Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 березня 2020, 15:03

Особливості нової фінансової кризи та чим вона небезпечніша за попередні

Найбільші фінансові регулятори для боротьби з кризою не зможуть суттєво знижувати базові ставки, адже вони вже знаходяться на низьких рівнях. Це перша фінансова криза, яку світ зустрічає за таких обставин. Як наслідок і її перебіг може відрізнятись від попередніх.

Про особливості нинішньої фінансової ситуації та перебіг кризи розповів на своїй фейсбук-сторінці головний експерт НБУ, координатор Експертної платформи Андрій Блінов.

Як розгортається криза

Криза як вона є. Розгортається цілком традиційно, гроші на першому етапі шалено бігали між секторами, не дозволяючи маркувати це ралі. Чи то корекція на очікуваннях нетривалого охолодження китайської й ряду інших економік через пандемію, чи то значно глибше.

7-9 березня стартував другий етап: обвал цілого ряду котирувань, що супроводжувався технічною зупинкою торгів. Наш світ увійде у цю фазу 10-го, через вихідний в понеділок.

Якщо глянути на співвідношення золото/нафта, то вранці 9 березня (коли був пік паніки), воно сягало х62. Зазвичай в гостру фазу кризи цей показник тримається в межах х30-50 не дуже тривалий час, 2-3 місяці. Принаймні так було в 1998-му, 2008-му і на початку 2016-го (цю крайню мікрокризу багато людей пропустили, оскільки вона практично не вдарила по індексах акцій провідних країн, а Україна тільки-но відходила від гострої фази геополітичної драми).

Як і в кожній кризі, де тонко, там і рветься. Тому водночас проявилися протиріччя в ОПЕК+, що зріли три останні роки. Не витримав Ліван, у космос сягнула прибутковість Аргентини. Приходять звістки про перші банкрутства авіакомпаній. Вочевидь, попереду туроператори, інші суміжні представники галузі. Кожна криза робить когось окремо щасливим: у дамках, поки сильне відлуння Уханю, фармацевти.

Які особливості кризи

Особливостей цієї кризи дві. Перша — він був спровокований спалахом коронавірусу в Китаї, один зі штамів якого (легший) виявився тим, що легко передається від людини до людини.

Читайте також: Естонія оголосила про початок економічної кризи в країні

Про те, що посадка економіки КНР стане випробуванням для світової економіки, економісти писали весь період після 2008 року. Випереджаючі індикатори показують, що, звісно, в першій чверті гальмування складе аж ніяк не пару десятих відсотка. У IV кварталі 2019 року економіка Китаю зросла на 6%, зараз все частіше зустрічаються прогнози I кварталу на рівні 3-4,5% з надією на березневе відновлення виробництва й ділового життя в Піднебесній (що в цілому виправдовується, 70% + виробництв уже повернулися в довірусний графік).

Друга — ще ніколи ринки не входили в гостру фазу кризи з настільки низькою ціною грошей від провідних суверенів. 9 березня прибутковість 30-річних трежеріс впала нижче 1%. У реальному вимірі вся лінійка US Bonds увійшла в мінус. 5-річні бундесбонди пробивали мінус 1% в номіналі.

Іншими словами, центральні банки та уряди вкрай обмежені в монетарних інструментах при такій ситуації. Може, на якомусь етапі хтось наважиться увійти в солідний мінус за базовою ставкою відсотка. Але це стосується провідних емітентів фіату, сировинні ж відкриті економіки буде значно хитати. Природно, з підскакуванням премії за ризик. Що всі побачили по українським облігаціям, які за лічені дні стали торгуватися суттєво нижче номіналу.

Судячи з усього, переоцінка гривні призведе до вже третього випадку в новітній українській історії, коли середня зарплата, ледь переваливши за $500, відкочується назад.

Читайте також: Скільки коштуватиме долар в Україні в епоху дешевої нафти

Якщо ця криза класична (американські індекси зростали безупинно 11 років, 31 квартал поспіль реальні результати в корпоративній звітності перевищували прогнози аналітиків), то гостра фаза мине за 2-3 місяці, багато бізнесів вийдуть в кеш, після чого близько року триватиме мляве усвідомлення, що відбувається. У бічному тренді з переходом в боязкий підйом. Зазвичай, на цій фазі відбувається оптимізація витрат, безробіття підскакує.

Однак зазначені вище дві особливості попереджають про те, що нетривіальне можливе.

Коментарі - 5

+
+67
Dodikk
Dodikk
11 березня 2020, 17:22
#
В 2007-2008 годах чиновники не были такие ***. Сейчас официально делают себе такие зарплаты
что в 2007 за нее получил бы 15 лет.
Ждем продажу земли на Украине, и будем смотреть как украинцы будут жить в резервациях (под названием
Киев-Одесса-Львов-Харьков).
+
+268
warez
warez
11 березня 2020, 17:42
#
Вернитесь за поребрик, пожалуйста.
+
+164
ballistic
ballistic
11 березня 2020, 17:49
#
«на Украине»
- точно зальотний :)
+
+44
mary27
mary27
12 березня 2020, 9:50
#
Так вот это меня удивляет в работающих на вату — они против рынка земли, тогда как в Скрепостане он давно и хорошо существует.
А нам они почему-то впаривают совок.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
11 березня 2020, 17:27
#
Доллар, нефть, золото: паника растет?

https://www.youtube.com/watch?v=nrvX4NbIlT0

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися