Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 14:02

Чому бот обслуговує клієнта банку краще, ніж людина

Директор хмарної платформи для бізнес-комунікацій Infobip в Україні Руслан Коваль розповів «Мінфіну», як банки за допомогою чат-ботів можуть поліпшити якість обслуговування і оптимізувати витрати, а також підвищити продажі своїх продуктів і послуг.

Чат-бот, месенджери, телеграм, вайбер, фейсбук, кол-центр, гаряча лінія, клієнти банку, вирішити проблему
фото: delo.ua

1. Персоналізація спілкування

За даними дослідження Accenture Financial Services, 48% клієнтів хочуть, щоб банки допомагали їм з великими покупками і важливими рішеннями — такими як придбання будинку або нової машини. Клієнти сподіваються на співпрацю з банком, який передбачить їх потреби і запропонує не стандартний пакет послуг, а розробить індивідуальну пропозицію на основі історії транзакцій.

Для вирішення цього завдання можна використовувати чат-боти. Чат-платформи зберігають історію переписки і звернень, а ви можете запрограмувати свого бота так, щоб він на основі даних про клієнта і історії покупок створював індивідуальні пропозиції.

Заміна оператора чат-ботом часто викликає побоювання: відсутність живого спілкування може призвести до невдоволення клієнтів якістю сервісу. Але клієнтам важливіше задовольнити свою потребу: погасити кредит, отримати картку або переказати гроші. І, якщо проблема користувача вирішена, не так важливо, хто сидить на місці оператора, — бот або людина.

Крім того, чат-боти, засновані на штучному інтелекті, постійно навчаються і здатні миттєво розпізнавати наміри клієнта, навіть якщо в своєму питанні він зробив друкарську помилку чи не зовсім точно сформулював запит. Сучасні чат-боти — це не просто кнопки з вибором відповіді. В їх основі — алгоритми машинного навчання, завдяки яким стиль спілкування чат-бота максимально наближений до людського.

Читайте також: Viber запускає функцію оплати товарів і послуг через чат-боти

2. Швидкі відповіді на питання

Ще пару років тому, коли з'явилися перші банківські додатки для обміну повідомленнями, клієнти були раді тому, що вони могли просто написати в банк, а не телефонувати. При цьому чекати відповіді на своє питання доводилося протягом доби.

Зараз клієнти банку очікують, що компанія буде відповідати так само швидко, як якщо б вони написали своєму другові. І якщо людський фактор може дійсно стати причиною тривалого відповіді, то «віртуальний» співробітник здатний моментально обробляти вхідний запит клієнта і зреагувати на нього — будь то в чаті на сайті або в будь-якому іншому мессенджері.

Таким чином, чат-боти здатні знизити витрати і розвантажити операторів контакт-центру, взявши на себе рутинні завдання.

3. Безпека

Чат-боти розпізнають незаконну активність і шахрайство швидше, аніж жива людина. Шахраї в цій сфері зазвичай починають розмову, представляючись від імені іншої людини. Чат-боти задають уточнюючу інформацію і порівнюють її з інформацією в профілі або на зовнішніх ресурсах.

Також боти можуть перевірити IP-адреси, виявити невідповідності і попередити постачальника фінансових послуг про підозрілу транзакцію.

Читайте також: Любов за гроші: хто з банків витратив найбільше на рекламу

Чат-боти можуть підтверджувати особистість клієнта за допомогою двофакторної аутентифікації і авторизації. Зазвичай двофакторна аутентифікація займає близько 40 секунд: потрібно згадати пароль, ввести його, дочекатися повідомлення і набрати код — це занадто довго.

Авторизація за допомогою біометрії займає 5-10 секунд, при цьому безпека даних залишається на минулому рівні. Також, у зв'язку з недавніми змінами вимог НБУ в питаннях ідентифікації клієнтів банків, таку процедуру можна виконати за допомогою відеозв'язку з оператором контакт-центру.

4. Підвищення залученості

Залученість клієнтів безпосередньо залежить від їх рівня інформованості: чим більше вони знають про продукти та послуги банку, тим більш обґрунтованими будуть їхні фінансові рішення. Але коли телефонує оператор і намагається розповісти про фінансовий продукт, клієнт просто не готовий сприймати інформацію.

Достатньо надати клієнтові вибір: коли і де він хоче взаємодіяти з компанією. Банк може обрати таку схему комунікації: основну інформацію відправляти за допомогою пуш-повідомлень, а якщо повідомлення не доставляється — відправити смс. Іншу комунікацію можна вести в тому каналі, який обере клієнт: додаток банку, Viber, Telegram або WhatsApp.

Актуальну інформацію можуть відправляти чат-боти: розповідати про переваги нових продуктів, нагадувати про виставлення рахунків, статус заявки і новини банку.

Використання чат-ботів в месенджерах дає клієнтам можливість відповісти зараз або пізніше — так клієнти не відчувають тиску і частіше відповідають. У месенджерах клієнти відчувають себе комфортно, тому більш схильні давати детальний зворотний зв'язок, ніж за телефоном, в ході опитування в додатку або на сайті.

Читайте також: Facebook перейменував свою криптовалюту Libra

5. Всі дані в одному місці

Чат-боти — це відмінний інструмент для поліпшення клієнтського сервісу в банківській сфері, але впровадження такого інструменту буде малоефективним, якщо в компанії немає єдиної бази даних і аналітики.

З цією метою ми розробили Moments, який дозволяє відстежувати дії клієнтів, інтегрувати їх дані зі сторонніх систем і на основі зібраної інформації автоматизувати маркетингові розсилки в усіх популярних цифрових каналах. Використовуючи сервіс в комплексі з конструктором чат-ботів, можна налаштовувати комплексні маркетингові кампанії, збирати й аналізувати дані для підвищення рівня сервісу і продажів.

У глобальному плані майбутнє чат-ботів в банківській сфері вже настало, і вже кожен банк застосовує їх у тому чи іншому вигляді в своїх контакт-центрах.

Важливо пам'ятати, що, крім оперативної обробки повідомлень, чат-боти можуть пропонувати послуги, виходячи з індивідуальних запитів, проводити консультації, аутентифікувати користувачів і залучати до спілкування з банком. Задіявши максимально можливості віртуальних помічників, ви побудуєте міцні і тривалі відносини зі своїми клієнтами.

Коментарі - 25

+
0
Alex Stein
Alex Stein
4 грудня 2020, 16:54
#
Понятливый Олег XD
+
+104
vikchernij
vikchernij
4 грудня 2020, 22:58
#
Безвідмовний і чіткий маркер, що бізнес зневажає і не цінить своїх клієнтів — чат-боти. Вони ніколи не здатні розпізнати звернення про проблему, вони розуміють лише примітивні фрази. І працюють виключно на презентації продукту, який впарюють не стільки фальшивими демонстраціями неіснуючого інтелекту, як фразою «оптимізацією витрат». На превеликий жаль, не всі компанії в результаті оптимізації затрат банкрутують.
+
0
Італій .
Італій .
5 грудня 2020, 13:20
#
Боже, какой бардак в голове…

С такой логикой общение по телефону это тоже неуважение клиентов: ведь по телефону не никто не улыбнется клиенту, не предложит ему кофе, нельзя посидеть в мягком кресле пока работник банка носится с бумажками решая вопрос.
+
0
vikchernij
vikchernij
10 грудня 2020, 21:39
#
Коли прийдете в себе, перечитайте ще раз що написано, а не голоси в вашій голові. Боти не розпізнають проблему, не дають можливості її вирішити, залишають клієнта без підтримки. Ваша «логіка» про рівноцінність описаного емоційним нюансам телефонного дзвінка — ваша проблема.
+
+15
ballistic
ballistic
5 грудня 2020, 14:32
#
Персональне обслуговування - це вже розкіш. Бездушні тупорилі боти - це комунікації майбутнього для народних мас.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
6 грудня 2020, 23:29
#
В смысле какие массы, такое и обслуживание?
+
0
ballistic
ballistic
7 грудня 2020, 14:52
#
Можна й так сказати )
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
7 грудня 2020, 19:48
#
Если девушка говорит, что она не такая, это значит, что она такая, только чуть позже...
+
0
ballistic
ballistic
7 грудня 2020, 20:44
#
Вас жінок складно зрозуміти :)
https://coub.com/view/20tbh0
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
8 грудня 2020, 0:56
#
Я в таких случаях комбинацию из 3 пальцев показываю сразу вместо «позже, тревис» :) чтобы потом такого не было совсем :)
+
0
ballistic
ballistic
8 грудня 2020, 1:06
#
Ну ви мабуть баришня прілічная, не то шо нєкоториє... )
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
9 грудня 2020, 0:40
#
Что-то мне подсказывает, что мы подумали про разные комбинации из 3 пальцев...
+
0
ballistic
ballistic
9 грудня 2020, 0:58
#
Кожен мислить в міру своєї «розпущеності» ;)
+
+52
avantoffer
avantoffer
6 грудня 2020, 14:11
#
Статья должна начинаться с «Руслан Коваль отказался разговаривать с журналистами, предложил получить информацию об их продуктах у чат-ботов»
+
0
Італій .
Італій .
6 грудня 2020, 19:41
#
Так журналисты именно так обычно информацию и добывают: где-то чего-то услышал, половину додумал сам - в тираж!
+
0
tarick
tarick
6 грудня 2020, 18:01
#
+ Потому что первая линия саппорта отвечает на вопросы еще более шаблонно, чем бот. Добраться до специалиста, который может ответить квалифицированно - та еще задача.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
6 грудня 2020, 23:31
#
А вдруг вам в добираться до спеца надоест и вы положите трубку? Ну или с операторами в доле :)
+
+23
987
987
6 грудня 2020, 20:34
#
Все, что может рассказать бот я и так могу увидеть или сделать в мобильном приложении или интернет-банкинге, если я звоню или пишу в поддержку, значит проблема посложнее, чем узнать остаток или заблокировать карту и если после общения с ботом нет возможности попасть на человека, это очень злит и таки да, свидетельствует о неуважении к клиенту.
+
0
Італій .
Італій .
6 грудня 2020, 20:37
#
Все, что может рассказать бот я и так могу увидеть или сделать в мобильном приложении или интернет-банкинге

Ты можешь. Я могу. Но есть много людей, и они составляют большую часть клиентов, которые этого не могут.

если я звоню или пишу в поддержку, значит проблема посложнее, чем узнать остаток или заблокировать карту

Для этого есть отдельные пункты меню и выход на живого оператора которому можно задать чуть более сложный вопрос чем «какой у меня остаток».
+
+15
987
987
6 грудня 2020, 21:07
#
Так в том то и весь прикол, что эта опция как раз  во многих случаях отсутствует. Год назад надо было решить вопрос с Альфой, которая для телефонного режима сократила эту опцию, оставив ее только для интернет-банкинга, а у моих родственников был  кредит, который альфа купила у другого банка и он не отображался в интернет-банкинге, им было очень «весело», когда банк неправильно распределил платеж на тело и проценты и возникла прострочка по процентам. В отделении долго въезжали в проблему, прежде чем ее удалось решить за несколько походов в разные отделения, при этом уже начали названивать коллекторы. А до этого новшества они решали все по телефону с живым человеком и проблем не было. Так банк потерял клиентов навсегда.
+
0
Італій .
Італій .
6 грудня 2020, 21:11
#
Я ж не говорю что не нужен живой оператор который сможет если не дать ответ сразу то зафиксировать нестанратный вопрос.

Но большинство вопросов как раз стандартные, проще когда на такой вопрос отвечает автомат, а не тратится время человека.

Ну и отдельный вопрос это подготовка операторов контакт-центров. Зачастую она днищенская и чат-бот написанный (если в банке не всё плохо с ИТ и центральным менеджментом) программистами оказывается более квалифицированным чем такой оператор.

У меня был случай когда даже не оператор, а операционист в отделении не знала об услуге которую предоставляет банк. Она долго рылась в документах, звала коллег — в итоге сказала что банк не может открыть мне карту описание которой было на сайте. В то время как будь эта задача передана чат-боту я б наверное уже был клиентом того банка.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
6 грудня 2020, 23:33
#
Я умудрилась бота в монобанке переботить, да так, что они перезвонили.
+
0
ballistic
ballistic
7 грудня 2020, 14:51
#
А таких ваших здібностях нема сумнівів :)
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
7 грудня 2020, 19:43
#
Если человек талантлив, то он талантлив во всём:)
+
+15
FoxyBOA
FoxyBOA
7 грудня 2020, 13:35
#
«Все данные в одном месте» - это лучший слоган для ИТ решения, я считаю )))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися