Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 квітня 2020, 12:38

Звільнення від плати за оренду на час карантину: як це працює?

Свіжий  антикризовий закон (№540-IX) надає підприємцям право скасувати орендну плату. Як скористатися цією можливістю,  «Мінфіну» розповіла провідний юрист Totum LF Ганна Марунич.

Карантин, як особлива ситуація

Закон доповнює Цивільний кодекс новою нормою, за якою на час карантину наймач може звільнятися від плати за користування майном (відповідно до ч.6 ст.762 ЦК).

Жодних новацій щодо звільнення від плати за користування майном закон не передбачає. До прийняття цього закону відповідно до ч.6 ст.762 ЦК наймач звільнявся від плати за користування майном за весь час, протягом якого не міг ним користуватись через обставини, за які він не відповідає.

Карантин, очевидно, — обставина, яка перебуває поза волею орендаря. Водночас з неможливістю використовувати орендоване майно не все так однозначно.

Відповідно до існуючої судової практики неможливість використання майна включає в себе неможливість бути допущеним до приміщення, знаходитись у ньому, зберігати у приміщенні речі тощо. Вичерпного переліку таких обставин не існує.

11 березня Кабмін своєю постановою заборонив роботу деяких видів діяльності. Якщо майно використовувалось саме для такої діяльності, то це підстава для звільнення від орендної плати.

За офіси і склади оренду потрібно платити

Кабмін заборонив підприємницьку діяльність, яка передбачає приймання відвідувачів. Окремо прописано діяльність, яка дозволяється на час карантину.

Таким чином, суб’єкти господарювання, які орендують приміщення для роботи, яка не заборонена, наприклад, під офіси, складські приміщення тощо не звільняються від оренди. Теж саме стосується оренди житла.

Читайте також: Якими стануть ресторани після карантину

Якщо в договорі оренди не конкретизовано мету користування майном, або передбачено декілька способів користування ним (наприклад, для провадження господарської діяльності і для зберігання товару), а також, якщо орендоване майно продовжує використовуватись під час карантину, то питання звільнення від плати дискусійне.

Порядок дій орендаря

Орендар має письмово звернутися до орендодавця з обгрунтуванням причин звільнення від плати за користування майном та зазначенням орієнтовного строку такого звільнення (до закінчення дії обмежувальних заходів).

Таке звернення краще надіслати навіть у тому випадку, якщо з публічних джерел інформації стало відомо про відмову орендодавця нараховувати плату за користування майном на час карантину.

Якщо арендодавець не згодний

Якщо орендодавець не бажатиме йти на поступки, він може діяти наступним чином:

  • пред’явити вимогу про стягнення заборгованості за період карантину з урахуванням пені, якщо це передбачено договором оренди, 3% річних та індексу інфляції;
  • направити повідомлення про односторонню відмову від договору оренди;
  • звернутись до суду з позовом про розірвання договору оренди.

В таких випадках захист прав орендаря залежить від обставин справи. Хоча загалом у разі звільнення від плати за користування майном орендодавець не має права стягувати штрафні санкції та розривати договір.

Читайте також: Карантин не є підставою для звільнення — пояснення адвоката

Проте, якщо договір оренди укладений у період карантину, то орендар буде зобов’язаний сплачувати плату за весь період строку дії договору, якщо прямо не прописано інше. Адже орендар вже знає про існуючі обмеження.

Коментарі - 5

+
+29
mary27
mary27
8 квітня 2020, 13:47
#
Кажется, в такой ситуации арендатор просто будет выброшен пинком под зад.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
8 квітня 2020, 14:32
#
Та да. Для кого написали статью - не понятно...
+
0
iuriivladimirov
iuriivladimirov
9 квітня 2020, 12:11
#
Первая адекватная статья про аренду за время карантина.
А то многие уже решили, что форс-мажор-это «всем кому я должен- прощаю» или «долги отдают только трУсы».
Все нормальные арендаторы с арендодателями уже договорились. А упоротые с двух сторон-до сих пор живут в домике: одни не замечают карантина и требуют 100% аренды, другие (например аптеки), у которых рост очень нормальный-просят скидок на аренду под шумок карантина.
+
+8
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
10 квітня 2020, 13:28
#
Не без этого. По принципу «я шо *** платить, когда тут все скулят, что денег нет».
+
0
KorenchukD
KorenchukD
12 квітня 2020, 22:56
#
Арендую магазинчик на одном из рынков Киева, пришли платежки 50% от реальной суммы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися