Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 грудня 2020, 15:16

Amazon купить країну та інші прогнози Saxo Bank на 2021 рік

Щороку Saxo Bank готує «шокуючі прогнози» для світової економіки. Вони складаються з малоймовірних подій, які тим не меньше можуть вплинути на фінансові ринки.

Наприклад, минулого року, Saxo Bank спрогнозував, що долар сильно ослабне, а акції вартості залишать далеко позаду акції зростання (наприклад, Facebook, Amazon, Netflix та Google). Про те, що прогнозують банкіри на наступний рік розповів РБК. «Мінфін» наводить скорочену публікацію.

Amazon «купить» Кіпр

Через зростаючу неприязнь чиновників, Amazon переносить свою європейську штаб-квартиру на Кіпр і буквально «купує політичну владу на всіх рівнях» у цій країні. Кіпр сподівається, що податки корпорації дозволять їй знизити відношення боргу до ВВП, що становить майже 100%. Amazon допоможе Кіпру «переписати» його податковий кодекс за зразком ірландського, тільки з ще більш низькими ставками податку на прибуток та інших податків.

Однак європейські регулятори змусять Amazon змінити методи роботи. Кіпру доведеться привести своє податкове законодавство у відповідність до вимог ЄС.

У свою чергу, США та інші країни у 2021 році підуть в наступ на монополії, які, як їм здається, стали занадто могутніми і платять занадто мало податків.

Німеччина заплатить за Францію

Незважаючи на заходи стимулювання та програму держгарантій, Франції не вдається уникнути хвилі банкрутств. Відбувається розпродаж акцій найбільших французьких банків. Чистий прибуток падає, а кредитування посилюється. За прогнозом Saxo, Франція звернеться за допомогою до Німеччини, щоб ЄЦБ надрукував достатньо євро для масового викупу боргів французької банківської системи і запобіг системному обвалу.

У найближчі роки Франція опиниться в числі країн ЄС з найвищим борговим навантаженням. Очікується, що у 2021 році її державний борг перевищить 120% ВВП.

Блокчейн знищить фейкові новини

У 2021 році загроза поширення дезінформації та підрив довіри до ЗМІ досягають критичного рівня. Великі видання та соцмережі приймають нові заходи, використовуючи можливості блокчейна. Технологія об'єднує весь існуючий новинний контент і дозволяє перевіряти як зміст, так і джерело новин. Блокчейн робить будь-яку зміна контенту видимою для всіх.

Twitter та Facebook багато інвестують в розробку цієї технології. Альтернативні новинні сайти, дезінформація про пандемію, помилкові докази підтасовувань на виборах — все це відразу зникне з їх платформ.

Китайська цифрова валюта

Китай випускає «Цифровий засіб електронних платежів» (DCEP) — цифрову версію юаня на блокчейні. Це наступний крок Народного банку Китаю у цифровізації фінансів країни після того, як у 2019 році 80% всіх платежів тут проводилися через WeChat Pay та AliPay.

Читайте також: Джек Ма: цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи

Іноземцям надається повний доступ до ринків капіталу Китаю. Стабільність китайської валюти і прозорість блокчейна усунуть ризик відтоку капіталу з країни.

Цифровий юань буде вважатися «незабезпеченою валютою», але влада Китаю оцінить це як плюс.

Термоядерна технологія

У 2021 році починається комерційне використання ядерного синтезу. Проект реактора SPARC, схвалений у 2020 році в Массачусетському технологічному інституті, вдосконалюється завдяки технології штучного інтелекту.

Штучний інтелект усуне брак води і їжі в світі, завдяки опрісненню морської води і вертикальному сільському господарству. Світ чекає час дешевого транспорту, загальної роботизації та автоматизації. Нинішня молодь стане останнім поколінням, якому доводиться працювати, щоб забезпечувати себе. Енергія ядерного синтезу зробить країни незалежними в продовольстві і енергетиці. Настане найсерйозніше в історії підвищення рівня життя.

Запустіння мегаполісів

Усунення зайвих робочих місць і перехід на роботу з дому призводить до нульової завантаженості міських офісів. Впадуть ціни на комерційну нерухомість, в тому числі і на площі, зайняті магазинами і ресторанами, які раніше обслуговували офісних працівників.

Введення безумовного базового доходу змінить ставлення до ролі роботи в житті. Молодь залишається жити там, де виросли. Професіонали і малокваліфіковані працівники в мегаполісах звільняються, падає пропозиція на ринку праці. Люди починають займатися ремеслами і мистецтвом, інтерес до яких, через розвиток технологій, серйозно знижувався в попередні роки.

Фонд цивільних технологій

Пандемія COVID-19 сильно прискорила зміни соціуму під впливом високих технологій і принципів вільного ринку. Все більше людей через автоматизацію процесів втрачають роботу.

Створюється Фонд цивільних технологій. Кожна людина отримує частку його капітальних активів. Додаткові частки видаються людям, які втратили роботу через розвиток технологій. Політика «дивіденду на технічний прогрес» знижує економічні та соціальні труднощі. Вона вивільняє величезну підприємницьку енергію на індивідуальному та суспільному рівнях.

Вакцинація від COVID-19 зруйнує бізнеси

Пандемія COVID-19 різко посилила накопичення боргового навантаження в світовій економіці. Дохідності державних і надійних корпоративних облігацій знаходяться на історичних мінімумах, змушуючи інвесторів переходити на ризикові активи.

Читайте також: У Goldman Sachs розповіли, коли почнеться вакцинація від covid-19

З'ясовується, що під час пандемії економіка була перестимульована, і після вакцинації вона дуже скоро перегрівається. Зростає інфляція, а безробіття швидко падає. ФРС США дозволяє дохідностям довгих казначейських паперів піти вгору, потягнувши за собою і більш ризикові облігації.

Кількість дефолтів за корпоративними паперами піднімається до багаторічного максимуму. Першими впадуть навантажені найбільшими боргами компанії в секторі офлайнової роздрібної торгівлі.

Попит на срібло

Ослаблення долара США і негативні реальні дохідності 2021 року є сприятливими для срібла як матеріального актива.

Найбільше ціни на срібло тягне вгору швидко зростаючий попит на його промислове застосування. У 2021 році починається реальна нестача цього дорогоцінного металу на ринку. Оскільки він використовується в створенні сонячних батарей, курс Джо Байдена на розвиток «зеленої» енергетики опиняється під загрозою. Це також є негативним для «Європейської зеленої угоди», програми Китаю з досягнення вуглецевої нейтральності до 2060 року та інших ініціатив.

Читайте також: Як інвестувати в срібло: 4 доступних способи

Через те, що більше половини видобутого срібла являє собою побічний продукт видобутку цинку, виробникам важко задовольнити надлишковий попит.

Злет економік, що розвиваються

У 2021 році стає зрозуміло, що країни з прикордонною та економікою, що розвивається, серйозно недооцінювалися. Впровадження технологій тут краще підвищує продуктивність праці, ніж в розвинених країнах.

Супутниковий Wi-Fi обрушить ціни на послуги зв'язку і підвищить швидкість обміну даними. Першою тут буде Starlink від SpaceX — компанія буде мати в своєму розпорядженні 1500 супутників до кінця 2021 року. Продовжиться революція фінтеха і електронних банківських систем, яка дасть мільярдам людей доступ до цифрової економіки.

Читайте також: Літаючі машини і новітня медицина: як заробляти на проривних технологіях

Розвиток безпілотників зробить революцію в доставці, знизивши витрати на життя вдалині від великих міст. Безпілотні технології разом з автоматизацією підвищать продуктивність праці в сільському господарстві у всьому світі.

Коментарі - 7

+
+10
lauderdale
lauderdale
9 грудня 2020, 16:24
#
Неплохой обзор
+
+130
Wless
Wless
9 грудня 2020, 20:32
#
Да захватывает дух статья. Но это тама, тута будет так «а давайте повысим тарифы».
+
+41
yarg
yarg
10 грудня 2020, 0:55
#
Нет. тута будет
«автоматизация избавит мир от необходимости нанимать работников и толпы пьяных бездельников заполонят города».
+
0
vasiliskpb1
vasiliskpb1
10 грудня 2020, 14:12
#
Цікавий обзор ... а що в ньому досить цікаво це підняття срібла, про яке останнім часом всі пишуть. А як на рахунок золота по відношенню до срібла.
+
0
Oleh Khodor
Oleh Khodor
10 грудня 2020, 15:33
#
Пункт
>>Термоядерная технология
це точно про 2021 рік?))
той реактор тільки в 2035 планують почати використовувати
+
+9
Anjey2410
Anjey2410
11 грудня 2020, 22:34
#
Введение безусловного базового дохода изменит отношение к роли работы в жизни. ........ А у нас уже это есть! Огромное количество молодых пенсионеров силовиков. Каждый месяц получают базовый доход. Называется пенсия. Не большая. Тысяч до 15, но помогает им заниматься своим делом. Рыбалкой, саунами и прочими видами искусства.
+
0
yarg
yarg
12 грудня 2020, 19:52
#
Ну не так чтобы молодых - лет с 45.. и не так чтобы огромное количество - пара десятков тысяч....
Кстати - этот путь для всех открыт. всего-то 20 лет в тюремной охране - и вот вам ваша вожделенная пенсия. ну правда не 15 тысяч , а тысяч 8.. но хорошо же. Там постоянно люди требуются
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися