Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2020, 7:31

Дохідність 149-214%: топ-5 прибуткових криптовалют 2020 року

Найвищі доходи отримали інвестори, які вкладали не у Bitcoin, а у менш розкручені монети. З початку року експерти нарахували понад 70 нових криптовалют.

Ринок криптовалют — загадковий, ризиковий, авантюрний і незрозумілий для абсолютної більшості інвесторів і прихильників класичних фінансів. Маса скептиків досі називає його фінансовою пірамідою і пророкує обвал. Але, як і раніше, вистачає тих, хто пам'ятає диво з подорожчанням Bitcoin (біткоїна) вище $20 тис. за монету наприкінці 2017 року і мріє, що воно повториться. Люди відкидають паперові валюти і вкладаються в цей актив, а також у нові віртуальні валюти, які продовжують з'являтися у 2020 році.

«Мінфін» з'ясовував, що відбувається на ринку криптовалют, як він реагує на пандемію коронавірусу, які нові монети на ньому з'являються і які доходи обіцяють інвесторам.

Реакція на коронавірус

Інвестори змінювали своє ставлення до криптовалют після дворазового обвалу їх флагмана у березні 2020 року. Тоді Bitcoin обвалився в область $4 тис./₿, і ринком прокотилася легка паніка. У той період багато чого впало. Класичні валюти (долар, євро, франк та інші), фондові та сировинні ринки потужно лихоманило на тлі суперечки ключових нафтових виробників і негативних новин про поширення COVID-19. Однак, як тільки ціни на криптовалюти провалилися, понеслися пророкування про їх швидку загибель.

Але віртуальні гроші вистояли. Наприклад, Bitcoin після цього брав позначку $10 тис./₿, а у червні пройшов корекцію і зараз курс дрейфує в рамках $9,4-9,9 тис./₿. Хоча іноді опускається нижче позначки в $9 тис.

У експертів до цього різне ставлення.

«Пандемія за підсумками кількох місяців не сильно похитнула позиції центральної криптовалюти — Біткоїн (Bitcoin). Також в цей період стався халвінг монети («переполовинювання» монети — винагорода за майнінг нових блоків зменшується вдвічі, — авт.), який поступово буде штовхати ціни на неї вгору», — сказав «Мінфіну» аналітик Альпарі Максим Пархоменко. Він вважає, що поширення коронавірусу не змінило структуру попиту на криптовалюти і не позначилося на попиті.

Проте є й ті, хто вважає, що віртуальні активи втратили свій шанс. Вони повинні були вийти на перший план, як тільки класичні фінансові активи (валюта, цінні папери, сировина тощо) показали свою слабкість на тлі епідемії COVID-19 і центробанки запустили велику емісію долара, євро та інших валют. Але цього не сталося.

«Вважаю, що криптовалюти у даний момент показують свою слабкість. Адже на тлі безпрецедентних заходів з вливання ліквідності з боку провідних центральних банків світу, криптовалюти повинні були досить сильно зростати. Але вони показують слабке зростання», — висловив свою думку «Мінфіну» аналітик інвестгрупи «Універ» Михайло Федоров.

Він переконаний, що ринок криптовалют пройшов період максимальної популярності і тут не варто шукати прибуток.

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро та українські євробонди

Тільки для професіоналів

Масовий інтерес до крипти дійсно згас. Це підтверджує статистика пошуків в інтернеті: виходячи з даних Google Trends здасться, що інтерес вичерпався, — обивателі не шукають ані біткоїн (Bitcoin), ані ефір (Ethereum), ані інші криптовалюти. Попит перейшов у більш професійну площину. Стало менше емоційних і аматорських покупок.

«Торгівля триває, а курс часом зростає. Іноді аналітики випускають звіти, які стверджують, що розгадали ринок — наприклад, звинувачують біржі в тому, що ті завищують обсяги торгів. На підтримку цієї версії говорить те, що криптовалюти на такі новини не реагують зовсім — ніхто не панікує. На мій погляд, найбільш правдоподібна версія полягає в тому, що на цьому ринку діють, в основному, гравці-професіонали, які використовують торгових роботів і намагаються обіграти один одного», — зазначив у коментарі «Мінфіну» аналітик групи компаній «Фінам» Леонід Деліцин.

Звичайно, глобальні події впливають на ринок криптовалют, як це було навесні цього року. Тоді скорочується монетизація, інвестори зменшують обсяг вкладень. Але як тільки ринок заспокоюється, гра поновлюється.

Читайте також: Біткоїн vs криза: чи стане крипта порятунком від фінансових потрясінь

На злобу дня — коронамонета

Кріптовалюти не просто підлаштовуються під нові реалії ринку. Виникають спеціальні інструменти на злобу дня.

«У 2020 році з'явилися криптовалюти, запуск яких був пов'язаний з кон'юнктурою моменту і бажанням скористатися вигодами поточної ситуації. Приклад — CoronaCoin. Спочатку монета була в лідерах за капіталізацією, але потім інтерес до неї з боку спекулянтів згас. Також можна відзначити і нові крипто-деривативи, перш за все, засновані на біткоїні», — навів «Мінфіну» приклад керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Про CoronaCoin стало відомо в лютому 2020 року. Творці — 7 осіб, більшість з яких європейці — заявили, що кількість цих монет буде зменшуватися пропорційно кількості людей, що заразилися у світі COVID-19. Криптовалюта випущена на блокчейні Ethereum в обсязі, що дорівнює чисельності жителів планети. Токени пообіцяли спалювати кожні 48 годин. Торгівля ними була запущена на майданчиках Saturn Network таForkDelta.

Читайте також: CoronaCoin: Створена криптовалюта, яка буде дорожчати у міру поширення коронавірусу

Ставлення до нових монет було неоднозначним. Хтось їх сприйняв як непогану ідею, оскільки творці відразу пообіцяли відправляти 20% доходу в Червоний Хрест — на боротьбу зі страшним вірусом. А хтось назвав це блюзнірством і аморальним вчинком — спробою нажитися на хворобі і стражданнях людей.

Санні Кемп, який назвався одним із співзасновників CoronaCoin, у відповідь на критику порівнював нову монету із пандемічними облігаціями, які тоді випускала Всесвітня організація охорони здоров'я для збору коштів для боротьби з COVID-19.

Нові криптовалюти

CoronaCoin — не єдина монета цього року. Вони виникають постійно, чи не пачками.

«Нові криптовалюти з'являються щодня. На початку червня, наприклад, народився «1x Short Bitcoin», а за останній місяць — більше 70 нових криптовалют. Живих, тобто таких, якими хоч хтось торгує — 14. Капіталізація ринку у найуспішнішого, Idea Chain Coin, склала $80 мільйонів. Основний драйвер — креативна енергія програмістів і підприємців, які мріють перетворити камінь в золото і розбагатіти», — розповів Леонід Деліцин з «Фінам».

Він також зазначив, що нові проекти несуть дуже високі ризики. «У нові криптовалюти вкладатися із задоволенням може той, хто любить грати в автомати і вважає, що йому іноді щастить», — говорить експерт.

Бажання інвесторів прикупити монети-новачки і дочекатися їх подорожчання до $10-20 тис., як було в історії з Bitcoin, цілком зрозуміле. Однак багато хто вважає, що часи стрімких злетів і падінь, на яких можна заробити надзвичайний капітал, вже минули.

«Минув час, коли будь-які нові проекти на хайпі зростали з величезною швидкістю. Зараз багато з них навіть не приносять прибуток. Вкладаючи в них, інвестори абсолютно не захищені, часто компанії не мають звітності, яку можна перевірити і якій можна довіряти. А на практиці багато проектів просто не реалізують або термін їх реалізації становить більше 2-3 років», — зазначив Максим Пархоменко.

Щось заробити, звичайно, можна, але не швидко. Доведеться ризикувати, вивіряти вкладення і витратити на це достатньо часу.

Найприбутковіші криптовалюти

У січні-травні 2020 року найприбутковішою криптовалютою став не флагман, на кшталт Bitcoin або Ethereum, а токен під назвою Hedera Hashgraph, що з'явився восени 2019 року. Його ціна зросла на 214%.

Андрій Шевчишин склав для «Мінфіну» топ-5 криптоактивів з найбільшою дохідністю за 5 місяців цього року:

  1. Hedera Hashgraph — 214%;
  2. Streamr — 185%;
  3. Datum — 168%;
  4. Numeraire — 163%;
  5. Kyber Network — 149%.

На класичних депозитах або держоблігаціях стільки не заробиш. Але і ризиковість таких інвестицій набагато вища, ніж у класичних інструментів. Не кажучи вже про значну аналітичну роботу, яку потрібно або проводити самостійно, або платити за це професіоналам. Фаворити на ринку криптовалют постійно змінюються, тому дуже важливо правильно змінювати об'єкти інвестицій.

За підсумками 2019 року трійка найбільш високодохідних віртуальних монет була зовсім іншою і виглядала наступним чином:

  • Binance Coin — 488%;
  • Holo — 376%;
  • Ravencoin — 308%.

У що вкладатися

Найближчим часом експерти не радять вкладатися в нові криптопроекти, вважають їх занадто ризиковими. Ніхто не заперечує, що якась нова монета може «вистрілити» на ринку, але ніхто не вірить, що вона повторить динаміку розвитку Bitcoin. Тому ризик втрати капіталу вважають незрівнянно великим. Людям радять вкладати в розкручені монети і оновлені інструменти.

«Є сенс інвестувати в оновлені криптовалюти, які вже самі по собі стали надійним і таким, що добре себе зарекомендував, інструментом. Таким прикладом може бути оновлена версія Ethereum 2.0. Якщо говорити про монети у початковій стадії розвитку, то ризик таких вкладень може бути дуже високим. Особливо при нинішній нестабільній ситуації на ринку і обмеженості коштів для інвестування, коли немає можливості вкладати гроші «чисто із зацікавленості», — підкреслив Андрій Шевчишин.

Щодо Bitcoin він спрогнозував у 2020 році зміцнення до $10 тис./₿, а потім рух до $12-13 тис./₿. Експерт також порадив звернути увагу на:

  • Ethereum;
  • Ripple;
  • Litecoin;
  • Cardano.

«З інших інструментів можна виділити NEO і Tron, які дуже активно розвиваються. Є плани зробити блокчейн Tron глобальною системою обміну цифровим контентом», — додав Шевчишин.

Не виключаються також перспективні проекти з випусками національних криптовалют. Так, з великим інтересом чекають монету Китаю. Проте до появи всіх деталей і планів влади, робити прогнози ніхто не береться.

Багато хто досі перебуває під враженням від закриття проекту Gram — криптовалюти Telegram. Власник Павло Дуров 12 травня 2020 року офіційно заявив про закриття блокчейна TON, який передбачав впровадження Gram. Це сталося після того, як на нього зібрали величезну суму — $1,7 млрд. Але після були допити в Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) і судова заборона у Сполучених Штатах, і все прикрили.

Говорячи про найбільш перспективні вкладення цього року, багато експертів особливо виділяють Ethereum. Відзначають розвиток платформи і цікаві проекти на ній:

  • OmiseGo для спрощення транзакцій в середовищі Ethereum.
  • IDEX для оперативного обміну даними.
  • Decentraland — платформа віртуальної реальності.

«У 2020 році ряд фінансових організацій буде виводити на ринок проекти, що працюють з ефіром. Тому у ефіру є шанси бути затребуваним кілька років — принаймні за ним будуть «доглядати» банки та інвестори», — зазначив Леонід Деліцин.

Очікується, що пікові подорожчання криптовалют у 2020 році будуть відбуватися у міру запуску нових проектів і технологій. А також за ходом запуску нових вимог з боку влади різних країн або катаклізмів на класичних фінансових ринках.

«Зростання криптовалюти можливе в моменти введення більш жорстких регуляторних обмежень або формування криз», — переконаний Максим Пархоменко. На його думку, найбільш ймовірно ці фактори можуть реалізувати себе в Китаї та Гонконгу на тлі ескалації в торговельних відносинах між США і Китаєм.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 10

+
+12
krendel
krendel
18 червня 2020, 11:33
#
Как показывает временная статистика - для любящих сильно рискнуть -  криптовалюта самое интересное вложение.
+
+38
bonv
bonv
18 червня 2020, 11:49
#
Исследование: Биткоин продолжает лидировать по прибыльности среди других классов активов.
https://coinspot.io/analysis/issledovanie-bitcoin-prodolzhaet-lidirovat-po-pribylnosti-sredi-drugih-klassov-aktivov/
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
18 червня 2020, 12:28
#
На что Украина потратит деньги МВФ и будет ли доллар по 30:

https://www.youtube.com/watch?v=LtcZ36-m_54&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» , комментируйте видео и принимайте участие в новом конкурсе ;)
+
0
sanch ☺
sanch ☺
18 червня 2020, 13:50
#
Бумажки выданные архитекторами пирамид давали больше прибыль.
+
+15
mary27
mary27
18 червня 2020, 13:55
#
Статья о сортах финансовых пирамид.

Даже наша родная ''Б2Б Джевелери'' что-то там пыталась запилить.
+
0
SergS7
SergS7
18 червня 2020, 15:32
#
Вони мені безкоштовно дали електронний сертифікат на 300 грн. Якщо їх магазини ще працюють, то піду кину «не халявщиків а партнерів» на якийсь срібний виріб на цю суму )
+
+15
SergS7
SergS7
18 червня 2020, 15:24
#
На фінансовому порталі не правильно називати тих, хто вкладає гроші у лотерею, інвесторами
+
0
lsdog
lsdog
18 червня 2020, 16:31
#
На усмотрение каждого лично. На 5-10% капитала может кто-то и захочет попробовать. Если овгз и депо, недвигу рекламируют, что также имеет свои риски, можно и крипту.
+
0
alexeq12
alexeq12
21 червня 2020, 23:40
#
Якщо не розімієш як користуватись інструментом, то звичайно це лотерея
+
0
ballistic
ballistic
22 червня 2020, 0:21
#
Якщо хтось думає, що розуміє, а потім втрачає, то це теж лотерея.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися