Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2020, 15:30

Подолати наслідки кризи вдасться не раніше 2025 року

Пандемія COVID-19 завдала нищівного удару світовій економіці. Її падіння може стати найглибшим з часів Другої світової війни.

Міжнародні організації навперебій погіршують свої прогнози. У Світовому банку очікують, що ВВП цього року впаде на 5,2%. А у МВФ знизили оцінку падіння ВВП з 3% до 4,9%.

З чим пов'язаний такий песимізм і коли світова економіка почне виходити з кризи, розповів заступник виконавчого директора у Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован на вебінарі 5 o'clock Tea with Deloitte. «Мінфін» обрав головне.

Фактор вірусу

У квітні МВФ прогнозував падіння глобальної економіки у 2020 році на 3%, але сьогодні цей показник збільшився до 4,9%. Що ж сталося такого, що змусило погіршити очікування Фонду?

В першу чергу, зупинимося на COVID-19, як чиннику, який вплинув на зміну глобального макропрогнозу. Кількість хворих у світі за останні 2,5 місяці зросла в 5 разів – до 10 млн осіб. Збільшилася також кількість летальних випадків — близько 500 тис. осіб.

Вірус продовжує гуляти всією планетою, зараз його епіцентр знаходиться в Латинській Америці і США. У деяких регіонах обговорюється питання повторного введення карантину.

Ситуація в Африці виглядає легше, але не варто забувати, що там дуже низький рівень тестування. Не виключено, що коли на континент дійдуть тести, наступний спалах захворюваності ми побачимо саме в Африці.

Треба також розуміти, що зараз не друга хвиля епідемії, а тільки продовження першої. Друга очікується ближче до осені, після ослаблення глобального карантину та відкриття кордонів.

Що стосується вакцини. Медичні компанії активно працюють над її створенням, але на сьогодні її немає. Так, рано чи пізно вакцина з'явиться. Але потім включиться механізм її доставки в різні країни. На процес сильно вплине ціна. В Америці більшість витрат покриють страхові компанії. Як питання буде вирішуватися в країнах з не дуже розвиненою системою страхування, поки що невідомо. Важливо розуміти, що період доставки і сама вакцинація вимагає певного часу. Залишається сподіватися, що, до моменту отримання вакцини, люди зможуть сформувати так званий соціальний імунітет.

Невиправданий оптимізм

Роблячи прогноз у квітні, МВФ тільки відштовхувався від даних з Китаю. Він першим постраждав від вірусу і за два місяці зміг з ним впоратися. Після жорсткого локдауну в Ухані, зупинки виробництва, падіння на 50% випуску продукції і збитків у сфері послуг, ситуація почала поліпшуватися. До середини квітня китайська економіка вже показувала відновлення. Це дозволило думати, що після закінчення локдауну економіка повертається до V-образного відскоку в кризі. Головне — в період карантинних заходів підтримати бізнес і не допустити банкрутства, звільнень тощо.

Читайте також: Китай надрукує десятки трильйонів юанів через загрозу рецесії

МВФ припускав, що падіння світової економіки складе 3%, в основному, за рахунок другого кварталу. В третьому вже очікувалося відновлення з досить потужним ривком в районі 5,8% у 2021 році.

Але дані за першим кварталом 2020 року з різних країн показали ситуацію набагато гіршу, ніж передбачалося. Другий квартал теж не виправдав оптимістичних очікувань. Відповідно, прогнози падіння економіки цього року погіршилися до 4,9 %.

Що МВФ бачить за цифрою 4,9%?

По-перше: синхронізований, досить глибокий спад практично у всіх країнах світу, як з розвиненою економікою, так і з низьким рівнем доходів. МВФ припускає, що в країнах з розвиненою економікою ВВП цього року скоротиться в середньому на 8%. Наприклад, Японія – на 5,8%, США — 8%, Великобританія – 10,2%, Німеччина — 7,8%, Франція – 12,5%, Іспанія та Італія, які сильно постраждали від кризи, – 12,8%.

Ринки, що розвиваються, впадуть десь на 3%. Індія, яка зростала на 6,8% і складала гідну конкуренцію Китаю, покаже падіння на 4,5%, а Латинська Америка — Бразилія, Мексика — на рівні 9% і 10%.

Читайте також: МВФ назвав два чинники, через які економіка України падає більше, ніж у інших країн

Китай, за рахунок того, що епідемія та карантинні заходи розпочалися там раніше і з ними впоралися швидше, показує зростання в 1%.

По-друге: через глобальний локдаун відбувається не тільки синхронізоване зниження показників, з точки зору географії. Також воно простежується в галузях. Як на рівні корпорацій, так і домогосподарств, як в інвестиціях, так і в споживанні.

По-третє: світова торгівля. Дані СОТ показують, що світова торгівля впала на 3,5% у річному вирахуванні в першому кварталі. Очікується, що вартість міжнародної торгівлі товарами знизиться у другому кварталі на 27%. Таких цифр у квітні ніхто навіть не припускав.

По-четверте: ми увійшли в цю кризу гірше підготовленими, ніж у 2008 році. Центральні банки, почавши з великим запізненням знижувати ставки, прогавили той момент, коли могли збільшити свою амуніцію для боротьби з кризами. І сьогодні виявилося, що у них недостатньо місця для маневру для пом'якшення монетарної політики.

Відновлення економіки буде, але не скрізь однаковим

2020 рік виглядає досить тривожно, але вже у 2021 МВФ очікує відновлення в глобальній економіці. Прогнозується зростання в районі 5,4%. Але відновлення в країнах буде нерівномірним і буде залежати від багатьох факторів, в тому числі, від монетарних і фіскальних політик.

Також стоїть питання відкриття фінансових ринків і доступу країн до них. У цьому контексті важливо розуміти, які допущення МВФ лежать в останньому прогнозі.

Одне з них — це порушення нормальної життєдіяльності економік, корпорацій і домогосподарств. На жаль, тенденції збережуться і в 2021 році. Вже зрозуміло, що ситуація з епідемією і карантинними заходами – не двомісячна проблема. Відповідно, в країнах, які зараз ще борються за контроль над рівнем захворюваності, соціальне дистанціювання продовжиться, а локдаун буде тривати довше, ніж два місяці.

Ті країни, в яких епідемія пішла на спад, наприклад, Нова Зеландія, Німеччина, не будуть вводити суворий локдаун. Вони зможуть покладатися на альтернативні методи стримування епідемії, такі як тестування, ізолювання хворих, відстеження контактів, які не так сильно впливають на зупинку всієї економіки.

Друге велике допущення — це те, що політика центральних банків буде спрямована на надання суттєвої користі для відновлення економік у другому півріччі.

Зараз вже ніхто не говорить про U та V-образне відновлення економіки. Консенсусна модель на сьогодні — це Nike-подібне відновлення. Це свідчить про те, що вірус в майбутньому вдасться перемогти. Але структурні пошкодження у багатьох секторах будуть впливати на довгостроковий потенціал зростання економіки. МВФ припускає, що подолати наслідки цієї кризи ми зможемо, швидше за все, тільки до кінця 2024 — початку 2025 року.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

Що Україна зробила краще за інших

За останні кілька років Україна зробила кілька правильних кроків, які дозволили їй краще підготуватися до кризи, ніж багатьом іншим країнам.

Перше — облікова ставка. Серед усіх центральних банків найбільше зниження ключової ставки з січня місяця продемонстрував саме НБУ України.

Читайте також: НБУ у вересні знизить облікову ставку з нинішніх 6% до 5,5% — прогноз ICU

Друге — управління боргом. Рівень боргу у світі рекордно високий. На тлі дешевих грошей після 2014 року багато країн почали активно позичати. Але Україна значно знижувала співвідношення боргу до ВВП.

Третє – створення певного фіскального простору. Україна залишила місце (для маневру — ред.) і знизила дефіцит бюджету. Це дозволило тепер підвищити дефіцит з 2% до приблизно 8%. Багато країн зіткнулися з тим, що вони не можуть підвищити свої витрати. У них немає такої можливості, тому що ніхто не фінансує їх борг.

Чи можна друкувати гроші нескінченно

Дії центробанків і реакції урядів справді були масштабними. Вони реально залили ринки грошима.

Читайте також: Після карантину буде дуже багато грошей

В результаті стався рекордний відтік капіталу з країн, що розвиваються, в «тихі гавані». У квітні це було близько $100 млрд за кілька тижнів. Зараз потоки портфельних інвестицій повернулися на ринки, що розвиваються.

Багато ринків відновилися в травні і багато суверенних держав повернулися на боргові ринки вже з більш високими рейтингами. Це знизило ризики відновлення глобальної економіки і допоможе пройти 2021 рік легше.

Але базова економіка все одно планує падіння. За прогнозами, американська економіка впаде на 8%, при цьому ринок цінних паперів вже повернувся на січневий рівень. Цей розрив між базовою економікою та ринком капіталу названий як одна з найголовніших проблем відновлення 2020-21 рр. МВФ прямо говорить, що таке швидке відновлення ринку капіталу несе чималі ризики. Багато в чому це відбувається через те, що ці величезні потоки грошей не пішли у виробництво, а вийшли на ринок капіталу.

Читайте також: МВФ попередив ринки про ризики корекції після можливого відновлення обмежень

Тим людям, які кажуть, що в Україні потрібно випускати гроші, здійснювати емісію, потрібно розуміти, що в Україні немає ринку капіталу. В Україні є ринок валюти. І ці гроші завтра опиняться або на ринку валюти, або у відтоку капіталу з країни. Іншого варіанту в Україні немає.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Коментарі - 7

+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
3 липня 2020, 16:04
#
Для Рашкована, что кризис, что нет - его везде не плохо кормят. Подозрительная статейка, неужели на главу НБУ метит.
+
0
lenta19
lenta19
3 липня 2020, 17:11
#
Ну а как иначе? срок командировки в МВФ заканчивается в феврале 21-го, надо ж где-то место по фигуре искать. с премьером не прокатило (тоже вброс был, что кандидат идеальный, и экономику знает, и для Запада понятный). сейчас вот на главу НБУ можно попробоваться. только тут шансов еще меньше чем с премьерством
+
0
bonv
bonv
3 липня 2020, 17:57
#
Тепер і зе-НБУ буде активно друкувати гривні..
+
0
yarg
yarg
4 липня 2020, 16:30
#
Странная статья
т.е. способ выхода из кризиса - снижение ставок. 
ну ок. напечатели денег , ставки упали , экономику закредитовали на 300 %  - и что ? 
куда предпрития потратят полученные деньги? 

«рынок ценных бумаг уже вернулся на январский уровень.»  - в США эти деньги пошли на рынок акций и раздули там пузырь . полу-мертвые предпрития начали стоить миллиарды и десятки миллиардов. Просто потому что денег полно. 
У нас - по всей видимости пойдут на валютный рынок.
+
0
shket
shket
6 липня 2020, 7:48
#
Нарезка новостей с интернета!
+
0
Boombarash
Boombarash
6 липня 2020, 10:59
#
Улыбнуло. Сначала ВОЗ на данных из Китая пропустил мировую пандемию, теперь МВФ «отталкивался только от данных из Китая.» и как итог - «быстрое восстановление рынка капитала несет немалые риски». Это заставляет более «пристально» взглянуть на Принцип Питера: «В любой иерархической системе каждый служащий стремиться достичь своего уровня некомпетентности. Следствия: С течением времени каждая должность будет занята служащим, который некомпетентен в выполнении своих обязанностей.»
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
14 липня 2020, 9:09
#
Принцип Питера перебивается принципом Коломойского ...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися