Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2020, 14:40

Літаючі машини і новітня медицина: як заробляти на проривних технологіях

За результатами торгів у середу, 4 листопада, акції біофармацевтичної корпорації Biogen злетіли на 43,97%. Ажіотаж на ринку викликало повідомлення про те, що офіційні органи визнали прорив компанії в лікуванні Альцгеймера.

Проривні продукти і технології завжди «вистрілювали» таким чином. Тож, «Мінфін» вирішив подивитись, хто готується до нового технологічного стрибка і чиї акції вже у найближчі роки можуть різко подорожчати.  

Літаючі машини і штучне м'ясо

Науковці та інженери працюють над величезною кількістю технологій, які здатні докорінно змінити наше життя. Приміром, на днях компанія Hyundai Motor заявила, що планує вже в 2028 році випустити свій літаючий автомобіль. За словами голови підрозділу Hyundai з міської повітряної промисловості Джайвона Шина, корпорація працює над моделями, що перевозитимуть 5-6 людей в мегаполісах і більшими літаючими авто для міжміського сполучення.

Але Hyundai планує зайти на ринок, коли вже з’явиться розвинена інфраструктура, а люди звикнуть до нового виду транспорту. Конкуренти ж корейського автогіганта - авіагіганти Airbus та Boeing готуються презентувати свої  летаючі моделі вже у 2023 році. Натомість Hyundai зараз працює над тим, аби знизити вартість літаючих машин та зробити їх тихішими.

 Джайвон Шин переконаний, що автомобільні корпорації мають перевагу, адже звикли працювати в масовому сегменті.

Альтернативний напрям, яким ідуть автокомпанії – розробка автопілотів для наземного транспорту. Найактивніше просуває цю технологію Tesla, яка вже випробовує технологію на дорогах. Працюють в цьому напрямі і традиційні автовиробники, а в ряді країн, зокрема в ОАЄ і Китаї в тестовому режимі працюють безпілотні таксі. Компанія ж, яка першою зробить безпілотні автомобілі справді масовими, може розраховувати на значний ріст продажів.

Перспективний також ряд інших технологій, зокрема, з розробки штучного інтелекту, робототехніки, зеленої енергетики, біотехнологій, освоєння космосу та супутникового інтернету, очистки води тощо. Серед компаній, які нещодавно успішно провели IPO, навіть виробник штучного м’яса Beyond Meat.

Один з яскравих прикладів швидкого росту ціни компанії завдяки науковим новаціям – показники фармакологічної корпорації Biogen. На цьому тижні стало відомо, що компанія отримала схвалення на використання експериментальних ліків для боротьби з хворобою Альцгеймера. Ці препарати можуть стати революційними, адже наразі є засоби, які лише полегшують перебіг хвороби, а зараз мова йде саме про лікування. На цьому повідомленні акції корпорації за один день злетіли на 44%.

Не дивно, що наукові розробки привертають увагу інвесторів. Адже вдалі успішні технології забезпечують прибутки впродовж років. Подібні приклади історія вже знає.

1979 рік: плеєр Walkman

Заснована у 1946 році Sony має у своїй історії цілий ряд здобутків. Японська корпорація розробила перший у світі транзисторний телевізор, побутовий відеомагнітофон та компакт-диски, а також здійснила революцію у ігровій індустрії завдяки PlayStation, випускала успішні мобільні телефони та навіть стала однією з найбільших у світі звукозаписуючих та медіа-компаній.

Серед революційних розробок Sony – перший у світі портативний аудіоплеєр Walkman. Його назва в багатьох країнах навіть стала загальною для плеєрів. У 1979 році розпочались продажі плеєра у Японії, а з початку 1980 – у світі. Модель виявилась настільки вдалою, що у різних варіаціях випускалась більше 20 років, а аудіотехніку під брендом Walkman корпорація продає досі.

В грудні 1979 року одна акція Sony коштувала $3,71, а коли плеєри набрали світову популярність в середині 1980 року — перевищили $10, а в деякі періоди підіймались і до $12. Тобто інвестори, які побачили новинку в японському магазині і повірили в її перспективи, могли перетворити кожну тисячу доларів на $2-3 тис. вже за 5-6 місяців.

Своїх історичних максимумів акції Sony досягли напередодні кризи доткомів у 2000 році, коли торгувались дорожче $155, але не зуміли втриматись на вершині і зараз коштують близько $83. Таким чином, навіть якщо не враховувати дивіденди, які регулярно виплачує Sony, її акції після 1979 року зробили б інвесторів багатшими у 22 рази.

2007 рік: онлайн-кінотеатр Netflix

Станом на 2007 рік Netflix була лідером на ринку США з доставки DVD-дисків поштою. В каталозі компанії було 100 тис. фільмів і телешоу, а клієнти щоденно  робили до 1 млн замовлень.

Але компанія вчасно відчула нові напрямки розвитку: успіх YouTube наштовхнув на ідею запустити свій сервіс потокового відео. Онлайн-кінотеатр з’явився у 2007 році. І спершу в ньому мало хто міг розгледіти примару грандіозного успіху. В кінотеатрі була лише тисяча фільмів, тобто 1% від того, що Netflix пропонував на DVD.

Але перевагою Netflix в той час стала розробка ефективного алгоритму рекомендацій фільмів. Більшість сервісів теж надають рекомендації, але працюють вони приблизно за таким принципом: якщо відвідувач подивився «Міцний горішок», значить йому треба порекомендувати «Міцний горішок 2».

 Netflix змогла «залізти у голову» клієнтам, щоб підібрати кращі варіанти. Значною мірою їм це і вдалося – система рекомендацій сайту вважається кращою у світі.

Розвиток онлайн-кінотеатру не був вибуховим. Сервіс поступово збільшував аудиторію, доставка DVD поступово йшла на спад. Наприкінці 2007 р. одна акція Netflix коштувала $3,8 і за рік подорожчала до $4,27, тобто на 12%. Однак ті, хто повірив у онлайн-кінотеатр на початку і не втрачав своєї віри, зрештою були винагороджені за терпіння. За 10 років після запуску сервісу акції компанії торгувались вже в 50 разів дорожче. Зараз одна акція коштує $481, а це в 126,5 разів більше, ніж у 2007 році.

2007 рік: перший iPhone

На початку 2007 року Apple вже почала забувати про важкі 90-ті. Разом зі Стівом Джобсом до компанії повернулись слава та успіхи 80-х. Спершу хітом став новий комп’ютер iMac, а згодом — плеєр iPod. Та головний прорив корпорація саме готувалась зробити.

У червні 2007 року в продажу з’явився сенсорний телефон iPhone. У 2007 році далеко не всі повірили, що користувачі захочуть натискати на екран пальцями. «iPhone ніколи не завоює значну частку ринку. Без шансів. Це 500-доларовий гаджет, що продається за контрактом. У бізнес-сегменті ніхто не купить смартфон за 500 доларів без фізичної клавіатури, коли на ринку є дешевий Motorola Q з Windows Mobile на борту», — запевняв тогочасний виконавчий директор Microsoft Стів Балмер.

Переоціненим смартфон від Apple назвав віце-президент BlackBerry Джим Балзілі, а в Nokia зверхньо заявляли, що поява iPhone не вплине на їхню стратегію розвитку.

Інвестори ж, які повірили у світле майбутнє нового смартфону, зуміли непогано заробити. Зараз Apple – одна з найбільших публічних компаній світу з капіталізацією в майже $2 трлд. В порівняні з 2007 роком, акції корпорації коштують у 37 разів дорожче.

2008 рік: операційна система Android

На момент випуску нової операційної системи Google вже стала однією з найбільших технологічних корпорацій світу. Основним джерелом доходів була пошукова система, а також успішно працювали поштовий сервіс Gmail і карти Google Maps. Корпорація  могла собі дозволити купити відеохостинг YouTube за астрономічні на той час $1,65 млрд.

Android розроблявся як операційна система для смартфонів. iPhone вже продемонстрував свою успішність і Google відкривала дорогу на ринок смартфонів численним конкурентам Apple.

Android став відкритою платформою. Гнучкість стала основою популярності операційної системи, яка зараз працює на 80% смартфонів світу. Крім смартфонів, Android використовується на планшетах, електронних годинниках, телевізорах, ноутбуках, проекторах, автомобільних системах та в іншій техніці.

Успіх операційної системи закріпив лідерство Google на ринку пошукових систем, адже люди все більше користувались мобільним інтернетом. Крім цього, Android допомагає просувати всі інші сервіси компанії: пошту, карти, систему оплати, продаж музики та відео, відео-чат тощо.

Це відображається і на фінансових показниках корпорації. Восени 2008 року, коли з’явився перший смартфон з Android, акція компанії коштувала близько $170, а зараз — в 9 разів дорожче. Це дозволяє Google входити до переліку компаній з капіталізацією понад $1 трлн.

Відставання і випередження часу

Нові розробки не означають автоматичного успіху корпорацій. Часто технологічні гіганти намагаються наздогнати конкурентів, які вже випередили їх. Так, Microsoft запустила у 2010 році операційну систему Windows Phone 7 і навіть купила Nokia для її просування. Hewlett-Packard виготовляла свої планшети з власною операційною системою. Amazon намагався вийти на ринок смартфонів.

Інколи ж інженери та футуристи просто не вгадують настрої клієнтів або випереджають час. Так, Samsung зробив ставку на смартфон із екраном, що розкривається і перетворюється на планшет. Однак дорогий і габаритний телефон став лише нішевим продуктом.

Також свого часу Google спробував зробити революцію в гаджетах, випустивши Google Glass. Окуляри коштували $1500 і в прямому сенсі стали посміховищем – користувачі скаржились, що стають жертвами дотепів перехожих. Зрештою, вже за 2 роки після запуску Google зняла окуляри з виробництва. Корпорація не забула про футуристичні мрії і цього року випустила у продаж нову версію окулярів. Зараз вони позиціонуються як технологія, потрібна на виробництвах для допомоги працівникам.

Тож для того, щоб вдало вкладати гроші у перспективні технології, інвесторам слід розуміти потенціал змін не гірше, ніж інженерам корпорацій. Хоча і ті, й інші інколи помиляються.

Олексій Писарев

Коментарі - 6

+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
6 листопада 2020, 16:17
#
Единственная проблема, что из 10 стартапов, в которые инвестируют, взлетает только один - это золотое правило инвестора в стартапы. Так что они распределяют таким образом риски и инвестиции, что бы один перекрыл потерю остальных!
+
+30
sadbuttrue
sadbuttrue
7 листопада 2020, 23:10
#
Гарна стаття. Єдине що, задумався про зміни в нашому законодавстві які дозволяють в примусовому порядку викуповувати акціі міноритаріів. І сенс в інвестиціях, якщо іх можуть забрати великі риби, або «розмити» кількість акцій та долі участі через додаткову емісію.
+
0
игорь панков
игорь панков
8 листопада 2020, 22:40
#
На сони уже полностью остановился этот бред читать. Те, кто взял акции в 79 уже давно скинули их баранам, кто в нулевые иллюзии о богатстве строил. Все эти акции обычная пирамида.
+
0
Pablito
Pablito
9 листопада 2020, 10:36
#
Статья то хорошая, но как это делать из нашего украинского захолустья обычным гражданам?
+
+43
Олексій Писарев
Олексій Писарев
9 листопада 2020, 11:23
#
Зараз готуємо серію публікацій, де детально розберемі всі моменти інвестицій за кордон. Коли буде перша стаття додам і сюди посилання.
+
+45
Олексій Писарев
Олексій Писарев
10 листопада 2020, 15:36
#
Опублікували першу статтю про всі особливості інвестицй в акції. Тут про брокерів і їхні комісії.
https://minfin.com.ua/ua/invest/articles/yak-obrati-brokera-schob-kupiti-akciyi-za-kordonom/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися