Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 серпня 2020, 7:24

Середина серпня: чи варто зараз очікувати на девальвацію гривні

Минулий тиждень не приніс сюрпризів за курсом долара, зате був дуже складним для євро.

Валютні ралі за парою євро/долар на міжнародних ринках відбивалися і на курсі євро щодо гривні. Котирування євровалюти періодично наближалися до рівнів у 33 гривні на міжбанку, а обмінники деяких банків продавали її навіть дорожче.

Але до вечора минулої п'ятниці відбувся обвал котирувань євро. Менш ніж за годину вони провалилися з $1,1840 до $1,1760 з подальшою корекцією. Причиною стали позитивні новини про ринок зайнятості у США.

Загалом же ситуація на валютному ринку весь минулий тиждень була позитивною для гривні. Активного попиту на долари і євро на готівковому ринку зараз немає. На міжбанку також панує спокій. Економічна криза в країні, наслідки карантину і стримані покупки валюти нерезидентами не створюють масованого тиску на курс.

Експортери стабільно продають валютну виручку на міжбанку. А от імпортери не поспішають закуповуватися валютою. Тому великих перекосів попиту і пропозиції на торгах зараз немає. Клієнти самі знаходять компромісний курс. Нацбанк лише двічі (минулої середи і п'ятниці) викуповував надлишок пропозиції долара. 5 серпня регулятор купив близько $20 млн за 27,67 гривень, а 7-го — ще близько $20 млн за 27,63.

Нерезиденти продовжують купувати валюту під вихід з наших облігацій. Але роблять це дуже акуратно, щоб не «підривати» котирування і не провокувати спекулянтів.

Зрештою, за період 3-7 серпня долар при продажу подешевшав на міжбанку на 14 копійок — з 27,73/27,76 до 27,60/27,62 гривень. Євро при продажу, незважаючи на значні проміжні стрибки котирувань, подешевшав майже на 11 копійок — з 32,58/32,62 до 32,49/32,51. На готівковому ринку увечері минулої п'ятниці обмінники фінкомпаній продавали долар за 27,65 — 27,70 гривень, а євро — за 32,56-32,70.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На міжбанківський курс і поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1) Господарська діяльність клієнтів. Інтервенції Нацбанку і результати тендера з рефінансування.

Значного попиту на валюту через падіння ділової активності зараз немає. Торгова виручка у більшості імпортерів скоротилася, тому у них немає бажання активно закуповувати валюту на торгах для оплати зовнішніх контрактів.

Експортери продають стабільні обсяги своїх валютних надходжень. І на тлі не надто активного попиту з боку місцевих гравців нерезиденти можуть не поспішати зі скуповуванням валюти. Вони купують її невеликими лотами, вичікуючи оптимально низьких котирувань. Це не дає спекулянтам активно розгойдувати курс за відсутності гарантованих кінцевих покупців.

Варто врахувати і те, що вже наступного тижня почнеться період бюджетних розрахунків у клієнтів. Це завжди викликає дефіцит гривні на ринку і зазвичай грає на її зміцнення на міжбанку.

Саме відсутність через кризу постійного платоспроможного попиту на валюту є зараз головною причиною відносної стабільності валютного ринку;

Ситуативний надлишок валюти на торгах продовжить викуповувати Нацбанк. Його котирування при проведенні інтервенцій — залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

Читайте також: Рада НБУ планує зберегти таргетування і гнучкий курс гривні до долара

Вже відомі результати чергового тендеру Нацбанку з рефінансування банків на термін до 84 днів, який відбувся 7-го числа. 6 банків отримають 905,3 млн гривень під 6% річних. Як і раніше, НБУ не обмежує банкірів у цільовому використанні цих коштів. Від того, на що витратять їх банки цього разу — також залежить стабільність на валютному ринку.

Сума цього тендеру не найбільша (близько $32 млн за поточним курсом). Проте, при щоденних обсягах всього міжбанку в межах близько $200 млн — це теж може короткочасно змінювати співвідношення попиту і пропозиції на торгах.

Поки що основна частина такого рефінансування йде на купівлю нових порцій ОВДП у портфелі банків на первинному і вторинному ринках і лише трохи — на кредитування реального сектора. Тому ці гроші поки що не сильно тиснуть на валютний ринок.

Небезпечний для гривні лише варіант, коли банки за рахунок рефінансу купують валюту на власну валютну позицію для подальших спекуляцій або викуповують у нерезидентів частину їх портфеля гривневих ОВДП на вторинному ринку. І тоді вже іноземці самі активізують скупку валюти на торгах, щоб вивести свої капітали;

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ та чи є загроза для курсу

2) Первинний і вторинний ринок ОВДП, поведінка нерезидентів-власників українських облігацій.

Останній аукціон Мінфіну України 4 серпня пройшов вдало за обсягами, але не за тенденціями. За статистикою чиновників усе добре — продали папери на 10,2 млрд гривень. Але низька дохідність облігацій призводить до того, що нерезиденти їх майже не беруть. ОВДП викуповують в основному держбанки і дуже обмежене коло приватних українських банків. Це не додає пропозиції нерезидентської валюти на міжбанку, хоча і впливає на ресурсний і опосередковано на валютний міжбанк у день проведення і день розрахунків за аукціоном.

Набагато більший інтерес проявляють іноземці до купівлі українських облігацій у валюті, що і забезпечує велику статистику аукціонів у моменти їх розміщення.

Поки що ж іноземці плавно виходять з українських гривневих паперів. Щоправда, вони вже не гарячково скуповують валюту за рахунок гривні, отриманої від погашення ОВДП. Тепер вони купують її невеликими порціями, щоб не провокувати спекулятивне зростання курсу. Цієї тактики вони дотримуватимуться і цього тижня.

У вівторок, 11 серпня, Мінфін України планує продавати гривневі облігації на 126, 343 та 917 днів, а також доларові — на 540 днів. Всі папери — без обмеження за сумою.

За прогнозами «Мінфіну», найбільшим попитом будуть користуватися облігації в доларах. Обсяг їх продажів може досягти близько $120-190 млн. Покупцями валютних облігацій виступлять як нерезиденти, так і українські банки. Гривневі папери продовжать викуповувати в основному держбанки. Багато в чому вони продовжать просто перевкладати у нові облігації ті ресурси, які вони отримали від погашення раніше випущених ОВДП;

Дивіться також: Золотий серпень: як заробити на курсі долара і рекордній вартості золота (відео)

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність банків.

Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанку. Виняток становитимуть котирування за готівковим євро, де зараз спекулятивна складова дуже велика і власники обмінників на цьому продовжать активно заробляти.

Спекулянти цього тижня попрацюють на міжбанку у форматі «у дві сторони». Вони продовжать грати на різниці готівкового та безготівкового курсів (особливо за євро), але за найменшої можливості намагатимуться розгойдати курс. Це особливо ймовірно в разі активізації нерезидентів з виходу з українських гривневих ОВДП або виходів на міжбанк великих місцевих покупців валюти.

Ліквідність банків залишається на високому рівні і забезпечує повноцінне функціонування банківської системи.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах коридору від 41 до 57 млрд гривень.

При цьому ліквідність між банками буде розподілена нерівномірно. Більшість дрібних і середніх фінустанов продовжать відчувати дефіцит гривні. У той час як їх більш великі колеги перебувають у стані надліквідності і для них головною проблемою зараз є низька якість кредитних портфелів на тлі загального падіння прибутковості їх банківського бізнесу.

Читайте також: Гривня може зміцнитися до 25-26 грн/$. Що для цього потрібно зробити

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 10-14 серпня

На міжбанку. Ключовими драйверами для ринку цими днями будуть:

1) поведінка та курсові завдання великих місцевих гравців;

2) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП;

3) інтервенції НБУ та його цінники;

4) спрямування банками коштів, отриманих від НБУ у вигляді рефінансу на тендері 7-го серпня;

5) результати первинного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 11 серпня.

Нацбанк продовжить поповнювати свої резерви у ті дні, коли на міжбанку буде ситуативний надлишок пропозиції. При сприятливому розвитку подій за нашими розрахунками він зможе викупити на торгах без наслідків для курсу гривні близько $55-90 млн. Застій в економіці продовжить певним чином тимчасово підтримувати курс гривні за рахунок низького попиту на валюту з боку реального сектора.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 10 до 14 серпня буде перебувати в межах коридору 27,40 -27,90 гривень. Коридор за євро через продовження валютних ралі на зовнішніх ринках — буде в межах 31,92-33,10 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $170-220 млн при вчиненні до 530-610 угод;

У четвер — п'ятницю — поступове зниження активності до п'ятниці за рахунок ефекту завершення тижня. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій цими днями складуть до $ 155-190 млн при здійсненні до 430-550 угод.

Готівковий ринок:

Курси обмінників будуть орієнтуватися тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточний крос-курс пари долар/євро на міжнародних майданчиках.

Головним інструментом для спекулятивного заробітку на українському ринку для власників обмінників цими днями залишиться євро.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з періодичним розширенням спреду в межах 15-25 копійок за доларом, 20-40 копійок — за євро і в межах 0,01-0,025 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 10-14 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,40 — 27,90 гривень, а в банках 27,35 — 27,97 гривень.

З готівкового євро коридор курсів покупки і продажу в обмінниках фінкомпаній буде меншим: близько 31,92 — 32,85 гривень, а в банках істотно ширше: 31,86 — 33,15 гривень за євро.

Коментарі - 13

+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2020, 10:38
#
«Середина августа: стоит ли сейчас ждать девальвации гривны» - для этого нужно определить параметры, что значит Девальвация! Колебания 3-15 коп. за день не есть девальвацией, а просто рынок. 

Ничего ждать не стоит, по идее тишина как и прошлая неделя.

Громкие слова, ничем не подкрепленные! Расслабитесь, работайте и отдыхайте.
+
+62
lyboputnyi
lyboputnyi
10 серпня 2020, 11:57
#
Интересный вы эксперт Александр. Ничего личного, но в 20х числах июля все ваши комментарии на протяжении недели, а то и больше несли в массы: «к концу июля 28», «август - 29, 29+» и далее в том же направлении на девал. А в августе как рукой сняло: «все стабильно», «некуда расти», «предпосылок для девала нет».
Не переживайте, я на панике не закупался и не рассчитываю на резкий девал, просто интересно за «экспертами» наблюдать)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2020, 14:42
#
Посмотрите прогноз на август.

Вы там найдете ответ, почему не 29: выборы и смена риторики главы НБУ.
+
0
bonv
bonv
10 серпня 2020, 13:31
#
Сашабанк за флет:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2020, 14:43
#
Все в блоге на месяц и причина почему не идем к 29 в августе.
+
0
QGS
QGS
10 серпня 2020, 10:43
#
Скучновато что-то;)
+
0
ViktorFedorovi
ViktorFedorovi
10 серпня 2020, 11:24
#
Шобы в девальвацию играть надо крепки яйца мать.
+
0
Vinnatle
Vinnatle
10 серпня 2020, 12:16
#
Гривна похоже будет укрепляться анализ графика USD/UAH в район  27.00 - 27.15 не буду удивлён если опуститься до 26.50 за 1$ если конечно не будет каких нибудь форс мажоров.
+
+51
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
10 серпня 2020, 14:15
#
З постійною наявністю такого форсмажора, як наша влада і НБУ, усі ці аналізи графіків, цінові канали і рівні Фібоначчі можна засунути до одного місця :)

А якщо серйозно, то невже Ви досі вірите, що НБУ допустить просідання хоча б до 27?
+
0
bonv
bonv
10 серпня 2020, 14:21
#
Особливо після заяв зелі про 30
+
0
Італій .
Італій .
11 серпня 2020, 8:50
#
Это как прогнозировать курс битоина
+
+9
bonv
bonv
10 серпня 2020, 13:34
#
«Рубль деревянный, следовательно, должен плавать. Логично»:)))
+
0
Vinnatle
Vinnatle
10 серпня 2020, 14:40
#
Да в графики я верю больше чем какой либо информации получиной из вне. Ну а остальное это прогноз на основе анализа графика давайте если есть желание понаблюдаем насколько будут сильны или слабы НБУ, гривна и остальные учасники рынка формирующие реальную цену UAH по отношению к USD.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися