Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2020, 9:00

Джек Ма: цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи

Цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи. Такою думкою, під час свого виступу на саміті в Шанхаї, поділився засновник Alibaba Group Джек Ма, пише bloomchain.

Цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи.
Фото: mind.ua

Що говорить Ма

Підприємець вважає, що регулятори повинні сконцентрувати свою увагу на інноваціях. Діючі правила фінансової системи, які побудовані навколо контролю, Джек Ма піддав критиці.

Як приклад застарілого підходу до регулювання ринку, підприємець назвав Базельські угоди. На тлі роботи по несучасним стандартам, як вважає Джек Ма, країни з економікою, що розвивається ризикують втратити низку можливостей.

Читайте також: Toyota випустить свою цифрову валюту

Китай, на його думку, навпаки активно використовує сучасні рішення при побудові нової фінансової екосистеми.

Прогноз засновника Alibaba Group

На думку Джека Ма, протягом 30 років світ зіткнеться з необхідністю заміни фінансової системи на нову, в основу якої ляжуть цифрові валюти. При цьому під час  своєї промови, бізнесмен використав термін «数字 货币». Один із засновників Ethereum — Віталік Бутерін — звернув увагу на те, що від точності перекладу словосполучення залежить зміст промови підприємця.

У бесіді з CEO популярної біржі цифрових активів Binance — Чанпеном Чжао — розробник з'ясував, що термін можна перекласти, як «цифрова валюта». Його значення, як зазначив глава платформи, можна інтерпретувати по-різному: від «криптовалюта», до «централізованої цифрової валюти центрального банку».

Приклад першого варіанту — bitcoin. Являє собою децентралізовану криптовалюту, яку не можуть контролювати регулятори. Приклад другий інтерпретації — пісочний долар Центробанку Багамських островів. Місцеві регулятори можуть контролювати всі операції з ним.

Читайте також: Банк Японії назвав умову для випуску цифрової валюти

Про який саме варіант говорив Джек Ма — невідомо. При цьому Чанпен Чжао звернув увагу на те, що в своїй промові підприємець використовував термін «блокчейн». Відповідно, засновник Alibaba Group говорив про фінансові активи, побудовані на базі технології.

Відсутність конкретики в словах Джека Ма CEO Binance пояснив намаганням не робити гучних заяв, які можуть привести до несподіваних для нього наслідків.

Користувачі в мережі прийшли до висновку про те, що бізнесмен говорив про створення нової фінансової системи з підконтрольною регуляторам цифровою валютою.

Нагадаємо, раніше команда китайського Центробанку заявила про те, що CBDC стане головним драйвером цифрової трансформації економіки країни.

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків в світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, в даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалют

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.

Коментарі - 2

+
0
preyvanamor
preyvanamor
27 жовтня 2020, 10:09
#
Погоджуюсь! Крипта просто є черговою ланкою еволюції грошей: від морських камінців до металів до паперу до цифри....
+
+30
yarg
yarg
27 жовтня 2020, 12:31
#
Т.е. устаревшее промежуточное звено. Учитывая что сейчас деньги на 99 % безналичные и «в цифре» :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися