Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 квітня 2020, 7:30

Біткоін vs криза: чи стане крипта порятунком від фінансових потрясінь

Криза підвищує популярність криптовалют в світі. Такі великі криптобіржі як Kraken, OKEx, Bitfinex, Paxful і Luno заявляють про приплив нових користувачів.

За даними майданчики Kraken (США, Сан-Франциско), з початку пандемії кількість нових реєстрацій на біржі зросла на 83%. На біржі вважають, що це відбувається не тому, що люди в карантині реєструються через нудьгу чи з цікавості, а внаслідок падіння довіри до фіатних грошей і підконтрольних державам фінансових систем.

«Уряди західних країн борються з COVID-19, ізолюючи цілі міста і нації. Тому люди відчувають гостру необхідність вибратися з централізованої фінансової системи. Вони не можуть організувати страйк на вулиці, тому протестують з допомогою біткоіна», — прокоментував ситуацію фахівець зі стратегічного розвитку Kraken П'єр Рошар.

За даними аналітичного сервісу Glassnode, число гаманців, в яких зберігається не менше одного біткоіна (фактично близько $7 тис), досягло рекордних 800 тисяч.

Читайте також:П'ять способів придбати (продати) биткоин

Збій у допомогу

У всьому світі мережа і сервера відчувають перевантаження – люди залишилися вдома. Часом це призводить до того, що інтернет-платформи, в тому числі і криптобіржі, починають давати збої. Імовірно в результаті перевантаження 5 березня стався збій на біржі Coinbase, в результаті якого вартість біткоіна впала до $0,18!

Про це повідомив користувач біржі у своєму Twitter-акаунті. Можна тільки уявити, які нервові миті пережили власники кріптовалюти. Система показувала, що за такою мізерною ціною було продано понад 42 тис. біткоінів.

Потенційно на такому стрибку котирувань можна було сколотити статок, але… Торговці відразу ж засумнівалися в тому, чи були ці угоди укладені насправді. Та й у достовірності самого повідомлення теж.

Щоб отримувати гарантований дохід і не турбуватися в кризу, скористайтесь депозитними каталогом на «Мінфіні»!

Вірусний креатив

Епідемія COVID-19 не тільки випробовує мережі на міцність, але і підштовхує криптоспільноту до неоднозначного креативу. Група розробників створила криптовалюту CoronaCoin, курс якої залежить від кількості хворих і загиблих в світі.

Загальна кількість токенів CoronaCoin прив'язана до числености населення Землі. Монети видаляються з системи кожні 48 годин по мірі оновлення даних про кількість жертв вірусу. Поки що нова криптовалюта торгується на двох майданчиках: Saturn Network і ForkDelta.

Ініціатива схожа швидше на хайп, спробу зіграти на карантинному ажіотажі та потоці новин про перебіг пандемії. Навряд чи це спроба створити серйозний криптоактив. У будь-якому випадку «вірусна» монета поки що не відрізняється великою кількістю інвесторів.

Позолотити біткойн

Що ж стосується еталонної монети — біткоіна, то минулого тижня його ціна перевищила позначку в $7 тис, що вселило оптимізм в торговців. В цілому капіталізація ринку криптовалют зросла до $189 млрд.

Учасники ринку прогнозують подальше зростання вартості біткоіна. На найближчий тиждень прогнози аналітиків дають коридор в межах $6,8-7,3 тис. за 1 біткоін.

Читайте також: Ціна біткоіна перевищила $10 тисяч вперше з жовтня

Головний аргумент на користь зростання –дії центробанків США і ЄС по накачуванню економік нічим не підкріпленими грошима. Експерти вказують на ризик знецінення долара і євро. Розрахунок на те, що це повинно підвищувати цінність кріптовалюти, адже вона не регулюється центральними банками.

З цим же пов'язані і надії на те, що крипта зарекомендує себе як безпечний актив для інвесторів на випадок потрясінь.

Цього ж поки що не відбувається. Навпаки, підтверджуються підозри, що ціна криптоактивів корелює з цінами на традиційних ринках набагато сильніше, ніж це було прийнято вважати раніше.

Спровокований пандемією коронавірусу спад у світовій економіці, а також обвали на світових фінансових і фондових ринках забезпечили за словами західних аналітиків «розгром кріптовалюти». За підсумками першого кварталу 2020 року ціна біткоіна впала на 10%. Це загострило інтригу з приводу того, чи здатна криптовалюта впоратися із завданням альтернативної «тихої гавані».

У будь-якому випадку, біткоін «просів» не так сильно, як, скажімо фондові ринки. За перший квартал 2020 року індекс Nikkei 225 впав на 20%, FTSE на 14%, а S&P 500 – на 18%. Як бачимо, 10% падіння вартості крипти – не найгірший результат.

Правда, в умовах ідеального шторму багато прихильників крипти розраховували на зростання її вартості. У цьому випадку біткоін повів би себе так, як веде себе золото в неспокійні часи. Золото ж продовжує виконувати свою роль безпечного активу. І цьому сприяють як згадані вже безпрецедентні монетарні заходи США і ЄС, так і скорочення видобутку жовтого металу у зв'язку з епідемією.

Період напіврозпаду

Березень 2020 року виявився нервовим місяцем для інвесторів, а також одним з гірших місяців за всю історію кріптовалюти. Інвестори тікали з ризикових активів, в число яких потрапила і криптовалюта. Тим самим вони показали, що біткоін для них поки що далекий від статусу «тихої гавані».

Для інвесторів швидше було типовим позбавлятися від криптоактивов за все ще високою ціною для отримання живих грошей та покриття збитків за іншими напрямами. Тільки за березень біткойн втратив близько 25% вартості, ціна однієї монети опустилася нижче $6,5 тис.

Тим не менш, у криптовалюти є всі шанси зовсім скоро відіграти втрати. Вся справа в прийдешньому «халвингу» — моменті, коли розмір винагороди майнер за додавання нового блоку в блокчейн буде зменшено в два рази.

Ця процедура закладена на програмному рівні і відбувається в мережі біткоіна через кожні 210 тисяч блоків (приблизно раз у 4 роки) – до моменту, коли буде видобуто 21 млн монет і емісія буде закінчена. «Халвинг» вже відбувався двічі: у листопаді 2012 і в липні 2016 року.

При поточної швидкості видобутку блоків черговий халвинг очікується на початку травня. У 2016 році процедура забезпечила високу активність ринку і зростання котирувань. Аналогічний сценарій очікується і зараз.

«Хоча недавній спад став наслідком глобальної події, пов'язаної з «чорним лебедем», ми вважаємо, що це короткострокові перешкоди для цифрових активів, — говорить Метью Дібб, співзасновник та головний операційний директор компанії Stack, — Халфинг біткоінів в травні стане ще одним каталізатором зростання».

Чому це так важливо

Халвинг важливий тому, що регулює емісію кріптовалюти і стримує її інфляцію. Напередодні першого халвинга, що відбувся в 2012 році, творець криптовалюти Ethereum Віталій Бутерин пояснював важливість цієї процедури тим, що вона наближає біткоін за своїми характеристиками до золота: «Запаси золота у світі обмежені, і з кожним здобутим грамом добувати золото стає все важче і важче». У разі кріптовалюти халвинг забезпечує той же принцип, коли складність розрахунків для створення блоку, а отже і вартість обладнання та енерговитрат зростає, а винагорода за блок — падає.

В німецькому банку Bayerische Landesbank також прийшли до висновку, що майбутній халвинг дозволить биткоину наблизитися до золота за таким показником, як відношення запасів до приросту. У золота цей показник дорівнює 58, а у біткоіна у травні зросте з 28,5 до 53. За підрахунками банку теоретично це зробить можливою ціну монети на рівні $90 тис. за одиницю.

Протягом першого халвинга ціна могла злетіти з $11 до $1100 за монету, а протягом другого, з $230 до $20 тис. Втім, не менш різко монета могла і падати в ціні. Такі ситуації завжди вкрай цікаві для спекулятивних торгів, адже у разі успіху дозволяють заробити прибуток, що вимірюється тисячами відсотків.

При цьому аналітики американської компанії Strix Leviathan вказують на те, що сам факт халвингу підігріває інтерес до криптовалюти, дає привід для підвищення медіа-активності і змушує багатьох притримати криптовалюту до встановлення нових цін. А це чинники на користь підвищення попиту і, як наслідок - котирувань.

Юрій Гусєв

Коментарі - 30

+
+25
semenvekselberg
semenvekselberg
9 квітня 2020, 8:33
#
А что, ещё остались лопухи, которые произносят это слово???
+
+102
ototo
ototo
9 квітня 2020, 9:40
#
Какое слово? Есть слова которые тебе страшно произносить?
+
0
combojack911
combojack911
9 квітня 2020, 11:53
#
VoldemortCoin
+
+41
bonv
bonv
9 квітня 2020, 18:50
#
«Урок 5. Тема: ДОЛГ. С 1971 года доллар превратился в ДОЛГ. ДОЛГ делает богатых богаче, а бедных и средний класс – беднее. Если отношение ДОЛГА США к ВВП составляет 60%, то мир здоров. Однако сегодня отношение долга США к ВВП – 110%, и этот показатель растёт. США обанкротились. ДОЛГИ, доллары, жадность разрушают жизни людей и мировую экономику, и это ОЧЕНЬ ПЕЧАЛЬНО. Храните средства в золоте, серебре и биткоинах».
Как видим, Кийосаки призывает своих читателей копить биткоины наряду с драгоценными металлами, чтобы бороться с «гегемонией» доллара США.
В 1971 году бывший президент США Ричард Никсон полностью отказался от золотого стандарта. Кийосаки предупреждает, что дело в конце концов пришло к банкротству США, а доллар стал разрушителем мировой экономики. Конечно же, Кийосаки имел в виду недавние QE от ФРС и нулевую процентную ставку из-за кризиса COVID-19.
Ранее в своих высказываниях Кийосаки называл биткоин «народными деньгами», а золото – «божьими деньгами». Тогда же он сказал, что не следует копить «фальшивые доллары».
+
+15
mary27
mary27
10 квітня 2020, 12:40
#
Цитировать Кийосаку - зашквар.
+
+47
variety
variety
9 квітня 2020, 9:50
#
Радует, что инвесторов в CoronaCoin не так много. Ее создание - не столько креатив, сколько циничная попытка хайпануть и заработать на мировой пандемии.
+
0
Vvvlad
Vvvlad
9 квітня 2020, 10:05
#
Нет.
+
0
Gexli
Gexli
9 квітня 2020, 10:29
#
Ничего удивительного. Сценарий биткоина каждый год одинаков. К весне он обычно обваливается и в этот момент на мировых рынках начинают происходить качели, и все быстро бегут в него нырять. Биткоин обычно взлетает после каких-либо катаклизмов, конфликтов. Когда все хорошо о нем забывают и он сыпится.
+
+14
Qwerty1999
Qwerty1999
9 квітня 2020, 10:41
#
Скачки стоимости биткоина позволяют безболезненно перераспределять
долларовую ликвидность между участниками...
+
+33
AldrHab
AldrHab
9 квітня 2020, 10:51
#
Биткоин и доллар это теже яйца только в профиль.Криптоиндустрия это плавный переход на полностью безналичный расчет,вот и поют они все про децентрализацию и анонимность.А анонимность и децентрализацию дает вам наличка!
+
+48
mary27
mary27
9 квітня 2020, 14:07
#
Наперсточники-криптобиржи всегда будут в выиграше.
+
+15
Daos
Daos
10 квітня 2020, 9:07
#
А то, что напёрсточники-банки берут комиссии за все транзакции, Вас это не смущает?)
+
0
mary27
mary27
10 квітня 2020, 12:41
#
Сравнили банк, и ''криптобиржу'', где с комиссией торгуют воздухом - ну окай...)
+
0
kingcity
kingcity
10 квітня 2020, 14:25
#
Та й майже вся ця торгівля — теж «липа»:

https://habr.com/ru/post/444928/
+
+15
combojack911
combojack911
10 квітня 2020, 15:41
#
Чем торговля криптой отличается от фьючерсов на погоду(Weather futures) которые торгуются например CME?
+
+15
Daos
Daos
10 квітня 2020, 15:50
#
Воздухом? Гы-гы-гы))) Окай-окай, у меня все скрины есть)
+
0
mary27
mary27
10 квітня 2020, 20:02
#
Как там в ''Дао-дэ-цзин'' про таких, как вы писали?)
''Знающий не говорит, говорящий не знает'' ©.
+
+15
Daos
Daos
11 квітня 2020, 8:09
#
Эта истина относится ко всем и к Вам тоже))
+
+15
mary27
mary27
12 квітня 2020, 18:01
#
Даос не идущий по пути дао...)
+
+15
VladMe
VladMe
9 квітня 2020, 14:43
#
Забудьте про биржи. Сила крипты в отсутствии границ, надзора, и мгновенности платежей. 100% безопасность при он-лайн платежах. Это единственное будущее, которое даст возможность людям владеть своими активами.

Тот кто имел дело с карточками знает как трудно наладить их работы - там сплошные ограничения и палки в колеса. Про PayPal я вообще молчу - эти ребята просто изолировали Украину от рынка платежей. И крипта это реальный вариант разрулить ситуацию.
+
+51
bonv
bonv
9 квітня 2020, 18:47
#
Біткоїн витримав перевірку кризою.. Побачимо що буде коли економічна криза посилиться.
+
+28
Oleksa75
Oleksa75
9 квітня 2020, 19:02
#
Серьезные финансовые институты никогда не допустят доминирования крипты. Любой здравомыслящий банк при работе с ***коинами рискует потерять лицензию или заплатить неслабый штраф.
+
0
Daos
Daos
9 квітня 2020, 19:06
#
90 тыщ за единицу? Круто! Но большинство не столь жадны, их устроит и гораздо скромнее курс))
+
+15
kilibomb
kilibomb
9 квітня 2020, 23:23
#
Это ж какой наркотрафик должен быть, что бы 90к биткойн стоил
+
+26
VladMe
VladMe
12 квітня 2020, 1:00
#
Не плети ерунды!
+
+15
kilibomb
kilibomb
12 квітня 2020, 10:47
#
Сила биткоина только в одном - отсутствие фин.мониторинга. И будущее соответственно
+
0
kingcity
kingcity
10 квітня 2020, 9:41
#
Подобаються мені всі ці «криптотеорії». Що приваблює - можна в принципі і не займатись нічим. Включив собі «фермочку» і наклепав монет скільки потрібно...
+
0
mary27
mary27
10 квітня 2020, 12:39
#
Ага, жаль, Мавроди не дожил.
+
+15
kingcity
kingcity
10 квітня 2020, 14:59
#
Чому не дожив? Він же у 2018-му помер. До того навіть встиг свою криптовалюту випустити (Мавро):

https://bitgid.com/mavro/
+
0
Mess
Mess
13 квітня 2020, 23:28
#
С не меньшим успехом, купил квартиру, и сдал в аренду на сколько хочешь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися