Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2020, 15:45

Падіння фондових ринків у четвер — початок кінця чи звичайна корекція

У четвер фондові ринки закрилися з найбільшим падінням за останні 3 місяці, хоча ще наприкінці серпня ставили рекорди зростання. І хоча в п'ятницю показники почали відновлюватися, інвестори побоюються, що подібні різкі обвали можуть ще декілька разів повторитися найближчими місяцями.

Хто впав

Значне падіння продемонстрував індекс NASDAQ (в нього входять технологічні компанії), який за день втратив 5,4%.

Це не дивно, адже найбільше постраждали саме технологічні гіганти. Так, акції Apple подешевшали на 6,2%, Facebook — на 4%, Amazon — на 5,2%, Google — на 5%. Ще істотніше просіла вартість Tesla — на 8,3%.

Звичайно, падіння техгігантов потягнуло донизу і показники ключових індексів: S&P 500 (розраховується на підставі 500 найбільших компаній США) втратив 3,6%, а індустріальний Dow Jones — 3,15%.

Ці цифри не відображають всю ситуацію на ринку. Падіння торкнулося тих компаній, які демонстрували найбурхливіше зростання останніми місяцями. Так, наприкінці серпня Apple стала першою американською компанією, чия вартість перевищила $2 трлн, а за рік вона подорожчала на 156%. Tesla перш, ніж почати дешевшати, подорожчала з початку року в 11 разів.

Падіння техгігантов не відображає всієї ситуації на фондовому ринку. Як повідомляє Bloomberg, менш відв'язані від реальної економіки галузі, включаючи фінсектор і енергетику, зростали. Точно так само демонстрували непогані показники акції компаній, що найбільше виграють від відкриття економіки, на кшталт авіаперевезень і туризму.

Очевидних причин не було

Падіння техгігантов відбулося без видимих ​​для цього причин. Ніяких новин, які віщували це, не надходило. Хіба що Facebook заявила, що припинить розміщувати нову політичну рекламу за тиждень до президентських виборів у США. А ось Tesla, навпаки, дала привід для оптимізму, заручилася повною підтримкою федеральної влади Німеччини у будівництві нової гігафабрики під Берліном.

Макроекономіка також не давала сигналів для песимізму: кількість нових заявок на допомогу з безробіття у США виявилася меншою за прогнози. Все було спокійно і на сировинних ринках, а нафта хоч і дешевшала, але не суттєво і після декількох тижнів зростання.

Страх поборов жадібність

Основною причиною вчорашнього падіння акцій експерти називають перегрітість технологічного сектора, з якого почали виходити інвестори.

Акції IT-компаній перекуплені і пауза у їх ралі природна, пише Bloomberg. Як пояснюють аналітики Saxo Bank, обвал стався на тлі «стадного ефекту» — збільшується волатильності через величезну кількість пут-опціонів на папери обмеженої кількості найбільших гравців IT-сектора. Через це маркетмейкери повинні скуповувати ці акції — і розпродавати при ознаках зниження.

Обвалу посприяла і популярність у США брокерського сервісу Robinhood, який дозволяє торгувати акціями без будь-яких комісій. Цього року в сервісі зареєструвалися мільйони нових користувачів, які віддали перевагу акціям техгігантів і в будь-який момент можуть зафіксувати прибуток. Тренди опціонного ринку визначають саме клієнти Robinhood, відзначає стратег з фондового ринку Saxo Bank Пітер Гарнрі.

До чого готуватися

На думку мільярдера Білла Екмана, зараз на фондовому ринку панує невизначеність, яка посилюється майбутніми президентськими виборами. Найбільш уразливими, на його думку, в такій ситуації виглядають саме «перегріті» технологічні гіганти.

«Це, звичайно, не початок кінця, але я б сказав, що ми наближаємося до одного з найбільш невизначених періодів в американській історії. Ринки не люблять невизначеності», — вважає Екман.

Експерти очікують, що найближчими місяцями волатильність буде тільки посилюватися. «Ринок може викупити це просідання. А може і не викупити. Цього я знати не можу. Але я можу на 100% бути впевненим: така різка просадка протягом найближчих місяців буде ще не один раз. Ринки вкрай небезпечні і піднесуть ще дуже багато сюрпризів», — переконаний інвестбанкір Євген Коган.

Цього року IT-сектор істотно посилив свій вплив на S&P 500. Тому падіння техгігантів буде тиснути і на нього. За прогнозами Bank of America на кінець року індекс S&P 500 складе 3250, а це на 6% нижче, ніж зараз.

Читайте також: Три свіжих вкладення Джорджа Сороса: на що зробив ставку іменитий інвестор

В таких умовах інвестиції як у перегрітий IT-сектор, так і в ключові індекси можуть бути особливо ризикованими.

Коментарі - 5

+
+45
lika197
lika197
4 вересня 2020, 17:19
#
Только начало конца. Как каждый раз в последние 200 лет в истории фондового рынка США.

(сарказм)
+
+15
Pareto
Pareto
4 вересня 2020, 17:59
#
«Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful»
+
+15
lika197
lika197
4 вересня 2020, 18:57
#
Buy the *ing dip :-)
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 вересня 2020, 16:02
#
«Падение техгигантов не отражает всей ситуации на фондовом рынке. Как сообщает Bloomberg, менее отвязанные от реальной экономики отрасли, включая финсектор и энергетику, росли. Точно также демонстрировали неплохие показатели акции компаний, больше всего выигрывающих от открытия экономики, вроде авиаперевозок и туризма.» В  этом  вся суть... Нет  никаких  «подводных камней»  в сей  ситуации..  Система-  с  началом  коронакризиса-  накачивалась  ликвидностью..  Всю  «ликвидность»  съели   техногиганты  бурным  ростом  акции..  Оной   ликвидности  долларовой  как  раз  рынку  стало  не  хватать  в  последние пару  дней  прошедшей  недели.. Связана  сия  нехватка  была  в  бурным  ростом   доллара  против всех  «мажоров» Резко  стал  доллар нужен  всем  ибо   ощущалась  в  рынке  его  значительная  нехватка. ФРС   уже  молчит  о  дальнейшей«  накачке»  ликвидностью-  значит  надо  доллар  где  то  брать  инвесторам и  спекулям  Что то  продавать   Еврон с  пиков  потерял   1.5%-на.  Фунт   который  бурно рос  в  последние   месяцы-  в  долины  ушёл А  главное     «боягузы»  прячущиеся  в   франке  тоже  стали   оную   тихую  гавань  покидать..  Ликвидность  в системе  долларовая  нужна  для  покупки  акций  в вышеприведённой  цитате аналитика..  Так  что    «сбросили»  инвесторы   чуток  акций  техногигантов  дабы  переложиться  в  недооценённые   активы.. Там  можно  больше  заработать...   «Тоже мне  Бином  Ньютона»
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
8 вересня 2020, 12:19
#
Як перевіряти об'єкти нерухомості перед покупкою — покрокова інструкція:

https://www.youtube.com/watch?v=HqIWOPDI594&feature=youtu.be

Підписуйтесь на youtube-канал Finance.ua і коментуйте відео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися