Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 травня 2020, 14:00

Чому банки «саботують» програму доступних кредитів «5-7-9»

В умовах карантину та зупинки економіки програма «Доступні кредити 5-7-9» мала б допомогти бізнесу вижити. Принаймні, на це сподівався Кабмін.

Для цього навіть розширили напрямки залучення позик і передбачили можливість перекредитуватися під нуль відсотків. Та популярності програма не набула, «Мінфін» розбирався чому.

Перші результати: 4,5 кредити в день

Як повідомили в Міністерстві фінансів, за перші 100 днів дії програми банки разом видали 462 пільгові кредити на загальну суму 283,5 млн грн.

Найбільше позик за програмою оформили державні банки: Украгзбанк – 170, Приватбанк – 145, а Ощадбанк – 140, які першими приєднались до програми.

Крім державних фінустанов до програми долучились також Банк Альянс, ПУМБ, Банк Львів, Райффайзен Банк Аваль, ТАСкомбанк, Банк Восток і Кредобанк. Однак вони лише готуються до запуску кредитування, або ж почали активно працювати зовсім недавно. Наприклад, Банк Альянс наразі встиг видати 1 кредит, а ще 3 кредити затверджені і знаходяться на етапі оформлення.

Сказати, що кількість наданих кредитів надто мала — не сказати нічого. На початок цього року в Україні було зареєстровано майже 1,9 млн ФОПів. За даними опитувань Європейської Бізнес Асоціації (проводилися на початку цього року), 53% представників малого бізнесу планували збільшувати рівень фінансування свого бізнесу. Тобто, потенційно, інтерес до програми мали б виявити близько 1 млн позичальників.

Навіть якщо зробити поправку на карантин, нормально працююча програма мала б допомогти з кредитуванням щонайменше 500 тис ФОПів. А це в тисячу разів менше, ніж в реальності.

«На жаль, програма, де-факто, не запрацювала на повну потужність», — визнав у недавньому інтерв’ю міністр економіки Ігор Петрашко. Причина, переконаний міністр, у тому, що банки не готові ризикувати своїми коштами.

Обурюється тим, як працює програма і Володимир Зеленський і навіть вже пообіцяв «дотиснути» банківську систему, тому що «населенню треба допомагати, особливо зараз».

Чому банкіри не раді ФОПам

Чому ж банки «саботують» ініціативи влади? Відповідь лежить на поверхні — фінустанови не хочуть брати на себе великі ризики, з якими пов’язане кредитування малого бізнесу. Адже держава бере на себе обов’язок лише компенсувати банку різницю між ринковим і пільговим відсотком. А ризики щодо обслуговування і повернення кредиту банк приймає на себе.

А це означає, що заявки на отримання пільгового кредиту розглядаються, як і всі інші, без будь-яких поблажок. Дуже часто малі підприємці не можуть задовольнити вимоги банкірів щодо якості застави або прибутковості бізнесу.

«Для отримання кредиту, незалежно від рівня процентної ставки (навіть коли ставка нуль), позичальник має: розкрити походження свого капіталу, вести ефективний/незбитковий бізнес (підтвердивши це звітністю). Банки суворо дотримуються цих критерій, бо кредити мають повертатися. В Україні, за різними оцінками, 50% тіньової економіки, яка у значній мірі не відповідає цим фундаментальним критеріям, і її шанси на отримання банківських кредитів є мінімальними. Навіть при суперпрограмі 5−7−9», — говорить екс-голова правління Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук.

Як відсіюють клієнтів

Саме тому більшість потенційних позичальників відсіюється вже на перших етапах.

Як пояснив «Мінфіну» керівник напряму МСБ Приватбанку Сергій Клюєв, до банку надійшло 25 тис. звернень для отримання кредитів за програмою «5-7-9». Але з них лише 7 тис. клієнтів подали заявки з повними пакетами документів, після чого ще 1,7 тис. відмовились від кредиту самі.

«За нашою статистикою, лише половина звернень від суб’єктів підприємництва, які претендують на отримання пільгового кредиту, відповідає умовам програми та стандартним критеріям прийнятності до позичальників», — повідомив нашому сайту начальник управління МСБ Укрексімбанку Владлен Дєдков.

Невдоволений пулом потенційних позичальників і заступник директора департаменту МСБ Укргазбанку Семен Пускай. «Як тільки уряд заявляє про якусь допомогу, одразу всі біжать і починають обвалювати сайт програми або банки з вимогою: «Давайте мені гроші, бо нам пообіцяли». Якщо розібрати дві тисячі заявок, то там є і бажання рефінансувати свою доларову іпотеку, взяту в 2008 році, і бажання людини купити автомобіль, щоб їздити на дачу», – розповів він під час під час круглого столу «5-7-9%: перезавантаження?».

Через те, що позичальники не дотягують до вимог банку, заявки розглядаються дуже повільно. «Попереднє рішення за кредитом банк може надати за один день. А ось подальша швидкість залежить від наявності повного пакету документів та «вхідної» оцінки стану позичальника. У деяких випадках доопрацювання може розтягнутися у часі», — розповів Владлен Дєдков.

Читайте також: Бізнес під час кризи: інструкція з виживання

Ускладнив розвиток програми і карантин. З одного боку, підприємці, які кілька місяців тому планували розширятись і бажали для цього взяти кредит, за нових обставин могли кардинально змінити свої плани. З іншого, погіршення фінансового стану підприємців зробило їх ще менш бажаними для банкірів.

«Карантин, пауза в бізнесі у більшості цільових клієнтів, відсутність визначеності скільки це триватиме, а також песимістичні економічні прогнози — все це не сприяло швидкому старту програми. Клієнти і більшість банків чекають прояснення економічної ситуації», — розповіли «Мінфіну» в прес-службі Банку Альянс.

Кредити під 0% поки на паузі

Цікавим для бізнесу мало б бути рефінансування попередніх кредитів. За задумом урядовців це має спрацювати наступним чином: підприємець, який вже має кредит, може отримати нову позику для погашення попередньої. Ставка за кредитом рефінансування може становити від 0% до 9% річних. До того ж за таким рефінансуванням можлива відстрочка сплати не лише відсотків, але й тіла кредиту.

За словами Ігоря Петрашко, на цю програму закладено 4 млрд грн. Якщо ж виникне потреба у збільшенні фінансування – міністр обіцяє це зробити.

Водночас, чи «злетить» цей додаток програми, поки що говорити зарано.

Наприклад, Приватбанк планує запуск програми рефінансування лише у третій декаді травня. Ощадбанк обіцяє почати опрацьовувати такі заявки на цьому тижні. Про те, що наразі банк радше очікує на звернення клієнтів, але ще не представив свою пропозицію для них, повідомили в Укрексімбанку.

Черга наступних оновлень

Уряд не планує зупинятись із розробкою ініціатив доступних кредитів. В травні Кабмін презентував ще одну програму – «Нові гроші». Вона передбачає позики для мікро та малих підприємств на 2 роки під 3% річних з відстрочкою виплати тіла кредиту на 8 місяців. Щоправда, робота над цією програмою ще триває і її деталі не оголошувались.

Крім цього, Кабмін пропонує надавати державні гарантії для кредитування бізнесу. Як пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, якщо підприємець не зможе показати «дохід», оскільки не працював під час карантину, він все одно зможе отримати кошти в банку. А гарантом їх повернення виступить держава. Щоправда для того, щоб ця програма запрацювала необхідно, щоб відповідні зміни до законодавства ще підтримав парламент.

Читати також: Як карантин змінив бізнес і споживчі звички

В банках не в захваті від того, як швидко урядовці вносять корективи. «Програма діє кілька місяців і практично з першого місяця почалися розмови про її зміни — це вносило невизначеність і для банкірів, і для клієнтів. У ЗМІ анонсувалися різні можливі варіанти її зміни, клієнти, реагуючи на чутки, зверталися в банки, але банки не могли коментувати дану інформацію, адже працювали в рамках підписаного договору з Фондом», — розповіли «Мінфіну» в Банку Альянс.

В фінустанові переконані, що замість постійних вдосконалень слід було попрацювати за умовами поточної програми, зібрати релевантні статистичні дані і зрозуміти, яка основна причина відмови, що заважає видавати більше кредитів і так далі. Лише після цього варто було застосовувати подальші кроки для вдосконалення програми.

А ось ініціатива Президента «дотиснути банки» експертів занепокоїла. «Нехай «наступники» ламають собі голови, як цю банківську систему потім докапіталізувати коштом платників податків?», — прокоментував цю пропозицію фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Що таке «5-7-9»

«Доступні кредити 5-7-9» — це програма дешевих кредитів, якою можуть скористатись фізичні особи-підприємці та юридичні особи. В залежності від розміру бізнесу, кількості найманих працівників та планів створення робочих місць підприємець може розраховувати на кредит під відповідні 5, 7 або 9 відсотків річних. Детально про умови можна дізнатись на сайті, присвяченому цій програмі. Фактично кредит надає банк під свою звичну ставку, але держава сплачує частину процентів, щоб знизити ставку.

Читайте такожУспішний бізнес онлайн: як побудувати і де взяти гроші на розвиток

Перший кредит за цією програмою було видано на початку лютого цього року. З початку карантину та економічної кризи уряд розширив дію програми. Основним «оновленням» стала можливість отримати безвідсотковий кредит для рефінансування попередньої позики. Крім цього, Кабмін розширив цілі кредитування, зокрема, додавши можливість фінансувати оборотний капітал.

Коментарі - 47

+
0
Mess
Mess
26 травня 2020, 18:03
#
Есть действенный и простой метод, с выделенных денег заложить и под риски банков и частично их перекрыть, предоставив определенного образа страховку от невозврата. Также необходимо срочно законодательно решать вопрос с невозвратами.
+
+27
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 травня 2020, 22:45
#
А наші підприємці в тіні сидять і банку нема чого показати в якості застави... а без застави не дають... без застави дають лиш тим, хто може собі дозволити не повертати. Тим списують все... у них мандати...
+
+45
irakez
irakez
26 травня 2020, 18:39
#
В нормальных странах существует такое понятие как кредит на открытие бизнеса. И в размерах, на которые можно купить фабрику по производству йогурта, а не две шариковые ручки.
+
+36
yarg
yarg
26 травня 2020, 18:59
#
Конечно. и у нас он есть. под залог личного имущества бизнесмена. Никаких проблем.
+
+7
irakez
irakez
26 травня 2020, 19:18
#
Под 30%?
+
+10
yarg
yarg
26 травня 2020, 19:19
#
Таких ставок уже давно нет. намного меньше.
+
+20
Sekta
Sekta
26 травня 2020, 20:14
#
Хоть и намного меньше, у нас лютые проценты, поэтому по факту такого кредитования очень мало
+
+52
yarg
yarg
26 травня 2020, 20:43
#
Ммм.
а у этих предпринимателей наценка  - 2 %  , как в европе ? 
или зарплаты работников - от 2000 евро в месяц , как в Европе ? 
что ? нет ? 
наценка от 50 %  , а зарплаты - 3700 гривен , а остальное наликом ? 

Ну вот когда будут работать как в европе - на нулевой марже - будут и ставки по кредитам «как в европе»
+
+20
irakez
irakez
27 травня 2020, 9:52
#
А может вы путаете местами причину и следствие?
+
+26
yarg
yarg
27 травня 2020, 9:59
#
В европе бизнес работает на маленькой марже. 
у нас - на высокой. 
кто-то предполагает что банки будут брать деньги под 5 %  , а отдавать их под 6 % , при том  ,что бизнес будет покупать товары и перепродавать их с 20 % накруткой ? 
Так не бывает. 
не бывает чтобы один сегмент работал по одним правилам , а другой - по другим. 
Вы хотите сказать , что у бизнеса нет источника дешевых денег , чтобы работать на маленькой марже ?  Переходим к европейскому опыту - привлекать деньги не от банков , выпускать акции , делится прибылями... Варианты есть.
+
+13
irakez
irakez
27 травня 2020, 10:15
#
Да, в нормальных странах есть масса возможностей привлекать деньги не от банков. Но только в нормальных, Украина к ним не относится.

Или вы хотите сказать, что у нас есть аналог Small Business Administration? https://www.sba.gov/
+
+11
SAndreyS
SAndreyS
27 травня 2020, 10:18
#
Irakez, в Украине в отличии от нормальных стран бизнес работает по схеме: «дайте денег, а если у меня что-то не получится, я всех кину, украду деньги и буду годами судиться».
И естественно, что в таких условиях давать денег особо никто не спешит.
+
+13
korjakin1000
korjakin1000
27 травня 2020, 11:26
#
В «накрутке» 20% сидят зарплаты работников (даже черные), оплата арендных площадей, % по кредиту, коммунальные платежи, налоги, и т.д. По итогу «накрутка» 20% не такая уж и «жирная».
+
+26
yarg
yarg
27 травня 2020, 11:30
#
Я хочу сказать что во всем мире есть вариант работать на своих деньгах либо привлекать инвесторов. У нас же никто никого привлекать не хочет - национальный менталитет не позволяет. Все истории бизнеса с партнерами заканчиваются стрельбой...
+
+22
Olimpiec
Olimpiec
27 травня 2020, 12:02
#
Cлыш, икономист, тебя директор ругать не будет что в рабочее время минфин юзаеш??

Наценка 2%, наценка 50%, воротничок ты обыкновенный. К реалиям бизнеса отношения никакого не имееш. 

Помалкивай в тех тема, где твоё не мычало.
+
0
Mark68
Mark68
27 травня 2020, 15:32
#
В розничной торговле сейчас наценка максимум 25 проц. О каких 50 речь!?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 травня 2020, 22:47
#
Які 30%... тобі ж кажуть процент компенсують, лишається 9. Але нема чого показати в заставу...
+
+13
irakez
irakez
27 травня 2020, 9:53
#
У нас нет никаких программ по компенсации кредитных % на открытие бизнеса, даже в теории
+
+37
Андрей Кул
Андрей Кул
26 травня 2020, 21:15
#
Эта программ 5-7-9 только для чистых бизнесов, таковых в Украине 5% - остальные свободны!
+
+25
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 травня 2020, 22:48
#
Це і є основна причина. Хто по білому працює, той має що в заставу дати, тому під 10 і так дають.
+
+39
Buch197850
Buch197850
27 травня 2020, 9:20
#
А что в вашем понятии чистые бизнесмены?я так понимаю их вообще не существует у нас так как пока такие налоги и налоги с заработной платы и это все в купе с монополизмом и кучей проверок о честном бизнесе можно забыть .
+
0
yarg
yarg
27 травня 2020, 11:31
#
Каких «проверок» ? их уже лет 5 вообще нет....
+
0
Alvin Todoro
Alvin Todoro
27 травня 2020, 13:52
#
Мамкин бизнесмен, узбагойся. Сверху нагадил про 50% наценки, а в европе про 2%, тут про отсутсвие проверок. Может перестанешь голословить и пойдешь учить уроки?

2 года назад как работал на предприятии в 200 сотрудников наблюдал проверки каждый год. Проверок нет, только там где директор дает на лапу «заздалэгидь».

а про наценки очень рад послушать где именно у нас 50%, и где в европе 2%
+
0
yarg
yarg
27 травня 2020, 14:12
#
Мамкин узбагаиватель , умерь пыл.

несчего мне пересказывать интернет-басни. 
а про наценки - есть аргументы - опровергай. Нет - сопи  в две дырки.
+
0
Buch197850
Buch197850
27 травня 2020, 15:13
#
А какие у вас есть аргументы .пока кроме разных наценок я от вас ничего конкретного не услышал.назовите хоть какой то товар на который у нас наценка 50% или более.если мв говорим именно о рознице ну или продажи конечному покупателю
+
0
yarg
yarg
27 травня 2020, 15:25
#
Аргументы относительно чего ? 
я сказал свое мнение - бизнес в каждой стране работает с определенным уровнем доходности. 
Попытки искуственно заставить банки работать с доходностью «европейской» (условно говоря 2 % ) при том , что вся остальная экономика работает с доходностью «украинской» (условно говоря 50 % ) - обречены на провал. 
Зачем это счастье владельцам банков ? 

наценка 50 %  - это еще маленькая. 
пример http://bforum.com.ua/biznes-v-sfere-torgovli-5/nacenka-na-tovar-v-roznichnom-magazine-odezhdy-4522/

«У на с подружкой магазин женской одежды, ставим наценку 65-75%, окупается . Прибыль очень хорошая, учитывая , что мы еще делим ее пополам. »
далее
«Как правило, она стартует от 70% и может доходить до 300%»

+
+15
Alvin Todoro
Alvin Todoro
27 травня 2020, 17:09
#
Это как бы нормальное явление. Если хватило бы мозгов заглянуть в европейские магазины, то увидели бы в розничном сегменте в разы большую наценку. 
В одежде 100% это нормальная наценка, так как много товара зависает на складе. 

если говорить про соседа, Польшу, и автозапчасти, то там наценка в розницу стартует так же от 70% и нормальным явлением считается 100%, а иногда и все 300%. У нас же в свою очередь 20-30% - за счастье

+
+30
Mark68
Mark68
27 травня 2020, 15:36
#
После карантина вообще начали ставить 20-23 проц. У людей денег нет. У меня небольшой продуктовый магазин, знаю о чем говорю. Но чисто поржать интересно почитать про 50.
+
+15
korjakin1000
korjakin1000
27 травня 2020, 16:03
#
Для фешн наценки в 50-100-150% - это норма. Т.к. есть специфика бизнеса. Заказы на коллекции размещаются заранее и потом весьма проблематично изменить структуру заказа как по дизайнам, так и по размерным рядам. Поэтому есть высокие риски в связи с угадыванием трендов и спросом на ту или иную вещь. По итогу два дизайна выстреливает, еще пять более-менее продаются и еще десять - мертвый груз. Поэтому наценка в 100-150% по первым двум категориям вытягивает общую рентабельность и компенсирует потери по третей категории. Это если кратко. Но при этом наценка на конкретный товар ни как не характеризует прибыльность бизнеса. Для примера на саморезы наценки тоже от 50 до 100%, но там и цена единицы - копейки, на две копейки увеличил цену на дюбель - получи увеличение наценки на 20%, а по шиферу наценка 15% и куча головняков со складами, боем и «зимними остатками».
+
0
Andrey M
Andrey M
28 травня 2020, 9:35
#
"
Buch197850
27 мая 2020, 15:13
#
А какие у вас есть аргументы .пока кроме разных наценок я от вас ничего конкретного не услышал.назовите хоть какой то товар на который у нас наценка 50% или более.если мв говорим именно о рознице ну или продажи конечному покупателю"


Легко назву - газ:)
+
0
Buch197850
Buch197850
30 травня 2020, 10:24
#
А причём тут газ и розница.там наценка и побольше будет. Вы бы ещё про кокаїн написали бы
+
+26
bonv
bonv
26 травня 2020, 21:42
#
Банки аж пищать,, так «хочуть» надавати кредити під 5%:)) Доступні..
+
0
ccc2013
ccc2013
26 травня 2020, 21:55
#
Выдать можно,только вот вернут ли?
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
26 травня 2020, 22:00
#
Почему банки «саботируют» программу доступных кредитов «5-7-9»

Ой,да чё тут гадать?
Если принимают депозиты под минимум 14% ,то ясный перец под «5-7-9» никто кредитовать не будет.
Просто программы правительства «бегут впереди паровоза»,вот и весь сказ.
Если шо,то «паровоз» - это экономика Украины,которая не готова к таким дурацким экспериментам - брать кредиты под 10 с лишком процентов годовых через ОВГЗ и депозитные программы банков,и кредитовать под «5-7-9» .
Я ещё в прошлом году писал,чтобы кредитоать под низкий процент, нужно было всю прибыль банковского сектора в 64 млрд.грн - РЕИНВЕСТИРОВАТЬ в кредитование экономики,а не пускать на выплаты дивидендов и прочие «хотелки » собственников банков.
А они, вместо этого, ещё уменьшают  СОБСТВЕННЫЙ капитал банковской системы через снижение минимального уставного капитала банков.
ДЕфективный менеджмент.
+
+51
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 травня 2020, 22:51
#
До чого тут депозити. Банкам повернуть різницю, а невозврат ні. А де взяти підприємця нормального? У нас 50% підприємців чорний нал відбілюють, ще 40% на базарах, 9% перукарі, кафехи та таксисти... і 1% реальних підприємців, які з чогось виробляють щось.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
27 травня 2020, 20:49
#
До чого тут депозити.

А до того,що депозити є основним джерелом кредитування.
Чи ви думаєте банки кредитують власним капіталом?
+
+41
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
27 травня 2020, 5:21
#
Банк это бизнес и собственность, и пкскать деньги будут туда куда решил совственник, нищуки всегда больше проблем приносят чем пользы, гос во хочет пусть за свой счёт кредитует и берёт на себя все риски по невыплате, а то это бизнес накрутку хочет 50%+ а кредит хочет под 9% дошли до того что уже товары укр производства дороже европейских, так сами их и покупайте....
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
27 травня 2020, 21:06
#


а то это бизнес накрутку хочет 50%+ а кредит хочет под 9%

Ой,а банк вроде как не хочет того же самого или к бизнесу уже не относится?
Банк принимает депозит под 14% ,то есть берёт кредит,и кредитует других субъектов экономики под 50% +.
Такие же хапуги.


+
0
yarg
yarg
27 травня 2020, 11:32
#
Серьезно ? а может это всю прибыль остальных секторов (450 миллиардов) нужно реинвестировать в экономику ? и запретить собственникам получать доходы от бизнеса. 
Да. никаких «я ФОП и перечисляю деньги на личный счет». Все - реинвестировать.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
27 травня 2020, 21:07
#
Серьёзно,серьёзно.
+
0
bonv
bonv
26 травня 2020, 22:26
#
У січні-квітні 2020 року чистий прибуток українських банків становив 25,2 мільярдів гривень - це на 39,2% більше, ніж за аналогічний період 2019 року (18,1 млрд грн).
Про це свідчать дані Нацбанку.
Повідомляється, що у квітні банки отримали 9,2 млрд грн прибутку у порівнянні з січнем-березнем цього року.
За 4 місяці року доходи банків зросли на 16,8% - до 90 млрд грн, а витрати - збільшились майже на 10% до 64,8 млрд грн.
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
27 травня 2020, 5:23
#
Вы считайте свои деньги личные, нечего к другим в карман глядеть у кого сколько, они могут и на 100% прибыль увеличить, и кредитовать под Ваши бизнесы 5-7-9 не обязаны себе в убыток...
+
0
bonv
bonv
27 травня 2020, 11:50
#
Взагалі то це статистика.  Є щось додати? Ні? Проходи стороною умнік..
+
0
Max Him
Max Him
27 травня 2020, 11:15
#
Да потому что рвать куш и получать сверхприбыль можно и без кредитов https://minfin.com.ua/2020/05/27/46109712/ ещё и депозиты режут, спс ЗЕ своре
+
0
yarg
yarg
27 травня 2020, 11:37
#
А где там «сверхприбыль»  ? 9 миллиардов гривен ? это на все банки , вместе взятые...
+
0
Михаил Спесивцев
Михаил Спесивцев
27 травня 2020, 16:07
#
Максимальный процент по депозитам в гривне 10-18% с реальной ставкой 5-7% после вычета всяческих поборов. Реальная процентная ставка по кредитованию от 35 до 75% плюс всяческие поборы. Теперь с такой картиной мы представляем что условный бизнесмен берет кредит под 5-7-9% и вы хотите сказать что остальные 30-65% падают на шею налогоплательщиков? Ну отличная картина. Включайте музыку, опускаем занавес.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
27 травня 2020, 16:11
#
Ставок 30-65% в бизнес кредитах нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися