Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 серпня 2020, 7:40

Як інвестувати в срібло: 4 доступні способи

Ралі по золоту в 2020 р привернуло увагу широкого кола інвесторів. Однак є ще один метал, який дорожчає навіть активніше за золото - срібло. З початку року котирування металу виросли на 55%, в той час як золото додало трохи більше 31%. В абсолютних значеннях срібло торгується за цінами вище $ 27 за унцію, що є максимумом за останні 7 років.

«Мінфін» розбирався, як в Україні можна інвестувати в срібло, як змінюється його вартість та чого чекати далі.

Чому срібло дорожчає швидше за золото

Причини дорожчання золота і срібла однакові. Світові центробанки активно друкують гроші, заливають ринки ліквідністю і нарощують свої баланси. Особливо активно діє ФРС США. Це підігріває інфляцію, працює на знецінення валют і підсилює побоювання інвесторів з приводу здоров'я фінансової системи. Вони починають шукати захисту від знецінення валют, тікаючи у вкладення в сировину і метали.

Збереження загрози коронавирусу додатково підсилює попит на захисні активи. Донедавна до них належали і держоблігації США та інших розвинених країн. Однак рекордно низький рівень доларових процентних ставок призвів до того, що боргові інструменти вже не гарантують захисту від інфляції. Відтак зростає попит на дорогоцінні метали — традиційні інструменти для заощадження вартості, серед яких авторитетно визнаним є золото.

Додатковим драйвером для цін на метали стало знецінення долара США. Падіння індексу долара США DXY прискорилося з початку червня. І на цьому тижні інструмент в черговий раз переписав локальні мінімуми. Індикатор перебуває на мінімальному рівні за останні 2 роки.

Індекс долара США

Але чому срібло дорожчає швидше за золото? Випереджальна динаміка «золота для бідних» пов'язана з двома основними причинами. По-перше, більш низька база. У попередні роки ціни на метал плавно знижувалися. Співвідношення цін золото/срібло до кінця 2019 року було близько до максимумів за 25 років.

Дані: БКС Брокер

По-друге, обсяг ринку срібла значно менше. У 2019 року обсяг річних поставок золота майже в 5 разів перевищував обсяги поставок срібла. Через меншу ліквідність ціни на срібло в цьому році виявилися більш нестабільними.

У період березневих розпродажів ціни на срібло впали більш ніж на 30%, в той час як золото подешевшало лише на 11%. Коли ринки стали відновлюватися, срібло показало більш істотний процентний приріст.

Дані: БКС Брокер

Суттєво різниться і структура попиту на золото і срібло. Якщо ціни на золото в основному формує попит з боку інвесторів, то споживання срібла більш ніж на половину формується з боку промисловості: електроніки, медицини та інших секторів. У міру відновлення економічної діяльності ціни на золото можуть скоректуватися через зростання ризик-апетиту. А от ціни на срібло, навпаки, можуть отримати додаткову підтримку.

Дані: БКС Брокер

Значним залишається попит на срібло і для виготовлення прикрас. Ювелірна галузь постраждала від коронакризи, адже знизились доходи покупців. Водночас, за оцінками консалтингової компанії Metals Focus, виробництво золотих прикрас на кінець року зменшиться на 25%, а срібних лише на 7%. Бо покупці почали надавати перевагу дешевшим виробам. 

Попит на дорогоцінні метали в Україні, за словами радника голови правління Мегабанку Андрія Львова, цього року зріс приблизно у 3 рази.

У місцевих інвесторів є декілька варіантів вкласти гроші в срібло. 

Срібні злитки

Порівняно із золотом,  перелік банків, які пропонують на продаж срібні злитки, менший.  Купити їх можна, зокрема, в Приватбанку, РВС Банку, Банку Січ, Індустріалбанку та Мегабанку. Ці ж самі фінустанови готові і викуповувати злитки у своїх клієнтів.

Як правило, чим більша вага злитка, тим дешевше обійдеться кожен грам металу. Ця різниця залежатиме від банку і від розміру злитку. Але якщо взяти злитки 100 г і 1 кг, то у легшому грам коштуватиме приблизно на 10% дорожче.

Слід враховувати і спред – різницю між вартістю продажу і купівлі металу. Спред на кілограмовому злитку складатиме щонайменше 15%. А от, наприклад, у Приватбанку – 43%. Для легших злитків спред більший: від 20 до 50%.

Ціна купівлі і продажу срібних злитків в українських банках

Банк Ціна купівлі злитка, за 100 г / 1 кг (грн.) Ціна продажу злитка, за 100 г / 1 кг (грн.) Спред, за 100 г / 1 кг
Приватбанк 1465/15100 2940/26300 50%/43%
РВС Банк 2200/22000 3200/26000 31%/15%
Банк Січ 2250/21500 2800/25600 20%/16%
Індустріалбанк 2210/22100 2850/26000 22%/15%
Мегабанк немає/22000 немає/26000 немає/15%

Окрім можливості втратити на спреді, при купівлі срібних злитків варто враховувати труднощі із їхнім зберіганням.

Наприклад, якщо інвестувати в злитки 1 млн. грн., то десь доведеться прилаштувати більше 38 кг металу. Із золотом таких проблем не буде: його на мільйон вдасться купити орієнтовно 560 г, які легко помістяться у тій таки банківській комірці.

Ще один недолік фізичного срібла, в порівнянні із золотом, – відсутність спеціальних депозитів. Як розповідав «Мінфін», золото можна розмістити зі ставкою до 1,5-3% річних. Для срібла таких пропозицій немає. Лише у Банку Січ повідомили, що планують створити срібний депозит у майбутньому. Водночас, переконаний Андрій Львов, якщо такі депозити і з’являться, то розміщувати фізичне срібло на них не вдасться: клієнт купуватиме «віртуальний» злиток.

Проблема з розміщенням фізичного срібла на депозиті у його масі і обсягу. Комусь доведеться носити кілограми металу і десь їх зберігати.

Інвестиційні монети

Альтернатива злиткам – інвестиційні монети. Нацбанк чеканить срібну монету «Архістратиг Михаїл» вагою 1 унція. Купити її можна безпосередньо в НБУ, а також в Ощадбанку та Укргазбанку.

В момент написання статті ця монета у НБУ коштувала 1078 грн. Тобто вартість 1 г металу у ній – 34,6 грн., а це суттєво більше ніж у злитках, що продають банки.

У інвесторів є можливість продати монету Нацбанку. Але викупить її НБУ лише за 744 грн. Тобто спред становить близько 31%.

Читайте також: Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

Є можливість в Україні купити інвестиційні монети і інших країн. Водночас, варто зважати на націнку продавця. Наприклад, американський «Орел» вагою 1 унція коштує близько 1300 грн. Тож ця монета може зацікавити колекціонерів, але в жодному разі не інвесторів у сам метал.

Срібні ETF

Альтернативний спосіб інвестицій у благородний метал – вкладення у «срібні» ETF. Це інвестиційні фонди, які вкладають гроші у певні активи, в даному випадку у срібло. Інвестор же купує на фондовому ринку акції цього фонду. Якщо дорожчає метал, зростає і вартість ETF.

Принцип інвестицій у ETF — той самий, що й в акції компаній на фондовому ринку: треба відкрити рахунок у брокера, переказати на нього гроші і можна починати торгувати.

Головна перевага інвестицій у ETF, в порівнянні з фізичним сріблом, - відсутність проблем зі збереженням, а також значного спреду. Звісно, є брокерські комісії, але вони суттєво нижчі за націнки банків.

Наприклад, компанія Interactive Brokers дозволяє інвестувати у ETF взагалі без комісії, хоча встановлює плату у $10 на місяць за обслуговування рахунку. У Exante плати за обслуговування немає, а за кожну операцію (як купівлю, так і продаж активів) потрібно платити $0,02. Тариф Фрідом Фінанс Україна за кожну операцію становить 0,09% від її суми, але не менше 10 грн.

Є комісія і самого ETF, однак, як правило, вона не суттєва. Щоб зрозуміти, скільки собі залишає фонд, розглянемо його реальну дохідність.

Читайте також: Як заробити на золоті, не купуючи злитки

Для прикладу візьмемо «срібний» ETF iShares Silver Trust. З початку року вартість його акцій зросла на 53,86%, а срібло за цей самий період подорожчало на 55,02%. Ось ця різниця в дохідності і є комісія фонду. Іншими словами, купивши срібло на $1000 за ціною світового ринку на початку року, зараз ви заробили б $550,2. Та ж сама операція через фонд принесла б на $11,6 менше.

Видобувні компанії

Ще один альтернативний спосіб інвестувати у срібло – купити акції компаній, що займаються його видобутком. Звісно, вартість їх акцій залежить не лише від ціни на сам метал, але й від ефективності управління, розвитку технологій, пошуку і розробки надр тощо. До того ж окрім срібла такі компанії, як правило, видобувають й інші метали.

Поглянемо, скільки можна було заробити, інвестуючи в такі компанії. Акції Wheaton Precious Metals з початку року зросли на 77,6%, тобто показали кращу дохідність, ніж сам метал. Натомість інші «срібні» гіганти Pan American Silver та MAG Silver Corp росли на так стрімко: на 47,3 та 40,8% відповідно.

Інвестори, які бояться помилитись у виборі і купити акції, які дешевшають, можуть звернути увагу на ETF, що інвестують у видобувні компанії. Завдяки більшій вибірці вони диверсифікують свої ризики. Приклад такого фонду Global X Silver Miners. З початку року його акції подорожчали на 47,2%.

Читайте також: Кожен четвертий читач «Мінфіну» готовий інвестувати в золото — опитування

Незважаючи на значну дохідність, акції та ETF не підійдуть тим, хто хотів би потримати куплений злиток в руках, а не лише спостерігати за цифрами на екрані свого комп’ютера чи смартфона.

Ще одна проблема інвестицій у «срібні» акції та ETF – низька популярність фондового ринку в Україні. Реєструватися ж у брокера заради того, щоб купити метал, навряд чи хтось буде. Тому цей варіант підходе радше тим, хто вже вкладає гроші у акції або планує почати це. Срібло ж для таких інвесторів може стати варіантом диверсифікації.

Чого чекати далі

В умовах подальшого стимулювання ключових економік світу експерти очікують на зростання ціни дорогоцінних металів.

На думку керуючого фондами дорогоцінних металів в Jupiter Asset Management Неда Нейлор-Ліланда, темпи подорожчання срібла цього року і надалі випереджатимуть подорожчання золота. На користь цих очікувань грає співвідношення вартості золота і срібла. Зараз жовтий метал коштує в 72 рази дорожче. А ось у 2011 р. різниця була лише у 32 рази.

Разом з тим, наголошують в Morgan Stanley, подальше подорожчання срібла значною мірою залежатиме від зростання його використання у промисловості. Тому економічний спад може завдати удару і по позиціях металу.

Читайте також: Фонд мільярдера Рея Даліо інвестував в золото майже $0,5 мільярда

Але дорогоцінні метали не варто розцінювати як інструмент заробітку. Це традиційний спосіб захистити кошти та диверсифікувати ризики. Тому, як правило, вони радять тримати в золоті чи сріблі до 10% свого інвестиційного портфелю.

Олексій Писарев

Коментарі - 28

+
+75
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 9:01
#
Особенно повеселил график «Индекс золота США» - АА-ХА-ХА.
Нужно быть фееричным кретином, что=бы с такими спрЭдами ломиться за металлом в банки при достаточном предложении на рынке ниже стоимости лома в виде б/у столового серебра, монет и тп.
+
+25
sergiy2001
sergiy2001
21 серпня 2020, 11:52
#
Ниже стоимости лома?... Я что-то такого не заметил. Наоборот еще и пытаются накинуть за типа антиквариат
+
+30
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 15:45
#
Посмотрите по аукционам - куча предложений ниже цены лома - у всех разные причины для спешки - работы в стране нет, а кушать хоца, кто-то драпает из страны и не хочет серебряным подносом отбиваться от пограничников, как Ося Бендер в известном фильме), а у кого-то после пленок Деркача еще теплится удивительное желание заплатить за коммуналку.)
+
0
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 15:57
#
В течении минуты нашел пример
https://skylots.org/6567213907/LOJKI+STOLOVYE+12+SHT+SEREBRO
Путем несложных вычислений в лоте грамм чистого серебра 19.48гр.
когда биржевая стоимость на данный момент - 23.08гр. за грамм.
+
+15
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 16:13
#
И это в период коррекции цен на драгметаллы из-за мухлежа америкосов со своим индексом доллара — это им ненадолго поможет.
У них шо — безработных меньше стало?, или им как-то удалось нагнуть Китай? Где успехи?? Оснований для роста индекса$ нет никаких. Всего-лишь на заседании фрс кто-то пукнул, что ограничивать доходность долговых облигаций нет особого смысла и заметьте — в этом направлении не принято никакого решения. Плюс не пожалели несколько тонн золота(не физического, возможно, а виртуального) на продажу, чтобы запустить коррекцию — в надежде продлить агонию фин.системы.
+
+26
giani
giani
21 серпня 2020, 21:00
#
А чистое ли это серебро? В столовом м.б. добавки для прочности. и обмана. Да и риск получить декорацию с амальгамой или вообще дулю есть высокий, знаю из личного опыта на «Аукро».
Ну а вопрос легальной пересылки с указанием «серебро» и страховки остаётся дополнительным после порядочности продавца
+
0
mary27
mary27
21 серпня 2020, 22:25
#
Там 900я проба.
Как у монет прошлого.
+
0
R S
R S
21 серпня 2020, 22:34
#
По ссылке от Нордика - 800 проба.
цена в 19,5 грн за грамм в чистоте - вполне привлекательная.
+
+26
giani
giani
22 серпня 2020, 4:18
#
На таких «аукционах» есть распространённая уловка: продавец выставляет заведомо заниженную цену для «затравки», но потом делает подставным образом «липовые» ставки, повышая цену до интересной ему. Бывали лоты и по 1 грн., но купить за приемлимую цену их не получается. Поэтому текущая цена лота не отражает реальную цену сделки.
+
+11
giani
giani
22 серпня 2020, 12:51
#
Вы сказку про Буратино читали? Кто бы реально продавал ниже цены ломбардов, коих немеряно с круглосуточной работой?
+
0
mary27
mary27
21 серпня 2020, 10:59
#
Жду статьи про платину, которая вообще подешевела.

Но только, в слитках ее продает и покупает только ''РвС''.
А значит, может и диктовать цены.
+
0
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 11:18
#
Инвестиционный спрос на платину - а соответственно и рост цены однозначно будет отставать от других металлов с тех пор как в промышленности ее практически полностью заменил палладий, а в ювелирке спрос крайне низкий.
+
0
mary27
mary27
21 серпня 2020, 11:47
#
Там падение вроде было связано с платиновыми катализаторами для авто с дизелем.
+
0
Nordic
Nordic
21 серпня 2020, 15:47
#
Https://ria.ru/20190217/1550945976.html
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 12:02
#
Кеш валютний рулить під час економічної кризи.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 12:07
#
Але він рулить не сам по собі, а коли за нього на падінні щось купується. Бо інакше він просто показує від'ємну дохідність на величину інфляції...

А що б ви купили за кеш, якщо не секрет?
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 12:22
#
Я вкладаю гроші з можливістю швидкого виведення. Гроші мають працювати.. Говорячи про кеш я не маю на увазі лежачі без діла кошти.
+
0
yurahist
yurahist
21 серпня 2020, 19:56
#
А Ви вкладаєте гроші в акції?
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 20:57
#
Зараз - ні.
+
0
yurahist
yurahist
21 серпня 2020, 21:29
#
Шкода). Думав, що Ви маєте певний актуальний досвід, оскільки сам хочу почати інвестувати в акції, але поки думаю, як це краще зробити.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 22:28
#
А які варіанти розглядаєте?
+
0
yurahist
yurahist
26 серпня 2020, 3:01
#
На більшості ресурсів радять напряму через сайт американського брокера Interactive brokers (я поки не пробував - мав інші справи). Якщо вийде - думаю купити акції Еппл, Фейсбук, Амазон, Тесла тощо - тобто найбільших технологічних гігантів з динамічно зростаючим курсом акцій.
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
25 серпня 2020, 20:45
#
У,,біток"
+
0
yurahist
yurahist
26 серпня 2020, 3:02
#
У біткоїн та інші криптовалюти я вклався, але поки їх ціна знижується. Є прогнози, що з вересня знову почне зростати.
+
0
goldfinger
goldfinger
21 серпня 2020, 21:51
#
Скоро продавать.
+
+66
preyvanamor
preyvanamor
22 серпня 2020, 4:05
#
Найбільше мене нервує в таких «аналітичних» статтях те, що вони з'являються ПІСЛЯ того, як щось різко виросло! ДЕ ВИ БУЛО ДО ТОГО ЯК РІСТ ПОЧАВСЯ?????? Це зараз всі такі розумні і радять вкладати в золото, срібло, біток… А ДЕ ВИ ВСІ БУЛИ В БЕРЕЗНІ ЦЬОГО РОКУ, коли все склалось на 30-50%??????
+
+111
mary27
mary27
22 серпня 2020, 9:35
#
Так это проблема журналистов ''минфина'', они пишут статьи о привлекательности некого направления инвестиций тогда, когда из актива уже надо выходить)
+
+15
kalchu
kalchu
22 серпня 2020, 10:18
#
На интернет аукционах унцовые монеты еще можно найти за 800 грн. Но как по мне в серебро надо было заходить несколько месяцев назад, а сейчас уже продавать)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися