Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 липня 2021, 20:36

Головне за тиждень: зростання облікової ставки, необанки в Україні, як сховатися від фінрозвідки, ухилитися від шахраїв і злітати в космос

Ріелтори кажуть, що за останній рік частка іноземних покупців на вітчизняному ринку нерухомості зросла в кілька разів. Сумарно до 10% усіх продажів зараз припадає на іноземців або пов'язаних з ними осіб. «Мінфін» розбирався, хто і навіщо набуває квартири в Україні і як це вплине на ціни.

Національний банк підвищив облікову ставку до 8%

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних.

Протестували «Індекс страху»: скільки заробили і що зробили потім

Початок цього тижня виявився не надто оптимістичним для інвестиційного портфеля «Мінфіну». У минулій статті редакція писала про те, що дохідність нашого портфеля становила близько 5,9%, а вже зараз у моменті він пішов у мінус. Надалі турбулентність на ринку зростатиме. Читайте, як ми готуємо до цього свій портфель.

Нерухомість, акції, криптовалюта і бізнес: куди інвестує гендиректор BlaBlaCar в Україні

Найбільш невдале рішення, від якого людина стає біднішою — зберігати заощадження в готівці, вважає Олексій Лазоренко, генеральний директор BlaBlaCar в Україні. Він розповів «Мінфіну», у що вкладає гроші сам та якими принципами керується при виборі інвестиційних інструментів.

НБУ очікує пік інфляції восени. Прогноз погіршили до 9,6%

З огляду на стрімке зростання світових цін та подальше відновлення попиту Національний банк погіршив прогноз інфляції у 2021 році з 8,0% до 9,6%.

Чому депозити продовжать дешевшати до кінця літа

22 липня, у четвер, Нацбанк може підвищити облікову ставку, реагуючи на інфляцію. Але фінансисти не поспішатимуть змінювати дохідність вкладів, яка вже незабаром впритул наблизиться до рівня інфляції. Чому депозити продовжать дешевшати до кінця літа і на що можуть розраховувати клієнти фінустанов з депозитним портфелем до 1 млрд грн — у новому огляді «Мінфіну».

Скільки необанків потрібно Україні

Нещодавно на ринку з'явився ще один необанк — «Власний рахунок». Він став уже сьомим за рахунком мобільним банком в Україні. «Мінфін» з'ясовував, як себе почувають вже діючі проєкти та для скількох «банків у смартфоні» вистачить місця на вітчизняному ринку.

Ринок землі: депутати пропонують ввести ряд змін та обмежень до Земельного кодексу

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, в якому пропонують скоротити максимальну площу земельних ділянок, дозволену до купівлі громадянами України та юрособами з 10 тис. га до 500 га

Топ-5 банків Європи, через які можна купити/обміняти криптовалюту

Банкіри поки що дуже обережно впроваджують криптосервіси. Але інвестори можуть знайти якісні послуги з купівлі-продажу, зберігання та інвестування в криптоактиви. «Мінфін» розбирався, які банки та фінтехкомпанії роблять кращі пропозиції.

Новий спосіб сховатися від фінрозвідки та інші новації закону про платіжні послуги

В Україні запускають відкритий банкінг і скасовують банківську монополію на платежі. Здійснювати грошові перекази, випускати картки та електронні гроші зможуть мобільні оператори, поштові підприємства і практично будь-які юридичні особи. Ці новації містяться в законопроєкті про платіжні послуги (№ 4364), який вже відправлено на підпис президенту.

Махінації з інвестиціями. Нацкомісія оновила список скам-проєктів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку додала до списку сумнівних фінансових проєктів 6 компаній. Про це йдеться у повідомленні НКЦПФР.

Джефф Безос з командою успішно злітав у космос (відео)

Після 15 успішних випробувальних польотів без людей на борту компанія Blue Origin має намір у вівторок, 20 липня, мільярдер і його команда здійснили успішний 11-хвилинний політ у космос на висоті 106 км.

Нова схема шахрайства. Як злочинці отримують доступ до телефонів клієнтів Приватбанку

Шахраї під виглядом співробітників Приватбанку просять клієнтів банку встановити мобільний додаток, який надає віддалений доступ до смартфону жертви. Про таку шахрайську схему розповіли у фейсбуку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися