Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 серпня 2020, 14:06

До 40% людей, які планували купити квартиру в новобудові, віддали перевагу житлу на вторинному ринку

Вторинний ринок оживає. Майже половина інвесторів, які придивлялися до новобудов, тепер віддає перевагу вторинці. Таку думку висловив аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький на на онлайн-вебінарі FinUpDate «Нерухомість: варто купувати зараз чи краще почекати».

Купити квартиру, первинний ринок, вторинний ринок, продати квартиру, ціни на житло, квартира в Києві, забудовники, ринок нерухомості
фото: myhome.ru

Вторинний ринок зростає

На ринок нерухомості повертаються покупці та продавці. Однак через високі ризики більшість воліє купувати житло на вторинному ринку. «За нашими оцінками, до 40% людей, які планували купити квартиру в новому будинку, зараз перейшли на вторинку», — розповів Сергій Костецький.

На підтвердження своїх слів він поділився цифрами: у липні минулого року на вторинному ринку столиці було близько 1,5 тис. угод, а в липні 2020 року спостерігався бум — до 2,5 тис. угод на місяць. Один із факторів, що підігрівав ринок, - відкладений попит на час карантину.

«Зараз пропозиція на вторинному ринку в десятки разів перевищує попит. Тільки в Києві ми маємо близько 50 тис. пропозицій на вторинному ринку. В середньому людина може вибирати квартиру з 30 різних варіантів», — поділився Сергій Костецький.

У сегменті житла економ-класу на кожного потенційного клієнта припадає близько 5 квартир, в бізнес-сегменті — близько 40 квартир, в категорії елітного житла — до 100 квартир.

Первинний ринок в підвішеному стані

Карантин дуже сильно вплинув на первинний ринок. Інвестори перестали довіряти забудовникам через проблеми з Укрбудом і Аркадою.

«Інвестувати в первинний ринок нерухомості — це така собі рулетка: 50 на 50. З одного боку, забудовники начебто і не хочуть нікого обманювати, але з іншого — є ряд факторів, які не дозволяють їм гарантувати людям житло вчасно», — вважає Сергій Костецький.

На первинному ринку зараз купують в основному професіонали, які чітко розуміють, що буде з забудовником, з його фінансовим станом і готові ризикнути.

Читайте також: Як вибирати забудовника при купівлі нерухомості на первинному ринку

Що заважає продати житло

На думку Сергія Костецького, податковий прес на ринок нерухомості дуже високий. Наприклад, при продажу квартири, якою ви володієте менше трьох років, потрібно сплатити: держмито (1% від ціни об'єкта, зазначеної в договорі, але не нижче його оціночної вартості); платіж до Пенсійного фонду України (1% від суми угоди), податок на дохід (5% від вартості нерухомості) і військовий збір (1,5% від вартості нерухомості).

Але це не єдина перешкода. Операцію з купівлі нерухомості на фінальному етапі може заблокувати фінмоніторинг.

«Людина приходить в банк, а там питають: звідки такі гроші взяв? Близько 90% людей, навіть якщо вони чесно заробили і весь час збирали гроші, не зможуть розповісти, де вони взяли кошти», — запевняє Сергій Костецький.

Читайте також: Всі перебираються в передмістя: котеджі стають популярніші, ніж квартири в столиці

Як вибирають житло покупці

Як писав «Мінфін», незважаючи на значну кількість новобудов, інвестиції в хрущовки і сталінки, як і раніше, мають сенс.

Головний фактор, який впливає на вартість і привабливість нерухомості для покупця, — її місце розташування.

«Думаю, що хрущовка, яка знаходиться десь на бульварі Лесі Українки, буде привабливішою, ніж новобудова в спальному районі», — говорить віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

За його словами, вибираючи житло, покупець або орендар завжди оцінює баланс між ціною і якістю.

«Варто звертати увагу, як і ким цей будинок обслуговується, чи проводяться якісь планові заходи. Одним з головних аспектів є стан парадних, під'їздів, ліфтів», — ділиться Анатолій Топал.

Читайте також: Експерт розповів, чи варто інвестувати в хрущовки і сталінки

Коментарі - 20

+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 14:10
#
Вторинний ринок більш зговірливіший і готовий опускати ціни. Плюс це вже готове житло а не котлован з «райдужними перспективами»..
+
0
Roma41
Roma41
21 серпня 2020, 16:14
#
Лето — это обычно мертвый сезон, и понятно в прошлом году не особо покупали в этот период. А сейчас после 3 месяцев проcтоя спрос накопился. Здесь нужны были просмотри, много просмотров. На первичке есть ЖК и планировка на сайте, на вторичке каждая квартира индивидуальна — нужен просмотр. Вот вам и сошлись все в июле на оформление.
Если у человека есть запас денег на вторичку ок. Но никогда для себя человек не будет вместо 3-ки покупать однушку на вторичке. Для сравнения нужно было показать статистику по первичке июль 2019 и 2020.

Укрбуд(КГС) и Аркада походу почти решили свои вопросы. Больше настораживает вальяжность всего рынка которые после выборов, курса 24 и карантина, позволяют себе отодвинуть сроки сдачи. Но и депозиты сейчас режут, так что это тоже не лучшая альтернатива. Для многих лучший выбор как всегда — еще подождать, походить посмотреть, почитать — а потом прижмет и купят, что будет на рынке на их деньги.
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 16:39
#
Зараз пропозиція на вторинному ринку в десятки разів перевищує попит. І по цінах зговірливіші ніж забудовники.. Ті важкі на підйом..
+
0
VolCh
VolCh
23 серпня 2020, 15:30
#
А откуда такой выбор: трёшка или однушка на вторичке?
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 14:11
#
А пропозиція в рази перевищує попит.. Тому ціни вниз.
+
+44
bonv
bonv
21 серпня 2020, 14:11
#
Безработного брокера, торгующего на базаре картошкой, всегда легко узнать - у него две цены: на покупку и на продажу...
+
0
mega5
mega5
21 серпня 2020, 16:46
#
Не всем доступна планка быть брокером.
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 16:47
#
Реальный факт: Президент АТ&Т Джон Уолтер был уволен после 9 месяцев работы с формулировкой «он не обеспечил интеллектуальное лидерство.»
Уолтер получил 26 миллионов долларов выходного пособия. Думается, однако, это не ему не хватает интеллекта.
+
0
mega5
mega5
22 серпня 2020, 9:39
#
Прежде чем ересь писать о картошке, пора осознать и принять, что в руках брокеров не только сосредоточено 99% ликвидных объектов для аренды и покупки (не оплатишь %, не купишь), так ещё и инвестиции в первичку для последующей перепродажи или сдачи в аренду захватили брокеры. И постепенно вчерашние брокеры становятся успешными рантье жилой/нежилой недвижимости, инвесторами на первичке, да и вообще вряд ли на рынках бывают и картошку едят))).
+
+31
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 15:21
#
Вторичка,первичка,а коммуналка растет при зеленых днепропетровских наркоманах.
+
0
AllexL
AllexL
21 серпня 2020, 17:25
#
Хммм, статистику приведите для достоверности, пан фантазер
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 17:39
#
Соросенок,коммуналка не растет,тарифы не повышаются? Вы в какой стране живете?
+
+15
ballistic
ballistic
21 серпня 2020, 18:46
#
Я голосував проти Зе, але заперечувати не буду - ціни на газ дійсно впали.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 18:59
#
Мне все равно за кого ты голосовал.Цены на газ упали летом,в отопительный сезон снова вырастут в 3 раза.И еще Ахметов мародер со своими тарифами на электроэнергию
+
+53
ballistic
ballistic
21 серпня 2020, 19:38
#
Спочатку пишете "коммуналка растет", а тепер"Цены на газ упали летом". То Ви вже визначтесь якось — росте чи впало?

"в отопительный сезон снова вырастут в 3 раза"
— це поки ще не доконаний факт.

Ціна на електрику така сама як і при попередниках.
+
0
AllexL
AllexL
21 серпня 2020, 21:30
#
Еще раз, пан умник, статистика есть? Я так понимаю, с такой точностью прогнозов 
Kuzyalik уже миллардер, удачно вложившийся в интересные активы? Что, нет? А при Порохе цены реально выиграли, значит, Порох - проводник олигархата? не может быть ;)
p.s. Мне пофиг фамилии президентов, чем они занимались до/после, важно - какую идею они привнесли в общество и управление государством. Оба сотрясали воздух правильными идеями, но реализовывали диаметрально противоположные вещи.
+
0
ballistic
ballistic
21 серпня 2020, 21:35
#
Проти такої «переконливої» аргументації важко щось заперечити )
+
0
AllexL
AllexL
25 серпня 2020, 11:20
#
Сорри, то я Kuzyalik'у писал :)
+
0
ballistic
ballistic
25 серпня 2020, 11:44
#
Я йому теж :)
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
21 серпня 2020, 21:21
#
«Около 90% людей, даже если они честно заработали и все время копили деньги, не смогут рассказать, где они взяли средства» Когнитивный диссонанс (если, конечно, эти люди не немые - смешная шутка, фить-ха!)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися