Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 листопада 2020, 8:21

Прибуток отримує лише 1% біржевих спекулянтів — дослідження

Результати дейтрейдерів виглядають досить гнітюче. Як показують дослідження, всього лише близько 1% біржових спекулянтів здатні отримувати прибуток від торгівлі акціями. Детальніше про це пише видання Financial One.

Стадний інстинкт & від’ємна дохідність

«Не варто плутати дейтрейдерів (денний трейдер — учасник біржової торгівлі, який проводить і закриває всі позиції протягом одного торгового дня — ред.) з серйозними інвесторами, — зазначає професор Прінстонського університету Бертон Малкіел, автор книги «Випадкова прогулянка по Волл-стріт». — Ґрунтовний похід до інвестування включає в себе якісну диверсифікацію, ребалансування портфеля, активний податковий менеджмент, відмову від вгадування фаз ринку, дотримання певної стратегії і використання інвестиційних інструментів з мінімальними комісіями, таких як ETF. Не обманюйте себе помилковими заявами про легкий прибуток від дейтрейдінга».

Доводи Малкіела підтверджує велика кількість академічних досліджень, проведених за 20 років, результати яких завжди демонстрували, що дейтрейдери здатні заробляти гроші тільки протягом дуже короткого проміжку часу.

Останнє дослідження під назвою «Attention Induced Trading and Returns: Evidence from Robinhood Users», результати якого були опубліковані в жовтні, направлено на вивчення торгової активності клієнтів Robinhood з 2 травня 2018 року до 13 серпня 2020 року. Зокрема, дослідники описали «екстремальний рівень прояву стадного інстинкту», коли трейдери Robinhood масово вкладалися в певні акції.

Вони прийшли до висновку, що «найпопулярніші (0,5%) з тих акцій, які трейдери Robinhood купували кожен день, протягом наступного місяця падали в середньому на 5%, тоді як ще більш популярні акції знижувалися в ціні приблизно на 9%».

Висновок: «Значне зростання числа користувачів Robinhood часто супроводжується значним стрибком цін, що в підсумку призводить до від’ємної дохідності».

Читайте також: Спекулювати або «купити і тримати»

Чому так відбувається

Автори зазначили, що більшість інвесторів Robinhood недосвідчені, тому вони схильні гнатися за результатами. Дизайн додатка, що привертає увагу до найбільш популярних акцій, також схиляє трейдерів до агресивних покупок.

Нарешті, зростання популярності програми та той факт, що торгівля не супроводжується комісією, також можуть стимулювати активність трейдерів. «Як показує дослідження, користувачі Robinhood з більшою ймовірністю торгуватимуть спекулятивно. Набагато менше їм цікаві інвестування пенсійних накопичень, ліквідність, ребалансування тощо», — відзначають експерти.

Але чому акції, настільки популярні серед трейдерів Robinhood, так швидко падають? Автори припускають, що шортісти чудово обізнані про торговельні патерни Robinhood. «Вони чудово знають про розвороти акцій, оскільки найпопулярніші серед користувачів Robinhood папери вже давно привертають значний інтерес гравців на пониження», — пояснюють вони.

Представник Robinhood відмовився коментувати дослідження, але в листі, надісланому електронною поштою CNBC, написав наступне: «[Ми] бачимо докази того, що більшість наших клієнтів купують і тримають, а 98% наших клієнтів не є дейтрейдерами».

Проте інші дослідники активності дейтрейдерів прийшли до аналогічних висновків.

Опубліковане в червні дослідження, в якому вивчалася активність майже 1600 бразильських дейтрейдерів протягом одного року, показало, що лише 3% заробляли гроші. Автори уникали тверджень про те, що дейтрейдери можуть заробляти гроші протягом коротких періодів часу (день або тиждень), і зосередилися на трейдингу протягом більш тривалих періодів.

Вони прийшли до наступного висновку: «Ми з'ясували, що практично неможливо заробляти собі на життя дейтрейдингом, всупереч твердженням творців різних курсів. Ми спостерігали за діяльністю всіх людей, які почали торгувати в період з 2013 до 2015 року на бразильському ринку ф'ючерсів на акції, третьому за обсягом в світі. Ми виявили, що 97% всіх людей, які торгували понад 300 днів, втратили гроші. Дохідність тільки 1,1% перевищила мінімальну заробітну плату в Бразилії, і тільки 0,5% вдалося заробити більше стартової зарплати касира в банку — і все це на тлі вкрай високого рівня ризику».

Читайте також: Купувати акції, продавати долар. Morgan Stanley оновив стратегію-2021

Спекулянти завжди програють

Дослідження від 2011 року, в якому вивчалися результати тайваньських дейтрейдерів за 15-річний період з 1992 до 2006 року, показало лише трохи позитивніші результати. За словами авторів, в середньому за рік близько 360 тисяч тайванців займаються трейдингом.

Висновок вчених виявився таким: «Переважна більшість дейтрейдерів втрачає гроші. Невеликій групі трейдерів (близько 15%) дійсно вдалося отримати вищий прибуток за вирахуванням комісійних, але при цьому деякі результати могли виявитися абсолютно випадковими».

У більш пізньої версії статті, опублікованій у 2013 році, був зроблений висновок: «Менше 1% дейтрейдерів здатні стабільно отримувати позитивний прибуток за вирахуванням комісійних».

Ще одне дослідження, проведене у 2000 році, також показало не найкращі для дейтрейдерів результати. Бред М. Барбер і Терренс Одеан з Каліфорнійського університету в Берклі проаналізували 66 тисяч торгових рахунків в Charles Schwab з 1991 до 1996 року. Вони виявили, що трейдери, які торгували найактивніше, отримували річний дохід в розмірі 11,4%, в той час як загалом ринок приносив 17,9%.

То чому ж дейтрейдинг настільки популярний, особливо з огляду на всі перераховані вище результати? На думку авторів, дуже активні трейдери, схоже, вірять, що знають більше за інших, хоча насправді це проста омана. «Самовпевненість трейдерів пояснює високий рівень їх активності на ринку і, як наслідок, низьку активність індивідуальних інвесторів», — відзначають дослідники.

Їх висновок перегукується з висновками інших вчених: «Наше основне посилання полягає в тому, що трейдинг небезпечний для вашого капіталу… Найбільше втрачаю ті, хто торгує активніше за інших».

Читайте також: Як почати інвестувати у США: особистий досвід

Коментарі - 20

+
+30
lsdog
lsdog
25 листопада 2020, 8:55
#
Скальпинг ещё и нервное и утомительное занятие
+
+45
bonv
bonv
25 листопада 2020, 9:08
#
Первый закон начинающего инвестора на бирже: Курс растет только до тех пор, пока ты не купишь хоть сколько-нибудь акций. После этого курс начинает неумолимо падать. Следствие. То, что кажется началом подъема, оказывается пиком стоимости. Второй закон начинающего инвестора на бирже: Не верь тому, кто говорит, что пытается получить прибыль. Основная задача — минимизировать убытки.
Третий закон начинающего инвестора на бирже: Колоссальность убытков станет ясна только в самый последний момент. Надежда умирает последней:)))
+
+86
zaNOza :)
zaNOza :)
25 листопада 2020, 9:15
#
Там где вы берете анекдоты одна биржевая шутка?
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2020, 10:04
#
Первое правило Биржи: Кто знает – не говорит, кто говорит – не знает.
Второе правило Биржи: Если все думают, что цены поднимутся – цены не поднимутся.
+
+28
zaNOza :)
zaNOza :)
25 листопада 2020, 11:43
#
Рада за Вас :)
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2020, 12:04
#
Октябрь – один из самых опасных месяцев в году для игры на бирже. Остальные опасные месяцы: январь, февраль, март, апрель, май, июнь, июль, август, сентябрь, ноябрь и декабрь:)
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
25 листопада 2020, 12:17
#
Биржи не существуют, это просто 35% ботов на локалке переливают с пустого в порожнее, чтобы потом рисовать доход легальный
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2020, 9:09
#
Объявление в газете. Кодирую от торговли на бирже, дорого:)
+
+57
AleksandrBank
AleksandrBank
25 листопада 2020, 10:20
#
Недавно была статья Минфин об инвестициях на бирже, покупка акций и т.д.

Вот и ответ, всего 1% получают профит. Оно того стоит?
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2020, 10:25
#
Це як з криптою Сашабанк,, тільки в довгу заробиш.. А дехто грає в коротку.. собі на шкоду.. Терпеливість потрібна і мудрість..
+
+89
mary27
mary27
25 листопада 2020, 10:59
#
Ну вы банковский работник, должны понимать...)

Главное - посредники заработают комиссионные.
И, их заработок безрисковый, в отличие от лопоухих ''инвесторов'')
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2020, 11:24
#
А банки у нас, вже на всьому заробляють, свою комісію…
+
0
lika197
lika197
25 листопада 2020, 20:40
#
Если обычный человек кладёт 10-20% сбережений на рынок, даже если он не будет стараться избегать кризисов, если рынок будет вниз 50% он всё равно будете терять только 5-10%. С зарплатой, «отношение шарп» будет терпимым. Правда, вы будете немного зарабатывать, но это намного лучше чем всё в валюте.

Будет ли кто-то достаточно дисциплинирован выполнить всё это — это конечно другой вопрос. Если вы не можете отойти от экрана, и вы не институциональный инвестор, лучше всё в недвижимость… будет намного сложнее принимать неправильное решение эмоциями…
+
+59
mary27
mary27
25 листопада 2020, 10:49
#
Ой, дейтрейдинг - это диагноз)

Примерно как БИНАРНЫЕ ОПЦИОНЫ.

Конечно, к этом приложили руку многочисленные ''Курсы трейдинга'' для лошпэнов.
Ведь лошпэн не осознает, чего его препод, вместо того, чтоб ''скальпить'', рассказывает все секреты на лекциях?)
+
0
AlexZag
AlexZag
25 листопада 2020, 11:31
#
Думаю, не нужно Вас переубеждать, что есть люди которые на этом зарабатывают от 2 до 5 тыс $ в месяц, но в подавляющем большинстве теряют деньги. Но чтобы столько зарабатывать нужно 2-3 года учиться на собственных деньгах и времени. Я считаю, что это не целесообразно, потому что это время и деньги, которые тратится на обучение дейтрейдингу, можно потратить на самообразование и стать профессионалом в какой-то сфере и зарабатывать те же деньги с возможностью дальнейшего роста.
+
+59
mary27
mary27
25 листопада 2020, 13:09
#
Да, есть люди, которые зарабатывают, читая лекции ''как зарабатывать на дейтрейдинге''.
Некоторые даже 2000-5000 долл в месяц.
Как правило, это проигравшиеся до нитки ''трейдеры'', передают другим свой ценный опыт)

Дураков у нас полно.
+
0
lsdog
lsdog
25 листопада 2020, 15:15
#
На Форексе зарабатывают те кто читает лекции по обучению заработка на Форексе. А вообще же гора кухонь которые у нас время от времени закрывают. Звонят в Россию и развитые страны и там разводят на депозит, деньги естественно никто назад не выводит
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
25 листопада 2020, 12:19
#
Забанят если 1 будет чесать все, они че зря Игил финансировали, чтобы их обували из СНГ?
+
0
yarg
yarg
26 листопада 2020, 10:29
#
Кто «они» ? бразильские и российские дейтрейдеры ? 
в идиотизме их обвиняют . а вот финансирование ИГИЛ (зачем его финансировать , он и так богатый) - это что-то новое...
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
26 листопада 2020, 10:57
#
Чтобы не торговали через другие биржи, ИГИЛ постоянно сести интернета ломает.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися