Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2020, 7:40

Хто заплатить за зіпсовану відпустку

«Мінфін» з'ясував, чи заплатить страхова компанія за лікування, якщо турист підхопить коронавірус за кордоном

«Залізна завіса», зведена під час карантину, починає відкриватися. Свої кордони для громадян України вже відкрили 39 країн. Літаки щосили розвозять нетерплячих відпускників у Туреччину, Єгипет, Албанію та інші курорти.

Але багато хто все ще не ризикує відправитися в подорож. Один з найпоширеніших страхів – підхопити вірус і потрапити в лікарню далеко від дому. Адже медичні послуги за кордоном дуже дорогі. Як заплатити за лікування?

Є й інший неприємний сценарій: в останню хвилину перед вильотом правила можуть змінитися. Країна, до якої летить турист, може закрити в'їзд для українців. Або вимагати, щоб мандрівник після перетину кордону 2 тижні провів у суворому карантині. У такому разі тур просто «згорить», гроші будуть витрачені даремно.

«Мінфін» вирішив дізнатися, чи можуть українці, які їдуть відпочивати за кордон, застрахуватися від «коронавірусних» ризиків. І скільки буде коштувати така страховка.

«Вірусні» випадки

Хороша новина: починаючи з липня, багато страхових компаній почали включати covid до стандартного переліку ризиків. Тобто для страховиків тепер немає різниці, чи захворів клієнт за кордоном коронавірусом або, наприклад, звичайним грипом.

Читайте також: МАУ оприлюднила оновлену програму польотів на серпень

І в тому, і в іншому випадку компанії обіцяють оплатити:

— невідкладну швидку допомогу;

— амбулаторно-поліклінічну допомогу;

— невідкладне лікування у стаціонарі;

— медикаменти.

Тим, у кого будуть симптоми covid, СК компенсує вартість ще і діагностичного тесту;

А ось якщо тест потрібно зробити для профілактики, або щоб в'їхати в країну, платити за нього доведеться самостійно.

«Компанія також компенсує витрати на вимушену обсервацію в країні перебування, якщо це не передбачено місцевим законодавством», — кажуть в СК «Інго».

У різних страховиків умови можуть відрізнятися. Тому, перш ніж купити поліс, краще розпитати докладно про всі можливі варіанти. Наприклад, на сайті СК «Провідна» говориться, що компанія гарантує «покриття стаціонарного лікування при будь-якому перебігу хвороби covid». Але ні про швидку допомогу, ні про тестування на сайті не згадується.

У СК ARX попереджають, що не будуть компенсувати витрати на самоізоляцію та обсервацію. Також до переліку винятків включені витрати на евакуацію людей на батьківщину і купівлю квитків в Україну.

Ще один важливий нюанс, про який потрібно пам'ятати: страховик буде платити за ваше лікування рівно стільки, скільки діє страховка. Якщо інше не прописано в договорі. Наприклад, в умовах «Інго» говориться, що компанія «буде покривати медичні витрати застрахованої особи в обсязі до 5 тис дол/євро протягом 7-15 діб після закінчення дії договору». У ARX – протягом 10 днів з моменту закінчення терміну страховки.

«Щодо покриття захворювання covid -19, потрібно уважно читати умови. Окремі страхові компанії на ринку, навіть заявляючи, що покривають лікування від цього захворювання, можуть прописувати епідемії та пандемії як винятки. Потім це може викликати протиріччя на етапі виплати», — попереджає Андрій Басараб, начальник відділу продукт-менеджменту і методології департаменту особистого страхування страхової компанії ARX.

Страхування життя і здоров'я від COVID-19. Подивитися

Скільки витратять на лікування

Максимальна сума, яку страховик витратить на лікування туриста, обмежена страховим лімітом. Найчастіше компанії пропонують вибір з двох опцій: 30 або 50 тисяч євро. Цього цілком достатньо і для масових напрямків, таких як Туреччина та Єгипет, і для більш дорогих країн Європи, які входять у Шенгенську зону.

Зрозуміло, за страховку з лімітом 50 тисяч євро доведеться заплатити дорожче.

Скільки коштує поліс

Той факт, що в поліс тепер входить ризик коронавірусу, практично не вплинув на його вартість.

Сума, яку повинен сплатити турист, залежить від тривалості полісу, страхової суми та переліку інших ризиків, які покриває страховка.

Наприклад, у СК ARX мінімальний базовий поліс на тиждень стане 253,43 грн. До такого покриття входить швидка, невідкладна амбулаторна та стаціонарна допомога, стоматологія, оплата медикаментів, евакуація з-за кордону, репатріація тіла. Плюс невідкладна медична допомога у зв'язку з особливо складними інфекціями, включаючи коронавірус.

У СК Провідна базовий поліс для виїжджаючих з лімітом до 30 тис. євро на той самий термін буде коштувати 227 грн. У PZU Україна – 300 грн. Але остання компанія ще включає в договір страхування від нещасного випадку (при розрахунку вартості страховки брали ліміт 60 тис. грн) та відповідальності перед третіми особами (ліміт 30 тис. грн).

Якщо поїздка скасовується

Компанії також готові компенсувати витрати туристів, пов'язані зі скасуванням подорожі. Але таку страховку потрібно купувати окремо.

«Поліс страхування фінансових ризиків включає, зокрема, ситуації, пов'язані зі скасуванням поїздки у випадку захворювання/інфікування covid-19. Або ж, якщо країна призначення відмовить туристу в перетині кордону через причину захворювання/інфікування covid-19. У такому разі СК компенсує застрахованому вартість туристичної путівки», — пояснює директор департаменту андеррайтингу та врегулювання особистих видів страхування СК ВУСО Світлана Дяченко.

Читайте також: Скільки коштує відпочинок в горах по-українськи

Важливий нюанс: щоб переконати страховика у тому, що мандрівник дійсно хворий, підійде не кожен тест. Компанії рекомендують тестуватися тільки в лабораторіях, які є в списку Центру громадського здоров'я.

«Підтвердженням інфікування covid-19 є лише тест ПЛР. Експрес тест або тест імуноферментного аналізу можуть показувати тільки непрямі лабораторні ознаки інфікування, але не є остаточним підтвердженням цього захворювання», — говорить Світлана Дяченко.

А ось зміну правил відвідування країни страховим випадком в компанії не вважають. Наприклад, якщо людина забронювала тур, а країна ввела вимогу про обов'язкове перебування в карантині після прибуття, відпустка буде безнадійно зіпсованою. Але страховик збитки компенсувати не стане.

В інших компаніях перелік ризиків може бути ширшим. «Поліс покриває скасування поїздки через причину захворювань, що потребують лікування в стаціонарі (не тільки застрахованого, але і його найближчих родичів), нещасного випадку, відмови у виїзді з країни або перетині кордону іншої держави. В тому числі і перебування на вимушеній обсервації, якщо на території страхування введені карантинні заходи, викликані covid-19», — розповідає керівник Центру продажів СК «Інго» Ольга Іванцова.

Страховка від невиїзду може продаватися без франшизи, а може включати франшизу близько 10%. Останній варіант означає, що компанія відшкодує тільки 90% вартості туру.

Ціна полісу може змінюватись в залежності від страхової суми. За словами Ольги Іванцової, при вартості туру 100 тис. грн. страховка стане у 4 670 грн.

Читайте також: Страхування від COVID-19: як убезпечити себе в умовах епідемії

Умови і вартість полісів для виїжджаючих за кордон у деяких СК, які включають в покриття ризик коронавірусу

Компанія

Ризики

Франшиза

Додаткові умови та винятки

Ціна полісу на 8 днів

PZU

Швидка медична допомога, невідкладне стаціонарне лікування, невідкладна амбулаторна допомога, стоматологія (до 200 у.о.); транспортування до медустанови, евакуація з-за кордону; репатріація тіла. — Страхування від нещасного випадку з лімітом 60 тис. грн.; Страхування відповідальності перед третіми особами — ліміт 30 тис. грн., телефонний зв'язок.

немає

Страхування від нещасного випадку з лімітом 60 тис. грн.; Страхування відповідальності перед третіми особами — ліміт 30 тис. грн.

300 грн

ARX

Швидка медична допомога, невідкладне стаціонарне лікування (в т. ч. протягом 10 днів після завершення періоду страхування), невідкладна амбулаторна допомога, невідкладна стоматологія; невідкладна гінекологічна допомога; транспортування до медустанови, евакуація з-за кордону; репатріація тіла, телефонний зв'язок. Тестування при наявності симптомів особливо небезпечних інфекцій, включаючи коронавірус

немає

Не покриваються: профілактичні тести, тести без направлення лікаря, витрати на самоізоляцію або обсервацію, витрати на евакуацію в Україну, оплату
квитків для повернення в Україну, компенсацію витрат за невикористані
квитки.

253,46 грн

ВУСО

Медичні витрати + нещасний випадок на суму 1000 євро

50

-

191 грн

Інго

Медичні витрати, медикаменти, екстрена стоматологія до 150 євро/доларів; евакуація, репатріація; транспортування до найближчого медзакладу; телефонний зв'язок.

немає

-

332 грн

Провідна

Стаціонар, амбулаторне лікування, невідкладна допомога, невідкладна стоматологія, невідкладна акушерська допомога, медичне транспортування, позапланове повернення додому, телефонний зв'язок.

немає

-

226,95 грн

Коментарі - 2

+
0
agile
agile
31 липня 2020, 9:38
#
Только вернулись с отдыха в Турции, обычная тур страховка уже включает лечение от короновируса.
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
1 серпня 2020, 13:48
#
Брал в прошлом году страховку от PZU — полное днище. Сервис никакой, прождали час пока нам не нашли больницу в 2х часах езды от нашего места проживания ***) И то сказали что не готовы ответить покроют или нет. В итоге мы сами поехали в ближайшую клинику в 15 минутах езды и нам помогли местные среди которых были белорусы, помогли с переводом. В итоге нам рентген сделали бесплатно. Это в Италии если что, там даже английского никто не знает и то врач хоть пытался на пальцах общаться. Если бы не корона, страховку вообще не покупал бы никогда. Это компании которые зарабатывают деньги из воздуха. Тем более украинские страховые это бесполезное днище.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися