Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 липня 2020, 17:04

Гривня може знову зміцнитися до 25-26 грн/$. Що для цього потрібно зробити

Після зміни голови Нацбанку гривня втратила майже 4% своєї вартості, а офіційний курс опустився до 27,68 грн/$. Основна причина ослаблення національної валюти – негативні очікування ринку.

На думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, гривня може зміцнитися – фінансові передумови для цього є. Тепер все залежить від дій регулятора.

Ціна страху

Ринок негативно поставився до зміни голови Нацбанку. У людей виникла величезна кількість страхів з приводу майбутньої фінансової політики України загалом. Через це курс гривні впав до долара, навіть незважаючи на позитивну в цей період зовнішню і внутрішню кон'юнктуру ринку.

Без шоку, пов'язаного з НБУ, гривня найімовірніше змогла б скористатися зростанням «апетиту до ризику» в світі і припливом грошей на ринки, що розвиваються, і зміцнитися до позначки 25,5-26 грн/$. Але цього не сталося, оскільки, незалежно від успіху щодо платіжному балансу країни, люди продавали гривню. І тому замість зміцнення, гривня впала до позначки 27,8 грн/$.

Різниця фактичного курсу, який є зараз, і гіпотетичного курсу, який міг би бути за інших обставин, склала приблизно 2 гривні. І ці 2 гривні є повністю ціною «страху» людей з приводу майбутньої фінансової політики країни. Ринок цим показав, що він не дає кредит довіри новому голові НБУ та діям влади країни. Але я не вважаю це катастрофою для України, адже влада може проводити різну політику і все в її руках.

Два сценарії для гривні

Є два основних сценарії розвитку ситуації, які повністю залежать від того, яку фінансову політику проводитиме влада України. Є негативний сценарій, при якому всі страхи інвестиційного співтовариства реалізуються. У цьому випадку, курс піде на 30 та піде і вище — аж до 45 грн/$.

Якщо влада країни стане на рейки «друкарського верстата», конфронтації з міжнародними фінансовими інститутами, вони тим самим виправдають негативні очікування ринку. І з часом, у міру того як влада України буде розчаровувати інвесторів, гривня буде продовжувати падати. А в цьому випадку, там, де буде курс 30, там буде і 45.

Але я вважаю, що негативний сценарій не буде реалізовано, оскільки він не піде на користь нікому, і буде самовбивчим не тільки для фінансового становища країни, але і для самої нинішньої влади в країні.

На мій погляд, ні новий голова НБУ, ні президент Зеленський, ні хто-небудь ще, хто сьогодні керує фінансовою політикою країни, не перейдуть неприпустимі лінії, тому що це буде контрпродуктивно для всіх.

Читайте також: Інвестиції банків в ОВДП — вже за рамками здорового глузду

Країна, і в тому числі влада України, довго йшла до згоди з міжнародними фінансовими інститутами, і працювала на зростання довіри до фінансового положення країни, і я думаю, що втрачати минулі досягнення ніхто не збирається і не буде.

Коли долар буде за 25 гривень

Проте, ринок злякався, а тому у нового голови НБУ Кирила Шевченка на даний момент є непросте неголосне завдання – повернути довіру людей до гривні і розвіяти страхи щодо майбутньої фінансової політики держави. І перші кроки у цьому напрямку новий голова НБУ вже зробив. На минулому засіданні НБУ, всупереч очікуванням ринку, регулятор не став далі знижувати свою основну ставку, зберігши її на колишньому рівні 6%. Цим НБУ дав сигнал про те, що у нього немає мети з наповнення ліквідністю економіки будь-якою ціною. І навіть незважаючи на слова президента про бажання «дотиснути банки» і запустити в країні кредитування, НБУ буде стриманим у своїх діях.

Своєю стриманістю, НБУ частково заспокоїв ринок і частково зупинив хвилю зростання страхів у відношенні до майбутньої політики Нацбанку. Саме за рахунок цього після засідання НБУ гривня знову почала зміцнюватися. І найімовірніше, з часом, у міру того як довіра до України буде відновлюватися, курс гривні зможе зміцнитися до позначки 25-26 грн/$. Оскільки за іншими показниками, в тому числі і за профицитним платіжним балансом, гривня все ще має тенденцію до зміцнення.

Що стосується довіри інвесторів, то тут я б додав, що час лікує. І у міру того, як НБУ не здійснюватиме помилкових дій, у міру того як влада України продовжить залишатися у фарватері політики щодо співпраці з МВФ та іншими фінансовими організаціями, довіра інвесторів буде повертатися, що поступово буде вести до зміцнення національної валюти України.

Читайте також: Які проблеми доведеться вирішувати новому голові НБУ

Проте на сильне зміцнення гривні я вже не розраховую. Навіть якщо всі фінансові показники будуть сприяти сильному зростанню гривні, в нових умовах їй це зробити не дадуть. Сила і енергія, які будуть голосувати за курс нижче 25, швидше за все, будуть трансформовані у збільшення золотовалютних резервів країни.

Що стосується бажання влади країни із запуску кредитування, то в цьому питанні я не сумніваюся, що новий голова НБУ чудово розуміє, що простим наповненням економіки грошима це питання не вирішити. Кращим варіантом для стимулювання кредитування є шлях з вдосконалення законодавства країни і врівноваження прав кредиторів та позичальників, а також послаблення в частині нормативних вимог до банків для створення ринкових умов для зростання кредитування.

З огляду на вищевикладене, я вважаю, що найближчі півроку гривня буде торгуватися до долару в діапазоні 25-29 грн/$.

Світовій фактор

Але правда є ще й третій варіант розвитку подій для курсу гривні, який може почати реалізовуватися або наприкінці цього, або вже наступного року. Він полягає в тому, що курс американського долара на світовому ринку, незалежно від України і гривні, мінливий.

І на сьогодні існують досить серйозні підстави вважати, що долар США буде падати в ціні, у міру того, як світова економіка буде відновлюватися після корона-кризи. І якщо трапиться так, і сам долар буде падати, то гривня може зміцнитися і на більшу величину.

Читайте також: Євро може зміцнитися до 6-річного максимуму. Але євродепутати можуть цьому перешкодити

Але це дуже сильно залежить від того, які цілі у майбутньому для Національного Банку України виявляться важливішими. Якщо НБУ, на чолі кута поставить мету у вигляді цінової стабільності, то курс гривні може зміцнитися і нижче 25 грн/$.

Коментарі - 37

+
+252
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 липня 2020, 18:44
#
Черговий експерт із секти долар по 22?
Зміцнитися гривня при певних діях НБУ, звичайно, зможе (це якщо не втручатися при русі курсу вниз і виходити з продажем валюти відразу ж при +1 коп від встановленого вчора курсу).

Але ДЛЯ ЧОГО? Весь нормальний світ заливає економіки грошима, прагне занизити ціну власної валюти, причому інші за це як правило б'ють по руках. А тут такі круті українці зі своєю мрією про найміцнішу валюту світу? Немає більше чим гордитися?

Профіцит платіжного балансу? А нічого, що газу раніше по 200 доларів нагребли стільки, що зараз, коли він по 65, вже не лізе? Що нафта якраз у звітний період просіла? Що інший імпорт просто лежав, тому що карантин? Ви побачили локальний профіцит і вже робите висновки про економічні передумови для зміцнення гривні?

Ще раз: ДЛЯ ЧОГО?

p.s. Особисто мені вигідно буде прикупитися ще валюти задешево. Але чи надовго вистачить запасу міцності цієї економіки, якщо нею керуватимуть укріплятори?
+
+76
Boombarash
Boombarash
29 липня 2020, 20:23
#
Такое ощущение, что эксперт либо с луны свалился, либо пришел работать в «контору» неделю назад. Он вообще не помнит событий и макростатистики не то что 10-летней давности, а даже докоронавирусной и гуглом пользоваться еще не научили.
+
0
Hottabich
Hottabich
29 липня 2020, 21:44
#
Судя по ОВДП банки не верят в крепкую гривну.
+
+54
yarg
yarg
30 липня 2020, 10:14
#
Наоборот - банки по уши в овдп сидят
+
0
bublik
bublik
30 липня 2020, 7:53
#
Наверное все очень хорошо в нашей экономике если Мин.финанасов безудержно печатает фантики ОВГЗ )
+
0
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:25
#
Они еще валютные печатают.
+
+84
yarg
yarg
30 липня 2020, 9:24
#
Эксперт не знает что Смолия сняли именно потому что он не хотел принудительно обваливать гривну до 30?
причем здесь экономика? по экономике — гривна и до 20 укрепится без проблем. Есть политическое требование власти — делать 30. Потому что так легче бюджет наполнять.Больше таможенной пошлины и НДС собирается.

Но и местные эксперты хороши:)
Рассказывают что «Весь нормальний світ заливає економіки грошима, прагне занизити ціну власної валюти,»
Снижают цену своей валюты только те страны. в которых это не влияет на внутренние цены.
В США бензин будет по 30 центов хоть доллар будет 0.8 евро. хоть 1.2 евро.
а у нас — доллар станет 30 — бензин подорожает до 25. Государству радость — акцизов больше заплатим. А то что подорожают все товары, в цене которых доставка?
+
+15
А. Г.
А. Г.
30 липня 2020, 15:14
#
Даже сейчас сложно, но им нужно искусственно обвалить грн до 30. Для этого все эти командные деятели и несли чушь о бюджете из расчета 30. А если бы они 40 заложили? Им так больше нравится бюджет сверстать и именно политическое требование без экономической подоплеки — где ж анализ насколько таможня и переоценка ЗВР НБУ перекрывает расходы на обслуживание долга? А местные эксперты, конечно красавцы. Количественное смягчение в Украине — это сильно. Забыли уже аферы Стельмаха с Ющенко с дешевым рефинансированием и выводом его на валютный рынок. Петрашко тоже не сильно отстает — ждет инфляцию 8 % — уже не долго осталось. Все возможные риски бизнес заложит в цену и начнется не восстановление экономики. Даже концентрация внимания банков на потребительском кредитовании не сдвинет экономику. Налицо все факторы кризиса. Прежде всего во власти с их инфантильным отношениям к денежно-кредитной политике
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 11:40
#
Сша пытается ликвидностью спасти экономику, а эти зажимают всё делают для людей… ставка вообще должна быть уже на уровне 3.5-4%
+
+71
yarg
yarg
30 липня 2020, 11:42
#
Ну сделают вам ставку хоть -2 % как в США - и что вам это даст ? Кроме того . что будете платить за остаток на карточке. Не получать  ,а именно платить. 
Каку. экономику это спасет ?
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 11:56
#
Низкая ставка, больше кредитов, больше ликвидности в экономике...Непомешало бы еще просто допечатать и раздать пенсам по 3-5 тыс, что бы они начали покупать и заработал больше бизнес...
+
+26
Андрей Иванов
Андрей Иванов
30 липня 2020, 12:16
#
Сразу видно, что Вам нет еще 40 лет и Вы не помните начало 90-х с инфляцией 10000%. Ничего пенсы не разгонят экономику. Они эти деньги занычкуют на похороны, на черный день или внучки раскрутят  их на китайские телефоны. Я помню те времена когда деньги ничего не стоили и люди бегали покупать сахар мешками и др. ненужные вещи только потому что завтра это стоило уже на 30% дороже.
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 12:21
#
Что такое инфляция 90х я знаю, но увеличение ликвидности на 20% в год не приведёт к такой инфляции....экономика должна работать, а не так что у нас пытаются гривну хранить на депозитах и получать %, деньги надо инвестировать и тратить, а не хванить...
+
+75
yarg
yarg
30 липня 2020, 12:45
#
Правильно - экономика должна работать.
если мертвому заводу нарисовать денег и дать кредит - он работать не начнет. Он начнет проедать кредит. Только и всего. 

Вы хотите наполнить экономику зомбями , которые имитируют работу и проедают нарисованные государством деньги ? А зачем ? В 90-е это уже проходили.
«деньги надо инвестировать и тратить, а не хванить.» - инвестировать можно , если это выгодно. 
а если государство рисует деньги и раздает - кто же будет инвестировать и зачем ?
Будут брать кредиты , конвертировать в валюту и выгонять в оффшоры. Пока не закончится валюта. А потом будет кризис.  
+
+26
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:24
#
Экономика сжимается, количество денег должно пропорционально уменьшаться. А вы хотите увеличивать. Инфляция, а за ней - гиперинфляция. Гривну на депозитах никто хранить не будет, только доллары в матрасах.
+
+15
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:12
#
Поставила +15, но надо не меньше +1000.
За… надели малолетки, которые не видели купонов.
+
+41
yarg
yarg
30 липня 2020, 12:20
#
Ну повысится закредитованность экономики. Она от этого лучше работать будет ? 

Вы построили кафе и кормите народ . Кормите плохо , народ не ходит - у кафе убытки. Вместо того  ,чтобы закрыть бизнес и пойти в дворники вы получите кредит и будете его проедать (потому что народ все равно ходить не будет). Пройдет пол-года - у вас будет убыточное кафе и 500 000 долга. заложенные почки и квартира.  А могли бы подметать улицы с чистой совестью....
+
+13
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 12:32
#
Вы как при совке рассуждаете...)))) Мир требует кредитов, инфляции и постоянного роста цен + потом больше кредитов, перекридитацию и тд... Не кому не нужна совковая стабильность.У нас за последние годы очень привыкли нечего не делать и получать 15-20 % годовых в гривне из нечего...процентная ставка по вкладам не должна превышать 3% максимум 5%...ЕС и США пытаются разогнать инфляцию, а вы её всё зажимаете....
+
+67
yarg
yarg
30 липня 2020, 12:41
#
Это вы рассуждаете как при совке — государство даст денег, пофиг на эффективность, пусть все сидят на работе, получают 60 рублей и делают вид что работают, главное чтобы по улицам не бродили.

«Мир требует инфляции» — расскажите об этом миру. В Европе уже лет 10 дефляция идет — снижение цен. И расскажите европейцам что это очень плохо, приводя примеры из нашей жизни 1992-1993 годов…

вы как раз и призываете — «нечего не делать и получать 15-20 % годовых в гривне из нечего» — за счет инфляции.
«США пытаются разогнать инфляцию, а вы её всё зажимаете»
Кто «вы»? читатели интернет-форумов зажимают инфляцию?

напоминаю — инфляция — это ставки по депозитам 20 %. или 200 — если инфляция большая. Но ежедневный рост цен.
дефляция — ставки как в европе 1 %, но постоянно падающие цены.

не перепутайте.
+
+83
Oleksandr Zherdii
Oleksandr Zherdii
30 липня 2020, 12:55
#
У Вас в голові якийсь дісбаланс. Ви бажаєте отримати 3-5% ставку по депозитам, на фоні зростаючої інфляції і без «совкової стабільності»? Це абсолютно неможливо. І сказочку не розказуйте про бажання Штатів і Європи до розгону інфляції, якби вони реально бажали, уже б зробили.
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
30 липня 2020, 13:17
#
Якщо Ви вже заговорили про такий відсоток за депозитами, то чому ж ні слова про ставки за кредитами, для того ж бізнесу. Ви знаєте, які зараз ставки? Більш того, що їх ще й отримати не реально? Я не торкаюся різних повязаних з зацікавленими особами кредитів під мізерні ставки - таке і раніше було, приклад тому - ціла купа збанкрутілих ком. банків, що повиводили гроші в офшори.
До речі, тут один «тіпа експерт» мені доводив, що, мовляв, чому банки повинні давати дешеві кредити і саме мені - великий відсоток NLPs і т.д., а от визнати, що 90% таких кредитів видавались зацікавленим особам під мізерні проценти, ще й потім не повертались, чомусь хисту не вистачило. Ба, більш того, потім ще наберемо рефінансування і виведемо в офшори - просто чудова схема.
Перш за все треба навести лад у банківській системі - повинна бути жорстка регуляція, а не вимивання грошей через рефінанс, заробіток на ОВДП і т.і. Маленький interest rate від НБУ та шалені по кредитам - все це ланки одного зашморга.
+
+15
yarg
yarg
30 липня 2020, 13:26
#
Никаких проблем. Пойдите в «Ситибанк Украина» и получите кредит там под низкие проценты. или они тоже -  «90% таких кредитів видавались зацікавленим особам під мізерні проценти, ще й потім не повертались» ?
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
30 липня 2020, 13:29
#
Як варіант, але тільки не вороваті ненажерлеві українські банки.
+
0
yarg
yarg
30 липня 2020, 13:40
#
Правильно , ну их нафиг. 
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 липня 2020, 12:09
#
Конец лета, осень 2020: взлетит ли курс доллара?

https://www.youtube.com/watch?v=k1EOkzkg2M4&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 13:29
#
То то я смотрю что США для спасения экономики уже еще 1 триллион готовит и всем людям по 1200 баксов выдать снова....А вы всё хотите стабильности, а насчёт ЕС там меньше включили станок потому что там другие интересы, и Германии не выгодно пока допечатывать еще евро...
+
+30
yarg
yarg
30 липня 2020, 13:43
#
Ну и у нас постоянно печатают и раздают - вон очередные доплаты пенсионерам от 80 лет раздают  ,постоянно что-то раздают.
Но причем здесь экономика ? 
от того что пенсионеру дадут 2000 гривен - запустится завод ? нет. внучек пенсионера купит новую китайскую мобилку.
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 14:26
#
Да ладно, то то я смотрю что когда пенсионеры в магазин заходят, на какие то копейки еды покупают, то 2-3 сосиски покупают, то своровпть банку консерв пытались за 30гр, оплатил, они незаслужили так жить... и пенсии у некоторых по 2 тыс гривен, мне как налогоплательщику приятнее смотреть как дотируют тех кто нам как молодому поколению хоть что то оставил, чем как вливают деньги в раздутый гос аппарат, чиновников силовые структуры и тд.....а деньги надо вливать в технологии, медицину и образование....
+
+56
yarg
yarg
30 липня 2020, 14:34
#
Маленькие пенсии по простой причине - у нас 7 миллионов платящих налоги и 13 миллионов пенсионеров. 
соответственно один плательщик кормит 2 пенсионеров. 
если у єтого плательщика зарплата 10000 гривен - сколько он заплатит в пенсионный фонд и хватит ли этих денег на жизнь двум пенсионерам ? вот и считайте.

или вы предлагаете просто рисовать деньги и раздавать ? ну пробовали уже - в начале 90-х именно так и делали . пенсионного фонда небыло тогда, налоги никто не платил - все эмиссией покрывали. 
у меня первая зарплата была 240 000 карбованцев..... а потом и миллионы в ход пошли..... 

«вливать деньги в образование» - это как ? добавить зарплату учителям ? ну добавили в прошлом году. и толку ?
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 17:55
#
Например как Трамп сейчас по 120 еще даст могли бы каждому пенсионеру с пенсией меньше 5 тыс, дать по 3-5тыс гривен, многие кушать хотяти не думаю что бы они их куда-то отложили, деньги вернутся потреблением товаров и налогами... Насчёт образования давать способным студентам гранты + привязать колличество таких студентов к преподавателям, чем больше таких тем больше прибавка зп у препода....
+
+37
yarg
yarg
30 липня 2020, 18:36
#
5 000 гривен каждому пенсионеру каждый месяц ?  Фигня вопрос.
всего-навсего нарисовать каждый год по примерно 600 миллиардов гривен. 
при том , что гривны всего  - миллиардов 700 в обороте :) И весь бюджет под триллион. 
через год доллар будет по 200 . бензин - по 300 гривен за литр . а пенсионеры будут старые носки на завтрак варить.....
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
30 липня 2020, 23:37
#
Не каждый месяц, а единоразово, каждый месяц у нас упадёт всё и вся, нам же не убить экономику нужно, а оживить...Нам нужно поднять потребление....
+
0
sergiy2001
sergiy2001
31 липня 2020, 10:29
#
Ну дали 5 тыщ пенсионерам ну и что? от этого у них сразу жизнь наладится? Ну сходят 2 раза в магазин... Как это изменит ситуацию глобально?
+
0
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:15
#
Экономика рухнет с курсом гривны. И будете потреблять то, что на огороде выростили)
+
+15
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:20
#
Из своих посещений ''Ощада'', только раз видела пенсионера с минимальной пенсией. У всех - более мин з/п. Про ''украсть банку консервов'' - не повторяйте сказки про ''полвареника'', они давно устарели. В образование - лучше эти деньги сразу сжечь. Т.к. образование в Украине девальвировало до предела. И над дипломами только смеются. Ну вольете вы бабла в медицину. Мафия главврачей и фарм.компании все ращворуют под ноль, как и раньше разворовывали. Про ''технологии'' - какие? Вы с ''Хуавеем'' хотите конкурировать, или с кем?)
+
0
mary27
mary27
1 серпня 2020, 1:21
#
ЕС и США - эмитенты мировых резервных валют. И, станок им не сильно помогает.
+
0
goldfinger
goldfinger
2 серпня 2020, 20:51
#
Неверие,тотальное неверие властям и гривне,как их производной обосновано.Хватает ума это понять.Хватает ума понять,что не для большинства это государство,но не хватает ума и воли,чтобы сделать наоборот и зачистить к чертям весь политический класс,как профнепригодный для интересов большинства.Спонсоры сразу свалят-влияние потеряют и активы.Только в деолигархизированной стране и экономике можно будет рассуждать о гривне,как о деньгах,выполняющих все функции.А пока что это высокорисковая валюта страны то ли 3-го мира,то ли 95-го квартала,что есть хронический диагноз.Высокий риск должен хорошо оплачиваться.Низкие ставки и устойчивый курс для нынешней гривны,валюты страны-банкрота это просто фантазии.Разговоры в пользу бедных.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися