Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2020, 17:17

Чи можливий в Україні дефолт та чи є для нього передумови

Погіршення світової кон'юнктури і майбутні великі виплати за зовнішнім боргом знову дали привід заговорити про перспективи дефолту.

З початком фінансових проблем у всьому світі, частіше почали говорити про дефолт і в Україні. Тим паче, що «поганий приклад» вже з'явився. Чи справді все так погано з вітчизняною економікою та чи здатна Україна обслуговувати зобов'язання?

Дефолт і його слуги

Тему можливого дефолту України запустив депутат з фракції «Слуга народу» Олександр Дубинський. 7 березня на своїй фейсбук-сторінці він написав, що представники МВФ неофіційно повідомили новому прем'єр-міністру Денису Шмигалю, що кредиту не буде. «У травні вірогідний дефолт», — підсумував парламентарій.

Пізніше це повідомлення було видалено, але тема, швидше за все, не закрита. Тим паче, що Дубинський підсвічує її не вперше і вважає такий варіант розвитку подій відмінною можливістю звільниться від непосильного боргового тягаря.

«Ліванці – молодці» — так відреагував депутат на заяву Лівана про відмову обслуговувати свої борги.

Дубинський фактично ретранслював позицію олігарха Ігоря Коломойського, який в інтерв'ю газеті Financial Times ще в травні минулого року порадив президенту відмовитися від обслуговування боргів: «Ми повинні вчинити з нашими кредиторами, як Греція. Це приклад для України», — заявив тоді він виданню.

Влада закликає не панікувати

У Нацбанку запевняють, що ситуація далека від критичної. «Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій і не розглядаємо сьогодні взагалі варіант дефолту для України», — заявив голова Нацбанку Яків Смолій під час прес-конференції 12 березня.

Крім того, в НБУ заявляють, що зараз економіка України знаходиться в куди кращому стані, ніж під час попередніх криз.

«Зараз в економіці України немає таких дисбалансів, які були, коли економіка була перегріта. Ми увійшли в кризу 2008 року, наприклад, з інфляцією 22% і з дефіцитом поточного рахунку майже 10%. Зараз у нас дефіцит 2% і інфляція 2%. Крім того, у нас немає таких проблем у банківській системі та в енергетичному секторі, які були в 2014 році», — вважає заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Тим не менш, співпраця з МВФ залишається критично важливою для України і зараз. «Це свого роду парасолька, яка дозволить країні отримати доступ до офіційного фінансування, поліпшити настрої іноземних інвесторів, а також настрої вітчизняних інвесторів», — пояснив Дмитро Сологуб.

В уряді кажуть, що продовжують переговори з кредитором і очікують підписання нової угоди вже найближчим часом. «З восьми параметрів, які МВФ просив виконати, у нас залишається домашнім завданням два, які ми сподіваємося виконати протягом двох, максимум трьох тижнів», — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Голова Кабміну не уточнив, про які саме невиконані «домашні завдання» йде мова. Але, очевидно, малося на увазі успішне голосування за «антиколомойский» закон і відкриття ринку землі.

В тому, що Україна здатна справитися з обслуговуванням боргу, впевнений і аналітик ІГ «Універ» Михайло Федоров. «Що стосується ринку державного боргу, тобто ОВДП, в цьому питанні ніякого дефолту не намічається. Країна змогла жити з воєнними ризиками, які накрутили дохідності за ОВДП до 20%. Світова криза за своєю значимістю для України навряд чи перевершить минулі проблеми. Дохідності за ОВДП, звичайно, зростуть, але, швидше за все, вони будуть менше, ніж у 2017-2018 роках», — вважає експерт.

Тут вам не Ліван

Ситуація, в якій перебуває Україна, суттєво відрізняється від тієї, в якій опинився Ліван напередодні оголошення дефолту, упевнений фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. Адже співвідношення державного боргу до ВВП у Лівані було близько 150%, в Україні — втричі менше.

Але головне, що позитивний ефект від відмови обслуговувати борг вельми сумнівний. Наприклад, до оголошення дефолту за 1 1507 ліванських фунтів, а після дефолту на чорному ринку — вже 2400-2500. Тобто, на 2/3 більше.

«Якщо б подібним чином обвалилася національна валюта в Україні, то за долар у нас давали б 40-41 грн», — уточнює Михайло Демків. Крім того, перед оголошенням дефолту, влада заарештувала активи всіх банків. Тепер власникам депозитів їх вклади повертають невеликими частинами.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

Демків також наводить приклад Еквадору, якому особливо не допомогли відразу 8 дефолтів, оголошені в різний час. Зараз країна, яка є найбільшим експортером бананів у світі і активно торгує нафтою, збирається вести переговори з кредиторами про реструктуризацію боргу. «Корисні дефолти» не зробили Эквадор багатшим.

Перейшли на особистості

Якщо дефолт і будуть оголошувати, то виключно в «особистих цілях», вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

«Єдина можлива причина для дефолту зараз – це небажання співпрацювати з МВФ. Чому? Тому що МВФ ображає Коломойського. І ось люди Коломойського постійно пропонують нам спробувати дефолт на смак. Іншої причини немає. І не буде. Тому що оголошувати дефолт в тій ситуації, коли ви, прийнявши ряд цілком розумних кроків, можете його уникнути, не є ознакою здорового глузду», — написав він на своїй фейсбук-сторінці.

До прихильників дефолту Фурса несподівано приписав і члена Ради Нацбанку Віталія Шапрана, процитувавши частину його посту: «Якщо немає фізичної можливості більше терпіти, то варто випорожнитись і приймати ліки. Так і з дефолтом держав — якщо немає об'єктивної можливості обслуговувати борг (наприклад, через одночасне падіння експорту і відтоку капіталу з ринку ОВДП), то у дефолті немає нічого поганого».

«У дефолті немає нічого поганого – це від творців «коронавірус корисний для вашого здоров'я», — обурився Фурса, заявивши, що Шапран відноситься до «людей Коломойського». Пригадав йому Фурса навіть криворізьке походження.

Сам Шапран спробував пояснити, що взагалі не агітував за дефолт, а просто констатував факт: коли фізично нічим платити, то він і наступає.

Причину ж випаду в свою адресу Шапран пов'язує з тим, що він відстоює ідею виходу Нацбанку на вторинний ринок ОВДП для того, щоб підтримати падаючу вартість цінних паперів. Таку можливість він обговорював і з представниками МВФ. Фурса ж, підкреслює Шапран, проти такої ініціативи, оскільки падіння цін на ОВДП дозволило б йому купувати їх значно дешевше.

Словесна сварка закінчилась тим, що Шапран вирішив звернутися до Генеральної прокуратури, СБУ та суду. «Тут є обґрунтовані підозри відразу в кількох злочинах: перешкоджання виконанню функцій і професійних обов'язків, розповсюдження неперевіреної і недостовірної інформації та дискримінаційні оцінки», — вважає він.

Читайте також: Особливості нової фінансової кризи і чим вона небезпечніше за попередні

Тема дефолту поки що ведеться в політичній площині. Керівництво країни поки що таку перспективу не розглядає.

Олексій Писарев

Коментарі - 28

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 березня 2020, 18:09
#
«7 мая» - еще не наступило. Может 7 марта?
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
13 березня 2020, 18:14
#
Дякую, що звернули увагу. Виправив
+
+15
Olezhechka
Olezhechka
13 березня 2020, 18:14
#
Нет значит да.
+
+44
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
13 березня 2020, 22:56
#
Конечно, возможен! Даже необходим, ибо набрав кредитов, которые отдавать нечем, вполне резонно себя объявить банкротом, списав, тем самым, все долги на века ...
       Потом , чуть попозже, типа, мы сожалеем, сменить полностью власть вместе с главным лидером, типа, выбрав нового, поехать в Европу и не коленях, уже опять, но от новой власти, брать крадиты до нового-очередного технического дефолта!
        И так можно жить! А если давать не будут, то и .... ладно, перетерпим, помирившись с восточными соседями, у которых таким же макаром можно брать кредиты ...
        вывод: а чё хороший коммерческий план!
+
+118
mary27
mary27
13 березня 2020, 23:00
#
Читаю и не могу понять, это такой тонкий троллинг, или вы серьезно так думаете?
+
+21
xo4y xo4y
xo4y xo4y
14 березня 2020, 6:56
#
Пока троллинг, но если ситуация с короновирусом продлится долго то все варианты возможны.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
16 березня 2020, 11:37
#
Дорогой товарищ! То есть, вы дефолта не предполагаете? Если вы так думаете, то троллингом занимаетесь вы, дабы все остальные поверили в светлое будущее. И потом технический дефолт страшен тем, кто давал деньги Украине, а не её внутренним жителям…
+
0
mary27
mary27
17 березня 2020, 1:17
#
Т.е. внутренних жителей устроит гиперинфляция в 300% годовых и средняя з/п в 5 долл. в месяц?)
+
+15
R S
R S
16 березня 2020, 22:14
#
А чё, так думают и считают это современной нормой жизни многие жители этого минфина.
Мне подобное аргументированно обосновывал юзер SAndreyS, например.
А мнение юзера «ippolit kavarzin» идёт немного дальше: назанимать в долг сколько можно, под любые %%, проесть их и объявить дефолт. И что тут такого? Это же общемировая нормальная практика!!!

P.S. Я в шоке от подобных мнений… Насколько нужно быть инклюзивным, чтобы публично нести такую х… ю???
+
+15
Vlad UKR
Vlad UKR
14 березня 2020, 10:08
#
Еще и как дефолтнет , помимо вливаний в экономику доллара , Украине по внешним и внутренним долгам в 2020 необходимо выплатить около 400 миллиардов гривень а это 14,81 миллиарда долларов, при том что в казне 17 миллиардов и не учитывается форсмажор коронавируса и спада экономик всего мира Дефолт вот вот
+
+21
yarg
yarg
14 березня 2020, 15:20
#
И что ? 
ну обьявят дефолт. 
отменят пенсии , обьявят конфискацию имущества айтишников , 100 % продажу валюты  , конфискацию золота и дорогих вещей у населения... 
прикольно будет.
+
0
zzel
zzel
14 березня 2020, 20:11
#
В конце этого главное не забыть в Борисполе счёт выключить
+
0
yarg
yarg
15 березня 2020, 9:37
#
Пусть бегут - отпускать только с частью госдолга и у сбежавших конфисковывать имущество
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 11:20
#
Гончарук уже сбежал и ни у кого разрешения на «свалить» не спрашивал...
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
16 березня 2020, 11:41
#
Нееет, паря! Ничего того, ото шо вы себе тут написали, не будет! Не выдумывайте в своей с мощным вентилятором голове, ибо только, даже не смешите, а засоряете эфир пустыми фантазиями от необразованности и неосведомлённости ...
+
0
yarg
yarg
16 березня 2020, 16:42
#
Т.е. дефолта не будет ? 
ну нет-так нет.
+
+6
yarg
yarg
14 березня 2020, 15:19
#
Дефолт возможет в любой момент. Главный вопрос - а смысл ? 
поросята исходят из логики «пусть соросятам будет хуже» . 
Но зачем это стране ?
+
+21
sadbuttrue
sadbuttrue
14 березня 2020, 16:46
#
Хто такий дубінський? Навіщо ви його висєри у фб постите? Це те що йому та його господарю дуже дуже хотілося б. Ви розумієте що дефолт це *** для всіх нас і Украіни окрім декількох осіб яким вигідно не віддавати борги?
+
+86
zzel
zzel
14 березня 2020, 20:10
#
73 процента и проголосовали за то что бы Игорю Валерьевич было выгодно. То что всем будет *** - ну так пора нести ответственность за свои решения голосовать по приколу
+
+38
demarin
demarin
16 березня 2020, 10:22
#
73% голосували за те щоб від корита відірвати тих хто наживався на людях під час війни і зараз дуже чітко видно як ті «патріоти» один з поперед одного за кордон тікають. Взагалі у вас логіка цікава, якщо голосували за Зе то всі свідомо голосували за Коломойського і тепер повинні нести відповідальність за свої голоси, а всі хто голосував за По, то вони всі свідомо голосували за великого господарника і нести відповдальність за те що він наробив, і зараз ще до сих пір робить, вони не повинні? Давайте введемо відповідальність за голосування і коли буде доведена вина когось, за кого голосували, і його посадять (хоча б заочно) то нехай садять і всіх хто за нього голосував. Вас такий варіант влаштує?
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 10:53
#
Demarin

Научитесь оперировать фактами, а не своими предположениями и сплетнями из интернета...
Новоотставленные члены правительства Зеленского-Гончарука тоже не лыком шиты...
Например, экс-премьер Гончарук свалил из Украины сразу же после своей отставки,
хотя его никто и ни в чём даже не пытался обвинять.
Кстати, по 13 уголовным делам против Порошенко не смогли найти достаточных фактов его противоправной деятельности, чтобы хоть одно дело передать в суд и это за девять месяцев
упорных поисков компромата большой группой следователей ГБР.
Если у вас есть факты нарушений законов экс-президентом Порошенко - настоятельно прошу сообщить о них и.о. главы ГБР Венедиктовой.
Если же факты отсутствуют - не надо их сочинять.
Дубинский с Портновым уже «насочиняли» на уголовные дела за клевету.
+
+25
demarin
demarin
16 березня 2020, 11:23
#
Шановний Qwerty1999, фактів більше ніж потрібно і справи які відкривають проти топ чиновників закриваються у нас не тому що не вистачає доказів, а тому що таких людей покривають свої люди в таких органах як ДБР, Прокуратура, МВС і т.д. Ви можете назвати мені хоч одного топ чиновника, якого посадили в Україні? Чи в нас всі топ чиновники чесні і за майже 29 років ніхто нічого не вкрав? Судячи з вашої логіки то з передової країни на початку 90-х, Україна перетворилася на найбіднішу країну Європи тому що в ній живуть пенсіонери-спекулянти, які постійно обвалюють долар, та селяни з яких кожен вкрав по мішку пшениці. От всі оці винні, а топ чиновники святі.)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 12:27
#
ТОП-чиновниками не рождаются, а становятся...

Навыки воровства и дачи взяток прививаются будущим чиновникам с детского сада, расширяются в школе и  оттачиваются в ВУЗах, доводя их до совершенства на госслужбе или в бизнесе.

У большинства воровитых ТОП-чиновников есть пирамида поддержки - это люди, которые работают на них, вместе с ними растут по карьерной лестнице увеличивая своё благосостояние, принимают непосредственное участие в тех или иных проектах по дерибану бюджетных средств  и конечно же всегда прикроют, если понадобится, и даже нарушат закон не задумываясь.

Поэтому большинство госчиновников со времён Паши Лазаренко сами уже не берут взятки и не принимают личного участия в воровстве бюджетных средств, а всего-лишь организовывают этот процесс и конечно без документального оформления своей преступной деятельности.
Для получения взяток всегда есть исполнители, которые никогда не сдадут своих благодетелей.
Для дерибана бюджетных денег тоже всегда есть шестёрки в разных конверт-центрах и формочках.

Каждый новый президент приходит со своей командой доверенных людей и дальше всё повторяется по одному и тому же сценарию...
+
+25
demarin
demarin
16 березня 2020, 15:02
#
Так а до чого ваш попередній коментар, коли ви щойно признали що всі крадуть? Чи у вас роздвоєння особистості? Які вам ще докази предоставити крім того що ви самі прекрасно знаєте?)))
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 16:39
#
Я описал стандартную схему, как сегодня могут красть топ-чиновники при помощи своих «шестёрок».
Но нигде не писал, что крадут все.
Вспомните два недавних эпизода — сотрудница Офиса Президента получила взятку за не свойственные её должностные обещания или сотрудник НБУ получил взятку за то, к чему он не имеет прямого отношения — где результаты по этим двум случаям — полная тишина.
Или всплывший в сети разнос рядового прокурора за возбуждение дела против какой-то фирмы Коломойского.
Когда на большинство должностей будут набирать по публичному и конкурсу, а не по дружбе, личной преданности и другим параметрам (вместе работали, жили в одном дворе, друзья, кумы, сваты или просто бизнес-партнёры) только тогда можно будет о чём-то говорить.
А пока Кабмин разгоняют за увольнение ставленников Коломойского из руководства Центрэнерго а генерального прокурора за то, что не подписал фиктивные подозрения политическому оппоненту действующего президента — ничего в нашей стране в лучшую сторону не измениться.
Одно время была надежда на варягов из-за бугра, без коррупционных связей в Украине и друзей детства, но их быстро «укатали» стройные и сплочённые ряды наших коррупционеров.

Местные назначенцы так или иначе зависят от разных центров принятия решений и не самостоятельны уже по факту своего назначения.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 березня 2020, 7:26
#
«Если бы подобным образом обвалилась национальная валюта в Украине, то за доллар у нас давали бы 40-41 грн»  Где этот «финансист»  был в 2014 году???
+
+34
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 10:32
#
Больше всего удивляет позиция Шапрана…

Раньше считал Виталия адекватным, сейчас уже в этом не уверен.

Если Шапрану не хватает аргументации своей позиции в интернет дискуссии на профессиональную тему, то он либо «банит» своих оппонентов на форуме, если дискуссия происходит на фейсбуке и бан по многим причинам не возможен, Шапран подаёт на своих оппонентов жалобы в СБУ и Прокуратуру за «препятствование его профессиональной деятельности»…

Дожились…
+
+30
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
16 березня 2020, 13:08
#
Дубинский фактически ретранслировал позицию олигарха Игоря Коломойского, который в интервью газете Financial Times еще в мае прошлого года посоветовал президенту отказаться от обслуживания долгов: «Мы должны поступить с нашими кредиторами, как Греция. Это пример для Украины», — заявил тогда он изданию.
— Коломойский — главный бенефициар возможного дефолта. Этот беспринципный персонаж со своими кредиторами привык решать дела именно в таком ключе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися