Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 12:33

Як почати інвестувати в США: особистий досвід

Инвестор Роман Морозов 5 лет назад переехал в США. За это время он на собственном опыте проверил, сколько можно заработать на IPO, инвестициях в недвижимость и акции. Морозов поделился с РБК своим опытом о том, как начать инвестировать в США. «Минфин» выделил самое интересное.

Інвестиції, інвестор, податки, IPO, інвестувати в нерухомість, інвестувати в акції, купити акції, США, гроші, бізнес
фото: investment.24tv.ua

Інвестор Роман Морозов 5 років тому переїхав до США. За цей час він на власному досвіді перевірив, скільки можна заробити на IPO, інвестиціях в нерухомість і акції. Морозов поділився з РБК своїм досвідом про те, як почати інвестувати в США. «Мінфін» виділив найцікавіше.

Життя з нуля в чужій країні

П'ять років тому я зібрав валізу за один день і поїхав до США як політичний біженець. Тоді ще думав, що це тимчасово. У США у мене не було ані грошей, ані друзів, ані знання мови, ані освіти. Все довелося починати з нуля. Єдиним виходом було почати свій бізнес, тому що ніхто не почне питати диплом престижного вузу, а також інвестування, так як нікому не важлива якість моєї англійської мови при купівлі акцій.

Сказати що було важко — нічого не сказати. Статус політичного біженця накладає обмеження: не можна працювати перші півроку перебування в країні. Але після цього терміну обмеження знімають, і ви отримуєте ті ж права і обов'язки, що і звичайний громадянин США, крім участі у виборах. Як в якості кандидата, так і в якості виборця. Також людина отримує SSN — номер соціального страхування, щоб можна було законно платити податки. Як тільки ви його отримали, можна відкрити свій бізнес і брокерський рахунок. Що я відразу ж і зробив.

Власна компанія дозволяє істотно заощаджувати на податках. Для власників бізнесу є різні податкові переваги і пільги. Можна списувати на «бізнес-витрати» все, що тільки можна уявити. Наприклад, бензин, кредит на автомобіль, половину вартості всієї їжі в робочий час та інше — список дуже великий. Це допомагало мені заощаджувати значні кошти вже з перших років у США. Я відкладав гроші і інвестував в акції. Зараз я володію невеликою компанією з внутрішнього оздоблення приміщень у Вашингтоні та інвестую в нерухомість.

Читайте також: Зміцнення гривні та падіння золота — що прогнозують

Участь в американських IPO

У США на соціальну пенсію не проживеш. Вона становить близько $700 на місяць. Тому я вирішив відкладати гроші самостійно. Я купую акції та беру участь в первинних розміщеннях постійно. Практично 30% портфеля складається з компаній, які я купив на IPO. За останні 10 років акції практично всіх IT-компаній США, які виходять на біржу, відразу ж виростають. Тому я купую компанії на IPO тільки в технологічному секторі. У біотехнологічні та медичні компанії я не інвестую — занадто багато шуму, занадто мало результату.

Вдалий досвід

Перше IPO в США, в якому брав участь, було розміщення китайського виробника електромобілів NIO у вересні 2018 року. У перший же день ціна акцій подвоїлася. Пам'ятаю, тоді дуже переймався, що не купив більше акцій. Незважаючи на те, що спочатку акції злетіли, далі у компанії довгий час були проблеми з фінансуванням і зростанням, і папери впали на 90%.

Я тримав папери NIO і періодично цікавився справами компанії. В один момент я був близький до продажу — американські заголовки новин були занадто нервові. Але я почитав новини в китайському інтернеті і побачив, як сильно підтримує цю компанію держава. Тому замість того, щоб продавати папери, вирішив докупити ще. Як показала практика, я не прогадав. Зараз дохід за NIO у мене більше 100%.

Ще однією вдалою інвестицією стала компанія-виробник рослинного м'яса Beyond Meat. Я вклав у неї близько $1000 у 2019 році. Я продав акції Beyond Meat і вийшов з інвестиції з прибутком близько 45%. Мені не подобається смак їх м'яса, а я володію лише тим, що розумію, як працює, або тим, чим користуюся сам.

Невдалий досвід

Я не брав участі в IPO Tesla, і вважаю це найпровальнішим вчинком у моєму житті як інвестора. Другим провальним вчинком була участь в IPO китайської кавової компанії Luckin Coffee. Я тоді піддався моді і не проаналізував новини на чутки про сумнівну репутацію творця. За що і поплатився. Повністю продав папери і втратив $1000, компанія пішла з біржі.

Читайте також: Все про DeFi: Чому дні централізованих бірж добігають кінця

Як сплачувати податки у США

У США дуже складна податкова система. При цьому величезна кількість пільг і переваг. Наприклад, у брокерів немає комісій. З податками в США потрібно бути уважним. Податок на доходи може становити і 0%, і 37%. У США немає сенсу продавати акції, якщо ви володієте ними менше року. Справа в тому, що тут працює дві схеми податків — Short Term Capital Gains Tax та Long Term Capital Gains Tax.

Перше — це податки на короткостроковий прибуток. Їх доведеться заплатити, якщо інвестор продає актив, яким володіє менше року. Податок може становити від 10% до 37%. Точна цифра буде залежати від того, де ви живете, рівня вашого доходу і сімейного стану. Тому що в кожному штаті свої умови. Друге — податки на довгостроковий прибуток. Ця система оподаткування набуває чинності, якщо інвестор продає папери, якими володів більше одного року. В такому випадку ставка податку може становити від 0% до 20%.

Тому я ніколи не продаю акції, куплені на IPO, раніше року. Інакше доведеться платити величезні податки. Я ще жодного разу не платив податки з доходів від своїх інвестицій, так як не виводив гроші з рахунку. Але навіть якщо б вирішив зняти їх, то з 2018 року пройшло вже два роки і акції NIO я можу продати з мінімальним податком. З IPO Beyond Meat така ж сама історія.

Читайте також: Джо Байден: як заробив статок «найбідніший мільйонер у Конгресі»

Як обрати іноземного брокера

Оскільки у мене був статус політичного емігранта, я зіткнувся з труднощами, коли хотів відкрити брокерський рахунок. Прямих обмежень в законі на можливість відкривати рахунки у брокера для політемігрантів немає, але деякі компанії не приймають документи політичних біженців як достатню підставу для легального статусу в країні. Вони бояться, що їм доведеться мати справу з форс-мажорними обставинами. Наприклад вашим від'їздом з країни або смертю, і не хочуть відкривати рахунки, щоб не думати про те, як вони будуть вирішувати ці проблеми.

Але маленькі брокери і стартапи, орієнтовані на молодь, активно відкривають рахунки. Серед таких компаній Robinhood, WeBull, TD Ameritrade та Interactive brokers. Кожен з них спеціалізується на своїй частці ринку. Наприклад, Robinhood обслуговує тільки брокерські рахунки, у нього немає пенсійних акаунтів. TD Ameritrade працює з пенсійними рахунками. WeBull переважно використовують денні трейдери. Я торгую на декількох платформах, серед яких Robinhood та TD Ameritrade. На жаль, вони не відкривають рахунки для громадян СНД. Тому для російськомовних інвесторів зазвичай раджу Interactive brokers.

Всі брокери в США мають страховку, тож різниці, кому віддавати гроші, практично немає. Десь сервіс зручніше, а десь швидше відповідає підтримка. Мені здається, найкращим брокером є TD Ameritrade. Вони існують давно і вже пройшли всі етапи і труднощі зростання маленьких стартапів, з якими зараз стикається Robinhood. Однак, за рахунок простого інтерфейсу Robinhood дуже популярний серед новачків, які тільки-тільки починають освоювати фондовий ринок. Robinhood можна назвати букварем інвестора.

Читайте також: 6 порад тим, хто тримає заощадження в валюті

Папери у портфелі інвестора

Загальна дохідність мого портфеля зараз близько 52% річних. Основний дохід від інвестицій я отримую завдяки акціям. Намагаюся усереднювати ризики і диверсифікувати портфель. У мене є кілька компаній, в які я вірю і які планую тримати дуже довго.

Я не купую облігації. Мені 33 роки і я впевнений, що будь-які коливання на ринку зможу відіграти відносно швидко — протягом 10-15 років. Тому вкладати гроші в американські облігації під 1% річних мені абсолютно не хочеться. Замість облігацій я вважаю за краще інвестувати в нерухомість. Дохідність від інвестицій в нерухомість становить від 25% і до декількох сотень відсотків на рік.

Ось деякі папери, які я зараз тримаю в портфелі:

Я тримаю кілька компаній, які розробляють і виробляють електромобілі. Американську Tesla і китайські NIO, XPeng та Li Auto. Китайський уряд підтримує виробників електрокарів. У Китаї нічим дихати останні 20 років, і цю проблему влада планує вирішити до 2035 року. Я думаю, Китай зробить все, щоб домогтися цього.

Zillow — американська компанія, займається базами даних нерухомості. У них зручна платформа, мають гарну внутрішню аналітику, запустили продаж будинків за готівку з сайту, самі викуповують перспективні будинку з ринку. Потенційно можуть бути найбільшими заставоутримувачами в США і заробляти на інших фінансових сервісах.

Roku — американський виробник обладнання і софта для потокового відео. Упевнений, що найближчі 5-10 років користувачів smart TV стане значно більше. Особливо з огляду на зростання нових видів пристроїв — екранів автомобілів. У Roku велика, призначена для користувача база, довгий середній термін підписки у клієнтів і своя екосистема.

Chewy — американський інтернет-магазин кормів для тварин. Хороший сервіс, велика частка повторних покупок у постійних користувачів. Пристрасть засновника до якісного продукту. Мода на домашніх тварин у США. Потенціал продавати додаткові сервіси і зробити маркетплейс. А також низька закредитованність компанії, яка їй допоможе пережити будь-які труднощі.

Коментарі - 27

+
+43
energy1
energy1
13 листопада 2020, 13:22
#
Как я понимаю, этот Роман - выходец из России, и у него было по меньшей мере начальное экономическое образование, ибо его рассказ - это история довольно осведомленного человека.
+
+15
Graycat
Graycat
13 листопада 2020, 15:49
#
Там нет ничего особо сложного. Есть акции на разный уровень подготовки и желания риска
+
0
AlSaher
AlSaher
13 листопада 2020, 17:46
#
Все что здесь описано выучивается за месяц без эконом образования вообще. Проверено.
+
+21
stas12345
stas12345
13 листопада 2020, 19:54
#
А сколько времени и знаний нужно чтобы осознать пользу инвестиций, а не проедать всё здесь и сейчас? По-моему для среднестатистического человека - годы
+
0
N1KO
N1KO
22 листопада 2020, 6:32
#
Скорее человека решившего сыграть в лотерею и приумножить по-быстрому денег учитывая спекулятивность портфеля. Хотя, с таким количеством денег (до $1000 на компанию) нет смысла инвестировать, можно и рискнуть. Потеряет - еще заработает, выиграет - есть шанс умножить вложение в несколько раз за относительно короткий период.
+
+44
Y. D.
Y. D.
13 листопада 2020, 14:05
#
Разгадка истории простая - рынок быков на бирже))

профессор Принстонского университета Бертон Мэлкил заявил в своей книге «Случайная прогулка по Уолл-Стрит», ставшей бестселлером, что «обезьяна с завязанными глазами, бросающая дротики в финансовые страницы газеты, может выбрать портфель, который будет столь же хорош, как и портфель, тщательно отобранный экспертами».
+
0
Graycat
Graycat
13 листопада 2020, 15:50
#
На короткой дистанции - возможно. На длинной - нет
+
0
Y. D.
Y. D.
13 листопада 2020, 18:03
#
Т.е. на длинной дистанции эксперты рулят ?!)) У вас был шанс легко получить 1 млн долларов

В 2007 году Уоррен Баффет предложил любому заключить с ним пари на миллион долларов. Предмет спора состоял в следующем: В течение 10 лет никто из произвольно выбранных хедж фондов не сможет обогнать индекс S&P 500...
+
0
Graycat
Graycat
13 листопада 2020, 18:25
#
Так Баффет и подтверждает мои слова:)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
13 листопада 2020, 16:15
#
Хорошая лапша - не зашла.....
+
+53
mary27
mary27
13 листопада 2020, 19:25
#
Чота интересно - ''у меня не было ни денег, не друзей'', ''на социальное пособие в 700 долл не проживешь''.
И при этом было баблишко для покупки ЦБ на бирже и инвестиций в недвигу?)
Лучше б это объяснил)
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
13 листопада 2020, 21:37
#
1\він же написав- ремонти\\2\до того ж НЕбуло грошей-абстрактно індивідуально\\3\уважніше-700дол-соц.страх-пенсія-тому мотивация для фінансової НЕзалежності у зрілих роках і він обрав- акциї
+
0
mary27
mary27
13 листопада 2020, 23:15
#
Ага, сам ходил клеил обои?)
Неа, у него фирма по ремонтам.
На организацию фирмы что нужно - правильно, капитал.
А ''я приехал без денег''.

И все равно, ''где деньги, Зин?'' ©.
+
0
mphet26
mphet26
16 листопада 2020, 10:48
#
Сказал же что полит. беженец.. а этот статус просто так не дают, а здесь «собрал чемодан за один день и уехал в США» ага, люди годами стоят в очередях в США, знаю приличны бизнесменов, которые не могут попасть, а здесь не ясно что. читайте между строк и не хавайте лапшу, мучное это вредно
+
0
mary27
mary27
16 листопада 2020, 10:51
#
+1000.
Тоже думаю, 100% грантоед.
+
0
yarg
yarg
16 листопада 2020, 12:54
#
Что такое «грантоед» ? человек , живущий в россии и получающий гранты на что-то ? и вы думаете он на них таким богатым стал , что сразу бизнес открыл ? 
Я пару грантоедов знал в свое время - куча истерии , писанины и беготни за 700-долларовый грант «исследования культурных отличий жителей черниговской и сумской области». 

не знаю какой с него эмигрант , но многочисленные ютьюб-канальчики , школы бизнеса , тренинги личностного роста и прочее он ведет. Думаю что слезливая история об эмиграции - плод его фантазии и пиара.
+
0
mary27
mary27
16 листопада 2020, 14:53
#
То вы самых х...вых и нищих грантоедов знаете.
А то наверно грантоед успешный.
Ему даже не поленились ''политическое убежище'' запилить.

Вот честно, не интересны факты его биографии.
Своего такого г... полно.
Написали кретинские законы, а теперь непонятно, что с ними делать.
+
0
yarg
yarg
16 листопада 2020, 15:18
#
Чтобы давали убежище - должен быть шумный судебный процесс , преследования и т.п. 
Попробуйте найти упоминания о таком «диссиденте».
Я - не нашел.
+
0
cherv
cherv
16 листопада 2020, 14:56
#
В самом же начале написано «собрал чемодан...» - чемодан брюликов, или золотишка. А денег таки не было :)
+
+39
Артур М.
Артур М.
14 листопада 2020, 10:57
#
Лапша… На IPO так зайти, как на форекс с 200баксами, нельзя. Это минимум в раене 100тыс д.
+
+15
N1KO
N1KO
22 листопада 2020, 6:25
#
Очевидно что имеется ввиду первый день после IPO на бирже что технически не «участие в IPO»
+
0
Артур М.
Артур М.
3 грудня 2020, 17:30
#
Не ведитесь, на бирже зарабатывают инвесторы, а не спекулянты. В Форбсе нет не одного спекулянта, по статистике в течении 3 лет 99% спекулей сливаются. Нету такого, чтоб прочитать 2 книги и 3 тренинга, а потом с 10000долл сделать миллион. Этот хрен зарабатывает на вас и на тренингах, а не на бирже.
Начать с минимальной суммы можно, когда вы попали в инвест отдел банка или фонда, там доказали свои компетенции, вам дали денег в управление, как Герчик и др. Но просто сидя на жопе с пару тыс долл такое невозможно, нельзя работать с доходностью в 1000% на длинном промежутке времени, имея сумасшедшие риски.
+
0
Z SZ
Z SZ
16 листопада 2020, 7:02
#
Первоначальный капитал можно и заработать, 10000 долларов для Америки не большая сумма, затем экономия на налогах в виде затрат фирмы. Своя фирма и инвестиции в акции. Просто вначале видимо пришлось хорошенько поработать физически, затем нанять кого то, получив лицензию.
+
0
ApamaT
ApamaT
16 листопада 2020, 9:39
#
Ясно понятно
+
+24
Bart Simpson
Bart Simpson
24 листопада 2020, 13:02
#
«Но маленькие брокеры и стартапы, ориентированные на молодежь, активно открывают счета. Среди таких компаний Robinhood, WeBull, TD Ameritrade и Interactive brokers.»
Не думал что Interactive brokers - маленький брокер Market Cap 22.553B$
+
0
Артур М.
Артур М.
3 грудня 2020, 17:20
#
Вы путаете инвесторов и спекулянтов. Зарабатывают инвесторы, но у них есть капитал ( не обязательно их собственный). А 99% спекулянтов в течении 3 лет банкротятся. Верю, что эта статистика спасет очередного школьника, который верит в розовую мечту, превратится в миллионера, стартовав с 1000долл в кармане на форексе.
+
0
Артур М.
Артур М.
3 грудня 2020, 17:30
#
Не ведитесь, на бирже зарабатывают инвесторы, а не спекулянты. В Форбсе нет не одного спекулянта, по статистике в течении 3 лет 99% спекулей сливаются. Нету такого, чтоб прочитать 2 книги и 3 тренинга, а потом с 10000долл сделать миллион. Этот хрен зарабатывает на вас и на тренингах, а не на бирже.
Начать с минимальной суммы можно, когда вы попали в инвест отдел банка или фонда, там доказали свои компетенции, вам дали денег в управление, как Герчик и др. Но просто сидя на жопе с пару тыс долл такое невозможно, нельзя работать с доходностью в 1000% на длинном промежутке времени, имея сумасшедшие риски.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися