Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 17:50

В НБУ пояснили, чим криза-2020 краща за ситуцію в 2008 та 2014 роках

Сьогодні часто проводять паралелі, порівнюючи нинішню ситуацію з кризами 2008 і 2014 років. Але це робити некоректно, бо зараз ситуація зовсім інша. Про це на монетарному брифінгу розповів заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. 

«Наразі в економіці України немає таких дисбалансів, які були тоді, коли економіка була перегріта. Ми ввійшли в кризу 2008 року, наприклад, з інфляцією у 22% і з  дефіцитом поточного рахунку майже 10%. Зараз у нас дефіцит 2 % і інфляція 2 %. Крім того, у нас немає таких проблем в банківській системі і в енергетичному секторі, які були в 2014 році», – аргументував представник НБУ .

На його думку, зараз країна більш готова до кризи. Але наскільки стійкою вона виявиться далі – залежить від співпраці з МВФ.

«Дуже важлива співпраця з МВФ. Це свого роду парасолька, яка дозволить країні отримати доступ до офіційного фінансування, покращити настрої іноземних інвесторів, а також настрої вітчизняних інвесторів. І дозволить пом’якшити ефект цієї кризи», – підсумував Сологуб. 

Попередні оцінки

За словами Сологуба, НБУ почав оцінювати можливі наслідки коронавірусу для світової економіки і як це позначиться на Україні. Проте зараз причин для занепокоєння немає.

«Якщо подивитися з точки зору нашого платіжного балансу, валютного ринку, інфляції, наразі ситуація не виглядає дуже погано», – переконаний Сологуб.

Серед факторів, які зіграли на користь України, представник НБУ наводить:

  • падіння цін на нафту і газ, імпортерами яких є Україна;
  • зміну кліматичних умов, яка вплинула на зменшення попиту на енергетичні товари;
  • відсутність значного впливу на ціни на українські товари експорту: залізну руду і продукти харчування.

«Далі ця динаміка буде залежати від темпів зростання світової економіки, від темпів відновлення Китаю, який зараз доволі активно і агресивно інвестує й намагається пом’якити вплив вірусу на китайську економіку», – наголосив Сологуб.

Читайте також: Нафта марки Brent впала до $36 за барель

Яким буде вплив на поточний рахунок

Серед іншого експерт зазначив, що очікується деяке зменшення переказів з-за кордону. «Але воно буде порівняно меншим, ніж, наприклад, ефект від зниження туристичної активності», – уточнив він і додав, що на поточний рахунок країни це не справить негативного впливу.

З огляду на поточну ситуацію, експерт прогнозує, що темпи економічного зростання для України будуть нижчі, але наскільки – говорити зарано.

«Усі заходи, яких ми вживаємо зараз, направлені на підтримку економіки України, щоб вона найменш болюче пройшла цей період», – зауважив Сологуб.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

Коментарі - 24

+
+9
kingcity
kingcity
12 березня 2020, 17:59
#
«Однако сейчас причин для беспокойства нет.» - як завжди. Отже треба готуватись до великого «шухєра».
+
0
yarg
yarg
12 березня 2020, 22:20
#
Поздно. год назад готовится нужно было
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
12 березня 2020, 18:03
#
Основной и непредсказуемый риск это короновирус из-за которого паника по всему миру. Все остальное не критично. Без МВФ будет значительно хуже. Ситуация может поменяться в любую сторону. А пока люди в АТБ выгребают все подряд.
+
+56
kingcity
kingcity
12 березня 2020, 18:08
#
«А пока люди в АТБ выгребают все подряд» - не знаю, у нас особливої паніки немає.
+
+122
Qwerty1999
Qwerty1999
12 березня 2020, 18:10
#
Если выгребают всё подряд — это ведь прекрасно.

Сотрудникам АТБ останется только протереть полки от пыли и расставить очередную партию товара для выгребания.
+
0
locustsucol
locustsucol
12 березня 2020, 18:27
#
На то он и АТБ, чтобы было место, куда приходят «инвесторы» в лапшу на уши, в «самая лучшая цена», а не в капитал и качество.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
12 березня 2020, 19:49
#
Действительно, был вечером и никакой паники. Но днем бабки гребли рис, гречку.
+
+40
kingcity
kingcity
12 березня 2020, 20:39
#
Якась купка «всепропальщиків» завжди знайдеться.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 березня 2020, 21:47
#
Сегодня по Г+Г озвучат страшные предсказания на пятницу 13-е и побегут завтра
толпы жаждущих затариваться как миленькие...
+
0
kingcity
kingcity
15 березня 2020, 12:33
#
З приводу п`ятниці 13 нічого не сталось. А взагалі, у нас якось локально місця паніки виникали. Біля мого будинку є АТБ  - всі дні ніякої паніки не було і немає, у різний час- від 2 до 10 чол. до кожної каси. Полиці теж не спустіли. Зайшов на ринок - мені здається, що людей було навіть менше ніж звичайно, товару достатньо. Посміявся,побачивши в одному з кіосків ящик з туалетним папером і згадавши сюжет по телебаченню, у якому дві жінки в Австралії побились у супермаркеті із-за упаковки з туалетним папером.У той же час, як мені розказували, у одному з «Метро» (яке знаходиться біля виїзду з міста) було не проштовхатись. Подібна ситуація була і одному з Ашанів та одному АТБ, які знаходяться майже на виїзді з міста, поряд з кільцевою дорогою. Враження таке, що паніці піддались не так жителі міста, як жителі прилеглих сіл і містечок, які і приїхали у найближчі супермаркети закупитись.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 12:40
#
В АТБ и Сильпо скупаются не самые богатые слои населения страны, вот и нет паники.

Средний класс, который привык скупаться в Метро или Ашан раз в неделю в размере объёма багажника своего автомобиля начинает паниковать, ведь у них есть что терять.
Вот и забивают багажники своих авто не раз в неделю, а уже два или три раза в неделю, поэтому и не протолкнуться именно в этих сетевых магазинах.
+
0
kingcity
kingcity
15 березня 2020, 12:56
#
Не зовсім так. У Метро та Ашанах, які розміщені у середмісті, особливої паніки не було. У той же час штовханина була у супермаркетах, які були на окраїнах, на виїздах з міста і незалежно від мережі - Метро, АТБ, Ашан.
У нас взагалі немає «класового поділу» у цьому плані - у супермаркеті будь-якої мережі можна зустріти представників різних соціальних прошарків.Біля мого будинку колись був «Фуршет» - я найчастіше ходив туди.Зараз його закрили, на його місці відкрили АТБ - ходжу туди. Трохи далі є «Сільпо», «Арсен», та «Рукавичка» - час від часу заходжу туди, але рідше. В Ашані та Метро буваю рідко - просто тому, що їх немає поряд, до них треба їхати. А ще заходжу у невеликі магазинчики поряд з будинком. Власники одного з них 1-2 рази на тиждень їздять у Польщу і привозять товар звідти. Багатьох з цих товарів у супермаркетах навіть і немає.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 13:20
#
Ну и к чему этот бессмысленный спор.

В магазинах, что расположены внутри спальных районах, только перед новым годом видел нескольких покупателей с доверху набитыми товаром тележками, а в Ашане и Метро это норма — одна или даже две тележки, доверху набитые всяким барахлом (туалетная бумага тоже есть).
Только и того, что раньше такой аншлаг был по пятницам и субботам, а сейчас и в другие дни…
Убивать время в очереди за покупателями с горой товара на тележках жалко личного времени, поэтому стараюсь покупать свою мелочёвку в маленьких магазинчиках — там нет таких огромных очередей…
+
0
kingcity
kingcity
15 березня 2020, 13:41
#
«Ну и к чему этот бессмысленный спор.»  -  та я й наміру не мав сперечатись, просто описав ситуацію у нас. Зрештою, у різних регіонах вона може відрізнятись.

«стараюсь покупать свою мелочёвку в маленьких магазинчиках» - так я теж за батоном чи пакетом молока в супермаркет не піду, якщо поряд є невеликий магазинчик, все вірно.

«Убивать время в очереди за покупателями с горой товара на тележках жалко личного времени» - можна вибрати товар на сайті і замовити з доставкою. До речі, Ашан зараз частенько безкоштовну доставку пропонує при замовленні певних товарів чи при замовленні на певну суму. Може якось спробую.
+
+21
Seven S
Seven S
12 березня 2020, 20:52
#
Из конкретики есть более правдивые цифры, чем тут нам НБУ и министры вещают
Сума боргу на 2008 рік – 24 млрд. дол., зараз 84 млрд. дол. (про співвідношення до ВВП і рівень витрат на обслуговування боргу навіть згадувати не буду).
Золотовалютні резерви (до того ж курс у 2008 був фіксований зараз вільноконвертований) – 30.7 млрд., зараз 25.2 млрд.
Активи банків та структура банківської системи – активів (у 2009 найгіршому році) було на 115 млрд. дол. сьогодні десь 60+ млрд. дол. і це я не згадую про те, що тоді в Україні було багато банків з іноземним капіталом (про їх роль навіть є цілі дослідження).

Джерела: нбу, укрстат.

В умовах 2008 року, якби ми мали когось на кшталт Хаєка або римського імператора Юліана (ідеологи зниження податків у своїх епохах), у нас була можливість через запозичення знизити податки й тим самим не дати впасти економіці, зараз, якщо буде фантастичний сценарій повторення 2008, у нас таких можливостей немає, навіть якщо вони воскреснуть. Тому, ІТішники готуйтесь до податків, населення до тотальної фіскалізації, а олігархи до дотацій :)))

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
12 березня 2020, 21:43
#
«ІТішники готуйтесь до податків, населення до тотальної фіскалізації, а олігархи до дотацій :) »

Олигархи, как и пионеры — всегда готовы.
А вот население просекло фишку и уже не желает проведения над собой разных экспериментов.
Благо у украинцев есть реальный безвиз что с ЕС что с РФ — вот и разбегаются в разные стороны
от горе-экспериментаторов — кто в РФ а кто и в ЕС.
+
0
yarg
yarg
12 березня 2020, 22:21
#
Да. зе сливают.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 11:03
#
На днях Аваков пообещал ужесточение карантина - украинцев перестанут вообще выпускать за границу в сторону Европы, только в «дружественное» ОРДЛО - вот там никаких ограничений по пересечению линии разграничения вводить не планируют...
И даже скрининг температуры пересекающих линию разграничения не вводят.
+
0
yarg
yarg
15 березня 2020, 15:16
#
В европу - без проблем. А вот в ордилу - перекрыли  -http://novosti.dn.ua/news/299928-kpvv-stanyca-luganskaya-nebudet-rabotat-dve-nedely-yz-za-koronavyrusa
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 17:54
#
Станица Луганская - всего один из многих переходов...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 19:23
#
Yarg

Цитата...
«Исключение по возвращении на подконтрольную украинским властям делается только для граждан, имеющих постоянную регистрацию на подконтрольной Украины территории. Пропуск на временно оккупированные территории будет только для граждан, которые там проживают.»

А значит не совсем закрыт, а скорее открыт настежь  - ведь более 100 тысяч пенсионеров Донбасса  зарегистрированы на украинской территории для получения украинской пенсии но в то же время постоянно проживают в ОРДО - а это значит что они могут пересекать линию разграничения в любом направлении.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 березня 2020, 19:51
#
В субботу, 14 марта, линию соприкосновения на Донбассе пересекало большее количество людей в сравнении с предыдущими сутками. Об этом сообщили в Госпогранслужбе. 

Так КПВВ пересекли 61,5 тысячи человек и 6,4 тысячи транспортных средств.
Большинство из них проследовали через КПП «Майорское» (14200 человек и 1480 транспортных средств), «Марьинка» (12295 человек и 1850 транспортных средств) и «Новотроицкое» (12290 человек и 2090 транспортных средств).
Пешеходный пункт пропуска «Станица Луганская» вчера пересекли 17595 человек.
+
+15
magkiev
magkiev
15 березня 2020, 10:31
#
Тем же успокаивали разные эксперты в 2014 когда только начался обвал гривны. Вообще не один эксперт ничего не может основательно спрогнозировать на перед. Самый очевидный сценарий - это один из самых неочевидных вариантов, о котором практически никто не говорит.
+
+30
yarg
yarg
15 березня 2020, 20:05
#
В 2014 был не обвал гривны. В 2014 был вопрос куда дойдут вражеские танки - до Днепропетровска , или до Житомира. 
Что толку сравнивать ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися