Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2020, 18:05

Мінекономіки погіршить макропрогноз на 2020-2023 роки

Мінекономіки має намір погіршити макропрогноз на 2020-2023 роки. Причини — послаблення темпів зростання української економіки порівняно із затвердженим у жовтні 2019 року документом. Про це повідомили у МЕРТ на запит Інтерфакс-Україна.

Мінекономіки має намір погіршити макропрогноз на 2020-2023 роки.
Фото: dyvys.info

Що кажуть в Мінекономіки

«Оприлюднити цифри сьогодні рано. Єдине, що можемо зазначити, що темпи зростання економіки будуть слабшими порівняно з прогнозованими раніше. Перш за все, через слабкий експорт, що обумовлено зниженням попиту і цін на світових ринках», — повідомили в Мінекономіки.

Читайте також: В НБУ пояснили, чому криза-2020 краще ситуації в 2008 і 2014 роки

На відміну від минулих кризових періодів, міністерство не очікує, що економіка України не провалиться істотно глибше порівняно з іншими країнами.

«Ключові підстави для цього — виважена макроекономічна політика в останні роки (і фіскальна, і монетарна), більш надійна банківська система (висока ліквідність), відсутність значних дисбалансів у зовнішній сфері (дефіцит рахунку поточних операцій очікується на рівні близько 3% від ВВП, розмір міжнародних резервів — $26,6 млрд) і квазіфіскальних дефіцитів (наприклад, в енергетичній сфері)», — говорять в Мінекономіки.

ВІДЕО: Загрози коронавірусу. Україна відсидиться в стороні чи ні

«Останні події на світових ринках показали, що цей вплив буде більш сильним. У межах нинішнього прогнозного циклу ми будемо це все вивчати, відстежувати динаміку світових ринків, формувати й оцінювати ймовірність різних сценаріїв для України», — додали в міністерстві.

Жовтневий макропрогноз

У жовтні 2019 року Кабмін прогнозував два сценарії зростання ВВП — консервативний і оптимістичний.

За першим сценарієм, консервативним, Мінекономіки прогнозувало зростання ВВП на 3,7% в 2020 році. За оптимістичним — 4,8%.

Читайте також: Особливості нової фінансової кризи і чим вона небезпечніша за попередні

Оновлений макропрогноз НБУ

Раніше, до ситуації з коронавірусом, свій прогноз макроекономічних показників оновив Національний банк.

НБУ очікує інфляцію близько 5% і економічне зростання на рівні 3,5-4% в 2020-2022 рр.

Ефекти від зміцнення курсу гривні в 2019 році з'являться і на початку 2020 року, відзначають в НБУ.

Читайте також: Чи можливий в Україні дефолт та чи є для нього передумови

Збереження інтересу іноземних інвесторів до українського ринку і подальшу співпрацю з МВФ дозволять збільшити міжнародні резерви до більше ніж $32 млрд, йдеться в прогнозі НБУ.

Як зараз оцінюють ситуацію в Нацбанку

  • Поширення коронавірусної інфекції поки нейтрально впливає на українську економіку. Однак ризики є. Вони пов'язані як з рецесією світової економіки, так і з введенням карантину в Україні. Про це йшлося під час монетарного брифінгу НБУ 12 березня.
  • У Нацбанку допускають, що активне поширення коронавірусу у світі може призвести до значного уповільнення економічної активності в Україні.
  • Істотне зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн може негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України та ускладнити залучення фінансування.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
13 березня 2020, 19:32
#
При цій владі, постійні погіршення, це норма.
+
0
bonv
bonv
13 березня 2020, 20:20
#
Президент Зеленський заявив в інтерв'ю для Bloomberg, що велика частина українського Кабінету міністрів не працювала протягом шести місяців перебування на посадах. «Ми повинні були відреагувати на ефективність кабінету», — сказав Зеленський.
Спочатку розказував що прийшли одні професіонали яких світ не бачив,, а тут опа-ча... така неуда-ча:)))
Баламути і балаболи при владі.
+
0
Heiter75
Heiter75
13 березня 2020, 21:41
#
Было бы очень странно даже для переможной Украины, если бы Минэкономики этот прогноз улучшил)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися