи з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

Про дефолт поки що всерйоз не говорять. Ні за внутрішнім держборгом, ні за зовнішнім. Незважаючи на те, що в останньому випадку потрібен дефіцитний долар, запас якого припинив активно поповнюватися.

Нацбанк більше не скуповує відчайдушно долар на міжбанку, як робив це рік тому, коли активно зростала експортна виручка українських експортерів (в першу чергу, агропідприємств), а головне — регулярно надходила валюта від іноземних скупників ОВДП.

Так і Мінфін давно не розміщував доларових випусків єврооблігацій, і не скоро буде це робити, з урахуванням турбулентності на світових ринках і відсутності робочої угоди з МВФ.

Наша країна, в основному, витрачає долар — для підтримки курсу гривні на міжбанку. І зовсім мало залучає валюти для поповнення золотовалютних резервів: все, що вдалося уряду нещодавно — це розмістити 3-місячні ОВДП на $801,6 млн і річних папери на €75,7 млн.

При цьому платити кредиторам доводиться кожен місяць і досить великі валютні суми — $9 млрд у 2020 році: $5,5 млрд за внутрішнім боргом і $3,5 млрд — за зовнішнім. Піки платежів припадуть на травень і вересень, коли на нас чекають виплати $1 млрд за держгарантіями США і $1,4 млн за єврооблігаціями, відповідно.

Якщо, звичайно, чиновники вирішать не домовлятися про відстрочки, розстрочки і навіть списання. Саме до цього їх зараз активно підштовхують, з огляду на розширення епідемії коронавірусу і необхідність збільшення фінансування медицини.

«Варто говорити не про дефолт. Дане питання необхідно розглядати через призму інших практик, — мова йде про списання та реструктуризацію боргів. При цьому, акцент треба робити саме на списання. Як це зробили Польща на початку 1990-х чи Греція кілька років тому», — вважає Віктор Пастернак.

Реструктуризація держборгу може бути не тотальною (за всіма зобов'язаннями), а частковою. За одними позиками платити, а за іншими попросити відстрочку.

Читайте такожЧому дефолт — це погано. Пояснення «на пальцях»

«Золотовалютні резерви хоча й знаходяться на високому рівні, але, за відсутності рефінансування і при повних виплатах за держборгом, впадуть до критичного рівня нижче 2,5 місяців імпорту", — підрахував Андрій Приходько.

На його думку, така просадка ЗВР буде занадто ризикованою на тлі непередбачуваної ситуації у світі. Таким чином, якщо не вдасться залучити у МВФ та інших кредиторів хоча б $5 млрд у 2020 році, у країни не залишиться іншого виходу, як запросити нову реструктуризацію у власників українського суверенного боргу.

Без МВФ і з дефіцитом бюджету

Без кредитної програми МВФ і реструктуризацій держборгу Україні буде вкрай складно підтримувати загальну платоспроможність. Тобто, фінансувати потреби держбюджету. Він хронічно не виконувався у 2019 році, а в 2020-му ситуація різко погіршилася через карантин і закриття багатьох підприємств. В нинішніх умовах є зовсім небагато джерел для його наповнення та економії:

  • Пряма емісія гривні — чого побоюються найбільше, оскільки вона загрожує глобальним витком девальвації гривні та інфляції.
  • Примусова девальвація гривні, спрямована на зростання емісії та на збільшення гривневих заробітків експортерів.
  • Підвищення податкових ставок, що може мати слабкий ефект у в'янучій економіці.
  • Подальший секвестр бюджету, який буде неможливо фінансувати.

Але експерти підтверджують, що все це шлях у нікуди.

«Окрім МВФ, на сьогодні доступні джерела наповнення бюджету мають інфляційний характер: девальвувати курс гривні або вливати в систему незабезпечену гривню у вигляді емісії, значна частина якої потрапить на валютний ринок. Це шлях в нікуди", — упевнений директор департаменту ризик-менеджменту ПАТ «КБ «Акордбанк» Микола Войтків.

Він також каже, що підвищення податкових ставок неможливе. Приватизація зараз нічого не дасть, крім ймовірних скандалів. Підвищити рівень адміністрування податків у сучасних умовах можливо, але тільки теоретично.

Скільки може отримати Україна

Тому оптимальними і єдино правильним в нинішній ситуації вважається варіант з форсуванням переговорів з МВФ і підписанням кредитної угоди.

«За наявності політичної волі, технічні моменти з боку МВФ не займуть багато часу. На підготовку Меморандуму, затвердження Радою Директорів фонду і виділення грошей піде два-три тижні», — вважає Андрій Приходько.

Нещодавно озвучений план президента Зеленського вважається цілком реальним:

• підписання з МВФ програми EFF загальним обсягом $8 млрд;

• отримання пакету кредитної допомоги від Світового банку, Євросоюзу та інших міжнародних кредиторів на $2 млрд.

Але тільки в оперативне отримання великих сум мало хто вірить. Очікується, що перший транш МВФ, якого чекають в травні, не перевищить $1,5-2 млрд. Хоча не виключається ще деяка фінансова підтримка в рамках програми боротьби з COVID-19. Від інших кредитних донорів цього року чекають ще близько $1-1,5 млрд.

Можливо ще $1-1,5 млрд МВФ виділить Україні у вересні-жовтні 2020 року. Але тільки, якщо ми зможемо підтримувати макроекономічну стабільність і будемо відпрацьовувати свої зобов'язання.

Плюс експерти МВФ і Держдеп США будуть пильно стежити за судовими процесами щодо Приватбанку. Щоб не допустити світової з колишніми акціонерами (Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим) і великих виплат компенсацій в їх рамках.

Фінансовим ринком ходять наполегливі чутки про те, що банківський закон вдалося провести через Верховну Раду, завдяки секретній домовленості між Мінфіном/Нацбанком з Ігорем Коломойським щодо компенсації. А саме за виплатою йому $2 млрд після того, як українська економіка почне приходити в себе після наслідків COVID-19.

Це рівно те, чого не хочуть допустити у Вашингтоні. Там не в захваті від ідеї, що транші МВФ перекочують в кишені українських олігархів. Причому, при будь-якому розкладі: праві чи не праві колишні власники Приватбанку. Завдання Міжнародного валютного фонду — виділяти кредитні транші частинами, і не допускати перетікання свого фінансування.

«Швидше за все, уряду доведеться кілька разів переглядати параметри бюджету, в залежності від розвитку ситуації. Поки що складається враження, що машинобудування і металургійний сектор країни постраждають більше за інших від можливої глобальної рецесії», — переконаний Дмитро Чурін.

Ще від Фонду чекаю обмежень щодо гривневої емісії та інфляційних показників.

«МВФ, в рамках видачі траншів, найвірогідніше встановить обмеження на зростання грошової маси, в незалежності від способу її збільшення, розуміючи, що надлишки будуть тиснути на курс, і на інфляцію», — вважає Микола Войтків.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 52

+
+81
stas12345
stas12345
1 квітня 2020, 15:04
#
Только мне кажется что лучше профинансировать бюджет напечатав гривны чем долларами от МВФ? Курс вместе с новой программой не упадёт, стимула создавать предприятия не будет (ведь легче купить). Как обычно проедим деньги, которых у нас нет, а потом будем мучаться их отдавая? Украина похожа на наркомана, которая готова на всё ради очередной дозы. И не думает о том что будет в будущем
+
+52
Orozco
Orozco
1 квітня 2020, 15:21
#
Не будет это работать. У нас импортозависимая экономика. Обвал нац. валюты не сделает наши товары кратно дешевле и конкурентнее. В меньшей степени то же касается и зарплат, дурных «если вы получаете в рублях и тратите в рублях» как рассказывали в соседнем государстве, уже нет.
+
+31
stas12345
stas12345
1 квітня 2020, 15:42
#
Все страны мира что-то экспортируют, что-то импортируют, получается все импортозависимые? Я считаю что надо жить по средствам. Нет денег? Надо девальвировать валюту, печатать деньги, урезать бюджет. Брать взаймы нужно только для развития, а то что бабушка купит лишний кусок сала или пирожок на базаре - стране не поможет
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
1 квітня 2020, 21:13
#
Точка зрения часто зависит от точки сидения. Ваш уровень, семья - ячейка общества и ее экономика. Там все логично - нет денег, не тратим или бухаем и побираемся. 
В рамках семьи все логично, прекращаем есть в ресторанах - варим кашу дома, терпим, не покупаем новую одежду, и.т.д.
На уровне государства не все так просто и рецепты семьи не так работают. 
Если более конкретно, то брать в долг неплохо, если брать грамотно. Основное отличие семьи и государства по отношению к долгу, семья старается выбраться из долгов и быть свободной от них, на уровне государства нормально иметь и наращивать долги, главное в меру это делать.
+
0
Oligarh
Oligarh
1 квітня 2020, 21:30
#
Расскажи это Исландии
+
0
SAndreyS
SAndreyS
1 квітня 2020, 21:39
#
А вы внимательно читали, что конкретно сделала Исландия? Или смотрели мутные видео об этом. А ну расскажите, что она сделала конкретно?
Люблю Исландскую историю, от тех кто вообще не разобрался в ситуации ;-)
+
+15
user mf
user mf
1 квітня 2020, 21:55
#
Ну хоть один нормальный и с пониманием дела комент. Странное дело - я столько лет на минфине, а чем дальше, тем публика все краснее красноперых. Так скоро договорятся о возврате в «счастливую семью советских народов» - там только за мысль о западном финансировании  - к стенке по 58 ст.(мне ее тоже клеили).  Вот интересно - сколько этим «антизападникам» лет и с каких они рЫгионов?1
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
1 квітня 2020, 22:02
#
У них понимаете экономики и понимание взаимоотношений стран, на уровне советской пропаганды. Это проблема и большая. 
Самое плохое, что пропаганда работает именно на уровне совпадающем с личной ситуацией и личной экономикой, а желание считать, что в экономике ты шаришь лучше профи поднимает самооценку.
+ Это усугубляется склонностью смотреть мутных типов, которые давят на эмоции и не проверять информацию.
+
0
Zelebot
Zelebot
1 квітня 2020, 23:26
#
С тех самых, где абырвалг, и любят взять всё, да и поделить.
+
+121
NordWind
NordWind
1 квітня 2020, 15:42
#
Есть 3 сценарий - начать сажать воров и отбирать у них украденное, что гораздо больше 10млрд, но это даже не рассматривается
+
+13
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
2 квітня 2020, 13:10
#
Верстат все одно запускати прийдеться, бо 10 лярдів то хіба на той фонд коронавірусний вистачить, а на соціалку і службу зайнятості що? Лиш 1 тисяча пенсам коштувала бюджету майже пів лярда баксів в еквіваленті, а 300% лікарям щомісяця. Я, звичайно, не проти, щоб їм платили, вони заслужили все до копійки, навіть більше, але в бюджеті це лярди баксів потрібно на це, туди і піде все. А недрбір податків, а акцизи з імпорту, якого немає зараз... це все мінус для бюджету, який покриватм треба. А далі буде рік після карантину. А ще цього року віддати треба 400 лярдів грн, які хотіли позичити не в МВФ, але ніхто зараз не дає, тому буде і транш і верстат друкарський.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
1 квітня 2020, 15:50
#
«Не будет это работать. У нас импортозависимая экономика. Обвал нац. валюты не сделает наши товары кратно дешевле и конкурентнее. »  Кратно  дешевле  не  сделает..  Просто  дешевле-  да  (  Касательно  сельхоз  продукции  А  у нас  население  на  продукты тратит 50%  нов  дохода) Конкурентнее- продукция  станет  .  Ибо зп  упадут  одномоментно.(  В  долларовом  эквиваленте) Это  опять  станет  очередным  стимулом  по двум  позициям  Опять  массово  станет  выезжать  население в  поиске  работы  Значит на  какой  то  период валюты в стране   станет   больше   из-за  переводов  (  Но  это  временное  явление) Оставшимся  в Украине-  работодатель   вынужден   будет  повышать  зп Второй  момент-  из-за  девала  подешевеет  рабочая  сила-  так  что   западные  компании  могут размещать  в  Украине   производства  (  Пример  -  лёгкая  промышленность )
+
+30
Orozco
Orozco
1 квітня 2020, 16:33
#
Удобная стратегия «народ будет массово выезжать, чем мы решим проблему безработицы и валютных поступлений» закончена на годы. Забудьте про нее, особенно если речь о ЕС.
С/х продукция у нас наполовину импортная, и отечественной она станет только если экспорт будет невыгоден, а в условиях обвала нац. валюты экспорт будет как никогда выгоден.
+
+91
Orozco
Orozco
1 квітня 2020, 16:42
#
> западные  компании  могут размещать  в  Украине   производства
много разместили с 14-го года? тогда как раз единомоментно упало.
+
0
litmax
litmax
2 квітня 2020, 10:29
#
Много недопроизводств, если так можно назвать «дротиковые заводы», где если не проводки крутят, то подушечки для авто шьют или пластмассочки отливают, шикарно. Я за полный производственный цикл, доверяешь - окрывай полный цикл!
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 12:54
#
Litmax
«Я за полный производственный цикл»

Ну и кто или что вам лично мешает  придумать что-нибудь не имеющее аналогов в мире, открыть производство в Украине с полным циклом (без импортных комплектующих) и выпускать свою продукцию не только для граждан Украины но и завалить ею весь мир...

Кстати, сейчас это реально осуществимо - синтезируете за пару недель лекарство и вакцину от коронавируса, начнёте экспортировать в США и Европу и через год вы станете долларовым миллиардером...

Осталась мелочь - реализовать всё это в реальную жизнь...
+
+76
semenvekselberg
semenvekselberg
1 квітня 2020, 17:55
#
«Два сценария для Украины: кредит МВФ или запуск печатного станка» — без евроинтеграции у Украины не было бы экономических проблем. Если бы не было экономических проблем, то не нужно было выбирать между этими двумя противопоказанными способами выхода из возможного кризиса — появился бы классический третий: просто сконцентрироваться на внутреннем ВВП и на независимости украинского ЦБ…
А так, маємо, шо маємо:
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/119445/
+
+19
ballistic
ballistic
2 квітня 2020, 1:40
#
Сємьон, в Росії та Білорусі нема євроінтеграції, але економічні проблеми так само є.
«Концентація» на внутрішньому ВВП не тільки не допомогла Росії, а й нашкодила, бо відносне падіння рівня життя там за останні роки ще більше ніж у нас.

Однозначно краще з євроінтеграцією та цивілізованим світом, ніж в російській режимній ізоляції.
+
+1
semenvekselberg
semenvekselberg
2 квітня 2020, 3:02
#
Какая ещё режимная изоляция??? Вы далеки от реалий. Италия, например, попросила Россию о помощи в борьбе с коронавирусом, потому что не получила её в полной мере от ЕС. Россия согласилась предоставить эту помощь. Так что на следующем заседании ЕК санкции продлены не будут — Италия их не поддержит.
Кроме того, вас уже несёт по полной: ВВП на душу населения России превышает даже китайский, и в 3.5 раза украинский… ВВП на душу населения Беларусии в 2 раза превышает украинский:
https://countryeconomy.com/gdp/ukraine
+
0
ballistic
ballistic
2 квітня 2020, 3:06
#
Ви наче розумний, а навіть з порівнянням чисел зі своїх джерел демонструєте складності.

За Вашим же посиланням ВВП на душу в Україні впав на 27% (з $3969 в 2013-му році до $3113).
За цей же час ВВП на душу в Росії впав на 41% (з $15953 в 2013-му році до $11289).

Сємьоне, не тупіть! :)
+
+28
Богдан Перчук
Богдан Перчук
2 квітня 2020, 7:49
#
«Италия их не поддержит.» С чего вы взяли? У вас есть источники в правительстве Италии? Какие нарушения, ставшие причиной наложения санкций, Россией исправлены, чтобы можно было их не продлевать? Крым Украине вернули? С Донбасса ушли? Может ЕС помогает но не так аффишировало свою помощь?
+
+1
semenvekselberg
semenvekselberg
2 квітня 2020, 9:10
#
Это просто вопрос дипломатической этики и протокола...
+
+16
Orozco
Orozco
2 квітня 2020, 9:33
#
Дело он говорит, как бы нам это не было неприятно. В Италии катастрофа, ЕС не особо помогает (на то есть причины, но от этого никому не легче). К власти придут праваки, друзья наших северных соседей.
+
+37
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 12:33
#
Orozco
«Дело он говорит»

Иногда надо не только верить всему тому, что пишет semenvekselberg,
но и обращать внимание на другую точку зрения  или обратную сторону медали.

Часть итальянского общества выражает публичное недовольство помощью России, особенно когда вместо гражданских медиков РФ прислала исключительно военных и они всё больше тусуются вокруг военных баз НАТО а не в больницах, где в принципе они должны быть для оказания реальной помощи итальянцам.

Кстати, не забываем, что РФ уже более пяти лет оказывает посильную «гуманитарную помощь» народу Донбасса и как эта «помощь» выходит боком всей стране с названием Украина.


semenvekselberg простительно постоянно дуть в пророссийскую (антиевропейскую и  антиамериканскую) дудочку - ну работа у человека такая, что тут поделать.

Но его читатели должны обращать внимание и на обратную сторону медали...
+
+15
Orozco
Orozco
2 квітня 2020, 12:56
#
Qwerty1999, так вы не меня убеждайте, а итальянцев :) Евроскепсис там был всегда, чем беднее страна, тем больше там разгул правого популизма и изоляционизма. Lega там была уже при власти и они вернутся, просто потому, что действующая власть не справилась. Мало кто будет рационально голосовать в сложившейся у них ситуации. Для меня очевидно, что этот кризис не пройдет бесследно для всего ЕС и чем больше конкретная страна пострадает, тем больше там поднимутся праваки. А уж с ними лидер соседнего государства и договорится и поможет.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 13:13
#
А вот есть такие feedback из Италии, а Лас Стампа не самая последняя газета в Италии.
https://www.themoscowtimes.com/2020/03/26/80-of-russias-coronavirus-aid-to-italy-useless-la-stampa-a69756
https://moderndiplomacy.eu/2020/03/28/russia-aids-italy-in-fight-against-covid-19-why-we-should-be-aware/
К сожалению оригинал проверить не могу.
Гугль запрос: «La Stampa Russin aid»
+
+15
Orozco
Orozco
2 квітня 2020, 13:19
#
Да, этот материал цитировали многие. Слишком большой у этой помощи политический багаж. Но нет такой вещи, как плохой пиар, есть его отсутствие ) Франция и Германия тоже оказывали помощь Италии, просто об этом мало кто знает, а о помощи РФ знают все. Всё это будет использовано на следующих выборах, где Lega будет кричать «Европа нас предала». Большинство итальянцев в это поверят.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 13:23
#
Это из разряда догадок. Настроения в Италии нам реально неизвестны. Может Лига даже проиграть, как допустившая такое развитие эпидемии.
РФ очень пиарит свою помощь и к нам как русскоязычным этого пиара доходит больше.
+
+15
Orozco
Orozco
2 квітня 2020, 13:57
#
Думаю, несложно догадаться, что отношение итальянцев к происходящему можно перевести как «геть» и «ганьба». Lega сейчас в оппозиции, и вину за кризис они уж точно возложат на сменивших их политиков.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 10:03
#
Что блин такое «сосредоточится на внутреннем ВВП»? Кто такую чушь придумал? Не существует такого. 
Хотя я знаю кто придумал, пропагандисты раши такое придумали, в рамках оболванивания неграмотного населения.
Любой экономист скажет, что это чушь-с...
+
0
motoruller
motoruller
1 квітня 2020, 20:53
#
Если бы не коронавирус, МВФ бы не уговорили на такой показатель
точка!
+
+1
Oligarh
Oligarh
1 квітня 2020, 21:36
#
Пора украине становится государством а не придатком. слишком мягкотелые по отношению к мвф.
+
+22
Zelebot
Zelebot
1 квітня 2020, 23:28
#
О да, сейчас мы именно такое гос-во, которое имеет право и возможности качать права у мвф.
+
+29
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 1:27
#
НБУ получил указание (рекомендации) от Совета НБУ включить печатный станок.

Совет Национального банка решил исключить внесенный в 2018 году в Стратегию монетарной политики НБУ запрет на на покупку государственных ценных бумаг и проведение операций, которые могут иметь признаки прямой или косвенной поддержки бюджетных расходов, а также отказаться от установления верхней границы объема госбумаг в портфеле центробанка.
Соответствующие рекомендации от 31 марта глава Совета НБУ Богдан Данилишин опубликовал на своей странице в сети Facebook.
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
2 квітня 2020, 8:57
#
Гарна стаття.
+
+1
litmax
litmax
2 квітня 2020, 10:35
#
Короче, посыл статьи такой: вам нужны деньги МВФ, чтобы во-первых вы и дальше отдавали в срок долги (накопленные для реформ и развития), во-вторых чтобы вы и дальше покупали импортное и не переживали за своё, в-третьих приняли законы, которые обществу нужно продать через экспертов и СМИ как нужные Украине, а на самом деле нужные совету директоров МВФ, в-пятых - оставшиеся деньги продолжат подкармливать коррупцию.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 10:46
#
А какие законы реально нужны обществу?
+
+7
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 14:59
#
1. Презумпция виновности для чиновников
2. Закон об изьятии всего имущества чиновников не подтверждённого доходами
+
0
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 15:10
#
1. Презумпция виновности чиновников в чем? В чем угодно? Т.е. по назначению на должность, «младшего деловода отдела здравохранения мерии Киев» (должность условно, я не разбираюсь в гос. должностях), с з/п 5 300, вы сразу виновны в массовом убийстве, например, или в коррупции в особо крупных размерах?
2. То есть племяннику чиновника волноваться не нужно, он же не чиновник? Жене, родителям, детям тоже?
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 15:39
#
Мне что, нужно было расписать по пунктам ? Речь шла о деньгах для страны, значит и я пишу именно о деньгах.
Презумпция виновности - чиновник обязан доказать чистоту своих (родственников) накоплений, а не правоохранительные органы доказывать, что он не украл. Не доказал - 10 лет тюрьмы без суда.

Проверяются все родственные связи и пременяется такой же механизм - подтверждение доходов
+
0
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 15:46
#
Так я тогда вообще напишу: нужен закон, об минимальной оплате труда 10 000 евро в мес.
Бац, приняли и мы богатая страна.
Так? Или все же нужно как-то больше расписывать? Нет?

По Вашему разъяснению, у меня вопрос, до какого колена родственников писать будем? Вы знаете, что по закону братья и сестры даже не наследники?
Как будет, если чиновник скажет, что с братом не общается и ничего общего не имеет, а на него на самом деле спрячет все имущество? А если я на водителя спрячу? На няню? Да, мало ли на кого?
Вы уверены, что такое будет работать?
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 16:10
#
Вы просите меня расписать всё, до мельчайших деталей. Для этого нужен формат статьи, а не комментария.
Первое и главное - все посылы на действующее законодательство отметаются в мусорник, оно 28 лет писалось так, чтобы ворьё ни за что не отвечало и имело возможность выпрыгнуть из любой ситуации.

Я лучше опишу, как это работает в реальных условиях на практике.

Офицеру антикоррупционной структуры поступает анонимная или открытая (10% от конфискованного получает доноситель) информация, что чиновник Х ездит на новом «Лексусе» (живёт в новом доме, поехал отдыхать в очень дорогой круиз и т.д и т.п), офицер вызывает чиновника и требует объяснить расходы документально, никакой разницы на кого оформлено вообще нет, если чиновнику дали в аренду авто, дом и т.д дальние родственники первой жены, водителя, лруна, значит они должны подтвердить законность доходов на эту трату.
В случае неподтверждения , чиновник автоматом без следствия, прокуров и судов получает 10 лет, все связанные лица объявляются соучастниками и получают 5 лет. Все действия проводятся за сутки в 1 кабинете автоматически.

У Вас останется желание вешать на себя чужую собственность с таким подходом ? Уверен, что нет.
Я описал реальную работу Антикоррупционной комиссии Гонг Конга.
+
+7
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 16:37
#
Это конечно все отлично, но возникают гигантские возможности злоупотребления самих же антикоррупционных чиновников. Кроме того, это требует по сути ухода равенства людей перед законом, а по сути превращает страну в диктатуру и способен это сделать исключительно диктатор, со всеми прелестями диктатуры + это лотерея, диктатор может стать и плохим, тогда антикоррупционные чиновники будут действовать только против избранных. Одним странам повезло на просвещенные диктатуры Сингапуру, Испании, а другим нет Куба, Северная Корея, Венесуэла. 
А вот есть способ сделать тоже, только без диктатуры, нужно заменить слово чиновник, на гражданин Украины. Тогда проверять будут всех и все должны показать соответствие доходов/расходам. И полезно и можно автоматизировать... Да и почему один гражданам Украины можно не платить налоги, а другим нет? 
Только народ против будет, никто карманы выворачивать не хочет.
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 17:13
#
Других вариантов нет. Демократическими методами то, что у нас происходит , уже не остановить. Кстати ввела это самая демократическая страна в мире Англия )), а руководителем Антикоррупционной комиссии является генерал-губернатор Гонг Конга , был по крайней мере, при китайцах не знаю.

Нельзя распространять такое законодательство на всех, потому что тогда действительно наступит полная диктатура. Какое Вы имеете отношение к государственным деньгам ?
Такое законодательство должно применяться только к тем, кто имеет такой доступ. Кто охранит охранителей ? Вечный вопрос. Контроль, проверки внутренней безопасности.
Но то, что это работает - 100%, в Гонг Конге в 1998 была зафиксирован корупция около 90%, т.е наш уровень, за 10 лет они свели её к вменяемым 10. По моему прекрасный показатель.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 18:08
#
NordWind, можно и нужно распространить на всех, потому что коррупция — это воровство денег, которые поступили в казну, а уклонение от уплаты налогов — это тоже воровство, но на этапе до поступления денег в казну.
И то и другое воровство, только одно гос. чиновников, а другое рядовым украинцем.
Кроме просто воровства есть еще криминальные доходы, наркотики, проституция и.т.д., с ними тоже можно и нужно бороться.
Поэтому доходы и расходы должны показывать все и проверять нужно всех.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 15:21
#
NordWind

Это не поможет…

Родители, супруги, дети чиновников будут в нашей стране преуспевающими бизнесменами, а сами чиновники — нищебродами, живущими на средства своих родственников.
Если пропишите в законе, что надо кошмарить жён — все чиновники будут разведены или сожительствовать без регистрации брака.

У нас законов очень много — хороших и разных.
У нас отсутствует неотвратимость наказания за сделанное правонарушение — особенно если правонарушитель госслужащий высокого ранга…
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 15:35
#
Ну это же не 2 закона, а  целая связка. В Гонг Конге работает, в Сингапуре работает. Вопрос был, какие законы нужны, я ответил. Реалистичность их принятия ? 0
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 15:45
#
« Реалистичность их принятия ? 0»

Принять можно всё что угодно, а вот кто их будет соблюдать - с ваших слов не ясно...
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 15:55
#
В наших условиях ? Никто. Все правоохранительные структуры существуют только для грабежа населения и удержания власти олигархией.

Под такие законы создаются новые структуры с ноля, они кстати очень небольшие по численности если сравнивать с обычными. В наших реалиях с такими законами достаточно 50 человек, чтобы за несколкьо лет полностью изменить ситуацию с коррупцией.
Если интересно , советую найти описание антикоррупционной системы Гонг Конга, там всё очень доступно описано.
+
0
NordWind
NordWind
2 квітня 2020, 16:11
#
Я сверху человеку описал конретный механизм как это работает
+
0
SAndreyS
SAndreyS
2 квітня 2020, 15:51
#
Кстати, про сожительствование Qwerty прав. Официально она никто, на ней все имущество, реально женаты. Иди докажи, что спим вместе, можно ведь сказать, что это домработница. Кто запретил домработницам иметь Майбах и виллу на Карибах?
+
+22
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2020, 17:35
#
Если помните один из «слуг народа» арендовал комнату  своей тёщи, а если бы не был официально расписан с женой, то никто бы и не догадался, что это его тёща и парню всё сошло бы с рук.

Но ведь никто не запрещает депутату, начальнику налоговой или таможни арендовать пару комнат в пентхаузе или в 15-ти комнатной вилле у одинокой и молодой миллиардерши - ну будет ей отдавать всю свою зарплату, что получает на госслужбе и в обмен за эти копейки пользоваться её виллой, её автопарком, её охраной и прочими прелестями такой «холостяцкой» жизни. 
И главное, всё законно...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися